Biblia (3)
Raspunsuri - Pagina 14
irina.c. spune:
quote:
Originally posted by catagheO fi trufie,eu stiu,o sa vedem la sfarsit .
La care sfarsit, la Judecata de Apoi cand tu o sa treci in randul dreptilor si o sa ne faci tzaca-bac din pumnisori noua astorlalti?
quote:
..................
da poate o sa-mi faca mie altii tzaca-bac din pumnisori,ca de la mine numai pacate-Domnul cu mila.Dumnezeu sa ne ajute si sa ne lumineze,ca sa ne mantuim cu totii!
Dar pentru mine Biserica intemeiata de Hristos,Trupul Lui,e sigur 100% Biserica Ortodoxa,despre restul stie Dumnezeu.
Nu se poate Irino, sau numai Dumnezeu stie, sau ai si tu pareri. Nu merge asa.
quote:
.....................
Eu zic ce stiu sigur,in rest nu ma bag,Dumnezeu mantuieste pe cine vrea.La a doua intrebare nu stiu ce sa-ti raspund,ca nu-mi dau seama la
Ti-as da niste quote-uri da' acuma n-am vreme. Se vede treaba ca te-ai obisnuit. Mie limbajul mi se pare diferit de cel obisnuit si ma intrebam asa la ce foloseste, ca mi se pare ca se intrece lumea acolo sa foloseasca termeni cat mai arhaici... o fi semn de inaintare in duh asta?
...................
Chiar n-am observat ceva diferit,probabil se vede altfel dinafara.Dar fiecare vorbeste natural,nu cred ca sta nimeni sa-si aleaga cuvintele ca sa para mai nu stiu cum.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today
yank spune:
De 4 pagini stau si citesc posturile fiecaruia si vreau sa va pun o problema,mai ales Irinei.
Religia o primim,nu ne-o alegem,este un lucru clar,aici nu exista pareri diferite.OK.Irina,daca te nasteai in rit protestant,catolic sau musulman,azi mai faceai afirmatia asta ferma cum ca Biserica Ortodoxa este locul unde omul Il poate intalnii pe Dzeu si se poate uni cu El? Ma indoiesc sincer ca s-ar fi intamplat.
As intelege mult mai bine un om,care indiferent de religia cu care s-a nascut,a cautat,a studiat diferite religii,si dupa aia ar fi zis...Ok.Ortodoxosmul e calea,raman ortodox!,sau....Nu consider ca ortodoxismul e calea,ci Adventismul sau iudaismul sau whatever!In momentul ala i-as acorda credit,pentru ca e alegerea facuta de el dupa ce a cautat ce i s-a potrivit.In momentul cind cineva,care prin educatie,de mic copil invata canoanele unei singure religii,le ignora pe celelalte,mai mult,i se inoculeaza sistematic faptul ca religia lui este unica Cale spre EL,acel om nu prezinta credibilitate.
De aia l-am inteles din start pe Anghel cind a spus ca a simpatizat cu diferite religii si nici acum nu e practic decis.
Nu am fost indoctrinat cu religia iudaica.Era si greu pe timpul lui Ceausescu.Dar in timp am citit si Biblia si Coranul,Noul Testament...Crestinismul nu m-a convins.De ce? Calea spre El mi s-a parut prea complicata,bizara,prea multe ritualuri,cantece,icoane,muritori care dupa o facultate facuta,deveneau mijlocitori intre El si ceilalti muritori,oameni care se inchinau la fantani,la copaci carora le pica seva si erau considerate lacrimile ori fecioarei maria,ori mariei magdalena ori nu stiu mai cui,preoti care isi insuseau foloase necuvenite in numele biserici si nu mai spun daca ma uit in istoria Crestinismului,incepand cu cruciadele si terminand cu Inchizitia.Nici de iudaism nu sint 100% convins,si nu as putea afirma ca asta e Calea,dar oricum lucrurile sint mult mai simple si mai clare.Dar sincer m-as feri sa fac afirmatii cu valoare de adevar,cum faceti unii dintre voi.
Uneori chiar ma gandesc,daca totul e un bluf?!In final daca stau bine sa ma gandesc,toate religiile au avut in final un scop,acela de a manipula oamenii,si singura metoda era invocarea unor forte transcedentale,fie zei,fie Dumnezeu.Toate marile monarhii aveau biserica in spate,in antichitate asocierea imparatilor cu zei era facuta la tot pasul,mai mult dupa moarte erau zeificatii,mai tarziu biserica era in spatele toturor regilor si monarhilor in Europa,pina si masonii sint profund religiosi.In iudaism nu mai spun,si in momentul de fata jocurile in Israel le fac ultraortodocsi.Intrebarea care vine logic este,e Dzeu pe undeva,sau totul este un mare bluf?Evident ca nu avem nimic de pierdut daca finalul e acelasi pentru toti,dar asta nu e un motiv sa nu iti pui problema.E doar o ipoteza...
irina.c. spune:
quote:Nu stiu,Yank ce sa zic,poate ai intr-un fel dreptate.Dar uite,eu,chiar daca am fost botezata ortodox,nu am fost crescuta in aceasta credinta,ba din contra,am auzit si propaganda ateista in familie.Nu stiu,au fost semne pe drum.Ar fi multe de povestit,nu cred ca intereseaza pe cineva,dar am avut si eu foarte multe cautari,dar numai ortodoxia m-a convins.Si nu m-a convins neaparat pe cale rationala,caci fiecare cult/religie are argumentele lui care par de nezdruncinat,ci m-a convins atunci cand am experimentat-o.De asta mai zic si aici:fetelor ,mergeti la Biserica,fiindca noi discutam multe,dar nimic nu se poate compara cu ceea ce traiesti.Am citit si eu mult,am mers si intr-o parte,si in alta,dar cel mai mult ortodoxia m-a atras.Si prin Taina spovedaniei si a sfintei Impartasanii multe s-au luminat la mine,am simtit cu adevarat harul lui Dumnezeu.Nu mai zic de sfinti.Pai sa citesti viata sfantului Serafim de Sarov,sau a staretilor de la Optina-te cutremuri.Cand ma gandesc la tot ce este ortodoxia,ce pot sa spun?"Intelegeti neamuri si va plecati, caci cu noi este Dumnezeu."-cantarea asta liturgica pentru mine spune totul,asta simt cand e vorba de ortodoxie.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by yank
De 4 pagini stau si citesc posturile fiecaruia si vreau sa va pun o problema,mai ales Irinei.
Religia o primim,nu ne-o alegem,este un lucru clar,aici nu exista pareri diferite.OK.Irina,daca te nasteai in rit protestant,catolic sau musulman,azi mai faceai afirmatia asta ferma cum ca Biserica Ortodoxa este locul unde omul Il poate intalnii pe Dzeu si se poate uni cu El? Ma indoiesc sincer ca s-ar fi intamplat.
As intelege mult mai bine un om,care indiferent de religia cu care s-a nascut,a cautat,a studiat diferite religii,si dupa aia ar fi zis...Ok.Ortodoxosmul e calea,raman ortodox!,sau....Nu consider ca ortodoxismul e calea,ci Adventismul sau iudaismul sau whatever!In momentul ala i-as acorda credit,pentru ca e alegerea facuta de el dupa ce a cautat ce i s-a potrivit.In momentul cind cineva,care prin educatie,de mic copil invata canoanele unei singure religii,le ignora pe celelalte,mai mult,i se inoculeaza sistematic faptul ca religia lui este unica Cale spre EL,acel om nu prezinta credibilitate.
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today
iubibubi spune:
quote:
Originally posted by Elena
m-am gandit ca ar fi corect ca tu (si eventual si Iulia, daca mai are intrebari) sa ne spui daca vrei sa auzi numai varianta ortodoxa sau vrei sa auzi si convingerile ne-ortodocsilor, pentru ca in felul asta se se elimine discutiile penibile de genu " s-a grabit x sa raspunda prima", ca si cum ar fi o competitie pe aici !
ai dreptate, Elena, asa ar fi corect. de ce n-am facut-o de la inceput? ma gandeam ca, daca as face-o, ceea ce intreb (uneori chestii elementare) poate fi si interpretat sau considerat zeflemitor, de exemplu. numiti-o paranoia DC (sau ZZ :)) ("ah, d-aia intreaba asta, doar ca sa agite spiritele, doar ca sa ma sacaie, doar ca sa ia in ras credinta mea" etc.etc.).
eu sunt botezata intr-o gradina, in ritual greco-catolic. cat am stat la bunici, apoi in vacante, ma duceam la biserica greco-catolica. nimeni nu lipsea vreodata de la slujba de duminica sau de sarbatori. nu-mi amintesc sa fi fost vreodata patrunsa cu adevarat de ce se intampla in timpul celor 2-3 ore cat dura slujba, ba chiar asteptam sa se termine mai repede totul. nu-mi amintesc nici sa-i fi vazut pe ceilalti impresionati, barfeau vrute si nevrute, de la imbracaminte ("ia uite ce rochie urata are Marioara, tot cu asta s-o imbracat si de Sfanta Marie" - asta cu rochiile de "beserica" devenise o adevarata industrie, se schimbau tipare, se inventau altele noi, se facea comert cu materiale, cele mai de pret erau cele cumparate de la Bucuresti :)) la cum si cat baga mana preotul in fondurile bisericesti (cei tineri il poreclisera "black jack":)) sau cat mananca preoteasa la masa de dupa inmormantare. cele mai evlavioase femei erau cele care coseau cate un stergar pentru parinte sau ii confectionau hainele bisericesti (sutana, patrafir etc.). in fine, poate la tara mersul la biserica este privit si ca un prilej de socializare si sunt eu rea :)
la bucuresti mergeam ocazional (de Pasti, in principal) la biserica ortodoxa, probabil pt. ca asta era cel mai aproape de casa. nu m-am simtit niciodata in largul meu si mi se parea ca sunt intr-o postura foarte falsa cand venea vorba de ritual, ba chiar ma irita (trecutul peste masa, pupatul icoanelor, sarutatul mainii preotului etc.). de fapt, asta e valabil in toate bisericile in care am fost, nu neaparat ortodoxa. recunosc, partea cu ccc coliva imi placea :)
aici, in US, am fost de 2 ori: cand l-am botezat pe Andrei (la o biserica evanghelica unde un preot, gasit pe internet, isi oficia slujbele ortodoxe. de fapt era o cladire cu doua etaje - sus biserica, jos o sala de... bingo. preotul cam ramolit, ne intreba mereu cum il cheama pe copil si facea "glumite" la adresa copiilor invitatilor nostri - care se jucau si alergau de plictiseala - "ma las de preotie si fac crima, hahaha, daca nu se potolesc"; asta in timpul botezului, printre un "amin" si-un "leapada-l de satana"...). am mai fost de Pasti la o biserica ortodoxa greceasca, unde n-am putut sa aprind o lumanare pt. ca lumanarile erau...tip electric, adica bagai fisa si se aprindea lumanarea, asta din motive de fire danger. m-am simtit ca la ccc las vegas...
in fine, contactul meu cu biserica pot spune ca n-a fost prea... fericit, n-am putut sa ignor toate astea sau am avut ghinion :). dar, ma gandesc ca poate nu m-am uitat eu unde/cum trebuie si m-am lasat influentata de niste maruntisuri...
in concluzie, dupa un mesaj kilometric care poate n-are nici un fel de importanta, da, ma intereseaza toate convingerile crestine, ortodoxe, ne-ortodoxe sau... independente, cum le zicea Many Hope :)
casandra spune:
Yank: Serafim Rose a devenit ortodox, dupa ce a studiat mai multe credinte, dar nici una nu l-a convins.
denizel spune:
iubibubi, pentru ca am vazut ca ai zambit cand ai amintit de bunica mea, sa stii ca nu e vorba de cea cu lingurita de ceai, de la Povestile batranilor:))
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Jocelyn spune:
Furtuna mare pe-aici, noroc cu Elena care stie ce sa spuna si cand sa spuna ca sa mai calmeze spiritele
As dori sa dau cateva lamuriri. Da iubibubi ai inteles perfect ce am vrut sa zic, vorbeam de cazul Iuliei si as mai adauga ceva pentru fdoina si irina care au fost foarte deranjate de ce am zis: sunt sigura ca vor fi mantuiti si oameni analfabeti si chiar oameni care nu au venit niciodata in contact cu Biblia. Dar totusi asta nu inseamna ca Dumnezeu doreste sa-i fim niste supusi creduli, niste marionete. Cei care au acces la educatie sunt responsabili in totalitate de alegerile lor (un exemplu: misionarii din biserica mea, cand se duc intr-un loc populat de analfabeti primele lucruri pe care le ofera oamenilor sunt notiunile de igiena iar apoi ii invata sa scrie si sa citeasca). Inteligenta si intelepciunea pe care le primim ca si toate celelalte talente trebuie sa le folosim in scopuri bune. Isus a spus foarte clar, va rataciti fiindca nu cunoasteti Scripturile. Cat de bine credeti ca le cunostea El din moment ce la 12 ani ii invata pe cei mai de seama preoti? Cu alta ocazie Isus le-a zis fariseilor: Ati desfiintat porunca lui Dumnezeu ca sa tineti datina voastra. Si daca ne uitam la felul in care a fost ispitit Isus cand a fost in pustie, Diavolul a venit la El tot cu citate biblice. Acestea sunt suficiente motive si indemnuri de a cunoaste Scripturile pentru a sti pe ce ne bazam cand sustinem un lucru sau altul.
Biblia este cea care dezvaluie caracterul Lui Dumnezeu: "Cercetati Scripturile, pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica, dar tocmai ele marturisesc despre Mine".
Da, sunt de acord, degeaba studiezi daca nu practici dar studiul e foarte necesar pentru ca este viata si intelepciune divina si prin ceea ce citim gasim raspunsurile pentru viata practica de credinta.
Doina, mi-ai reprosat ceva de genul ca ma intereseaza mantuirea Iuliei. Da, cum sa nu ma intereseze! Si stii de ce? Fiindca viata vesnica a fost data tuturor! Nu e o competitie, imi doresc un cer plin de cat mai multi oameni din toata lumea. Isus a venit pentru asta fiindca ii pasa de noi si ca sa ne ofere mantuirea. Ce bucurie mai mare as putea avea decat sa il reprezint pe Isus si sa ajut un om sa-si doreasca sa-L cunoasca mai bine pe cel care imi este model. E adevarat ca nu ma comport tot timpul ca un ucenic dar ma straduiesc si vreau sa cresc in credinta si sa se vada roadele.
Spui ca tu ai canon sa citesti Noul Testament. Nu pot pricepe acest lucru: o asemenea lectura ar trebui sa vina din placere, nu din datorie si in nici un caz ca o penintenta. In fine...
Si acum pentru yank imi pare rau ca nu ai urmarit si discutiile de la inceputul inceputurilor cand am scris cum am ajuns sa ma botez in biserica adventista. Nu stiu daca te intereseaza, dar tot iti zic . Cand m-am nascut parintii mei nu mergeau la nici o biserica, de aceea nici nu m-au botezat. Ei se casatorisera doar civil fiindca nu simteau ca apartin de vreo biserica. Pentru asta ii apreciez foarte mult. Nu au indeplinit niste forme doar pentru ca asa facea toata lumea. Tatal meu a hotarat sa se boteze in biserica adventista cand eu aveam 7 ani desi deja mergeam la biserica cu parintii. Pana la 19 ani cand mi-am hotarat apartenenta religioasa am frecventat destul de multe biserici si am studiat mai multe doctrine. Am avut indoieli cu privire la existenta lui Dumnezeu si apoi mi se parea ca e greu sa iei o decizie din moment ce exista atatea religii. De aceea pun atat de mult accent pe studiu personal. Eu chiar am stat cu Biblia in mana si am comparat aia cu aia si cu cealalta. Nu am fost niciodata persoana care sa iau de bun tot ce mi se spune fara sa filtrez prin logica si constiinta mea. Bine, vei spune tu, dar am fost de mica expusa religiei adventiste. E adevarat, insa eram dispusa sa recunosc daca in urma studiului gaseam ceva in neregula sau daca gaseam la o alta biserica ceea ce am considerat a fi adevarul biblic. Iar sotul meu care a calcat prima data la 16 ani intr-o biserica neo protestanta a facut-o din intamplare. Pana atunci fusese expus numai religiei ortodoxe si dus de bunica lui la biserica in fiecare duminica. Pe urma a inceput sa-si puna intrebari si a trecut si el prin multe faze de intrebari, nedumeriri si asa mai departe. Si el a studiat mai multe religii si fiindca e o persoana foarte logica si pragmatica in acelasi timp i-a luat ceva timp sa ia o decizie. Dar nu l-a impins nimeni de la spate, nu a fost presat de nimic, dimpotriva, tatal lui, cand a auzit ca s-a hotarat fii-su sa se boteze i-a zis: M-ai facut de rusine. Singura data cand a venit tatal lui la biserica a fost cand ne-am casatorit.
Ti-am dat aceste exemple si nu sunt singurele, fiindca nu toata lumea se arunca sa creada "din oficiu". Chiar cautarile lui denizel sunt edificatoare in aceasta privinta.
Scuze ca m-am intins atat. Probabil ca nu am darul de a sintetiza niste lucruri
Researchers have discovered that chocolate produces some of the same reactions in the brain as marijuana. The researchers also discovered other similarities between the two but can't remember what they are
fdoina spune:
Si Yank, daca-l citesti pe Serafim Rose, poate te convertesti si tu...ca asta a fost un tip destept, ca tine
Noua ta semnatura, Yank, e mai curand una de ateu, decat de evreu, poate ma insel eu?
Pana acum vreo doi ani si eu gandeam ca tine, poate ca eram un pic mai convinsa ca exista , totusi un Dumnezeu, dar ma intrebam de ce o fi atata fanatism religios, ca doar un singur Dumnezeu ne-a creat pe toti...Cum zice Irina, sunt multe de spus, fiecare cu experienta lui,nu detaliile personale conteaza...
Mie mi s-a parut crestinismul cea mai nebuneasca si mai greu de acceptat credinta, dpdv rational, ca sa zic asa...Nu numai Iisus a spus lucruri unice, fantastice, dar si toti Sfintii crestini (care sunt Biserica Lui) pot fi considerati de lumea normala fie ca niste oameni exceptionali, fie ca niste nebuni...Cred ca pe mine asta m-a convertit, Sfintii, vietile lor...nebunia lor...
Stie toata lumea ca sunt multi preoti preocupati de viata pamanteasca mai mult decat de cea cereasca...dar ce mi s-a parut mie extraordinar de frumos, este ca un preot poate sa piara pentru pacate , si un credincios sa primeasca mantuirea PRIN INTERMEDIUL acelui preot pacatos...
Ai zis candva de N Steinhart ca s-a convertit din interes...da atunci ce l-a impiedicat ca, la iesirea din inchisoare sa-si continue viata ....dansul s-a calugarit, stii ce aspra e calugaria la ortodocsi? ce rost avea, daca se convertise fara convingere? Eu stiu multi ortodocsi care duc o viata aspra, ascetica chiar, si totusi nu se incumeta sa se calugareasca...
Nimeni nu cunoaste sufletul omului, decat Dumnezeu...Si, zicea un Parinte, ca daca te prefaci tu putin ca Dumnezeu exista, ia sa vezi ca se preface si Dumnezeu ca ar exista...
Elena spune:
Wow, ce de marturii frumoase de credinta aici ! Irina , Joce .
Citind marturiile voastre, m-am gandit ca n-as putea s-o vad pe Irina altfel decat ortodoxa , cred ca ortodoxismul i se potriveste foarte bine ! acelasi lucru e valabil si pentru Joce, n-as vedea-o nicicum ortodoxa sau catolica !
iubi, multumesc pentru explicatii !! acum imi este mai clar de unde tendinta ta spre..."independenti" . Tinand cont de ce ai povestit, e de inteles sa fi dezamagita, totusi poate ca ar trebui sa mai dai (cel putin) o "sansa" bisericii, oricare ar fi ea (sau de oricare te simti tu mai apropiata suleteste).....
Sa stii ca si eu in situatia mea de acum, sunt oarecum in categoria "independenti", nu intru in amanunte, dar mie imi lipseste mult biserica. Si cand spun biserica, nu ma refer la o anumita cladire sau chiar organizatie, ci la OAMENI. Eu am avut norocul sa merg la o biserica unde m-am simtit foarte bine si mi-am facut multi prieteni credinciosi, care m-au ajutat mult sa cresc in credinta, m-au incurajat atunci cand am avut nevoie si dupa parerea mea, asta este scopul primordial al bisericii: sa te ajute sa cresti spiritual, sa te apropii mai mult de Dumnezeu si impreuna cu ceilalti credinciosi sa fi parte din "trupul lui Hristos". Iti spun sincer ca nu ma vad toata viata traind asa in izolare de biserica, ar fi o mare suferinta pentru mine.
La intrebarea ta daca poti sa fi singur si sa-ti duci viata de credinta acasa, chiar nu stiu sa-ti raspund....probabil ca se poate si asa (cum erau pustnicii care si-au trait toata viata in izolare, dar cred ca inainte de a apuca aceasta cale, au fost invatati si ei de altii mai induhovniciti; asta-i doar o presupunere a mea, nu stiu daca e chiar asa), dar iti spun ca ti-ar fi foarte greu sa cresti spiritual fara altcineva, de una singura ! uite-te si tu cate intrebari sunt si apar pe parcurs, cine ar putea sa te lamureasca daca nu cineva care este mai avansat in credinta si care are el insusi o relatie buna cu Dumnezeu ?
Poate ne spune ManyHope daca stie ea mai multe despre "independenti"...
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
Elena spune:
quote:
Uneori chiar ma gandesc,daca totul e un bluf?!In final daca stau bine sa ma gandesc,toate religiile au avut in final un scop,acela de a manipula oamenii,si singura metoda era invocarea unor forte transcedentale,fie zei,fie Dumnezeu.Toate marile monarhii aveau biserica in spate,in antichitate asocierea imparatilor cu zei era facuta la tot pasul,mai mult dupa moarte erau zeificatii,mai tarziu biserica era in spatele toturor regilor si monarhilor in Europa,pina si masonii sint profund religiosi.In iudaism nu mai spun,si in momentul de fata jocurile in Israel le fac ultraortodocsi.Intrebarea care vine logic este,e Dzeu pe undeva,sau totul este un mare bluf?Evident ca nu avem nimic de pierdut daca finalul e acelasi pentru toti,dar asta nu e un motiv sa nu iti pui problema.E doar o ipoteza...
Yank, eu cred ca fiecare om macar o data in viata si-a pus intrebarea pe care o pui tu aici....pe mine personal m-a convins "pariul lui Pascal":
Daca crezi si Dumnezeu nu exista, n-ai pierdut nimic. Dar daca nu crezi si El exista, ai pierdut totul."
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)