Biblia (5)
Raspunsuri - Pagina 6
ManyHope spune:
Hai sa va spun ...sa va intreb de fapt daca suntetzi de acord cu propunerea mea ca aici, in cadrul discutziei asteia cu subiectul "Biblia", sa lansez un pseudo-test!
Daca se "inscrie" careva,macar o persoana, dezvolt ce-am pregatit, daca nu si nu se admite, nici o problema si nici o suparare din partea mea.
Am mai facut un "test" din asta anul trecut, pentru mine rezultatele de atunci au fost absolut revelatoare, deja nu mai vad ce-as mai putea afla in plus de la inca unul, dar pentru ca am primit acuzatzii atunci ca "n-am scris citetz si nici complet" (poate pe buna dreptate ) vreau sa mai incerc o data sa formulez... cum si mai ales pentru voi - va vine sau nu sa credetzi,dar asta este! ca sa avetzi o ocazie in plus sa va verificatzi capacitatea de-a judeca o situatzie in lumina invatzaturilor crestinesti cele care si in Biblie sunt cuprinse - intentzionez sa va aduc inainte un caz real sa il apreciatzi cum este !
Asadar,se "baga" careva sau sa-mi vad de spalat rufe ?
ManyHope spune:
Spui tu Amuleto ca
quote:
Iertarea pacatelor nu inlatura nici raul si nici ispita careia sufletul este supus.
...dar te rog nu spune ca "sufletul este supus ispitei", caci daca se supune ispitei si asculta de ea ca implineasca ce-i soptesteee.... 'normal' ca deja a facut-o de oaie...a pacatuit, ci spune si tu ca este "expus ispitei" de pilda sau altfel!
Nu stiu ce sti tu ca se petrece de fapt cu iertarea asta a pacatelor, dar ce stiu eu si ce spun sus si tare... cat ma tzine plamanul ...este ca iertarea pacatelor inseamna stergerea lor, este ispasirea lor, este anularea si incetarea lor din a exista si functziona in viatza cuiva. E dupa mine ca un robinet defect din casa ta,unul care picura mereu si e plin de calcar si fluiera cand il folosesti, iar Instalatorul cand ti-l inlocuieste toate neplacerile au disparut...numai in amintire mai persista,dar si de acolo ar trebui uitat cat se poate !
Elena spune:
@amuleta
quote:
Hristos nu conditioneaza promisiunea lui in Biblie, nici de starea pacatosului, nici de starea preotului (stiu ca asta-i pricina de poticnire pentru multi, din cauza orgoliului mare - ei ar vrea un sfint cu patalama sa-i spovedeasca).
Profesorul D. Staniloaie spune ca starea preotului ar avea oareshce influenta, pentru ca el le atragea atentia preotilor sa ia aminte la ei insisi, caci daca sunt nevrednici, ceea ce au legat ramane nelegat si ceea ce au dezlegat, nedezlegat ramane. Asa ca eu nu cred ca omu´ nu se duce la un preot pacatos sa se spovedeasca din cauza orgoliului lui prea mare, ci pentru ca, atunci cand isi alege duhovnicul vrea sa se asigure ca este unul vrednic, care sa-l ajute in calea lui spre mantuire, nu sa-i puna piedici. Pentru ca orice ai spune, amuleta, una este "ajutorul spiritual" si rugaciunea unui preot curvar/betiv/pedofil/homosexual/iubitor de bani&avere, si cu totul altceva este ajutorul spiritual si rugaciunea unui preot cu o inima curata si care se straduieste in fiecare zi sa duca o viata placuta lui Dumnezeu.
Cum am mai zis, eu consider ca spovedania e importanta si are rolul ei, dar depinde foarte mult si cine este intermediarul intre tine si Dumnezeu.
@manyhope
quote:
E dupa mine ca un robinet defect din casa ta,unul care picura mereu si e plin de calcar si fluiera cand il folosesti, iar Instalatorul cand ti-l inlocuieste toate neplacerile au disparut...numai in amintire mai persista,dar si de acolo ar trebui uitat cat se poate !
Foarte frumos spus !!
Te asteptam cu testu´ !
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
amuleta spune:
"amuleta, ma gandesc acum, la ce-mi foloseste sa stiu daca sunt sau nu iertata? "
Denizel, nu stiu la ce-ti foloseste tie, pe mine ma ajuta si ma intareste sufleteste.
"Ca el decide iertarea mea sau cum? Nu e cam mult? In cazul asta n-ar mai fi vorba de orgoliul sau suficienta mea, ci de suficienta lui, nu?:-)"
Din perspectiva neo-protestanta, asa o fi, din perspectiva ortodoxa si catolica, preotia transmite acel dar pe care l-a dat Hristos apostolilor cind a zis "carora le veti ierta pacatele li se vor ierta; carora le veti tine, tinute vor fi" (Ioan 20,23). Eu zic ca prima varianta e adevarata, nu ma intereseaza sa te conving de contrariul absolut deloc si nici pe Catalina nu ma intereseaza de fapt sa o conving de o varianta sau alta, a pus o intrebare si i-am raspuns. Polemicile cu neo-protestantii ma intereseaza tot asa de putin ca si acelea cu musulmanii.
amuleta spune:
ManyHope, ca de obicei vorbim romana amindoua dar nu ne pricepem : prin suflet supus ispitei inteleg suflet incercat de ispite. In rest, nu pricep ce vrei sa spui, iarta-ma.
Elena, parintele Staniloaie a spus multe, nu inseamna ca o sa-l pun pe post de Biblie. Si sigur ca omul trebuie sa aleaga un preot care sa-l mingaie sufleteste si sa-l intareasca, asta-i discernamintul fiecaruia, ca doar Dumnezeu ne zice sa fim destepti, nu prosti.
Elena spune:
quote:
Elena, parintele Staniloaie a spus multe, nu inseamna ca o sa-l pun pe post de Biblie.
Perfect de acord cu tine !! insa arata-mi si mie te rog in Biblie unde spune Mantuitorul ca si preotii nevrednici pot lega si dezlega pacatele oamenilor !! Nu uite ca El se adresa Apostolilor, pentru ca ei da, erau vrednici de a face o asemenea lucrare !!
Chiar si unul din Sfintii Parinti, si anume Sf. Vasile Cel Mare, a spus de un preot ca a cazut din har din cauza pacatelor din viata lui.
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
denizel spune:
Hai sa mai fiu si on topic!:)
Am gasit ceva foarte, foarte interesant in legatura cu Biblia:
"Intreaga Biblie este o singura istorie. Ultima parte a ultimei carti din Biblie (Apocalipsa) poate fi citita ca incheiere a istoriei ce a inceput in prima parte a primei carti din Biblie(Genesa).
Primul cuvant din Genesa:
"La inceput Dumnezeu a facut cerurile si pamantul" - Genesa 1:1
Printre ultimele cuvinte din Apocalipsa gasim:
"Am vazut un cer nou si un pamant nou" - Apocalipsa 21:1
"Iar intinderea de ape a numit-o mari" - Genesa 1:10
"Si marea nu mai era" Apocalipsa 21:1
"Intunericul l-a numit noapte" - Genesa 1:5
"Acolo nu va mai fi noapte" - Apocalipsa 21:5
"Dumnezeu a facut cei 2 mari luminatori (soarele si luna) - Genesa 1:16
"Cetatea nu are trebuinta de soare sau de luna" - Apocalpsa 21:23
"In ziua in care vei manca din el vei muri negresit" - Genesa 2:17
"Moartea nu va mai fi" - Apocalipsa 21:4
"Voi mari mult suferinta ta" - Genesa 3:16
"Nu va fi nici durere" - Apocalipsa 21:4
"Blestemat este pamantul din pricina ta" - Genesa 3:17
"Nu va mai fi nimic vrednic de blestem" - Apocalipsa 22:3
Satana apare ca inselator al omenirii, Genesa 3:1,4
satana dispare pe veci, Apocalipsa 20:10
Omul a fost alungat de la pomul vietii, Genesa 3:22-24
Pomul vietii apare din nou, Apocalipsa 22:2
Omul a fost alungat de la fata lui Dumnezeu, Genesa 3;24
"Ei vor vedea fata Lui" - Apocalipsa 22:4
Caminul primar al omului a fost langa un rau, Genesa 3:24
Caminul etern al omului va fi tot langa un rau, Apocalipsa 22:1"
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
ManyHope spune:
"...prin suflet supus ispitei inteleg suflet incercat de ispite."
Asa da Amuleta! asta voiam si eu: "incercat" este foarte bun sa zici, dar "supus pacatului"...ca si cum pacatul ar fi suveranul sufletului, ca si cum sufletul ar fi in stare de vasalitate fatza de cel rau...ma intzelegi...nu suna bine deloc! Multzumesc !
(mie imi pare ca ne intzelegem suficient de bine)
cataghe spune:
Eu ma refeream la cazul in care ambele persoane nu repeta pacatul respectiv, pt ca inteleg ca altfel oricum nu exista iertare. Stiu ce a spus Isus apostolilor, cu toate astea El nu a acordat acestora nici un "monopol" ca sa zic asa (nu a zis "numai prin voi se vor ierta pacatele"). Pe de alta parte, acolo unde ii invata pe oameni cum sa se roage, le spune sa se duca in camaruta lor si sa spuna "Tatal nostru, carele esti in ceruri... Si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri". La ce bun, din moment ce iertarea gresalelor s-ar face exclusiv prin spovedania la preot?
Dovada cea mai buna ca intrebarea nu a fost pusa retoric e ca, dupa cum ma asteptam, parerile sunt impartite.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
cataghe spune:
quote:
Originally posted by iubibubi
Catalina (sau cataghe , ca nu mai stiu cum sa ma adresez :) - zau, e stupid sa ne intepam asa cand nici macar nu ne cunoastem )
Cu asta chiar sunt de acord , scuza-ma te rog daca am exagerat, mai am si eu momentele mele proaste. Da' io pot sa iti zic in continuare Bubi? Ca mie-mi place
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)