Biblia (3)
Raspunsuri - Pagina 8
Elena spune:
Doina, la afirmatia ta ti-a raspuns foarte nimerit ManyHope, in stilul ei caracteristic :))
Eu doar atit as mai avea sa adaug:
quote:
Eu una nu am ajuns la Pacea Domnului
Cum nu ai ajuns la Pacea Domnului ? Poate doar nu ti-ai dat seama ca ai atins-o! Pai n-ai simtit niciodata Pacea aia care iti inunda sufletul in timpul rugaciunii si dupa rugaciune ? sau acea Pace si acea Bucurie a sufletului dupa Slujba de duminica, cand pleci cu inima umpluta de Cuvantul Domnului ?
Dupa parerea mea, pentru un credincios, nu e atit de greu s-o dobandeasca, cat mai ales s-o pastreze !!
Apropos de rugaciune, am gasit un pasaj care mie imi place in mod deosebit, pentru ca arata atit de clar si simplu si frumos cum trebuie sa ne fie rugaciunea :
"-Cum să mă rog, Avva?, l-a întrebat odată un ucenic pe Cuviosul Ghelasie.
-Măi, tăticule, să te rogi din toată fiinta, din toate ale tale, din toată măsura neputintelor si slăbiciunilor tale. Aruncă-le pe toate spre Hristos, zvârle-le în focul închinării, închină-le pe toate lui Hristos, să le prefacă după cum stie El. întoarce-I cu închinare deplină darul lui Dumnezeu, ca să primească pecetea harului."
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
fdoina spune:
Elena, stii ca Avva Ghelasie, pe care l-ai citat, scotea soarecii din chilie pe o parte si ei intrau pe alta parte?...Sau ca ultimii trei ani din viata i-a petrecut in chilie, intr-o suferinta ale carei dimensiuni doar Dumnezeu le cunoaste, rugandu-se neincetat, asa incat dupa moarte, picioarele Sfintiei sale au ramas indoite, in pozitia de rugaciune?...Si in tot timpul acesta nu a simtit nevoia sa mearga la medic...si-a purtat Crucea INVIERII
Ei, cum pot sa vorbesc eu de Pace, eu, care la cea mai mica durere dau fuga la doctor, la cea mai mica raceala devin artagoasa, ce sa mai zic daca vad o insecta prin casa ma umplu de scarba si alerg cu spray-ul dupa ea...
Oricum, ai inceput sa-mi fii simpatica...poate mai dai niste citate din Avva Ghelasie...Hai sa dau si eu unul, l-am mai postat si pe topicul ortodox:
"Nevazutul Vine sa se Arate
Si in ce Zugravire se poate?
Necuprinsul nu incape
Decat in Chipul de Icoana
Incare "hotarul" se sfarma,
Punte peste netrecutul abis...
Dumnezeu in ale Lumii Brate
Facut si Prunc de Creatie.
Bucura-te Icoana,
Inima in Rugaciune
Feciorelnica de-a pururi,'
[u]Chipul Maicii Domnului[/u]!"
denizel spune:
Eu cred ca cei care au dobandit adevarata Pace nu ar trebui sa nu cracneasca atunci cand ii doare o masea sau ii doare capul sau au o criza renala. Nu vad in suportatrea durerii fizice o prea mare virtute. Asta, in primul rand, pt. ca Dumnezeu nu trimite durerea si bolile peste oameni. Bolile sunt efectele vietii nesanatoase pe care o ducem. Daca mie mi-e lene sa beau 2 litri de apa pe zi si ma apuca migrena, nu e vina lui Dumnezeu. Nu din cauza Lui ma doare pe mine capul si nu as fi mai aproape de sfintenie daca m-as chinui si nu as lua imediat solpadeine.
In plus, din cate stiu eu, unii calugari considera ca suportarea chinurilor fizice ii apropie de Dumnezeu. Nu stiu daca e vorba de calugarul amintit, probabil ca nu.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
denizel spune:
Vreau sa mai adaug ceva pt. ca am o banuiala ca s-ar putea sa fiu interpretata gresit:)
Deci, eu ii respect pe cei care si-au dedicat viata lui Dumnezeu, s-au izolat de lume si se chinuie ei insisi prin viata austera pe care o duc.
Dar...ii respect de o mie de ori mai mult pe cei care au fost chinuiti de oameni pentru ca L-au marturisit pe Dumnezeu. Pe cei care au ramas in lume si si-au gasit moartea din cauza credintei lor. Cel mai bun exemplu sunt apostolii, care au sfarsit in chinuri groaznice. Sau primii crestini care erau aruncati in groapa cu lei. Citeam ca atunci cand se repezeau animalele sa-i sfasie se uitau spre cer si aveau pacea intiparita pe chip. Intr-adevar, oamenii astia gasisera Pacea.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
fdoina spune:
Da te-ai gandit vreodata ca Sf Petru cel care si-a dat viata pt Hristos, e acelasi cu Petru care s-a lepadat de trei ori? Nimic nu poate face omul singur, toata virtutea de la Duhul e...Doar cei care au dobandit Duhul, pot vorbi de Pace...Sigur ca am si eu momente de pace, de e asa fragila pacea mea...
Si cele mai bune exemple nu sunt Sf Apostoli, ei il cunoscusera personal pe Iisus, si au primit cu totii Duhul in ziua Cinzecimii...
Eu zic ca cele mai bune exemple sunt cei care au murit pentru Hristos recent, in ultima jumatate de secol...prin inchisorile comuniste. Da de Brancoveanu ce zici?Si el a avut patru copii pe care i-a dat la "fiare"...
Cat despre Avva Ghelasie, te asigur eu ca putini oameni in lume mananca azi la fel de sanatos ca domnia-sa...
denizel spune:
Da, ai dreptate cu apostolii. Totusi, gandeste-te ca nu numai apostolii au fost martorii invierii. Au mai fost si altii, doar ca lor nu le-a pasat.
Si ai dreptate si cu cei din inchisorile comuniste si (partial) cu Brancoveanu:)
Spun partial, pt. ca pe alt topic il dadusei de exemplu pe Brancoveanu ca a preferat sa moara decat sa renunte la credinta ortodoxa. Deci, eu il admir doar ca nu a renuntat la crestinism. Si atat:)
Mey, si de unde stii tu ce manca bietul Ghelasie?
Jocelyn spune:
quote:
Originally posted by fdoina
Da te-ai gandit vreodata ca Sf Petru cel care si-a dat viata pt Hristos, e acelasi cu Petru care s-a lepadat de trei ori? Nimic nu poate face omul singur, toata virtutea de la Duhul e...Doar cei care au dobandit Duhul, pot vorbi de Pace...Sigur ca am si eu momente de pace, de e asa fragila pacea mea...
Si cele mai bune exemple nu sunt Sf Apostoli, ei il cunoscusera personal pe Iisus, si au primit cu totii Duhul in ziua Cinzecimii...
Eu zic ca cele mai bune exemple sunt cei care au murit pentru Hristos recent, in ultima jumatate de secol...prin inchisorile comuniste. Da de Brancoveanu ce zici?Si el a avut patru copii pe care i-a dat la "fiare"...
Cat despre Avva Ghelasie, te asigur eu ca putini oameni in lume mananca azi la fel de sanatos ca domnia-sa...
Dupa o zi de absenta, revin in forta
1.Cum adica? Sa inteleg ca apostolii sunt mai putin vrednici de admiratie fiindca ei l-au cunoscut personal si le era in vreun fel mai usor sa se sacrifice decat altii care doar au crezut in El fara sa-l vada? Au fost atatia care i-au ascultat pildele si nu au crezut in El, asta nu constituie un etalon. Ei au fost cei care au deschis calea, dupa Ioan si ei au dat un exemplu celorlalti crestini.
2. Acum m-ai facut curioasa. Stii ce manca dl. Ghelasie? Vreau si eu sa stiu cat de sanatos manca.
Si care faza cu soarecii ca nu am inteles-o...
Researchers have discovered that chocolate produces some of the same reactions in the brain as marijuana. The researchers also discovered other similarities between the two but can't remember what they are
fdoina spune:
A, si apropo de suferinta, Denizel, traim intr-o lume"libera", crezi ca te mai omoara azi cineva pentru credinta? E usor sa vorbim, in urma razboiului...
Dar daca maine ai avea de ales: o moarte violenta pentru Hristos, urmata de mantuire, sau ...cativa ani de suferinta, boala cumplita, stiind ca pe parcurs pot aparea ispitele, si deznadejdea, si necredinta, ce ai alege?
Si nu calugarii cred ca suferinta te apropie de Dumnezeu, Domnul Iisus ne-a invatat asta, rabdand pe Cruce...Asta-i lectia crestinismului...De altfel, multe culturi promoveaza ideea ca suferinta purifica
denizel spune:
apropo, gandindu-ma la discutia recenta despre sfantul Stefan cel Mare, nu pot sa nu ma intreb: Brancoveanu a fost facut sfant de BO?
denizel spune:
Doina, in lumea "libera" in care traim, inca se mai omoara in numele credintei.
Nu iti voi da exemplele arhicunoscute. Am o prietena care traieste de cativa ani in sudul Indiei si se ocupa de copiii orfani sau aruncati la gunoi dupa nastere. Mi-a povestit orori despre ce patesc acolo crestinii. De curand a fost linsat un englez de o gasca din satul unde era orfelinatul...
In afara de asta, eu nu am inteles din mesajul lui Iisus, ca ne indeamna la cautarea suferintei fizice, ca o metoda necesara pt. obtinerea mantuirii.