Biblia (6)
Raspunsuri - Pagina 23
irina.c. spune:
quote:Nu vorbesc din inima cautatoare fiindca inima mea si-a gasit deja odihna in El.Eu Ii apartin deja fiindca apartin Trupului Sau,adica Biserica.Nu am nevoie sa-l mai caut fiindca L-am gasit deja.Ma intalnesc cu Hristos Viu si Lucrator in fiecare Sfanta Impartasanie,la fiecare marturisire,la fiecare Sfanta Liturghie.M-a Binecuvantat in casatorie,Mi-a primit fetita in Biserica Lui prin Sfantul Botez,Il intalnesc in fiecare din Sfintii Sai.El e cu mine mereu,si cu noi mereu in Biserica Lui,deci unde sa ne ducem in alta parte Sa-L cautam si Sa-L intalnim decat acolo unde El insusi a spus ca vine?Hristos e una cu Biserica,fiindca ea e Trupul Lui,El e Capul Ei.Asa scrie in Scriptura.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
quote:
Pai daca in ceea ce priveste ceea ce scriu sunt intrebata eu ce am dorit sa spun,asa e si cu Scriptura.Dumnezeu a dat Bisericii Scriptura si tot Bisericii a dat si Duhul Sau,care sa interpreteze aceasta Scriptura.Asa ca daca vrem sa stim ce vrea sa zica Dumnezeu in Scriptura,intrebam Biserica,fiindca ea e Trupul lui Hristos,Hristos e Capul ei,si in Trupul Lui e si Duhul Lui.Logic.
Irina, o fi asta logic, poate pentru tine. Esti singura participanta la aceasta discutie care nu vorbeste din inima ei cautatoare de El, ci baga biserica la inaintare. Ce ma intereseaza pe mine ce zice biserica aia sau ailalta? Tu, ce faci tu, cum gandesti tu atunci cand Il cauti pe El? Chiar trebuie sa stam si sa asteptam para malaiata?" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose
denizel spune:
quote:
Tot ce-i posibil ca eu sa nu pricep subtilitatile tale, insa o sa iti spun cum vad eu lucrurile. Daca in privinta Vechiului Testament inspiratia divina s-ar parea ca e demonstrata de cei 70 care au scris, cel putin conform legendei, la fel, in privinta Noului Testament avem de-a face cu o colectie de scrieri datate - si asta e unanim acceptat - cu cel putin 30-40 de ani dupa moartea lui Isus si redactate de persoane care se poate fie sa fi fost martori oculari, fie sa fi luat la cunostinta pe cale orala de istorisirile din Evaghelii. Aici nu mai avem de-a face cu un text revelat (exceptand poate Apocalipsa) ci cu texte care nu coincid neaparat unele cu altele, nu sunt focalizate exact pe aceleasi intamplari, si se cunoaste clar ca au fost "prelucrate" de-a lungul timpului pt a sluji diverse interese, oricat de nobile, care au intervenit in primele sute de ani dupa Christos. Mai mult, Biserica a stabilit care texte merita sa faca parte din Biblie si care nu, ba chiar din cele pe care le-a inclus a mai taiat pe ici pe colo ce a considerat ca nu da bine. Prin urmare, ceea ce a rezultat evident ca e o colectie de scrieri modificate ulterior de oameni (Irina zice ca sub influenta Duhului Sfant, eu nu ma pronunt in aceasta privinta), oricum trecute prin filtrul gandirii unor minti umane, deci... cu atat mai interpretabile.
Catalina, oamenii care si-au dedicat viata studiului Bibliei sunt de parere ca, daca presupunem ca Biblia este pur si simplu ceea ce pare a fi si ii studiem cartile pentru a-i afla continutul, vom constata ca exista o unitate de gandire ce indica faptul ca o singura minte a inspirat scrierea si compilarea intregii serii de carti care o compun.
Am citit ceva interesant si anume ca "Biblia nu este relatarea efortului omului de a-L afla pe Dumnezeu, ci mai degraba consemnarea efortului lui Dumnezeu de a se descoperi pe Sine omului - voia revelata a Creatorului omului, data omului de Creator Insusi, pentru invatatura si calauzire pe calea vietii".
Chiar daca unele din afirmatiile Bibiei sunt "modele antice" de gandire, reprezenatnad idei pe care noi, cei de azi, le-am exprima altfel, eu sunt sigura ca Biblia contine exact acele lucruri pe care Dumnezeu vrea ca noi sa le cunoastem.
quote:
in privinta Noului Testament avem de-a face cu o colectie de scrieri datate - si asta e unanim acceptat - cu cel putin 30-40 de ani dupa moartea lui Isus si redactate de persoane care se poate fie sa fi fost martori oculari, fie sa fi luat la cunostinta pe cale orala de istorisirile din Evaghelii. Aici nu mai avem de-a face cu un text revelat (exceptand poate Apocalipsa) ci cu texte care nu coincid neaparat unele cu altele, nu sunt focalizate exact pe aceleasi intamplari, si se cunoaste clar ca au fost "prelucrate" de-a lungul timpului pt a sluji diverse interese, oricat de nobile, care au intervenit in primele sute de ani dupa Christos.
Cele patru evanghelii au fost scrise initial unor anumite biserici sau persoane individuale.
Deci, daca "scriitorii" evangheliilor au avut in vedere o anumita categorie de cititori, fiecrae dintre ei si-a reflectat propria personalitate in "opera" sa. Totusi, ei toti au avut aceeasi istorie de povestit, istoria Lui. Cum a trait El, ce a facut si ce a spus. Dar, fiecare a istorisit despre El, in maniera proprie, amintind ceea ce l-a impresionat pe el cel mai mult si asa se explica diferentele dintre evanghelii. Chiar si asa, nu putem, chiar nu putem sa spunem ca evangheliile sunt pline de contradictii sau modificate pt. scopuri mai mult sau mai putin nobile. Faptul ca exista amanunte diferite si usoare variatii in descrierea aceleiasi intampalri nu face decat sa intareasca si mai mult marturia mai multor scriitori, deoarece exclude total posibilitatea ca acestia sa se fi inteles in prealabil sa spuna aceeasi poveste.
Eu nu pot sa cred ceea ce spui tu si anume ca evangheliile nu sunt scrise sub inspiratie divina. Sunt convinsa ca Dumnezeu i-a inspirat pe acesti oameni sa scrie exact ceea ce a dorit El sa serveasca oamenilor drept invatatura.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
denizel spune:
quote:
Originally posted by irina.c.quote:
quote:
Pai daca in ceea ce priveste ceea ce scriu sunt intrebata eu ce am dorit sa spun,asa e si cu Scriptura.Dumnezeu a dat Bisericii Scriptura si tot Bisericii a dat si Duhul Sau,care sa interpreteze aceasta Scriptura.Asa ca daca vrem sa stim ce vrea sa zica Dumnezeu in Scriptura,intrebam Biserica,fiindca ea e Trupul lui Hristos,Hristos e Capul ei,si in Trupul Lui e si Duhul Lui.Logic.
Irina, o fi asta logic, poate pentru tine. Esti singura participanta la aceasta discutie care nu vorbeste din inima ei cautatoare de El, ci baga biserica la inaintare. Ce ma intereseaza pe mine ce zice biserica aia sau ailalta? Tu, ce faci tu, cum gandesti tu atunci cand Il cauti pe El? Chiar trebuie sa stam si sa asteptam para malaiata?
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Nu vorbesc din inima cautatoare fiindca inima mea si-a gasit deja odihna in El.Eu Ii apartin deja fiindca apartin Trupului Sau,adica Biserica.Nu am nevoie sa-l mai caut fiindca L-am gasit deja.Ma intalnesc cu Hristos Viu si Lucrator in fiecare Sfanta Impartasanie,la fiecare marturisire,la fiecare Sfanta Liturghie.M-a Binecuvantat in casatorie,Mi-a primit fetita in Biserica Lui prin Sfantul Botez,Il intalnesc in fiecare din Sfintii Sai.El e cu mine mereu,si cu noi mereu in Biserica Lui,deci unde sa ne ducem in alta parte Sa-L cautam si Sa-L intalnim decat acolo unde El insusi a spus ca vine?Hristos e una cu Biserica,fiindca ea e Trupul Lui,El e Capul Ei.Asa scrie in Scriptura.
Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose
Irina draga, iti reamintesc faptul ca in ultimele pagini se discuta despre Biblie. Tu nu ne spui nimic despre Biblie, tu faci doar publicitate bisericii ortodoxe. E laudabil activismul tau, dar esti cam off topic .
irina.c. spune:
quote:Irina draga, iti reamintesc faptul ca in ultimele pagini se discuta despre Biblie. Tu nu ne spui nimic despre Biblie, tu faci doar publicitate bisericii ortodoxe. E laudabil activismul tau, dar esti cam off topic ." Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Originally posted by denizelNu vorbesc din inima cautatoare fiindca inima mea si-a gasit deja odihna in El.Eu Ii apartin deja fiindca apartin Trupului Sau,adica Biserica.Nu am nevoie sa-l mai caut fiindca L-am gasit deja.Ma intalnesc cu Hristos Viu si Lucrator in fiecare Sfanta Impartasanie,la fiecare marturisire,la fiecare Sfanta Liturghie.M-a Binecuvantat in casatorie,Mi-a primit fetita in Biserica Lui prin Sfantul Botez,Il intalnesc in fiecare din Sfintii Sai.El e cu mine mereu,si cu noi mereu in Biserica Lui,deci unde sa ne ducem in alta parte Sa-L cautam si Sa-L intalnim decat acolo unde El insusi a spus ca vine?Hristos e una cu Biserica,fiindca ea e Trupul Lui,El e Capul Ei.Asa scrie in Scriptura.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose
[/quote]ei,ei,Denizelule,cum stii tu sa o dai cotita Va las atunci sa discutati despre Biblie,nu vreau sa va distrag.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose
denizel spune:
Mai Irina, vezi ca acuma nu te mai iubesc .
Pe bune acum, nu imi spune ca o dau cotita. Urasc expresia asta, mai mult chiar, ii urasc intelesul.
De cateva pagini incoace, chiar nu a facut nimeni aluzie la biserica de care apartine. S-a vorbit strict despre pozitia fiecaruia vis-a-vis de Cuvant. Sau am inteles eu gresit?
irina.c. spune:
quote:ok,editez,spun "cum stii tu sa o intorci" ;)Si eu tot despre pozitia mea fata de Sfanta Scriptura am vorbit,dar pentru mine Hristos,Biblia ,Biserica nu pot fi despartite-e un non-sens.
Originally posted by denizel
Mai Irina, vezi ca acuma nu te mai iubesc .
Pe bune acum, nu imi spune ca o dau cotita. Urasc expresia asta, mai mult chiar, ii urasc intelesul.
De cateva pagini incoace, chiar nu a facut nimeni aluzie la biserica de care apartine. S-a vorbit strict despre pozitia fiecaruia vis-a-vis de Cuvant. Sau am inteles eu gresit? " Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Si acum chiar va las,ca Ilinca doarme si vreau sa profit ca sa invat ceva.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Serafim Rose
denizel spune:
quote:
ok,editez,spun "cum stii tu sa o intorci" ;)
Si eu tot despre pozitia mea fata de Sfanta Scriptura am vorbit,dar pentru mine Hristos,Biblia ,Biserica nu pot fi despartite-e un non-sens.
Si acum chiar va las,ca Ilinca doarme si vreau sa profit ca sa invat ceva.
bravo! ai dat-o din lac in put cu editarea ta :)) Noua formulare are, cel putin pentru tine, un alt inteles decat precedenta?
Irina, tu nu ma cunosti de fapt (cred ca de aia si crezi ca ma placi :))
Iti repet ceea ce ti-am mai zis si cand ne-am intalnit si cand am mai vorbit in particoler: eu chiar cred ca prin ceea ce am ales, fac parte din ramasita despre care s-a pomenit mai sus. Nu am de ce s-o "dau cotita" pentru simplul motiv ca ceea ce spui tu aici imi intareste convingerea ca alegerea mea e buna. Daca nu iau rand cu rand sa comentez ceea ce spui tu, nu este pentru ca ceea ce spui este imbatabil, ci pentru ca nu vreau sa te necajesc. Daca as avea macar unu la suta indoieli, crede-ma ca nu as mai da din deste pe-aici (dar, asa cum ti-am spus, nu ma cunosti ).
Ti-am atras atentia ca esti off topic pentru ca, din punctul meu de vedere chiar esti off topic. Iti spun cu mana pe inima ca pe mine nu ma tulbura deloc, dar absolut deloc faptul ca tu consideri BO biserica lui Hrisos. De aceea, nu am nici un motiv sa o dau la-ntors. Atata timp cat nu ne aruncam jigniri una alteia, poti sa faci cata propaganda vrei tu (dar nu te astepta sa fiu de acord cu tine )
cataghe spune:
Mie personal nu imi place intorsatura pe care a luat-o discutia. Ma mai gandesc daca sa mai scriu aici sau nu.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
ManyHope spune:
quote:
Originally posted by cataghe
Mie personal nu imi place intorsatura pe care a luat-o discutia. Ma mai gandesc daca sa mai scriu aici sau nu.
Sper totushi ca nu dinspre partea mea itzi provine neplacerea...
ManyHope spune:
quote:
Originally posted by cataghe
...Impresia mea e ca te legi prea mult de cuvinte ... e o chestiune de semantica, pt mine ....Aha, incepem sa ne lamurim, vorbim de lucruri diferite. Din cate imi dau seama tu te referi la interpretari ale faptelor generatoare de credinta pe cand eu ma refer la interpretari care sunt in mai mare masura ale dogmei. Pe linia a ceea ce spui tu se poate contesta/interpreta si moartea si invierea lui Isus, asa ca vreau sa fie foarte clar ca nu la astfel de interpretari ma refer eu, ci la cele care de-a lungul timpului au dezbinat biserica ce a fost la inceputuri.
Vorbim despre Biblie, iar suplimentar ne mai introducem shi pe noi inshine cu "bagajele" noastre in discutzia asta. Poate vorbim de "lucruri diferite" cum spui tu Cataghe, poate sunt numai ushor de tot diferentziate, dar poate nu vorbim despre alte lucruri,ci despre acelashi lucruri din perspective diferite! Poate!
Iata (...din partea mea):
Interpretarea textelor din Scriptura = rezolvarea omeneasca a "exercitziului" celest, solutzia data de om la misterul celor scrise acolo, intzelegerea din plan strict uman a sensului cuvintelor, descifrarea prin gandire omeneasca/pamanteasca a tainelor Cereshti amintite acolo in Carte...e ceva ca shi cum o persoana ar "citi" o harta astrala sau cereasca shi ar gasi "corespondentzele" respectivelor corpuri cereshti, in obiective cat se poate de pamantene... fortzand evident lucrurile in muuulte feluri!
Interpetarile acestea omeneshti pot sa fie bune sau pot sa fie mai putzin bune,( unele sunt chiar proaste de-a binelea shi prin asta periculoase ) , insa indiferent cat de bune ar fi... tot nu se inaltza mai sus decat praful ce-l starnim cand ne jucam noi ca totzi copiii prin tzarana pamantului , caci nici una din ele nu este Intzelesul LUI!
Io despre asta am "meditat" cu voce" in scris, despre diferentza dintre "interpretare shi intzeles" care e shi cum se foloseshte corect fiecare din ele,respectiv Biblia... tu ce ai intzeles oare de nu tzi-a parut shi nu-tzi pare nici un folos discutzia asta? Nu trebuie oare sa deosebim ce-i pamantesc shi stricacios de ce-i sfant, curat shi dumnezeiesc? oare ce-i pamantesc va urca in cer sau cumva ce-i ceresc se va intoarce in Cer?