Biblia (5)
Raspunsuri - Pagina 4
hannen spune:
Cataghe,n-am uitat nimic,doar ca am avut senzatia ca asa cum am zis,ma iei in balon.Daca m-am inselat imi cer scuze
Naiva stiu ca sunt,este un defect si n-am cum sa-l schimb.Ma incred prea mult in oameni desi m-am fript de multe ori,asta e.Dar bine ca la urma am pe umarul cui plinge.
-------------------------------------------
EL v-a orinduit voua religia pe care i-a prescris-o lui Noe,pe care ti-am revelat-o tie si am prescris-o pentru Avraam,Moise si Iisus:"Intemeiati religia si nu despartiti intru ea!"Li se pare prea mare politeistilor aceea la care tu ii chemi.Allah ii alege (pt. aceasta)pe aceea pe care EL voieste si ii calauzeste catre EL pe aceia care se caiesc.
(Coran 42:13)
hannen spune:
Conchita,parerea ta ti-ai exprimat-o deja de n ori.
Eu o stiu,daca vrei s-o afle si altii n-ai decit,desi cred ca toti o stiu
Si uitam sa te intreb,cam cit ti-a luat aceasta "cercetare" cu nea gogu sa afli toate acele versete cu referinta la lupta din Coran?
Ori n-ai dormit azi noapte si-ai stat sa cauti ,ori ele erau pregatite pt. cei ca tine care le cauta in mod special.Sunt curioasa cum a sunat search-ul tau "versete cu referire la...."
-------------------------------------------
EL v-a orinduit voua religia pe care i-a prescris-o lui Noe,pe care ti-am revelat-o tie si am prescris-o pentru Avraam,Moise si Iisus:"Intemeiati religia si nu despartiti intru ea!"Li se pare prea mare politeistilor aceea la care tu ii chemi.Allah ii alege (pt. aceasta)pe aceea pe care EL voieste si ii calauzeste catre EL pe aceia care se caiesc.
(Coran 42:13)
Elena spune:
Am si eu o intrebare pentru fetele ortodoxe legata de iertarea pacatelor : doctrina ortodoxa considera ca pacatele se pot ierta de catre Dumnezeu numai la spovedanie, prin intermediul preotului, sau si prin rugaciunea directa catre Dumnezeu ? de exemplu, daca intr-o zi stii ca ai pacatuit cu ceva si te simti vinovat/a, in seara respectiva te rogi Domnului sa te ierte sau tii minte pacatul si il spui doar la spovedanie ?
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
denizel spune:
Iubibubi, eu nu am "prins" Pastele in biserica adventista. Banuiesc totusi ca sarbatorirea Pastelui se face ca si cea a Craciunului, la care chiar am participat. Deci, s-a tinut o predica in legatura cu Nasterea Domnului, s-a luat Sfanta Cina (asta inseamna ca oamenii s-au impartasit), iar dupa amiaza copiii au tinut un program de Craciun: amvonul a fost decorat de sarbatoare (cu iesle, prunc, vacute, oi, stele, luna etc), iar copiii au avut costume minunate: magi, ingeri, pastori...
Au spus poezii si au cantat colinde.
Cam asta a fost, iar atmosfera...de nedescris
Cat despre alte sarbatori, chiar nu prea stiu daca exista, dar nu cred sa fie ceva de genul celor ortodoxe pentru ca protestantii nu au sfinti carora sa se roage sau sa inchine. Ca daca ar fi avut, mai continuam cautarile:)
Si vreau sa-ti dau cateva lamuriri si in legatura cu dorinta mea de a tine Sabatul (am mai scris despre asta de multe ori, cand inca nu stiam prea bine ce-si-cum, dar parca tu nu participai la discutiile alea).
Deci, pana acum 6 ani cand s-a nascut baietelul meu, eram agnostica spre atee. Toata sarcina am fost sigura ca totul va fi bine si ca suntem prea grozavi pentru a nu avea un copil cel putin la fel de grozav (crede-ma, mi-e si rusine cand scriu asta).
Asaa, s-a nascut baietelul nostru, era intr-adevar perfect, dar in clipa in care l-am luat in brate nu mi s-a mai parut ca perfectiunea asta a lui mi se cuvine, ca este normal sa fie asa. Mi-am dat seama cat de fara nici un dumnezeu fusesem pana atunci si ca de fapt nu meritam asemenea dar minunat. Am simtit atunci ceva ce nu pot descrie...
In fine, dupa un timp am inceput sa citesc Biblia. Am inceput cu VT si primul lucru care mi-a atras atentia a fost cel legat de Sabat. Mi s-a parut ca e ceva special, de vreme ce se pomenea intr-una de importanta si necesitatea pazirii acestuia. Incepusem sa merg la biserica (ortodoxa) si bineinteles ca am rugat preotul sa-mi spuna ce e cu Sabatul, cu ziua a saptea si cu duminica. Mi-a explicat ca ziua a saptea e sambata, ca evreii au pazit ziua a saptea, dar odata cu invierea lui Isus, s-a anulat aceasta si ziua de odihna e ziua intai a saptamanii, ziua in care a inviat Hristos. Am luat de bun tot ce imi zisese si am continuat citirea Bibliei. Cand am ajuns la NT, iarasi mi-a atras atentia Sabatul (Isus mergea in sinagoga in Sabat, de ex.). Iar m-am dus la preot, iar l-am intrebat, mi-a zis ca incep sa ma smintesc:) si a fost destul de agresiv cand ii aratam citate din NT unde vedeam ca Sabatul a ramas Sabat. Nu a stiut sa-mi raspunda si chiar mi-a zis la un moment dat ca probabil ca ideile astea imi vin de la cine stie ce sectari. Am fost tare suparata din cauza asta, mai ales ca eu "stiam" de mica cat de periculosi sunt astia:)
Imediat dupa asta am intrat pe forum si am inceput sa pun intrebari. Am primit raspunsuri atat de la jocelyn cat si de la Irina si au fost multe discutii care m-au lamurit si raslamurit in legatura cu toate neclaritatile avute. In plus, am aflat multe lucruri noi despre ortodoxie, lucruri pe care nu le stiam si care m-au convins inca o data ca ramanerea mea in biserica orodoxa nu ar fi decat sursa permanenta de frustrari care nu ar face alceva decat sa ma indeparteze de Dumnezeu (cu asta am raspuns si lui manyhope. da, discutiile de pe forum mi-au fost de mare, mare ajutor-impreuna cu studiul personal, desigur).
Ce vreau sa spun in final este ca, in cazul meu, ideea sabatului a fost cea care mi-a aprins toate beculetele din creier si care pur si simplu nu ma lasa sa dorm. In cele din urma am inteles foarte bine despre ce e vorba, dar asta nu inseamna ca judec pe cei care nu rezoneaza la fel ca mine la asta. Ideea ar fi ca nu trebuie sa ramanem impietriti la soaptele Duhului Sfant si in momentul in care luam (sau nu luam) o decizie sa nu fie din incapatanare sau comoditate. Cred ca fiecare trebuie sa apartina religiei care il apropie cel mai mult de Dumnezeu si care ii da Pacea de care se vorbea mai demult. Decizia pe care am luat-o nu a fost una grabita sau in necunostinta de cauza. Am studiat mult, mult si nu vad cresterea mea spirituala in alta biserica decat in cea adventista.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
fdoina spune:
quote:
Originally posted by Elena
Am si eu o intrebare pentru fetele ortodoxe legata de iertarea pacatelor : doctrina ortodoxa considera ca pacatele se pot ierta de catre Dumnezeu numai la spovedanie, prin intermediul preotului, sau si prin rugaciunea directa catre Dumnezeu ? de exemplu, daca intr-o zi stii ca ai pacatuit cu ceva si te simti vinovat/a, in seara respectiva te rogi Domnului sa te ierte sau tii minte pacatul si il spui doar la spovedanie ?
Mie mi se pare f malitioasa aceasta postare, Elena... Stii f bine ca fara pocainta reala, fara durere si suflet zdrobit nu exista progres duhovnicesc...
Dar pacatele nu se iarta decat sub epitrahil, asta e taina si e traba ta daca nu crezi asta... Si ce bine ar fi sa existe in sufletul omului atata pocainta pentru pacat cata pretind unii ca exista, dar pocainta e dar mare de la Dumnezeu, si omul care crede ca o are, apoi sa stii sigur ca nu are decat mandrie...
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
ManyHope spune:
Multzumesc Denizel pentru raspuns, va sa zica nu mi s-a parut mie, ci chiar poate DC-ul aduce folos si in alte domenii decat cele legate de scutece si obiecte de uz-casnic !
Asa ar fi si normal sa fie: daca vorbim despre Biblie si despre cele conexe Bibliei si vietzilor noastre,normal ar fi sa ne fie de folos, fie ca citim, fie ca participam la discutzie!
(pot sa-tzi mai cer o opinie? tie sau oricui ar binevoi sa-mi raspunda! daca as incerca aici o usor "laturalnica" discutzie cu privire la felul cum judecam lucrurile,in lumina invatzaturilor Biblice,desigur, oare ar urma obligatoriu o trimitere la plimbare si ar trebui sa deschid anume un subiect separat? sau as avea ceva sanse la nitzica ingaduintza ca sa nu mai incarc lista zadarnic, ca n-ar dura cine stie ce ... ce zici?)
denizel spune:
quote:
Originally posted by ManyHope
(pot sa-tzi mai cer o opinie? tie sau oricui ar binevoi sa-mi raspunda! daca as incerca aici o usor "laturalnica" discutzie cu privire la felul cum judecam lucrurile,in lumina invatzaturilor Biblice,desigur, oare ar urma obligatoriu o trimitere la plimbare si ar trebui sa deschid anume un subiect separat? sau as avea ceva sanse la nitzica ingaduintza ca sa nu mai incarc lista zadarnic, ca n-ar dura cine stie ce ... ce zici?)
ManyHope, de ce sa urmeze o trimitere la plimbare? Sau de ce n-ai avea parte de ingaduinta?
Asteptam cu interes!
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Elena spune:
Doina, daca ai fi urmarit discutiile mai vechi, ai fi vazut ca eu am spus ca dupa parerea mea spovedania isi are rostul ei si ca ar fi fost de folos daca ar fi preluat-o si protestantii ! din punctul asta de vedere,gandirea mea este mai aproape de ortodoxism decat de protestantism.
Eu am intrebat cu toata sinceritatea, pentru ca am auzit de ortodocsi care se roaga si direct lui Dumnezeu pentru iertare si vroiam sa stiu daca amandoua practicile sunt in acord cu doctrina BO.
quote:
Stii f bine ca fara pocainta reala, fara durere si suflet zdrobit nu exista progres duhovnicesc...
Corect ! asa gandesc toti crestinii, sa stii !
(totusi nu vad legatura cu intrebarea mea)
quote:
Dar pacatele nu se iarta decat sub epitrahil,
Ce inseamna epitrahil ?
In ceea ce priveste atitudinea ta agresiva, incearca te rog sa nu ne mai consideri ca fiind "inamice" ! o sa vezi ca daca vei veni la acest subiect nu ca sa combati, ci sa discuti, iti va fi in primul rad TIE bine si sufletului TAU !! Pace in suflet iti doresc !
_
anda141 spune:
quote:
Originally posted by iubibubi
denizel, . si daca tot te-am prins:): voi cand sarbatoriti Pastele? + in afara de Sabat, mai aveti si alte zile de sarbatoare (cum e in calendarul ortodox)?
I.www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iubibubi" target="_blank">Andrei&Mara
Nu mai sunt alte zile de sarbatoare, pentru ca adventistii nu sarbatoresc "sfintii".
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=59001" target="_blank"> Salvati viata unui copilas oferind 5 euro la teledonul umanitar
Monica si ALBERT EDUARD
(19 ianuarie 2004 )
Album Albert
roxana1974 spune:
off topic sau nu, io simt nevoia sa fac o precizare: ortodocsii nu se inchina la sfinti, ei se roaga sfintilor sa-i ajute, sa le calauzeasca ruga mai bine catre Dumnezeu...ne rugam la sfinti, iar la sfarsitul rugaciunii inchinarea o facem numai Bunului Dumnezeu, Sfintei Treimi! Cine stie mai bine ca mine, sa spuna...
Serbanica talharica
ce-si face omu' cu mana lui se numeste lukru' manual ...