Biblia (5)
Raspunsuri - Pagina 10
Elena spune:
Nu, Irina, n-ai inteles, acela NU era mesajul Ancai !!! ea doar a dat copy/paste la mesajul teologului (Anastasia) de pe celalalt forum a lui Gigel Chiajna. Eu tare mult cu Anastasia as vrea sa vorbesc, daca s-ar putea, ca ale ei sunt cuvintele si am inteles ca a preocupat-o si pe ea mult problema asta !
Multzu pentru carte, tocmai am primit-o !
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
denizel spune:
quote:
Originally posted by amuleta
Daca as spune " Dumnezeu ne mantuieste prin incercarile la care ne supune", logica ar fi ca incercarile sint mai importante decit Dumnezeu ?
Daca as spune "Ne mantuim prin rabdare", asta inseamna ca rabdarea e desupra lui Dumnezeu ?
Este o forma de exprimare, eu am inteles-o foarte bine pe Doina (in contextul celor discutate). Scosul din context al cuvintelor unui om nu poate avansa dialogul.
Am ascultat o data o predica in care preotul ne spunea ca, daca Isus intarzie sa revina, asta e din cauza rugaciunilor Maicii Domnului si a sfintilor care il implora sa intarzie pedeapsa data pacatosilor.
Chiar si atunci, cand nici macar nu stiam diferenta intre Vechiul si Noul Testament, asta mi s-a parut cam trasa de par.
De parca Dumnezeu ar fi un tiran care abia asteapta sa ne-o plateasca si numai sfintii si Maica Domnului sunt cei care mai au ceva mila de noi si il mai tin in frau.
Eu nu pot sa vad altfel mantuirea si salvarea decat prin intermediul lui Hristos. E singura persoana care ni le poate oferi.
Rabdarea si incercarile sunt doar mijloace "formative". In spatele obiceiurilor noastre rele, a atitudinilor noastre deranjante, El vede aurul si gaseste ca merita sa fim "topiti".
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
ManyHope spune:
Intre timp, pana primesc trimiterea la plimbare sa va expun o observatzie a mea!
In Biblie este scris cum Invatatorul numeste pe unii dintre ucenici Apostoli si-i trimite sa propavaduiasca dinainte Evanghelia, prin locurile pe unde EL urma sa treaca !
Partea asta din trairea vietzii crestine este una importanta si foarte multe lucruri sunt scrise in Biblie legate de apostolat, dupa mine suficient de multe ca asupra acestui punct sa nu mai fie chiar atatea dispute intre persoanele de religii crestine diferite, cum sunt asupra altor puncte doctrinare.
Iata insa ca acele invatzaturi si acele cuvinte ale LUI INSUSI randuind pe Sfintii Apostoli si lucrarea lor, in multzimea curentelor crestine de astazi, isi afla o implinire deosebita de la unele la altele!
Sigur ca nu le stiu eu pe toate, insa am observat doua linii diferite de abordare, doua "extreme" - ca sa zic asa - anume:
- Este intai practica ortodoxa, care am numit-o pentru uzul meu personal "abordarea cuminte", adica Ortodoxia si-a imbracat haina smereniei, s-a socotit nevrednica poate de-a recurge la "cruciade evanghelistice" si n-a practicat "misionarismul preumblator", n-au umblat ortodocsii dupa oameni sa le duca Evanghelia Sfanta 'volens-nolens', ci s-au asezat si au ramas pe loc, asteptandu-i pe oameni sa vina la ei dupa sfat si invatzatura si credintza cea din Evanghelie !
- Este pe urma cealalta extrema, a curentelor protestante moderne, pe care tot pentru uzul meu personal am numit-o "abordarea activista", in care se pune un accent major pe misionarism si pe lucrarea apostolica de propavaduire, practic fiecare membra sau membru al acestor Biserici fiind din capul locului socotit/a si invatzat/a sa se scoteasca 'apostol' (intr-o oarecare masura) si sa implineasca 'statutar' purtatul Evangheliei inaintea oamenilor pe drumul pe care EL va reveni, asa cum au facut cei doisprezece odinioara si cei saptezeci de ucenici!
Iata dar doua extreme ! (asa imi par mie )
Sunt doua abordari diferite a acelorasi invatzaminte si doua impliniri deosebite mult una de alta ,a aceluias Cuvant Dumnezeiesc !
Cum este "corect" ? - m-am intrebat ? (aiurea intrebare, ca daca suntem fiecare altfel, fiecare are "corectul" sau! ...dar totushi!?)
Dupa mine, garantat-corect nu este nici intr-o extrema si nici in alta extrema ( de cele mai multe ori extremele fiind dezechilibru doar ) ci sigur si precis, intr-un singur fel este corect si numai in unul singur, nici ca unii si nici ca ceilaltzi, ci astfel:
Corect este asa cum au procedat Apostolii ascultand de EL.
Astazi insa, unii fac mai mult decat atat, altzii fac mai putzin decat atat... poate ca si numai din spirit de contradictzie s-a ajuns in extreme, ca sa se deosebeasca net si sa nu se asemene unii cu altzii s-a ajuns astazi pana aici unde s-a ajuns....
Asadar, cum au procedat atunci Sfintii Apostoli si care ar fi deosebirile vremurilor apostolice fatza de timpurile noastre?
Deosebirile, intai...io cred ca sunt mari, cred ca sunt foarte mari si asta justifica intr-o anume masura practica diferita de astazi fatza de cea de odinioara,astfel:
- societatea din acele vremuri traia intr-o maniera religioasa, religiile de tot felul faceau parte integranta din vietzile fiecarora cu mult-mult mai mult decat azi, sentimentul religios si nevoia dupa religie a persoanelor acelor timpuri era mult mai mare decat astazi, cand civilizatzia tehnologizata si timpul insushi a dus la o accentuata secularizare,la o atenuare a sentimentului religios,la o pregnanta scadere a necesitatzii dupa o majora componenta religioasa a vietzii majoritatzii oamenilor...
Adica, de vreme ce atunci nevoia, dorintza si trebuinta oamenilor dupa Evanghelie era foarte mare si Sfintzii Apostoli poate nu pridideau cu umblatul, in vremurile noastre lumea nu mai are atata nevoie de asta si chiar Apostolii de-ar fi azi aici(sa zicem!),chiar daca popor este numeric mai mult azi ca odinioara, probabil ar avea mai putzin de lucru acum ca atunci,mai putzina ascultare si interes ar afla...ca nu mai este atata "cerere" azi pe "piatza mondiala actuala".
Ca urmare,unii au intzeles asta si au renuntzat sa mai alerge in zadar sa tot bata degeaba la usi inchise cu lacate, pe cand altzii au ales sa compenseze lipsa de interes a oamenilor cu eforturile lor suplimentare... doua modalitatzi diferite de a reactziona inaintea aceleiasi realitatzi contemporane !
Cum a fost insa atunci? cum au procedat ei, cum a procedat EL si cum i-a invatzat EL pe Sfintzii SAI Apostoli sa procedeze ? Cum este corect pentru noi azi? Este corect ca fiecare crestin/a trebuie, are datoria sa procedeze asemeni lor si sa poarte activ Evanghelia inaintea altora ? sau este corect ca fiecare sa-si vada de credinta sa si sa nu practice "raiduri teritoriale evanghelizatoare"?
La asta sa va raspundetzi fiecare, conform credintzei voastre !
(...io ma opresc aici si nu-mi mai expun convingerea asupra acestui punct, ca si asa am scris exagerat de mult si nu vreau sa mai ma trezesc cu alte luari... in balon !!!)
Pa!
irina.c. spune:
quote:Aha.Dar ce a vrut sa zica prin "harul sfintitor"?Nu am inteles foarte bine.
Originally posted by Elena
Nu, Irina, n-ai inteles, acela NU era mesajul Ancai !!! ea doar a dat copy/paste la mesajul teologului (Anastasia) de pe celalalt forum a lui Gigel Chiajna. Eu tare mult cu Anastasia as vrea sa vorbesc, daca s-ar putea, ca ale ei sunt cuvintele si am inteles ca a preocupat-o si pe ea mult problema asta !Multzu pentru carte, tocmai am primit-o ! _"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
Ideea pe care am extras-o din invatatura Bisericii este
1.ca ma pot spovedi la orisice preot,caci pacatele imi vor fi dezlegate prin harul lui Dumnezeu,nu prin vrednicia respectivului.
2.ca e bine sa-mi gasesc un duhovnic care traieste o viata cat mai sfanta,fiindca,trecand el insusi prin lupte si ispite,se va pricepe mai bine sa ma indrume pe calea mantuirii.Dar daca nu gasesc un astfel de duhovnic,eu cred ca Dumnezeu imi poate vorbi prin orisice preot,daca eu Il caut cu adevarat.Foarte frumos dezvolta aceasta idee Sf. Teofan Zavoratul in cartea lui"Viata launtrica".Din pacate n-o am in format electronic,dar ti-o trimit daca fac rost de ea.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today
irina.c. spune:
quote:Many Hope,eu cred asa:Ce trebuie sa faca Biserica?Acelasi lucru de la inceputul ei: sa staruie in invatatura apostolilor si in impartasire, in frangerea painii(Euharistia) si in rugaciuni(vezi Faptele Apostolilor 2:42).Ce facea si ce face Dumnezeu?Versetul 47:Domnul adauga zilnic Bisericii pe cei ce se mantuiesc.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by ManyHope
Intre timp, pana primesc trimiterea la plimbare sa va expun o observatzie a mea!In Biblie este scris cum Invatatorul numeste pe unii dintre ucenici Apostoli si-i trimite sa propavaduiasca dinainte Evanghelia, prin locurile pe unde EL urma sa treaca !Partea asta din trairea vietzii crestine este una importanta si foarte multe lucruri sunt scrise in Biblie legate de apostolat, dupa mine suficient de multe ca asupra acestui punct sa nu mai fie chiar atatea dispute intre persoanele de religii crestine diferite, cum sunt asupra altor puncte doctrinare.Iata insa ca acele invatzaturi si acele cuvinte ale LUI INSUSI randuind pe Sfintii Apostoli si lucrarea lor, in multzimea curentelor crestine de astazi, isi afla o implinire deosebita de la unele la altele!Sigur ca nu le stiu eu pe toate, insa am observat doua linii diferite de abordare, doua "extreme" - ca sa zic asa - anume:- Este intai practica ortodoxa, care am numit-o pentru uzul meu personal "abordarea cuminte", adica Ortodoxia si-a imbracat haina smereniei, s-a socotit nevrednica poate de-a recurge la "cruciade evanghelistice" si n-a practicat "misionarismul preumblator", n-au umblat ortodocsii dupa oameni sa le duca Evanghelia Sfanta 'volens-nolens', ci s-au asezat si au ramas pe loc, asteptandu-i pe oameni sa vina la ei dupa sfat si invatzatura si credintza cea din Evanghelie !- Este pe urma cealalta extrema, a curentelor protestante moderne, pe care tot pentru uzul meu personal am numit-o "abordarea activista", in care se pune un accent major pe misionarism si pe lucrarea apostolica de propavaduire, practic fiecare membra sau membru al acestor Biserici fiind din capul locului socotit/a si invatzat/a sa se scoteasca 'apostol' (intr-o oarecare masura) si sa implineasca 'statutar' purtatul Evangheliei inaintea oamenilor pe drumul pe care EL va reveni, asa cum au facut cei doisprezece odinioara si cei saptezeci de ucenici!Iata dar doua extreme ! (asa imi par mie )
Sunt doua abordari diferite a acelorasi invatzaminte si doua impliniri deosebite mult una de alta ,a aceluias Cuvant Dumnezeiesc !Cum este "corect" ? - m-am intrebat ? (aiurea intrebare, ca daca suntem fiecare altfel, fiecare are "corectul" sau! ...dar totushi!?)
Dupa mine, garantat-corect nu este nici intr-o extrema si nici in alta extrema ( de cele mai multe ori extremele fiind dezechilibru doar ) ci sigur si precis, intr-un singur fel este corect si numai in unul singur, nici ca unii si nici ca ceilaltzi, ci astfel:Corect este asa cum au procedat Apostolii ascultand de EL.Astazi insa, unii fac mai mult decat atat, altzii fac mai putzin decat atat... poate ca si numai din spirit de contradictzie s-a ajuns in extreme, ca sa se deosebeasca net si sa nu se asemene unii cu altzii s-a ajuns astazi pana aici unde s-a ajuns....Asadar, cum au procedat atunci Sfintii Apostoli si care ar fi deosebirile vremurilor apostolice fatza de timpurile noastre?Deosebirile, intai...io cred ca sunt mari, cred ca sunt foarte mari si asta justifica intr-o anume masura practica diferita de astazi fatza de cea de odinioara,astfel:
- societatea din acele vremuri traia intr-o maniera religioasa, religiile de tot felul faceau parte integranta din vietzile fiecarora cu mult-mult mai mult decat azi, sentimentul religios si nevoia dupa religie a persoanelor acelor timpuri era mult mai mare decat astazi, cand civilizatzia tehnologizata si timpul insushi a dus la o accentuata secularizare,la o atenuare a sentimentului religios,la o pregnanta scadere a necesitatzii dupa o majora componenta religioasa a vietzii majoritatzii oamenilor... Adica, de vreme ce atunci nevoia, dorintza si trebuinta oamenilor dupa Evanghelie era foarte mare si Sfintzii Apostoli poate nu pridideau cu umblatul, in vremurile noastre lumea nu mai are atata nevoie de asta si chiar Apostolii de-ar fi azi aici(sa zicem!),chiar daca popor este numeric mai mult azi ca odinioara, probabil ar avea mai putzin de lucru acum ca atunci,mai putzina ascultare si interes ar afla...ca nu mai este atata "cerere" azi pe "piatza mondiala actuala".Ca urmare,unii au intzeles asta si au renuntzat sa mai alerge in zadar sa tot bata degeaba la usi inchise cu lacate, pe cand altzii au ales sa compenseze lipsa de interes a oamenilor cu eforturile lor suplimentare... doua modalitatzi diferite de a reactziona inaintea aceleiasi realitatzi contemporane !Cum a fost insa atunci? cum au procedat ei, cum a procedat EL si cum i-a invatzat EL pe Sfintzii SAI Apostoli sa procedeze ? Cum este corect pentru noi azi? Este corect ca fiecare crestin/a trebuie, are datoria sa procedeze asemeni lor si sa poarte activ Evanghelia inaintea altora ? sau este corect ca fiecare sa-si vada de credinta sa si sa nu practice "raiduri teritoriale evanghelizatoare"?La asta sa va raspundetzi fiecare, conform credintzei voastre !
(...io ma opresc aici si nu-mi mai expun convingerea asupra acestui punct, ca si asa am scris exagerat de mult si nu vreau sa mai ma trezesc cu alte luari... in balon !!!)Pa!--------------------------
"Las-o ba ca merge-asa,
Ne-am obisnuit cu ea!
Las-ooooo! Las-ooooo!
Las-o ba ca merge-asa,
Ne-am indragostit de ea!
Las-ooooo! Las-ooooo!"
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today
denizel spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
[br
Ce facea si ce face Dumnezeu?Versetul 47:Domnul adauga zilnic Bisericii pe cei ce se mantuiesc.
Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today
Pun si io doo emoticoane cu care iti raspund: si .
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
amuleta spune:
Am ascultat o data o predica in care preotul ne spunea ca, daca Isus intarzie sa revina, asta e din cauza rugaciunilor Maicii Domnului si a sfintilor care il implora sa intarzie pedeapsa data pacatosilor.
Chiar si atunci, cand nici macar nu stiam diferenta intre Vechiul si Noul Testament, asta mi s-a parut cam trasa de par.
"De parca Dumnezeu ar fi un tiran care abia asteapta sa ne-o plateasca si numai sfintii si Maica Domnului sunt cei care mai au ceva mila de noi si il mai tin in frau.
Eu nu pot sa vad altfel mantuirea si salvarea decat prin intermediul lui Hristos. E singura persoana care ni le poate oferi."
E dreptul tau, desigur sa crezi cum vrei, asta nici nu ma revolta nici nu ma incinta. Si e dreptul meu sa-mi vad de cararea mea, cu convingerile mele, fara sa pun trei semne de mirare dupa. S-ar putea sa gresim amindoua si sa aiba dreptate Hannen (de exemplu).
ManyHope spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
Many Hope,eu cred asa:
Ce trebuie sa faca Biserica?Acelasi lucru de la inceputul ei: sa staruie in invatatura apostolilor si in impartasire, in frangerea painii(Euharistia) si in rugaciuni(vezi Faptele Apostolilor 2:42).Ce facea si ce face Dumnezeu?Versetul 47:Domnul adauga zilnic Bisericii pe cei ce se mantuiesc.
Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today
Multzumesc Irina de raspuns !
Hai, te rog frumos, vrei si tu sa participi la "pseudo-testul" meu ?
zi te rog "da"!
denizel spune:
Amuleta, cred ca a venit momentul sa facem si noi doua un schimb de floricele, pupici, ceva . Nu ma caracterizeza laudarosenia, dar nu pot sa nu ma laud cu o intuitie destul de fina (bineinteles ca mai fac si greseli:))
Deci, intuitia mea imi spune ca exista o oarecare iritare in postarile adresate mie. Cred ca intuiesc:) si motivul acesteia (in nici un caz nu este legat de noua mea apartenenta religioasa), dar te asigur ca nu e asa cum crezi:)) :
PS: daca ma gandesc mai bine, ai putea avea chiar 2 motive
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
fdoina spune:
Elena, si eu admit ca ma pot insela, dar eu m-am nascut intr-o Biserica care isi revendica radacinile la Sfintii Apostoli, care are o traditie soborniceasca, si atata timp cat raman in Biserica, nu ma insel de capul meu......voi avea deci circumstante atenuante
Pe de alta parte, nu cred ca ma consider atotstiutoare si desavarsita, ti-am spus ca te inseli pentru ca asa definesc Sfintii Parinti aceasta incercare de a stabili singuri calea, fara ascultare, fara duhovnicie, bazandu-ne doar pe ce am citit, ce ne place si ce ni se pare ca e bine. Despre Sfintii Parinti as spune totusi ca sunt un pic mai avansati pe calea desavarsirii decat noi...
Si sa stii ca am fost si eu tentata sa-ti spun ca te consideri detinatoarea adevarului, atunci cand , cu cateva pagini in urma, ti-ai exersat talentul literar propunandu-mi niste modalitati "eficiente" de a verifica daca sunt pe cale...M-am abtinut, ca sa nu te necajesc...