Biblia (3)
Raspunsuri - Pagina 15
fdoina spune:
De ce au oamenii sentimentul religios...cred ca incearca sa dea un sens existentei, care altfel, ar parea absurda...Omul, oricate satisfactii ar avea in viata (materiale, spirituale, erotice etc) ramane un vesnic nesatisfacut. Nu-l implineste nimic finit, nici o realizare nu e suficienta, omul cauta mereu...
Fireste, daca e sa vedem lucrurile asa, am putea ajunge la concluzia ca omul L-a inventat pe Dumnezeu , ca sa dea un sens vietii...Dar daca mergi mai departe, o sa-ti dai seama ca Dumnezeu l-a creat astfel pe om, ca sa aiba permanenta insatisfactie la cele finite, si sa caute vesnic infinitul, sa tanjeasca vesnic dupa El...
Yank, religiile au fost pervertite de oameni, in functie de interesele lor, dar asta nu inseamna ca nu au existat oameni care L-au aflat pe Dumnezeu
fdoina spune:
Iulia, Iubi, de ce ma duc eu la Biserica...
Ca si voi, ma poticnesc adesea ca tanti X imi spune de cate ori ma vede "'Vai, cat va admir, ce credincioasa sunteti ", ca tanti Y barfeste cu voce tare ca domnisoara Z intra in Biserica prea decoltata, ca baietii de langa usa comenteaza ultimul chef la care au fost, sau ca preotul a gasit de cuviinta sa faca comentarii politice in loc de predica...dar deh, oameni suntem, eu la ora asta ar trebui sa-i citesc o poveste fiica-mii in loc sa stau la barfa pe DC...
Ma duc la Biserica pentru ca stiu ca daca as avea sufletul curat si un strop de rugaciune, daca as avea bobul acela de mustar de care vorbeste Iisus, nu as mai vedea si auzi lucrurile astea, ci as vedea Sfintii Ingeri cantand si slavind minunea care se savarseste sub ochii nostri fara ca noi s-o vedem: aceea ca Insusi Duhul Sfant se pogoara in Sf Potir prefacand painea si vinul in Sfantul Trup si Sange al Dumnezeului nostru...Ma duc la Biserica pentru ca acolo sunt TAINE, pe care nu le pot cuprinde cu mintea, dar in care sufletul meu crede si nadajduieste
fdoina spune:
Denizel, imi sta pe limba de mult un raspuns si pt tine...
Ai spus ca-l admiri pe Brancoveanu, dar ca el nu s-a jertfit pentru ortodoxie, ci pentru crestinism...
Draga mea, tu-i acuzi pe altii de ignoranta si credulitate...
Nu stiu ce religie crezi tu ca avea Brancoveanu, dar vreau sa-ti spun ca el a fost ctitor de biserici si manastiri, in Valahia si in Muntele Athos, stii, biserici din alea care pe pereti au Sfinti si Icoane, biserici in care duminica se savarseste Sf Liturghie a Sf Ioan Gura de Aur...Brancoveanu avea duhovnic, dom'le, si ca voievod, el era unsul lui Dumnezeu pe pamant, iar aceasta "ungere" o primea prin intermediul preotului...
Da, el s-a jertfit pentru crestinism, dar daca i-ar fi spus cineva ca cei care se inchina la Icoane vor fi socotiti inchinatori la idoli s-ar fi mirat foarte tare...
cataghe spune:
Io sincera sa fiu nu prea inteleg ideea cu cei care s-au jertfit pt crestinism... Adica nu vad cum asta poate da un plus de valoare unei religii. Cred ca cei care s-au jertfit pt crestinism s-ar fi jertfit la fel de bine pt alta religie in care s-ar fi nascut sau pe care ar fi adoptat-o, daca ar fi fost pusi in situatia respectiva. Cred ca e (sau nu) in firea omului daca merge pana in panzele albe, pana la a-si da viata, pt o anumita convingere pe care o are. Daca e sa ne luam dupa jertfe, sunt o multime de oameni in ziua de azi care, in opinia lor personala, se jertfesc pt o anumita religie, asa cum o inteleg ei, si asta nu cred ca da un plus de valoare religiei respective. Pe de alta parte, toate jertfele acestea pentru o religie anume pot fi oricand contracarate de crime facute de practicantii acelei religii in numele acelei religii. Deci...?
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
fdoina spune:
Cata, ai dreptate...Dar asta e una din valorile fundamentale ale crestinismului...jertfa
Stii ca jertfa e leit- motiv in toate religiile, dar in crestinism apare jertfa de sine, dupa modelul lui Hristos
Tu, ca om modern si educat poti, fireste, sa spui, ei si? ce daca e jertfa? unde e valoarea? Pai asta e , ca viata e bunul cel mai de pret, pana una alta, si unii au dat-o pentru Dumnezeu...Eu am mai remarcat insa ca Sfintii crestini pot fi priviti din dubla perspectiva: minunati sau ticniti...Fiecare cu ochii sufletului propriu...
Ai vazut, Yank intreba ce a rezolvat Dumnezeu daca L-a trimis pe Iisus pe pamant? L-au omorat, si ce a demonstrat cu asta? Mare scofala... Unde e valoarea?
ManyHope spune:
Este bine !
Este foarte bine ca vorbitzi intre voi, chiar de apartzinetzi de staule diferite pe lumea asta !
Este bine ca nu mai ducetzi cearta atata de inflacarata,precum in alte instantze anterioare!
Este bine ca afara de voi insiva si de celelalte persoane, mai va punetzi dinainte si pe CEL de Sus cu cele care apartzin de EL !
Este bine ca fiecare ceva-cumva cautatzi, caci chiar daca nu cautazti chiar exact ce trebuie sau cum trebuie, totushi cautand, va pastratzi sansa sa gasitzi chiar pe CEL pe Care nu prea-L cauta nimeni!
Este bine ca avetzi copii, copii frumosi cum si voi frumoase sau frumoshi atzi fost pentru ai vostrii...copii cum si interlocutoarele voastre sau interlocutorii au fost pentru parintzii lor...copii cum pentru UN PARINTE oricare am putea fi de placute sau placutzi...este bine ca avetzi copii, caci asta mai "dezaspreste" perspectiva din care privim la restul copiilor...copii mici si mari ...sau asa ar trebui!!
Este bine sa va fie bine !
Tot bine este si la restul sa le fie bine.
....
Prea bine nu este cand binele cuiva este ne-binele altcuiva si ce castiga o persoana este printr-o sustragere din visteria alteia...
Prea bine nu este nici ce se vede citindu-va mesajele: "acelash izvor arunca si apa dulce, si apa amara" ...ca spunetzi voi ba lucruri bune, ba din celelalte... shi nu asa ar trebui sa fie, nu ,nu asa ar trebui sa fie deloc... iar eu am incredintzarea ca putetzi fiecare din voi suficient de bine sa deosebitzi daca vorba va e de bine sau de nu prea de bine cand o scrietzi, numai ca alta e "ratziunea superioara" de la care va vine alegerea, hotararea de-a pune ceva care nu e prea de bine... atunci cand o facetzi!
Prea bine nu este nici aceia ca utilizatzi exemple sau texte sau invatzaturi foarte bune, pentru a rosti cuvinte nu din cele mai bune !
...
Ar mai fi si lucruri rele... dar peste astea sa trec...SA TRECEM ! si sa le lasam cui vrea sa shi le pastreze !
Amintitzi-va dar ca: "Bine faci,bine gasesti.", "Cu ce mana dai,cu aia capetzi." shi "Fitzi bune, ca sa va asemanatzi Celui BUN!"
( Iar din partea mea, cu sperantze multe, va urez Bine sa avetzi de toate felurile !
)
yank spune:
Eu nu am spus nicaieri ca nu cred in Dumnezeu,nici nu am pus problema cum ca nu as crede,am lansat o ipoteza la care fiecare v-ati gandit la un moment dat.In fine,ideea era cu totul alta.Si totul pare un joc complex intre divinitate si muritori.Deci El ne iubeste pe toti deopotriva,dar ii mantuieste numai pe aia care cred,pe ceilalti nu.Pai daca ne iubeste pe toti,si vrea sa il iubim toti,de ce nu gaseste o modalitate,lipsita de subtilitate si de interpretari,prin care sa se arate,sa ne vorbeasca,sa fie pentru fiecare clar cine e El,sa nu mai existe dispute,incrancenari,sa fie totul clar si toti sa avem acelasi Dumnezeu.La ce bun sa il trimita pe Iisus sa se jerfeasca pentrue noi? De ce nu ne vorbeste cum i-a vorbit lui Moise,direct.Lui Moise a putut sa ii vorbeasca,celorlalti de ce nu? De ce a preferat sa se formeze atatea religii,de ce a preferat sa ii lase pe unii sa rataceasca aiurea si nu i-a indrumat,de ce,de ce ,de ce?Ajungem la intrebarea fundamentala a filozofiei.DE CE? Sint multe de ce-uri si nici un raspuns.Evident ca replica ar fi urmatoarea.....Nu incerca sa il intelegi pe Dumnezeu,el e mai presus de orice gandire si orice logica,si noi muritorii sintem incapabili sa ii intelegem actiunile! Asta ne inchide gura de obicei,dar parca ne facuse dupa chipul si infatisarea lui!De ce ne-ar fi dat un algoritm de gandire diferit?
Daca sintem lucrarea Lui,si EL ne iubeste pe toti in mod egal,pentru ce ne lasa cu atatea intrebari? Eu am perioade in care il venerez si perioade cind vb cu EL si ma cert cu EL.
ManyHope,evident ca putem vorbi intre noi,discutiile au aparut cind aparea si "chintesenta eruditiei si logici pe pamant" si ne dadea masura valorii in posturile sale
fdoina semnatura nu are nici o treaba cu religia
cataghe spune:
quote:
Originally posted by fdoina
Cata, ai dreptate...Dar asta e una din valorile fundamentale ale crestinismului...jertfa
Stii ca jertfa e leit- motiv in toate religiile, dar in crestinism apare jertfa de sine, dupa modelul lui Hristos
Tu, ca om modern si educat poti, fireste, sa spui, ei si? ce daca e jertfa? unde e valoarea? Pai asta e , ca viata e bunul cel mai de pret, pana una alta, si unii au dat-o pentru Dumnezeu...Eu am mai remarcat insa ca Sfintii crestini pot fi priviti din dubla perspectiva: minunati sau ticniti...Fiecare cu ochii sufletului propriu...
Ai vazut, Yank intreba ce a rezolvat Dumnezeu daca L-a trimis pe Iisus pe pamant? L-au omorat, si ce a demonstrat cu asta? Mare scofala... Unde e valoarea?
Doina, jertfa lui Isus, ca Fiu al lui Dumnezeu, pt pacatele lumii, e valoarea fundamentala a crestinismului. Prin asta se deosebeste crestinismul de restul religiilor monoteiste de actualitate (ca despre cele care nu mai sunt de actualitate nu mai reiau discutia), si nu prin jertfele umane. Jertfe umane exista in multe religii, in unele religii exista chiar prea multe jertfe umane, si ceea ce voiam eu sa spun era ca, in consecinta, nu dupa asta poti da masura valorii unei religii. Nu am spus nici pe departe ca nu e important sau ca actul in sine, adica faptul ca un om si-a dat viata pt credinta lui, e lipsit de valoare, ci ca acest fapt nu da valoarea religiei respective per ansamblu, pt ca nu asta individualizeaza religia cu pricina. Poate am fost mai clara de data asta...?
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
iubibubi spune:
quote:
Originally posted by yank
Pai daca ne iubeste pe toti,si vrea sa il iubim toti,de ce nu gaseste o modalitate,lipsita de subtilitate si de interpretari,prin care sa se arate,sa ne vorbeasca,sa fie pentru fiecare clar cine e El,sa nu mai existe dispute,incrancenari,sa fie totul clar si toti sa avem acelasi Dumnezeu.
yank, eu cred ca lui Dumnezeu i-ar fi foarte simplu sa ni se arate si sa ne spuna ceea ce vrem sa stim. am afla, astfel, despre trecut, prezent si viitor. am sti fiecare ce avem de facut in continuare, cum si cand. ne-am mantui cu totii si-am ocupa tot Raiul. am sti Totul si-am deveni insusi Dumnezeu. atunci, unde-i rostul si farmecul vietii? unde-i libertatea? eu zic ca Dumnezeu a fost de gasca, ne-a creat liberi sau, ma rog, ne-a dat liberul arbitru, nu ne-a facut niste marionete, sclavi ai propriei stiinte. si, dupa parerea mea, bine a facut. :)
casandra spune:
Yank, la intrebarea ta, de ce a fost necesar sa se intrupeze Iisus, iti raspude cel mai bine Maxim Marturisitorul:
"Omul fiind facut la inceput de Dumnezeu si asezat fiind in Rai, a calcat porunca si prin aceasta a cazut in stricaciunea mortii. Pe urma, fiind carmuit prin Providenta felurita a lui Dumnezeu generatie dupa generatie, a staruit totusi sa sporeasca in rau, fiind dus de feluritele patimi ale trupului, pana la deznadejdea de viata. Din aceasta pricina Fiul cel unul nascut al lui Dumnezeu, Cuvantul cel mai dinainte de veci, care este Dumnezeu Tatal, izvorul vietii si al nemuririi, ni s-a aratat noua celor ce sedeam in intunericul si in umbra mortii. Intrupandu-se din Duhul Sfant si din Fecioara Maria, ne-a aratat chipul unei vietuiri de forma dumnezeiasca."
Dumnezeu, prin intruparea Sa, ne-a aratat cum ar trebui sa fim ca sa ne indumnezeim, ne-a aratat cum putem invinge raul din noi, ne-a aratat cum putem invinge patimile trupesti. Ne-a aratat ca nu trebuie sa ne legam cu disperare de trup, ca nu de cel care poate ucide doar trupul trebuie sa ne temem, ci de cel care, pe langa trup, ucide si sufletul.
De ce nu ne vorbeste tuturor cum i-a vorbit lui Moise? Dar suntem noi asemenea lui Moise? Moise era cel mai bland dintre oameni. Cat de blanzi suntem noi?