Biblia (5)

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

quote:
Originally posted by irina.c.

Elena,imi poti da te rog sursa exacta a cuvintelor par. Staniloaie,te rog.Ma intereseaza contextul.

Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today

Irina, este vorba de "Teologia Dogmatica" a pr. Staniloae, vol. III, iar pasajul am inteles ca se gaseste la capitolul "Sf. Taine" si este un text adresat special preotilor.
Cea care a scris acele cuvintedin pr. Staniloae este un teolog ortodox, citat de gandacelu intr-o discutie de anul trecut. Ea insasi, ca teolog, a marturisit ca a preocupat-o mult aceasta problema, cum ar putea lucra harul printr-un preot pacatos si tot cautand raspunsul a ajuns la cuvintele pr. Staniloae.
Deci, ce a spus ea este ca pacatele iti sunt iertate la spovedanie, pentru ca NU preotul ti le iarta, ci Dumnezeu prin biserica ! si sunt perfect de acord cu asta, ca Dumnezeu iti iarta pacatele si la buda, cum zicea amuleta, si la fel si in fatza unui perete de te-ai ruga, daca spovedania e facuta asa cum trebuie, cu pocainta. Insa, spune acest teolog, taina NU este completa, nu este suficienta, atunci cand preotul este nevrednic.
Uite, cuvintele ei (eu am salvat pe computer textul, dar banuiesc ca il gasesti pe forum undeva la arhiva):

"Asa incat da-i prietenei tale partea ei de dreptate si sfatuieste-o ca sa caute un preot pe care il considera vrednic, pentru ca sa nu se lipseasca de harul sfintitor. Daca unii preoti sunt nevrednici, nu este oare o prostie sa ne lipsim noi de harul sfintitor pentru asta? Noi sa cautam sa primim acest har, caci far el nu ne mantuim."

quote:
Invatatura Bisericii spune ca harul lucreaza prin preot indiferent de vrednicia lui,si taina sfintei spovedanii este valida .Exista o singura exceptie,si anume cea in care preotul este caterisit.

Da, Irina, stiu ca asa spune invatatura BO, insa convingerea mea personala, dincolo de orice invatatura omeneasca si dincolo de orice dogma, este ca se poate considera aproape o blasfemie la adresa lui Dumnezeu Celui Sfant sa spui ca Harul Lui curge si lucreaza printr-un om care a ales ca tata pe diavol, care a ales intunericul si pacatul ca mod de viatza !
Dar cum spuneam, asta este credinta din inima mea, nu tin sa fie nimeni de acord cu mine !

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Diane, bine ai venit !

Si eu consider ca nu are nici un rost sa ne certam pe teme religioase, insa mi se pare folositor sa discutam despre credinta. Si ca sa vorbesc in dreptul meu, mie mi-au fost folositoare aceste discutii, m-au ajutat mult sa imi intaresc credinta, am aflat lucruri noi si hranitoare pentru sufletul meu. Daca vii cu sufletul deschis sa iti marturisesti credinta ta, fara duh de cearta, daca nu ii consideri pe ceilalti cu care discuti inamici, ci doar oameni care in anumite privinte gandesc altfel decat tine, oameni care si-au gasit propria cale spre Cer, diferita de a ta, daca reusesti sa iei ce gasesti bun in ceea ce spun ceilalti si sa dai la o parte ce nu gasesti folositor sau lucruri care te-ar tulbura, dar asta fara a fi agresiv fatza de ceilalti, atunci eu cred ca sunt intrunite toate conditiile pentru o discutie civilizata si benefica !

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Elena, ..........!!!!(adica un milion de pupici pentru tine!)

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Elena, imi pare rau ca ma consideri agresiva, si cred ca asta spune mult despre pacea ta sufleteasca... Daca am folosit termenul "sa combat" am facut-o in gluma, nu stiu daca nu cumva chiar am folosit ghilimelele...Nu m-am gandit nici o clipa la voi ca fiind "inamicul", dar recunosc ca daca am intervenit uneori in discutie a fost ca sa-mi satisfac unele curiozitati si unele patimi...
Nu cred ca se pot "discuta" credintele, poate doar sa ne informam unii pe altii, dar ca sa discutam asa, pur si simplu, sa vedem ce e bine si ce nu in doctrina ortodoxa,...asta as putea sa o fac doar daca as avea o formatie protestanta. Tu ai afirmat multe inexactitai, rupand cuvintele din context (ca nu stiu ce calugar ortodox a zis ca tot ce trebuie e rugaciunea lui Iisus, rezulta ca sunt ortodocsi care nu se inchina la sfinti... ca profesorul Staniloae a zis...rezulta ca preotii nevrednici nu pot dezlega pacatele;...ca Sf ioan Gura de Aur nu ne indeamna sa ne inchinam la sfinti, rezulta ca nici el nu se inchina la sfinti)) . Nu-ti port pica, dar sa stii ca te inseli singura in felul acesta.
Zicea un Parinte ca fiecare protestant e un mic papa, pentru ca fiecare protestant e infailibil. Si din discutiile de la Biblia am observat si eu ca fiecare ia din Biblie, de la Parinti, ce ii place, cum ii place, ce i se pare ca e bine si corect, adapteaza, corecteaza, omite, face totul ca sa-si creeze un dumnezeu asa cum i se pare lui ca ar trebui sa fie Dumnezeu. Dar daca ne inselam? Stim f bine ca Dumnezeu, ca Fiinta, este altceva decat omul. Ca Ratiunile Necreate sunt altele decat ratiunea noastra creata, marginita, si care pe deasupra mai e si cazuta in urma pacatului adamic.
Frumos ca vrei sa fii detasata, impaciuitoare si draguta cu toata lumea, dar sa stii ca sunt multi neduhovnicesti pe acest forum care reusesc lucrul asta, si chiar mai mult de atat. Dar noi cautam ceva cu mult mai de pret, nu? Sa-ti dea Dumnezeu sa gasesti acel ceva, Elena, tu si toate fetele care participa la acest subiect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dianette spune:

quote:
Originally posted by Elena

Diane, bine ai venit !

Si eu consider ca nu are nici un rost sa ne certam pe teme religioase, insa mi se pare folositor sa discutam despre credinta. Si ca sa vorbesc in dreptul meu, mie mi-au fost folositoare aceste discutii, m-au ajutat mult sa imi intaresc credinta, am aflat lucruri noi si hranitoare pentru sufletul meu. Daca vii cu sufletul deschis sa iti marturisesti credinta ta, fara duh de cearta, daca nu ii consideri pe ceilalti cu care discuti inamici, ci doar oameni care in anumite privinte gandesc altfel decat tine, oameni care si-au gasit propria cale spre Cer, diferita de a ta, daca reusesti sa iei ce gasesti bun in ceea ce spun ceilalti si sa dai la o parte ce nu gasesti folositor sau lucruri care te-ar tulbura, dar asta fara a fi agresiv fatza de ceilalti, atunci eu cred ca sunt intrunite toate conditiile pentru o discutie civilizata si benefica !

_

Multumesc pentru urare, Elena !
si eu cred ca este foarte bine sa discutam despre credinta noastra. Asa cum spunea si hannen, suntem datori sa spunem si altora in ce credem, nimeni nu stie cum vor marca viata cuiva toate aceste invataturi. In plus, daca Duhul Sfant nu lucreaza la inima cuiva, degeaba incearca un om sau 1000 de oameni sa-l "bata" la cap pe altul sau sa incerce sa-l indoctrineze ..., nu va iesi decat cearta si ura, adica exact contrar invataturilor pe care ni le da Biblia si sunt convinsa ca si Coranul.

DIANE
cununie
nunta (pe curand si altele)
diverse chestii pentru nunta & cununie
Honey-Moon Albena
Photoshop

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by fdoina

Zicea un Parinte ca fiecare protestant e un mic papa, pentru ca fiecare protestant e infailibil.

Sa-ti dea Dumnezeu sa gasesti acel ceva, Elena, tu si toate fetele care participa la acest subiect.

Doina, frumos ar fi fost sa-ti doresti si pentru tine sa gasesti acel ceva...
Nu de alta, dar sa nu te molipsesti de suficienta de la protestanti:)

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Elena, la spovedanie preotul dezleaga, iarta pacatele, harul sfintitor il transmite in orice imprejurare... prin binecuvantare.
Uite , eu ma duc la o manastire care mi-e f draga si cand plec de acolo, ma duc sa iau binecuvantare de la cat pot de multi Parinti, ca nu stiu eu care e sfant si care nu, dar daca o vrea Dumnezeu si voi cauta cu multa ravna, ma gaseste el, sfantul, pe mine, sa-mi dea una dupa ceafa cand o fi nevoie...
Nu stiu daca spune cineva ca preotul face ceva cu de la sine putere, fireste Dumnezeu lucreaza, Dumnezeu iarta si dezleaga, a Lui este Imparatia si Puterea si Slava in veci...
Iar despre preotul ala care a ales pe diavol ca tata... hmmmm, mai Elena, mie mi se pare cam apocaliptica exprimarea asta, da ierarhi n-are preotul ala? Eu cred ca cel mai usor e sa ne judecam unii pe altii, sa vedem barna din okiu celuilalt si sa ne smintim ca preotii sunt si ei oameni ai secolului nostru...in rest, poate stii ca exista si ceva, gen blestem, nu stiu pe unde am citit, "sa te puna Hristos la judecata cu preotii veacului al 8-lea". Dar daca ei vor fi aspru judecati, nu noi trebuie sa-i judecam, noi trebuie sa ne plecam in fata lor, ca Dumnezeu ne mantuieste prin ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by Elena

quote:
Originally posted by irina.c.
Elena,imi poti da te rog sursa exacta a cuvintelor par. Staniloaie,te rog.Ma intereseaza contextul.
Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today
Irina, este vorba de "Teologia Dogmatica" a pr. Staniloae, vol. III, iar pasajul am inteles ca se gaseste la capitolul "Sf. Taine" si este un text adresat special preotilor.
Cea care a scris acele cuvintedin pr. Staniloae este un teolog ortodox, citat de gandacelu intr-o discutie de anul trecut. Ea insasi, ca teolog, a marturisit ca a preocupat-o mult aceasta problema, cum ar putea lucra harul printr-un preot pacatos si tot cautand raspunsul a ajuns la cuvintele pr. Staniloae.
Deci, ce a spus ea este ca pacatele iti sunt iertate la spovedanie, pentru ca NU preotul ti le iarta, ci Dumnezeu prin biserica ! si sunt perfect de acord cu asta, ca Dumnezeu iti iarta pacatele si la buda, cum zicea amuleta, si la fel si in fatza unui perete de te-ai ruga, daca spovedania e facuta asa cum trebuie, cu pocainta. Insa, spune acest teolog, taina NU este completa, nu este suficienta, atunci cand preotul este nevrednic.
Uite, cuvintele ei (eu am salvat pe computer textul, dar banuiesc ca il gasesti pe forum undeva la arhiva): "Asa incat da-i prietenei tale partea ei de dreptate si sfatuieste-o ca sa caute un preot pe care il considera vrednic, pentru ca sa nu se lipseasca de harul sfintitor. Daca unii preoti sunt nevrednici, nu este oare o prostie sa ne lipsim noi de harul sfintitor pentru asta? Noi sa cautam sa primim acest har, caci far el nu ne mantuim."
quote:
Invatatura Bisericii spune ca harul lucreaza prin preot indiferent de vrednicia lui,si taina sfintei spovedanii este valida .Exista o singura exceptie,si anume cea in care preotul este caterisit.
Da, Irina, stiu ca asa spune invatatura BO, insa convingerea mea personala, dincolo de orice invatatura omeneasca si dincolo de orice dogma, este ca se poate considera aproape o blasfemie la adresa lui Dumnezeu Celui Sfant sa spui ca Harul Lui curge si lucreaza printr-un om care a ales ca tata pe diavol, care a ales intunericul si pacatul ca mod de viatza !
Dar cum spuneam, asta este credinta din inima mea, nu tin sa fie nimeni de acord cu mine !_"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Elena,din fericire am Dogmatica par. Staniloaie,vol 3.,si citez:
"Desigur,e de dorit ca preotul sau episcopul sa manifeste si o vrednicie personala in slujirea lor preoteasca sau arhiereasca,dar daca aceasta vrednicie lipseste,absenta ei este suplinita de credinta si vrednicia Bisericii....daca unii preoti nu sunt vrednici,lipsa vredniciei lor este suplinita de vrednicia altora."
Citatul are si un context care ar trebui citit ca sa se inteleaga mai bine invatatura Bisericii precum ca Tainele sunt valide ,complete,eficiente,indiferent de vrednicia preotului.Daca vrei sa citesti cartea ti-o pot trimite pe mail.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by fdoina

Dar daca ei vor fi aspru judecati, nu noi trebuie sa-i judecam, noi trebuie sa ne plecam in fata lor, ca Dumnezeu ne mantuieste prin ei.

Doinaaaaaaa, cum poti sa spui ca Dumnezeu ne mantuieste prin preoti????????:((
Chiar nu mai are nici o importanta jertfa Domnului Hristos? Sunt pe acelasi loc Hristos cu preotii?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dianette spune:

quote:
Originally posted by cataghe

Meeei, Denizeeeel, ma-nebuneeeesti!! Mei, scrie "ZIUA A 7-A", exact ca in geneza, nu scrie "sambata" sau "duminica". Ziua a 7-a poate fi oricare, pt ca noi nu stim ce zi era cand a inceput Dumnezeu creatiunea, si ma indoiesc ca era atunci in momentul ala vreo "zi", de altfel! Dar oricum o iei, nu se pomeneste deloc despre care zi a saptamanii e vorba, se vorbeste de un ciclu de 6 zile lucratoare urmate de una de odihna. Intelegi ce vreau sa spun? Denumirile zilelor saptamanii pe care le avem noi azi n-au nici in clin nici in maneca cu creatiunea in viziunea iudeo-crestina, ci cu zeitatile halelalte ale romanilor. La evrei, ai vazut, se spune "ziua 1", "ziua a 2-a", etc. Normal ca s-au suprapus unele peste altele intr-o anumita ordine, dar instituirea sambetei sau a duminicii ca zi de odihna nu e altceva decat o traditie a evreilor, respectiv a crestinilor si nu e reglementata nici in Geneza, nici in Decalog. Acolo se vorbeste de "ziua a 7-a", punct.

uite ce am gasit eu:
Putem spune cu certitudine care zi este ziua a saptea ?
Exista cel putin patru argumente pe baza carora putem spune cu certitudine ca Sambata este Ziua a Saptea:
1. Biblia arata clar faptul ca Isus a fost crucificat in ziua pregatirii (Luca 23:54).Prietenii Sai apropiati s-au odihnit în ziua de Sabat, dupa Lege, ( Luca 23:55,56 ) si Isus a inviat din morti în ziua întâi a saptamanii ( Luca 24:1; Marcu 16:9 ). Cei mai multi dintre crestini recunosc faptul ca Isus a murit vinerea, in ziua pregatirii, ca S-a odihnit în mormânt in ziua urmatoare si ca a inviat in prima zi a saptamanii - duminica. Sabatul este ziua dintre vineri si duminica sau ziua a saptea - Sambata.
2. Limbajul: in peste 140 de limbi ale lumii, cuvantul pentru ziua a saptea este sau provine din cuvântul "Sabat". Limbajul marturiseste in favoarea conservarii ( pastrarii) Sabatului de-a lungul secolelor.
3. Astronomia: Astronomii din întrega lume atesta faptul ca ciclul saptamânal nu s-a schimbat niciodata. Centre precum Royal Naval Observatory din Statele Unite si Royal Greenwich Observatory din Anglia afirma existenta unui ciclu saptamanal constant.
4.Istoria: Poporul iudeu a pastrat un raport exact al Sabatului de-a lungul secolelor. Timp de peste 4000 de ani, ei au pastrat adevaratul Sabat în ziua de Sambata.

Sper ca sa te fi ajutat in vreun fel.

DIANE
cununie
nunta (pe curand si altele)
diverse chestii pentru nunta & cununie
Honey-Moon Albena
Photoshop

Mergi la inceput