Biblia (5)
Raspunsuri - Pagina 9
irina.c. spune:
Si un alt cuvant frumos al par. Staniloaie
"Preotul nu se interpune intre Hristos si credincios,ci prilejuieste intalnirea lor".Am gasit si pasajul pe care l-a citat Gandacelul.El nu apartine par. Staniloaie,ci este un citat din Sfintii Parinti care vrea sa ilustreze ideea ca duhovnicul trebuie sa traiasca el insusi o viata curata,pentru a putea face recomandari cu autoritate credinciosilor care i se spovedesc.Deci nu e vorba despre validitatea Tainei in cazul preotului nevrednic,ci despre faptul ca duhovnicul nu ar avea credibilitate sa-i ceara credinciosului sa se supuna la infranari pe care el nu le practica.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today
Elena spune:
Elena,din fericire am Dogmatica par. Staniloaie,vol 3.,si citez:
"Desigur,e de dorit ca preotul sau episcopul sa manifeste si o vrednicie personala in slujirea lor preoteasca sau arhiereasca,dar
[quote]daca aceasta vrednicie lipseste,absenta ei este suplinita de credinta si vrednicia Bisericii....daca unii preoti nu sunt vrednici,lipsa vredniciei lor este suplinita de vrednicia altora."
Citatul are si un context care ar trebui citit ca sa se inteleaga mai bine invatatura Bisericii precum ca Tainele sunt valide ,complete,eficiente,indiferent de vrednicia preotului.Daca vrei sa citesti cartea ti-o pot trimite pe mail. [quote]
Irina,inclin sa cred ca pasajul citat de teolog nu este acelasi cu cel citat aici de tine. Eu am inteles ca este un pasaj din Moliftenic in care el se adreseaza direct preotilor, caci uite ce spune ea :
"Si pr. Staniloae a mai adaugat un lucru care m-a lasat definitiv in ceata: in Molitfenit, in cuvantul adresat preotilor, se scrie sa ia aminte la ei insisi, caci daca sunt nevrednici, ceea ce au legat ramane nelegat si ceea ce au dezlegat, nedezlegat ramane."
Daca poti sa mi-o trimiti, da, m-ar interesa si pe mine cartea !
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
conchita spune:
quote:
Originally posted by hannen
Hihihiii ma faci sa rid.
Nu tre sa li se,ci o sa li se(celor care merita) la momentul potrivit.
Cit despre contradictie ,nu pricep .Nu ma contrazice nimic si mi-am inchipuit c-ai postat la prinz cind ti-ai terminat cercetarile
Si da,doar atit ce crezi ca am chef de cearta ?Sau asta astepti
Ignor si eu ce nu-mi convine asa cum faci si tu,vezi ca ti se adresasera niste intrebari cu privire la Dumnezeul din VT.
"o sa li se, la momentul potrivit?" daca as fi in locul tau, macar m-as bucura in secret de victimele Jihadului, nu chiar asa public.
cu restul, vad ca raspunzi cu mistocareli la chestii serioase si gata, nu ma mai joc cu tine pana nu-ti revii. dar sa-ti intre bine in cap ce ti-am subliniat cu rosu din Coran, ca nu avem acelasi Dumnezeu, cand mai patinezi pe-aici cu faptul ca e de la sine inteles ca tu ai citit Coranul+Biblia, iar altii nu.
pe de alta parte, am raspuns la fiecare intrebare care mi s-a adresat direct. cu lashii (aia care dau si fug inapoi in brate de moderator), badaranii si academicienii pe puncte nu am ce discuta.
irina.c. spune:
quote:Citatul Gandacelui este din cartea par .Staniloaie,dintr-un fragment in care acesta,la randul sau ,citeaza nu din Moliftelnic,ci dintr-o alta carte bisericeasca,numita Euhologiu,care contine recomandari date duhovnicilor.Par. Staniloaie spune ca "eficienta recomandarilor date de duhovnic atarna in mare masura de trairea duhovnicului insusi in conformitate cu ele"(citat pag.94),si isi ilustreaza ideea cu fragmentul din Euhologiu(vezi Dogmatica,pag 95).Deci este vorba de altceva,nu de validitatea Tainelor.Oricat ar fi preotul de pacatos(sau de cat mi se pare mie ca e),daca eu ma spovedsc la el,dezlegarea pe care mi-o da este reala,este valida,fiindca ea nu tine de pacatosenia sau nepacatosenia preotului,ci de promisiunea lui Hristos.Citatul pus de mine este tot din Dogmatica vol.3,pag.19.,subcapitolul d, intitulat "preotul,savarsitorul vazut al Tainelor".
Originally posted by Elena
Elena,din fericire am Dogmatica par. Staniloaie,vol 3.,si citez:
"Desigur,e de dorit ca preotul sau episcopul sa manifeste si o vrednicie personala in slujirea lor preoteasca sau arhiereasca,dar
[quote]daca aceasta vrednicie lipseste,absenta ei este suplinita de credinta si vrednicia Bisericii....daca unii preoti nu sunt vrednici,lipsa vredniciei lor este suplinita de vrednicia altora."
Citatul are si un context care ar trebui citit ca sa se inteleaga mai bine invatatura Bisericii precum ca Tainele sunt valide ,complete,eficiente,indiferent de vrednicia preotului.Daca vrei sa citesti cartea ti-o pot trimite pe mail. [quote]Irina,inclin sa cred ca pasajul citat de teolog nu este acelasi cu cel citat aici de tine. Eu am inteles ca este un pasaj din Moliftenic in care el se adreseaza direct preotilor, caci uite ce spune ea :"Si pr. Staniloae a mai adaugat un lucru care m-a lasat definitiv in ceata: in Molitfenit, in cuvantul adresat preotilor, se scrie sa ia aminte la ei insisi, caci daca sunt nevrednici, ceea ce au legat ramane nelegat si ceea ce au dezlegat, nedezlegat ramane." Daca poti sa mi-o trimiti, da, m-ar interesa si pe mine cartea ! _"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
Iti trimit cartea,dar da-mi te rog adresa de mail.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today
amuleta spune:
Daca as spune " Dumnezeu ne mantuieste prin incercarile la care ne supune", logica ar fi ca incercarile sint mai importante decit Dumnezeu ?
Daca as spune "Ne mantuim prin rabdare", asta inseamna ca rabdarea e desupra lui Dumnezeu ?
Este o forma de exprimare, eu am inteles-o foarte bine pe Doina (in contextul celor discutate). Scosul din context al cuvintelor unui om nu poate avansa dialogul.
Elena spune:
quote:
Elena, imi pare rau ca ma consideri agresiva, si cred ca asta spune mult despre pacea ta sufleteasca...
Doina, eu m-as feri sa fac aprecieri despre pacea sufleteasca a unui om, doar pe baza unor/catorva cuvinte spuse de el !! astea sunt lucruri care tin de suflet si numai Creatorul le poate cunoaste ! apoi eu nu am spus ca tu esti o persoana agresiva, nu ai citit cu atentie ! eu nu te cunosc absolut deloc si nu mi-as permite sa fac aprecieri legate de persoana ta !probabil in viata reala esti o persoana cat se poate de blanda si prietenoasa, ce am spus a fost ca atitudinea ta la acest subiect si la altele legate de credinta mi s-a parut uneori agresiva.
quote:
Tu ai afirmat multe inexactitai
Parerea ta !
quote:
(ca nu stiu ce calugar ortodox a zis ca tot ce trebuie e rugaciunea lui Iisus, rezulta ca sunt ortodocsi care nu se inchina la sfinti...
Da, imi sustin in continuare afirmatia asta si apoi ea ne-a fost confirmata de declaratia Claudiei, care a spus ca, ortodoxa fiind, nu se roaga la sfinti.
quote:
ca profesorul Staniloae a zis...rezulta ca preotii nevrednici nu pot dezlega pacatele;...
Nu, nu rezulta nimic ! convingerea mea este cea pe care deja am scris-o, ca El nu lucreaza prin cei care s-au facut nevrednici de Harul Lui, cei care i-au intors Lui spatele si au ales calea raului ! iar citatul din pr. Staniloae, plus spusele acelui teolog ortodox, doar mi-au intarit convingerea mea !! dar chiar daca nu ar fi fost ei sau chiar daca nu am inteles eu bine spusele lor, eu tot NU POT sa gandesc altfel, pur si simplu nu pot !! pentru ca nu cu minte si cu logica mea, ci cu inima mea am gandit asa, asta este adevarul pe care l-am gasit in inima mea, ca El, Cel Sfant, Cel care este Lumina, NU poate lucra prin cei care au ales calea intunericului si isi slujesc pantecelor lor si placerilor lor, iara nu Lui !! bineinteles, este treaba lor, viata lor, mantuirea lor, nu ii judec pe ei, pentru ca eu nu de ei vorbesc, eu de Dumnezeu de vorbesc, de Dumnezeul pe care l-am gasit in inima mea, pe care L-am gasit aparte de orice logica omeneasca ! Si da, ai dreptate intr-un fel, ca fiecare om isi creaza dumnezeul lui, asa cum il percepe el, cu inima&mintea lui, dar asta este la fel de valabila si pentru tine, pentru ca si tu te inchini Dumnezeului asa cum il percepi tu, pe care l-ai gasit in biserica ortodoxa ! care este adevarul nu vom stii in aceasta viata, decat la sfarsitul ei, cand cu totii vom fi imbracati intr-un elegant pardesiu de scanduri si cand sufletele noastre vor veni in fatza Scaunului de Judecata.
Cat despre scoaterea citatelor si versetelor din context, oare ortodocsii nu au facut la fel ? pe baza unui singur verset din Biblie, verset in care Mantuitorul se adresa Apostolilor, ei au spus ca orice urmas al Apostolilor, fie el vrednic sau nevrednic, poate face aceeasi lucrare ca si Apostolii ! asa cum pentru tine pot parea unele versete modificate si rupte din context, tot asa mi se pare si mie ca ortodocsii au facut la fel ! acelasi lucru si cu venerarea moastelor, pe baza unui singur verset din VT si pe baza unor scrieri ne-biblice, BO a inclus in doctrina ei venerarea moastelor.
quote:
ca Sf ioan Gura de Aur nu ne indeamna sa ne inchinam la sfinti, rezulta ca nici el nu se inchina la sfinti))
NU, Doina, eu nu am spus asa ceva. Eu doar ti-am spus ca nu am gasit asemenea indemn in scrierile lui si ti-am cerut sa-mi arati si mie unde spune/ne indeamna el sa ne rugam la sfinti.
quote:
Nu-ti port pica,
Sper din toata inima ca este asa cum zici ! ar fi si culmea sa imi porti pica, in conditiile in care nici macar nu ma cunosti !!
quote:
dar sa stii ca te inseli singura in felul acesta.
Uite, afirmatia asta a ta ma face sa ma intreb daca nu cumva tu te consideri desavarsita si atotstiitoare, din moment ce esti atit de sigura ca eu ma insel !!
Eu personal nu mi-as permite sa iti zic tie si nimanui ca se inseala, mai ales cand e vorba de credinta si de Dumnezeu ! n-ar fi oare o dovada de mindrie din partea mea sa sustin ca stiu eu si-guuuur ca cineva se inseala cand vorbeste despre credinta lui ? nu ar fi ca si cum l-as limita eu pe Dumnezeu, gandind asa cu mintea mea omeneasca ? Am fost eu la sfat cu El sa fiu atit de sigura ca x si y se inseala ? eu stiu care este credinta mea, pe aia care o am incerc s-o implinesc si s-o traiesc, dar nu exclud deloc ca si alte cai pot sa duca tot la El !!
quote:
Zicea un Parinte ca fiecare protestant e un mic papa, pentru ca fiecare protestant e infailibil.
Cu tot respectul, dar de unde cunoaste acel Parinte fiecare protestant ?? stii ce inseamna infailibil, nu ? stii si tu ca inseamna desavarasit, fara greseala !! ori eu nu am vazut pe nimeni, dar absolut pe nimeni pe aici sau in oricare biserica protestanta am fost, sa spuna ca el este desavarsit si fara greseala !!!
Si apoi de unde cunoaste acel Parinte sufletul fiecarui protestant ? a numarat el cumva lacrimile de pocainta ale fiecarui protestant ?? a vazut el ce este in sufletul unui protestant care vine in rugaciune in fatza Celui Sfant cu toate neputintele si framantarile si poticnelile lui ?
NU cumva este o judecata a aproapelui aceasta afirmatie a dansului ?
Da, exista invataturi gresite in bisericile protestante, mai ales in cele care au adoptat "curentul liberal", insa a baga in aceeasi oala pe toti cei care au ales aceasta cale mi se pare cam mult.
quote:
Dar daca ne inselam? Stim f bine ca Dumnezeu, ca Fiinta, este altceva decat omul. Ca Ratiunile Necreate sunt altele decat ratiunea noastra creata, marginita, si care pe deasupra mai e si cazuta in urma pacatului adamic.
Exact, Doina, exact !! asa cum ma intrebi tu pe mine, te intreb si eu pe tine !! dar daca te inseli ?
Uite, eu iti raspund la intrebare: nu exclud posibilitatea sa ma insel !! insa, cum am mai scris acum cateva zile, exista, avem la indemana modalitati cum sa ne putem verifica fiecare, asa cum scrie in Biblie, sa ne cercetam fiecare cu sinceritate !! dupa parerea mea, fiecare credincios trebuie sa se banuiasca, sa se verifice si ras-verifice si asta cat mai des, chiar zilnic si sa-si duca mantuirea pana la capat "cu frica si cutremur", cum ne indeamna Apostolul Pavel.
quote:
Frumos ca vrei sa fii detasata, impaciuitoare si draguta cu toata lumea, dar sa stii ca sunt multi neduhovnicesti pe acest forum care reusesc lucrul asta, si chiar mai mult de atat.
Da, Doina, stiu si eu prea bine ca sunt oameni foarte draguti pe lumea asta cu care eu nu pot sa ma compar; si stiu si ca asta nu inseamna nimic atita timp cat nu este dragoste de Dumnezeu, daca asta ai vrut sa spui.....
quote:
Sa-ti dea Dumnezeu sa gasesti acel ceva, Elena, tu si toate fetele care participa la acest subiect.
Si tie la fel, Doina !
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
hannen spune:
conchita,imi dai bile negre,am avansat
Hai lasa-ma pe mine,dezbate acolo cu fetele despre Biblie daca ai citit-o .Sau si pe asta ai cautat-o de poze ,ca pe Coran
-------------------------------------------
EL v-a orinduit voua religia pe care i-a prescris-o lui Noe,pe care ti-am revelat-o tie si am prescris-o pentru Avraam,Moise si Iisus:"Intemeiati religia si nu despartiti intru ea!"Li se pare prea mare politeistilor aceea la care tu ii chemi.Allah ii alege (pt. aceasta)pe aceea pe care EL voieste si ii calauzeste catre EL pe aceia care se caiesc.
(Coran 42:13)
ManyHope spune:
quote:
Many Hope, despre ce test e vorba?
Concitaaaaaaa... la tine a ramas speranta mea din urma sa capat si eu aprobarea, sa participe cineva si la pseudo-testul meu !
Nu este mai fetele complicat:
- eu va expun un caz real luat din viatza
si
- voi estimatzi/comentatzi/apreciatzi/notatzi/...raspundetzi ce vi se pare
... desigur ca in lumina invatzaturilor crestinesti si in spiritul Bibliei!
Atat. Parol !
Nu e mare lucru.
(Am pregatite doua cazuri.) Vretzi mai careva ?
Elena spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
Am gasit si pasajul pe care l-a citat Gandacelul.El nu apartine par. Staniloaie,ci este un citat din Sfintii Parinti care vrea sa ilustreze ideea ca duhovnicul trebuie sa traiasca el insusi o viata curata,pentru a putea face recomandari cu autoritate credinciosilor care i se spovedesc.Deci nu e vorba despre validitatea Tainei in cazul preotului nevrednic,ci despre faptul ca duhovnicul nu ar avea credibilitate sa-i ceara credinciosului sa se supuna la infranari pe care el nu le practica.
Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today
Mai, dupa cum vad si inteleg eu spune altceva decat spui tu aici, mai sus; adica ea spune ca taina e valida (prin faptul ca NU preotul iti iarta pacatele, slava Domnului !), dar nu suficienta si alegand un astfel de preot, te lipsesti de harul sfintitor:
"Deci, Taina este valida, dar nu este suficienta - asta numai in cazul Spovedaniei, nu se generalizeaza la toate Tainele.
Asa incat da-i prietenei tale partea ei de dreptate si sfatuieste-o ca sa caute un preot pe care il considera vrednic, pentru ca sa nu se lipseasca de harul sfintitor. Daca unii preoti sunt nevrednici, nu este oare o prostie sa ne lipsim noi de harul sfintitor pentru asta? Noi sa cautam sa primim acest har, caci fara el nu ne mantuim."
daca cumva tu spui acelasi lucru, atunci scuzele mele, inseamna ca nu mi-am sters eu bine ochelarii !
Ti-am trimis PM, mersic pentru carte ! poate ne mai lamurim dupa ce o citesc si eu....
_
irina.c. spune:
quote:Cred ca numai Gandacelul ne poate lamuri asupra a ceea ce a vrut sa spuna.A mai fost o situatie in care i-a fost citat si interpretat un post total altfel decat ceea ce a vrut ea sa spuna de fapt.O sa-i dau un pm sa o rog sa ne lumineze.P.S.Am trimis cartea.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by Elenaquote:
Originally posted by irina.c.Am gasit si pasajul pe care l-a citat Gandacelul.El nu apartine par. Staniloaie,ci este un citat din Sfintii Parinti care vrea sa ilustreze ideea ca duhovnicul trebuie sa traiasca el insusi o viata curata,pentru a putea face recomandari cu autoritate credinciosilor care i se spovedesc.Deci nu e vorba despre validitatea Tainei in cazul preotului nevrednic,ci despre faptul ca duhovnicul nu ar avea credibilitate sa-i ceara credinciosului sa se supuna la infranari pe care el nu le practica.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today
Mai, dupa cum vad si inteleg eu spune altceva decat spui tu aici, mai sus; adica ea spune ca taina e valida (prin faptul ca NU preotul iti iarta pacatele, slava Domnului !), dar nu suficienta si alegand un astfel de preot, te lipsesti de harul sfintitor:
"Deci, Taina este valida, dar nu este suficienta - asta numai in cazul Spovedaniei, nu se generalizeaza la toate Tainele.
Asa incat da-i prietenei tale partea ei de dreptate si sfatuieste-o ca sa caute un preot pe care il considera vrednic, pentru ca sa nu se lipseasca de harul sfintitor. Daca unii preoti sunt nevrednici, nu este oare o prostie sa ne lipsim noi de harul sfintitor pentru asta? Noi sa cautam sa primim acest har, caci fara el nu ne mantuim."daca cumva tu spui acelasi lucru, atunci scuzele mele, inseamna ca nu mi-am sters eu bine ochelarii !Ti-am trimis PM, mersic pentru carte ! poate ne mai lamurim dupa ce o citesc si eu...._"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
today