Biblia (6)
Raspunsuri - Pagina 24
Jocelyn spune:
Manyhope acuma sincer, de ce eviti intrebarea pe care ti-a pus-o catalina? Si eu as dori sa stiu raspunsul. Macar spune ca nu vrei sa raspunzi
Catalina, cu ce te-am suparat? :((
If you don't stand for something, you'll fall for anything.
fdoina spune:
quote:
Originally posted by cataghe
eu intalnesc oameni deosebiti in jurul meu, si chestiunea care ma pune pe ganduri este ca ei nu apartin neaparat unei anumite religii.
Daca-mi permiteti, am si eu un off topic, pana nu pleaca Catagheul, m-am tot sucit sa scriu, sa nu scriu, da va rog eu sa ma ignorati daca nu va place ce zic
Catalina, eu am intalnit si atei -oameni deosebiti (adica loiali, sinceri, generosi, inimosi, cu coloana vertebrala , destepti etc etc)
Iar de necredinciosi - oameni deosebiti e plin pamantul
Mai mult, aproape toti protestantii pe care-i cunosc sunt oameni deosebiti. Uneori chiar ma enervez cand ma gandesc ce deosebiti sunt(ca sa nu se interpreteze nu's cum traduc: ma simt neputincioasa pana la furie, as da mult sa-i vad in Biserica, fiindca tare-mi plac, ca oameni...
Dar mie nu-mi spun nimic oamenii deosebiti, fiindca eu cred ca tot ce-i doar omenesc e pieritor. Eu sunt la vanatoare de oameni duhovnicesti.
Astia sunt mult mai rari. De cele mai multe ori nici macar nu sunt simpatici. Iau totul prea in serios, si nu-i intereseaza decat mantuirea. Din pricina asta par chiar egoisti. Lumea -i considera cel mai adesea usor ticniti si oricum, lipsiti de haz. Ii recunosti usor dupa o caracteristica suparatoare: nu se tulbura usor, nu ii impresionezi nici daca-i lauzi, nici daca-i acuzi, nici daca le propui sa faca ceva minunat, nici daca ii ameninti . Si mai au o trasatura enervanta: au prostul obicei sa nu faca nimic de capul lor. Tu ii propui sa faca o fapta mareata, o chestie care va schimba in bine viata a mii de oameni, si respectivul vine si-ti spune" sa vad, sa intreb duhovnicul, s-ar putea sa fie o ispita"
Eh, ca sa trag concluziile, vreau sa zic ca la inceput ti se pare ca respectivul a luat-o razna rau de tot, dar daca te binecuvanteaza Dumnezeu sa cunosti un asemenea om, si ai rabdare sa-l asculti , se prea poate sa te ia apoi cu ameteala numai la gandul ca ai putea intr-o zi sa ramai fara el
Si ca sa fiu si on topic, oamenii astia inteleg Scripturile, nu le interpreteaza, ca ei se inchina lui Hristos in Duhul
Jocelyn spune:
Isus, care a fost fara pacat, a fost un om 100% duhovnicesc. Nu ii lipsea nici umorul si nici egoist nu a fost vreodata. Il interesa mantuirea altora. Si cand era vreo ispita se ruga Lui Dumnezeu Tatal, nu il intreba pe rabin ce sa faca.
Avem un singur model, Isus Hristos. Nu oamenii din jur, oricat de aproape de Dumnezeu ar parea a fi.
ManyHope spune:
F.Doina... e Fooooarte deosebit ce scri tu aici imi pare tare surprinzatoare postarea asta a ta vis-a-vis de altele ce am mai citit tot de ale tale...e chiar ciudat cum descri ca o categorie, ca o clasa de persoane ca shi cum ar fi un soi aparte, ca "o specie" de sine statatoare oarecum... nu zic ca n-ai avea dreptate in ce ai scris, ca de fapt tot despre diferentza dintre persoanele duhovniceshti shi cele pamanteshti am vrut shi eu sa arat iar - nimic nu e nou sub soare de fapt!! ...doar ca eu nu am intalnit atatea cum spui tu sa pot generaliza shi stabili caracteristici comune, iar tu de spui despre ce cunoshti direct... pai ferice de tine ar trebui sa fie!
Jocelyn , n-am ocolit intrebarea...nu inca!!! - doar ca nu ajunsesem la ea,le-am luat shi eu pe rand in limita timpului, in ordinea in care au aparut, ajungeam shi acolo eventual, da daca tot m-ai intrebat shi tuu... pai... sa raspunz shi io tzie shi lui Cataghe( ):
Domnului meu nu-I este rushine de mine shi nici mie de EL! ...da oamenii sunt mai sensibili asha de felul lor unii cu altzii, dupa cum stitzi...ca fiecare are 'febletzele' sale shi antipatiile sale... asha ca nu voi a-mi fi rushine mie de alte persoane sau altora cu mine shi nu ma voi declara public in locul asta aici shi acum altceva a fi, decat ca apartzinand de Hristos shi Cristos, de Duhul Sfant shi mai ales shi cel mai mult de Tatal Ceresc!
"Denominatziunile" sunt pentru mine contributzia oamenilor, aidoma-s interpretarilor la intzelegerea Scripturilor, ca de la EL nu stiu a mai se fi pus alt nume sau 'nominalizare' decat Biserica...nimic alta n-a numit EL, ci oamenii au "completat" dupa cum lor le-a placut sa impodobesca(impauneze chiar) Casa ce le apartzine shi de care apartzin -iar pe mine nu ma defineshte "numele de familie" ca shi cum ash fi tot una cu oricare alt membru al acestei familii...ca un soi de "tot o apa shi-un pamant", ci pe mine ma defineshte numele meu propriu shi personal shi unic asociat cu mine(sau asha ar trebui sa fie de unicat...chiar daca nu-i...ca totushi eu sunt o creatura unica!)
Aia e: Cred in EL shi Il ascult cat de tare pot! Cui nu-i e asta de ajuns... sorry! da asta e, mai mult n-am ce oferi!
fdoina spune:
Joce, io am zis ca sa ma ignori daca nu-ti place ce zic, ca io nu mi's duhovniceasca si ma tulbur
Ce sa mai zic, daca ai ajuns la masura lui Iisus...jos palaria...
Una din secventele biblice care pe mine ma impresioneaza cel mai tare, e cand sta Iisus la masa cu ucenicii sai, si le spune ca unul dintre ei Il va vinde si ei se intristeaza ca se intreaba fiecare daca nu cumva chiar el va fi vanzatorul
Si apropo Joce, tu cum vezi pilda aia cu fecioarele intelepte? cred ca si alea sunt putin egoiste, daca le judecam dupa canoanele moderne ale generozitatii...
denizel spune:
quote:
Originally posted by fdoina
Joce, io am zis ca sa ma ignori daca nu-ti place ce zic, ca io nu mi's duhovniceasca si ma tulbur
Ce sa mai zic, daca ai ajuns la masura lui Iisus...jos palaria...
Una din secventele biblice care pe mine ma impresioneaza cel mai tare, e cand sta Iisus la masa cu ucenicii sai, si le spune ca unul dintre ei Il va vinde si ei se intristeaza ca se intreaba fiecare daca nu cumva chiar el va fi vanzatorul
Si apropo Joce, tu cum vezi pilda aia cu fecioarele intelepte? cred ca si alea sunt putin egoiste, daca le judecam dupa canoanele moderne ale generozitatii...
ManyHope, stai linistita! fdoina si-a revenit!!!
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Jocelyn spune:
Nu m-am adresat tie, vorbeam in general
Si tu poti sa ma ignori, nici o problema.
Am zis eu ca am ajuns la masura lui Isus? Nu am ajuns, sunt pe drum. Unde dai si unde crapa. Am zis doar ca asta este modelul meu si acesta ar trebui sa fie modelul crestinilor, nu un om care a pacatuit.
Pilda cu fecioarele? Pai daca lor le-ar fi ramas si nu ar fi vrut sa le dea, da, ar fi fost egoiste, dar daca le-ar fi dat celorlalte nu le ramanea nici lor, pana la urma mantuirea e personala dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne intereseze mantuirea altora.
ManyHope deci sa inteleg ca nu apartii nici unei credinte? Pur si simplu crezi in Dumnezeu si il asculti fara sa mergi la nici o biserica? -am incercat sa fac un rezumat, zi-mi te rog daca am inteles bine
ManyHope spune:
quote:
Originally posted by Jocelyn
ManyHope deci sa inteleg ca nu apartii nici unei credinte? Pur si simplu crezi in Dumnezeu si il asculti fara sa mergi la nici o biserica? -am incercat sa fac un rezumat, zi-mi te rog daca am inteles bine
...... ASTA se intzelege ori se intepreteaza?
Ca "a crede pur shi simplu" vine ca o neapartenetza la nici o eclesia ? shi poate nici n-ar fi destul ?? .......
De fapt am numele inscris in registrul unei biserici ...daca asta era problema... asha presupunez io, ca nu am vazutara cu ochishorii myei proprii shi personali registrul ala, daaaa la prima ocazie fac un xerox shi il public ii ghini ??? ...iar biserica n-o numesc care-i, ca shi cum ash reprezenta-o, ca nici ea nu m-a numit pe mine ca s-o reprezint...asha ca suntem chit !!!
Cu Biblia aia...mai vorbim ceva au ba?
fdoina spune:
quote:
Originally posted by Jocelyn
Isus, care a fost fara pacat, a fost un om 100% duhovnicesc. Nu ii lipsea nici umorul si nici egoist nu a fost vreodata. Il interesa mantuirea altora. Si cand era vreo ispita se ruga Lui Dumnezeu Tatal, nu il intreba pe rabin ce sa faca.
Avem un singur model, Isus Hristos. Nu oamenii din jur, oricat de aproape de Dumnezeu ar parea a fi.
Jocelyn, tu aici L-ai descris pe Dumnezeu, nu un om
Eu am dat doar exemple de oameni duhovnicesti, cred ca constati si singura diferenta
Many Hope, pai nu cunosc mama nici io decat vreo doi personal, si nici aia nu-s desavarsiti, da nu i-as da pe toti oamenii deosebiti de care vorbea Cata
apropo, io cred ca esti ortodoxa in certificatul de botez, si apreciez mult faptul ca nu te declari "purtatoare de cuvant" am mai vazut eu de-astia care vorbesc pe-aci ca din partea Bisericii si de fapt habar n-au ce zic
Denizel, sarumana de aprecieri, sunt reciproce
ManyHope spune:
quote:
Originally posted by cataghe
Dumnezeu nu ne-a dat Biblia ca scop, ci ca mijloc. Asa ca daca vrei sa iti faci cornete din ea cata vreme stii ce scrie acolo si incerci sa respecti, e ok.
Perfect corect/drept/adevarat ai vorbit in prima propozitzie, dar in a doua.... ce le mai amesteci mai Cataghe...ce le mai amesteci! ...va sa zica exista dupa tine Un Scop pentru Biblia asta c-o avem, insa ea fiind numai un simplu mijloc, se poate a face ci din ea cam ce ii trece prin cap persoanei... suna ingrozitor de asemanator cu faimosul dicton pamantean (shi foarte ne_ceresc!): "scopul scuza mijloacele"! - cu asta tu imi dai doar prilejul sa-mi intaresc convingerea ca "formatul original" al Bibliei in rezumat a fost cel mai adecvat pentru noi oamenii(dintr-o anume perspectiva), caci de cand o avem la dispozitzie pe hartie scrisa, uite ca putem sa-i indoim shi rasucim foile shi intzelesurile in pliuri,forme shi interpretari care mai de care mai... 'origami'_ste, in schimb, daca ne ramanea neschimbata ca prima data, scrisa pe table de piatra de degetul LUI, atunci n-o mai puteam noi oamenii plia dupa chefurile noastre inovatoare...sa facem ce vrem cu ea... atata doar ca era cam greu de avut fiecare persoana cate o Carte... la cate tone ar fi cantarit
Daca ar fi asha mai Cataghe, daca nu forma ar conta, ci contzinutul numai, iar cu forma orice s-ar putea face, atunci nicicand nu s-ar cuveni noua a cinsti trupul mort al unei persoane cu o viatza sfanta din care duhul a plecat la Cel Care cheama duhurile...ci "trupul ar putea shi sa fie aruncat la caini"! ... este sau nu este?
(nu te supara te rog ca tzi-am apreciat cam cu indrazneala spusele, caci pentru mine tot cel mai mult conteaza ca ai spus ceva foarte bine, decat ca ai spus shi ceva nu tot asha de grozav... ca tot asha am invatzat shi eu pas cu pas shi putzin cate putzin!)