Biblia (3)
Raspunsuri - Pagina 12
iubibubi spune:
Doina, sunt sigura ca nu asta a vrut sa spuna Jocelyn. ea vorbea despre cazul concret al Iuliei (care stie sa scrie si sa citeasca, pune intrebari si care a marturisit ca e la inceput de drum) - i-ar veni mai usor sa inceapa cu studiul Bibliei. asta n-o impiedica sa se duca la biserica. daca le face pe amandoua, cu atat mai bine, nu?
zic si io...
fdoina spune:
Da, sunt de acord, fiecare face ce vrea, crede ce vrea, dar am observat ce prompt a venit raspunsul lui Joce , cata grija avea ea de mantuirea Iuliei...
Mie imi pare rau ca au disparut necrestinii de la topic, ca era interesant sa fim asa , mai multi...Hannen chiar facuse o afirmatie interesanta, pe care s-a grabit Denizel s-o demonteze, fara sa fi inteles macar ce a vrut Hannen sa zica...Spunea ca Biblia a fost scrisa (in mare parte) de oameni care nu L-au cunoscut pe Iisus...Se pare ca portiuni mari din Biblie au circulat mai intai in traditia orala, inainte de a fi consemnate scris...stiati asta?
Ce vreau eu sa spun e ca in crestinism, ca de altfel in orice religie, traditia e la fel de importanta ca si Cartea...Cine se rupe de traditie seamana cu unul care refuza experienta parintilor sai...
iubibubi spune:
de ce e, totusi, important sa mergem (regulat) la biserica? care este diferenta dintre un crestin care incearca sa traiasca asa cum L-a invatat Iisus, se roaga, citeste Biblia si alte carti sfinte si unul care face toate astea, dar merge si la biserica?
irina.c. spune:
quote:Asa e.As cita si cuvintele uni frate ,spuse pe alt forum,care mi s-au parut ca surprind foarte bine ideea:
Originally posted by fdoina
Da, sunt de acord, fiecare face ce vrea, crede ce vrea, dar am observat ce prompt a venit raspunsul lui Joce , cata grija avea ea de mantuirea Iuliei...
Mie imi pare rau ca au disparut necrestinii de la topic, ca era interesant sa fim asa , mai multi...Hannen chiar facuse o afirmatie interesanta, pe care s-a grabit Denizel s-o demonteze, fara sa fi inteles macar ce a vrut Hannen sa zica...Spunea ca Biblia a fost scrisa (in mare parte) de oameni care nu L-au cunoscut pe Iisus...Se pare ca portiuni mari din Biblie au circulat mai intai in traditia orala, inainte de a fi consemnate scris...stiati asta?
Ce vreau eu sa spun e ca in crestinism, ca de altfel in orice religie, traditia e la fel de importanta ca si Cartea...Cine se rupe de traditie seamana cu unul care refuza experienta parintilor sai...
"Biblia este un produs al bisericii, nu biserica un produs al Bibliei.
Isus a lasat in urma o biserica [niste oameni], nu o carte.
Oamenii au scris cartea [desigur, inspirati] ca pe o parte a lucrarii lor de predicare a Evangheliei. Doar nu crezi ca in cultura antica religia crestina s-a raspandit prin intermediul textului scris...Umblarea cu Dumnezeu, cunoasterea Lui si a voii Sale, precede [cronologic] cu mult scrierea primei carti biblice, si nu este conditionata de textul acesteia."
Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today
denizel spune:
quote:
Originally posted by fdoina
...Hannen chiar facuse o afirmatie interesanta, pe care s-a grabit Denizel s-o demonteze, fara sa fi inteles macar ce a vrut Hannen sa zica...
Hannen, daca este asa cum zice Doina, imi cer scuze!
Eu stiam ca evanghelia dupa Ioan e scrisa de insusi Ioan, epistola catre Romani e scrisa de Pavel, 1 si 2 Corinteni de Pavel, Galateni, Efeseni, Coloseni de Pavel, 1, 2, 3 Ioan de Ioan si sa nu mai vorbesc de Apocalipsa al carei autor e iarasi insusi Ioan.
Sincer, nu stiu ce ai vrut sa spui cand ai zis ca NT e scris de oameni care nu L-au cunoscut pe Isus, fiindca e exact pe dos.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
irina.c. spune:
quote:
Originally posted by iubibubi
de ce e, totusi, important sa mergem (regulat) la biserica? care este diferenta dintre un crestin care incearca sa traiasca asa cum L-a invatat Iisus, se roaga, citeste Biblia si alte carti sfinte si unul care face toate astea, dar merge si la biserica?I.www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iubibubi" target="_blank">Andrei&Mara
Fiindca in Biserica,prin Sfintele Taine,ne impartasim de harul lui Dumnezeu,care ne ajuta la induhovnicire.Iar Biblia nu poate fi inteleasa corect scoasa din contextul sau,adica din Biserica.Biblia apartine Bisericii,si interpretarea ei-Duhului Sfant ,care lucreaza in ea.Canonul biblic,adica Biblia in forma ei actuala,a fost stabilit de catre Biserica la Sinodul Ecumenic de la Niceea.Tot atunci s-a formulat si Crezul Apostolic,pe care toti cei care apartin Bisericii il marturisesc.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today
denizel spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
[br
Umblarea cu Dumnezeu, cunoasterea Lui si a voii Sale, precede [cronologic] cu mult scrierea primei carti biblice, si nu este conditionata de textul acesteia."
today
da, Irina, asa este. Numai ca eu nu inteleg un lucru. De ce trebuie sa te simti cumva iritata atunci cand cineva e sfatuit sa studieze Biblia? Cum se aduce vorba de studiul Bibliei, gata, nu mai e ok. De ce?
De ce Doina recomanda mai degraba ignoranta? Oare Cartea Cartilor nu are nici un rost in formarea noastra ca oameni ai lui Dumnezeu?
Imi aduc aminte acum ce spunea preotul de la bunica din sat: "Biblia nu trebuie data pe mana oamenilor. Le ajunge ce-i invat eu la biserica" Asa sa fie oare? Nu ne este de folos Cuvantul inspirat al lui Dumnezeu? Daca ar cere cineva texte scrise de j'de miii de Avva din care se dau citate, nu mai e bai. Numai din Biblie sa nu fie.
Ca sa nu mai spun ca oamenii zilelor noastre nu se compara cu cei din vremea lui Noe sau Avraam.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
irina.c. spune:
quote:Ba da,desigur ca ne este foarte de folos si recomandata citirea zilnica a Sfintei Scripturi,dar interpretarea ei trebuie facuta in contextul invataturii Bisericii,altfel se ajunge la fel de fel de erezii.Iar multe lucruri nici nu sunt scrise in Biblie,de exemplu,unde este formulata clar in Scriptura dogma Sfintei Treimi?Nu este.Aceasta dogma a fost formulata de Sfintii Parinti,sub inspiratia Duhului Sfant.Cu Biblia in mana vin martorii lui Iehova si iti demonstreaza cu versete "clare" ca nu exista nici o Treime,ca Hristos nu e Dumnezeu,etc..
Originally posted by denizelquote:da, Irina, asa este. Numai ca eu nu inteleg un lucru. De ce trebuie sa te simti cumva iritata atunci cand cineva e sfatuit sa studieze Biblia? Cum se aduce vorba de studiul Bibliei, gata, nu mai e ok. De ce?
Originally posted by irina.c.
[brUmblarea cu Dumnezeu, cunoasterea Lui si a voii Sale, precede [cronologic] cu mult scrierea primei carti biblice, si nu este conditionata de textul acesteia."
today
De ce Doina recomanda mai degraba ignoranta? Oare Cartea Cartilor nu are nici un rost in formarea noastra ca oameni ai lui Dumnezeu?
Imi aduc aminte acum ce spunea preotul de la bunica din sat: "Biblia nu trebuie data pe mana oamenilor. Le ajunge ce-i invat eu la biserica" Asa sa fie oare? Nu ne este de folos Cuvantul inspirat al lui Dumnezeu?" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Doina nu a recomandat ignoranta,dar a vrut sa sublinieze tocmai aceasta idee,ca oamenii s-au mantuit multe sute de ani fara sa faca "studiu biblic",pur si simplu pentru ca in istoria Bisericii nu a existat acest concept,si nici Biblie nu avea tot omul,ca nu exista tipar,si mai toti erau analfabeti.Oamenii mergeau la Biserica,ascultau slujbele(care,apropo,contin in ele o intreaga teologie,precum si multe pasaje din Scriptura) si acolo invatau cel putin baza ca sa se mantuiasca,dar,cel mai important,participau la Sfintele Taine,impartasindu-se de Duh.Si acest lucru este recomandabil si pentru noi,adica sa incepem sa practicam crestinismul,nu sa-l studiem,fiindca prin practica vom capata si cunoasterea de care avem nevoie.Asta e crestinismul,asta e dreapta credinta:vin-o si vezi.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today
fdoina spune:
Denizel, eu nu recomand ignoranta...Eu am canon sa citesc zilnic din Noul Testament... Dar nu cred ca studiul te poate duce la ADEVAR, ca altfel arhiereii evreilor L-ar fi primit cu bratele deschise pe Iisus, doar El era Mesia, implinea exact profetiile...
Ortodoxia are o vorba :cine vrea sa se mantuiasca, cu intrebarea sa calatoreasca ( ti se pare indemn la ignoranta?)
Crestinismul e viata, nu adunari pentru studiul Bibliei. Uite , daca ma bucur de ceva, ma bucur ca ai mai aflat ceva nou: nu, nu toate cartile NT au fost scrise de Apostoli
Adevarul s-a pastrat in Biserica, iar Biserica nu e o institutie, ci insusi Trupul Viu al lui Hristos...