Biblia (6)
Raspunsuri - Pagina 18
Elena spune:
Denizel pentru cantecele !!
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
fdoina spune:
Nu vreau sa starnesc polemici, dar vreau de multa vreme sa va intreb si eu ceva, am o curiozitate aparuta cu ceva vreme in urma, in urma unor discutii cu voi , si am ramas total nelamurita
Am zis la un moment dat ca unul din cele mai cutremuratoare lucruri pe care le-am aflat de cand m-am imbisericit a fost faptul ca dreptii lui Dumnezeu din VT l-au asteptat pe Domnul Iisus in iad, ca Sf Ioan Botezatorul, "cel mai mare nascut din femeie" nu s-a putut mantui inainte de Invierea Lui...desi a avut viata pe care a avut-o...Si am aflat atunci ca protestantii nu considera ca e asa, ma rog, nu am continuat atunci discutia, dar asa reiesea, parca Elena a zis ca i se pare nefiresc ca Domnul sa ingaduie asa ceva
Si intrebarea mea e cum vad protestantii posibila mantuirea dreptilor inainte de Hristos...pentru ce s-a mai intrupat El, pentru ce S-a rastignit, daca oricum oamenii placuti lui Dumnezeu se duceau "la bine" si inainte de venirea Lui?
Promit sa nu intru in vorba ca musca-n ciorba, ca stiu ca n-am destul duh, vorba Elenei, dar astept raspunsul vostru( sau raspunsurile)
Jocelyn spune:
fdoina, in primul rand ca noi, ma refer la adventisti, nu credem in nemurirea sufletului si nici in notiunile de iad sau rai asa cum sunt vazute in general. Toti oamenii mor, suflarea de viata se duce la Dumnezeu dar nimeni nu este judecat inainte de venirea lui Isus Hristos a doua oara. Abia la a doua venire vor fi inviati cei care au primit mantuirea si corpurile lor vor fi transformate in corpuri nemuritoare, vor fi luati la cer si dupa 1000 de ani, Isus se va intoarce, cu cetatatea noului Ierusalim si ii va judeca pe cei care nu au primit mantuirea care vor fi arsi (nu in foc vesnic) dupa care pamantul va fi recreat. Pe scurt, asta e succesiunea evenimentelor, poti citi ultimele capitole din Apocalipsa.
In ceea ce priveste VT, tocmai de aceea a fost instituit sistemul jertfelor, ca sa deschida calea jertfei supreme a Fiului lui Dumnezeu. Pana cand Isus s-a sacrificat, jertfele de animale au avut un rost, dar dupa moartea si invierea lui Isus semnificatia lor a incetat. "Mielul" pe care il proroceau Isaia si altii in VT a venit ca sa moara pentru noi si nu mai era nevoie de jertfele animale. Dar probabil ca pana atunci oamenii au avut nevoie de aceste dovezi ale iertarii lui Dumnezeu s.a.m.d.
Sper ca s-a inteles ceva, eu am scris in mare graba.
Daca va fi nevoie de texte biblice pentru a-mi sustine afirmatiile, nu e nici o problema, doar sa zici.
I plan on living forever. So far, so good
ManyHope spune:
la tine DoinaF, pentru ca spui ca nu cautzi cearta; asta e cel mai de seama lucru care l-ai scris aici shi de aia uite, incerc shi eu sa-tzi raspund ce putzin in acelash spirit de 'ne-cearta'.
Mie mi se pare elementar shi de bun simtz ca "ceva nu e in regula cu ce vorbeshte lumea" in privintza asta! Pai ia socoteshte tu ca dilema asta seamana ca aia prezentata LUI de saduchei, cu o femeie care fusese pe rand nevasta a 7 fratzi, dupe randuielile timpurilor alea, iar ei "nu stiau" la inviere a cui din ei va fi sotzie iar?! Pai daca totzi dinainte de venirea LUI ar fi fost in iad, asta ar insemna ca pana shi pe Sfantul Ilie carul cel de foc l-a luat la cer ca sa-l depuna in iad?!( adica l-a dat un ocol sa-i arate din mers ce-i acolo Sus, da pana la urma, tot in 'cripta' cu viermii l-a depus??), iar cand acelash Sfant cu Moise impreuna s-au aratat LUI pe munte, inaintea celor trei Sfintzi Apostoli mai de seama, oare din iad veneau aceia ca sa vorbeasca cu EL despre Jertfa jertfelor care urma EL s-o puna?? (ca eu nu-mi prea inchipui cum venind careva din iad i-ar mai 'arde' sa vorbeasca despre altceva decat de necazurile proprii shi ce ce-l ardea la suflet - asta ca un mic detaliu nesemnificativ) !
Despre faptul ca ar fi scris undeva in Biblie cele care le intrebi tu despre Sfantul Ioan botezatorul.... eu n-am cunostintza sa fie asha ceva scris, nu stiu sa scrie despre acela undeva ca ar fi ajuns in iad dupa ce i s-a taiat capul,iar mie personal nici nu imi pot pune problema asta, pe de o parte pentru ca nu cred una ca asta posibila dupa cum IL cunosc, iar pe de alta pentru ca n-a facut Botezatorul(dupa cate scrie in Carte) nimica vrednic (sau mai bine zis ne_vrednic) ca sa i se cuvina lui asha ceva odios cum trebuie sa fie iadul, dar cel mai mult shi mai mult pentru ca indiferent daca ma rod pe mine curiozitatzile mai tare ca pe tine sau altele, tot stiu bine care mi-e masura mea shi stiu ca sunt lucruri necuvenite mie a le sti shi a le cunoashte, ca treaba am eu sa le cunosc pe cele de aici care imi apartzin, iar nu pe cele de sus care ale LUI sunt (ori celelalte de foarte de jos care aaaltcuiva apartzin) !
Invatzatura asta este desprinsa din mai multe locuri din Carte; unul din ele este(probabil) din intia epistola soborniceasca a Sfantului Apostol Petru, la 3 shi 19 mai ales - deshi chiar shi acolo se vede despre ce a scris el, adica e despre un caz particular...ce probabil a fost atata de extins mai apoi incat a fost considerat generalizat shi luat drept "sistem global"; un alt loc de unde s-a luat ceva de s-a compus invatzatura ce-o avem astazi, probabil este din Sfanta Evanghelie dupa Matei, inspre final, unde scrie ca dupa ce EL Si-a dat Duhul, catapeteasma Templului s-a sfashiat in doua de sus pana jos, a fost un cutremur de s-a despicat pietre (s-a facut intuneric scrie in alta parte) shi "Mormintele s-au deschis shi multe trupuri ale sfintilor adormiti s-au sculat si iesind din morminte, dupa invierea Lui, au intrat in cetatea sfanta si s-au aratat multora." - dar dupa mine "dreptii" de care intrebi nu sunt tot una cu sfintii, caci drept a fost si regele David de pilda, dar sfant el n-a fost conform vietzii lui shi faptelor lui, in schimb despre Sfantul Prooroc Samuel de exemplu nu se scrie in Carte ca ar fi facut vreo abatere sau sa fi avut vreun pacat in toata lunga lui viatza, locuind de dupa nashtere shi pana la capatul drumului in Templu shi in prezentza LUI shi in preajma Chivotului Legamantului, adica acela n-a fost numai "un om drept", ci chiar un sfant fara de pacat,un om neprihanit care n-ar fi fost drept sa calce iadul sau iadul sa-l guste pe el prin locuire !
Oricum, dupe mine ce shi cum a fost sau e dincolo... nu stiu precis shi sigur, nici nu ma ostenesc sa umplu "cu chit" locurile goale de "caramizi" din "pseudo-stiintza mea" teologica, ca asta imi pare acelash lucru cu a avea curiozitatea sau interesul nepotrivit de "a sti vremurile si socoacele cele numai de Tatal stiute", caci ce stiu imi e de ajuns shi nu-mi trebuie mai multe ca sa stiu ca "dincolo" e un Dincolo shi un dincolo shi ca am ales unde vreau sa ajung shi stiu shi Calea intr-acolo Cine Este !
(sper ca nu te-am zapacit de cap cu atatea vorbe...)
denizel spune:
Madalina, tare frumos ai raspuns!
quote:
Oricum, dupe mine ce shi cum a fost sau e dincolo... nu stiu precis shi sigur, nici nu ma ostenesc sa umplu "cu chit" locurile goale de "caramizi" din "pseudo-stiintza mea" teologica, ca asta imi pare acelash lucru cu a avea curiozitatea sau interesul nepotrivit de "a sti vremurile si socoacele cele numai de Tatal stiute", caci ce stiu imi e de ajuns shi nu-mi trebuie mai multe ca sa stiu ca "dincolo" e un Dincolo shi un dincolo shi ca am ales unde vreau sa ajung shi stiu shi Calea intr-acolo Cine Este !
Iar asta o iau ca pe esenta-esentelor!!!
Profit de ocazie ca sa ii dau o floricica fdoinei. Nu mai suntem suparate, da?
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
fdoina spune:
Fetele, multumesc ca m-ati bagat in seama, am inteles cum stau lucrurile pt adventisti, marturisesc ca ma nedumerea de ce nu-mi raspunde nimic vecina mea adventista cand o salutam cu "Hristos a inviat!", ca am inteles ca si adventistii cred ca El a inviat...acum am priceput...Invierea are alta semnificatie, la noi e un practic evenimentul cel mai important din toata istoria lumii, ca omul a putut iarasi sa traiasca bucuria pentru care l-a creat Dumnezeu
Many Hope, am inteles si ce zici tu, e drept ca nu stii ce e dincolo...dar la fel as putea spune ca nu stii nici ca exista Dumnezeu, doar crezi...Iar eu cred ca Sfintii au stiut ce e dincolo, asa cum cred ca Dumnezeu exista...Si din cate am inteles eu din explicatia ta , exista doua categorii( cel putin ) de oameni, unii care au fost desavarsiti, si care nu aveau nevoie de Hristos,pentru ca viata lor a fost placuta lui Dumnezeu , si altii, mai imperfecti, pentru care a venit Domnul Iisus, ca sa le dea o sansa
Astept si raspunsul Elenei, sper sa nu insist prea mult
Denizelule, nu numai ca nu ma simt certata cu nimeni pe aici, si ca cer scuze tuturor ca am o limba mai ascutita uneori, dar pentru tine am capatat chiar o afectiune speciala, de cand am "descoperit-o" pe bunica ta de la tara...eu as pune o poza a ei in rama la capul patului si as face...hmmm...un fel de icoana...ca dansa seamana mult cu o icoana ortodoxa...dar fireste ca asta as face eu , nu tu
Jocelyn spune:
fdoina, nu stiu de ce nu iti raspunde vecina la Hristos a inviat, fiindca eu una raspund
adica ce insemnatate ai inteles ca are invierea? ca poate nu am explicat clar?:D
Edit: Biblia ne spune ca toti oamenii au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu. Pot ajunge desavarsiti prin harul lui Isus si datorita faptului ca El a murit, dar Isus a murit pentru toti oamenii si toti au avut nevoie de El.
fdoina spune:
Hristos a inviat!
Jocelyn, nu stiu ce ai inteles, n-am vrut sa zic ceva nepoliticos, pe cuvant ca vecina se uita crucis la mine si tace, si ca pana sa intru pe dc chiar am crezut ca adventistii nu cred in Inviere
Mi se pare ca e ca si cum copiii mei ar fi departe, si m-ar astepta de multe vreme, si eu le-as face o vizita si le-as spune ca acum nu pot sa-i iau, dar o sa revin ca sa-i iau cu mine...fireste, s-ar bucura ca m-au vazut, ca stiu ca o sa ma intorc si nu i-am abandonat, dar o sa amane bucuria cea mare pt mai tarziu...vorbesc despre Inviere, desi comparatia e cam trasa de par...la asta m-am referit cand am vorbit de diferenta de semnificatie...Pentru noi "Hristos a inviat" e bucurie mare, fiindca socotim ca nu a inviat Singur
Jocelyn spune:
Adevarat a inviat!
Pai da mai, a inviat ca prin aceasta biruinta a mortii sa vina sa ne ia. Doar crezi in revenire, nu?
Si noi, in cadrul Sfintei Cine "vestim" moartea si invierea lui Isus Hristos exact asa cum le-a sugerat ucenicilor cand s-au impartasit din sangele si trupul lui :)
ManyHope spune:
Mai DoinaF .... taaaare proast ce ma mai exprimez, daca se intzelegeshte in halul asta de departe de ce voiam io sa explicitez ...de fapt mi s-a mai spus asta shi mi-am mai propus io sa ma las de "sportu asta"...poate c-o sa shi 'izbutesc' intr-o zi "sa ma retrag din activitatea asta a desenatului" ...
Da mai incerchez o data, iaca:
NU SE POATE OM SA NU AIBA NEVOIE DE DUMNEZEU ! - nu asta am scris shi nu asta ar fi trebui sa se intzeleaga, ci ca noi vorbeam, mi se pare, despre ce ai intrebat tu,adica cu iadul shi cu popasul tuturor oamenilor pe acolo fara exceptzie! iar eu am incercat sa explic cu exemple din Biblie, dupa convingerea mea proprie shi personala, ca daca putem considera/crede/admite/judeca/aprecia ca unor oameni chiar pe merit li se cuvenea(cuvine) ca sa gazduiasca macar vremelnic "la cuptorie", chiar shi unora care totushi nu au fost straini complet de EL shi de credintza cea dreapta shi adevarata(cum ar fi sa luam de exemplu pe regele David), au mai existat (shi probabil mai sunt shi or mai fi inca) oameni exceptzionali, care nu ar fi drept sa mai dea pe acolo nici macar in vizita sau in trecere !
Ce intzelegi tu oare din ce am zis eu?
Raspunde tu cum sti! > Sfantul Ilie in iad fost-a pana la invierea LUI? Moise din iad urcat-o oare sa vorbeasca cu EL pe munte inainte inca de a fi inaltzata crucea de lemn a blestemului? Sau ...cum? Tu de unde ai luat "vestea" ca Sfantul Ioan Botezatorul a ajuns in iad fie shi pentru un singur ceas? CINE a fost acolo sa vada shi sa vina indarat aici ca sa spuna asta sigur shi precis shi certificat? Care Sfant a fost in vizita acolo jos sau Sus shi pe urma a revenit aici cu "albume de poze",ca sa stie precis shi cert shi in detaliu toata constructzia Cetatzii Cereshti? - daca lucrurile acelea ne erau de trebuintza sa le stim, ni se dadeau negreshit shi explicit, da problema noastra, dupa mine, nu sunt cele de Sus shi cum e "harta strazilor in Cer", ca sa ne certam intre noi ca precupetzele pe care cum interpreteaza faramitzele de invatzaturi shi descoperiri despre cele de Sus, ci PROBLEMA noastra e aici jos, aici cu noi e shi se cheama pacatul shi pe asta trebuie sa-l stim cum sa nu-l mai cunoshtem!...iar daca incerci de proba numai sa te apleci un pic de la cele de Sus preocupari(intrebari) ale tale(foarte bune de altfel,nimic de zis!), macar putzin spre chestia asta josnica ca s-o consideri, ai putea cu surpriza poate sa constatzi ca de fapt shi de drept, intre atata shi atatea comunitatzi de oameni umblatori dupa Hristos(fiecare dupe puteri shi posibilitatzi!), in privintza pacatului "parerile" shi "convingerile" nu sunt atata de impartzite ca shi cu privire la cele din Imparatzia cea Cereasca, caci cuvantul "curvie" de pilda, tot aia inseamna shi in invatzatura Ortodoxiei ca shi pentru Biserica Adventista sau cea Catolica sau mai stiu eu care dogma de Biserica Crestina, la fel shi cu alte pacate, iar mai de folos ne-ar fi noua (sa zicem) a dezbate curvia de fapt de unde incepe? shi chiar de unde "pre-incepe"? shi de ce feluri mai este? ori altele de felul asta din ale noastre de aici mai de folos ne-ar fi a discuta astea poate, caci la asemenea lucruri chiar ne putem intzelege shi ajuta reciproc in ciuda diferentzelor inerente dintre noi, iar in contra acestor probleme locale ale noastre de aici prea-apropiate, am putea (presupun!) sa ne intzelegem, sa facem un front comun indiferent de "familia" de care apartzinem fiecare shi de numele de familie distinct pe care il purtam de cand ne-am nascut undeva-candva-cumva... ca nu sa ne zgaim la cele nevazute shi sa ne certam pe "- io cred ca..." " - da io cred invers..." shi d-astea... Tu nu eshti de parere ?
...oricum nu lua in seama ce-am scris de nu-tzi convine, ca mai important e sa nu ajungem la paruieli, decat sa acorzi vreo consideratzie la ce am scris dupa priceperea mea cea vadit dovedita insuficienta shi inadecvata pentru a-tzi raspunde ceva de intzeles la intrebarea ta legitima