ISTORIE BIBLICA

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AC spune:

In alta ordine de idei... despre sobectul de disputa!

Babilonul e mentionat pe tablele asiriene...No, asiriana ca si "babiloniana" erau dialecte de akkadiana, nu? Nu m-as incurca cu traducerea "incurcatura", dar bab-ilu nu inseamna "poarta zeului/zeilor" . Dae ce ingeri?

In fine de googalit si descoperit mai multe despre interlocutor, am facut-o si eu... Dar nu vad o ofensa in statul fiecaruia sau in ce-si propune pe forum. Cred ca dincolo de curiozitate, fiecare are cat-un stol de pasarele proprii si personale. Ortodoxia pe acest forum, intra pe orice subiect general biblic sau chiar crestin si sustine "adevarul ortodox". Ca Anghel prezinta o alta perspectiva...ii dau cat o face civilizat si nu califica de cretini, eretici etc. cei care nu-s de acord. Nu este cazul, deci inca o data .

V-as ruga frumos sa va exprimati dezaprobarea civilizat, precum Cleo calificativele sunt superflue si nu imbunatatesc cu nimic perceperea informatiei pe care vreti sa o transmiteti.

Si pana una alta in asa-zisul lui monolog... a raspuns la destule intrebari. Si eu mai aflu ceva nou, mai verific si pe alte site-uri... caut si cartea luiCleo (bine ca-mi zisesi ca-i editura)... si sa fim seriosi... subiectele ortodoxe de la Zona artelor sunt un monolog ortodox...eu dupa un numar de certuri si calificata de eretica... am parasit dialogul si lasat monologul lor in pace.

Personal nu am nivelul unei dispute pe teme arheologice... deci mai aflu cate ceva...macar o versiune, nu neaparat adevarul... si-n masura timpului si interesului acordat unei portiuni mai citesc si din alte surse si intrerup cursul cu intrebari.

Andreea si galusca si brotacelul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

AC,sursa mea zicea ca-i vb de W,io nu stiu de e W sau V,sigur nu stiu.
E adevarat ca aceste initiale nu puteau fi citite de ex ca insemnind Yehova,asa ca trebuie sa adaugam vocale la aceste consoane pt. a produce sunetul.
Atit evreii cit si arabii ,scriau fara vocalele ajutatoare, nativii acestor limbi fiind capabili sa citeasca si fara acestea.Nu si un strain,de aceea au fost inventate aceste vocale.Si este adevarat ca evreii nu au articulat de secole cuvintul YHVH,si de cind Rabinul Sef a interzis rostirea lui ei au pierdut dreptul dogmatic de a avea pretentia ca acest cuvint sa fie pronuntat corect.
In orice situatie lingvistica dificila s-a apelat la araba,o limba sora care a ramas vie si viabila.Atit ca rasa dar si din punct de vedere al limbii ,arabii si evreii au o origine comuna.Daca mergem inapoi la tatal lor Avraam,acestia fiind frati ,Ismail si Isaac.
Se pare ca singura solutie sa aflam cum se pronunta este sa apelam la limba araba,asta daca nu cumva e de preferat sa jucam spunzuratoarea.
Da` io inclin sa cred ca spunzuratoarea`i solutzia.(n-am un smile)

Printesele mamii

Mergi la inceput

corect AC.nici arheologice ,nici lingvistice(vezi ebraica) dar m-am bagat si io oleaca`n seama ca prea arunca unii cu dezgust cuvintul "arabism",si vor sa arate ca nu are nici o treaba cu noi cu subiectul de fatza...Adica cum vine vorba de natia asta,parca pute domne`.Eu am vrut sa scot in evidenta faptul ca sunt multe lucruri de care noi habar n-avem dar ne multumim sa strimbam din nas cind nu ne convine ceva,pe motiv ca nu corespunde cu ceea ce stiam noi.

Printesele mamii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

quote:
Originally posted by hannen

AC,sursa mea zicea ca-i vb de W,io nu stiu de e W sau V,sigur nu stiu.
E adevarat ca aceste initiale nu puteau fi citite de ex ca insemnind Yehova,asa ca trebuie sa adaugam vocale la aceste consoane pt. a produce sunetul.
Atit evreii cit si arabii ,scriau fara vocalele ajutatoare, nativii acestor limbi fiind capabili sa citeasca si fara acestea.Nu si un strain,de aceea au fost inventate aceste vocale.Si este adevarat ca evreii nu au articulat de secole cuvintul YHVH,si de cind Rabinul Sef a interzis rostirea lui ei au pierdut dreptul dogmatic de a avea pretentia ca acest cuvint sa fie pronuntat corect.
In orice situatie lingvistica dificila s-a apelat la araba,o limba sora care a ramas vie si viabila.Atit ca rasa dar si din punct de vedere al limbii ,arabii si evreii au o origine comuna.Daca mergem inapoi la tatal lor Avraam,acestia fiind frati ,Ismail si Isaac.
Se pare ca singura solutie sa aflam cum se pronunta este sa apelam la limba araba,asta daca nu cumva e de preferat sa jucam spunzuratoarea.
Da` io inclin sa cred ca spunzuratoarea`i solutzia.(n-am un smile)

Printesele mamii

Mey, Hannen care Rabin-Sef...rabinii is tare moderni...pe vremea celui de-al doilea Templu erau Kohen-ii la putere mey.... mai ales unu Mare Kohen Gadol...mama s-avea o scurteica cu pietre pretioase (docoment arheologic) ...
Eu cred ca te aventurezi pe taramuri putin nestiute...adica in araba interesul pt D-zeu a venit tarziu cand numele era demult pierdut... e ca si cum ai zice ca X pierde batista, si nepotul lui Y, fratele lui X care n-a vazut niciodata batista este cel mai indreptatit sa zica cum arata batista...
Da asta-i dilema grea intre evrei si arabi sigur n-o rezolvam noi
Vezi ce fata buna am fost? N-am aruncat nimicuta eu... Sfintisor nu alta.... Sa vad aici ceva statuie de frisca, sucalata cevasilea
Salaam (aici sa stii ca ma bazez pe araba ta, ca io..)

Andreea si galusca si brotacelul

Mergi la inceput

Lool,ce bre io stiu cum ii zice lui nea ala,credeam ca-i shafu al mare
Acu nu te supara ca eu glumesc,si apropo de bre,spune-mi daca nu-ti place ca-l scot acushi pina nu ma intrebi cum imi permit.
Si imi fac si meaaaa culpa

Printesele mamii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anghel1111 spune:

Oameni buni,va rog frumos haide-ti sa vorbim despre ,,Istorie Biblica" si lasati controvesele sterile care oricum nu vor aduce nimic bun .

-Daca mai intereseaza pe cineva aceasta tema ,bine .Daca nu va rog sa-mi spune-ti si eu ma retrag.

- Mi s-au adus atitea jigniri (de la a pune sub semnul intrebarii nr.de ani de studiu la capacitatea mea intelectuala) .

- Eu am vorbit frumos cu toata lumea ,indiferent ce a spus aici despre mine si nu m-am ascuns in spatele unui pseudonim ca sa pot jigni pe altul.

Nu credeti ca ar fi mai bine si mai constructiv sa discutam pe tema si sa lasam birfa sterila .Este mai important cum s-a numit un oras sau chinurile prin care a trecut un popor pentru a-si cistiga identitatea?!?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Originally posted by conchita
[br

Denizel, nu corespund insinuarii tale, sorry.

Conchita, am spus de la inceputul mesajului: Am citit doar prima si ultima pagina:)

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuche spune:

Dl Anghel, ma intereseaza subiectul dvs. Multumesc pentru informatiile pe care ni le-ati furnizat pana in prezent.
As avea o intrebare. Cine a scris Vechiul Testament? despre Noul Testament se stie clar cine l-a scris, dar vechiul?

Multumesc
Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

alinuche din cate am citit eu, VT a fost scris de catre aprox 30 persoane printre care Moise (care a scris primele 5 carti ale VT)) David, Isaia, Daniel, Osea, Ioel, Ezechiel, Amos, Obadia, Mica, Naum, Habacuc, etc si mai sunt si anonimi.

Researchers have discovered that chocolate produces some of the same reactions in the brain as marijuana. The researchers also discovered other similarities between the two but can't remember what they are

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

quote:
Originally posted by gabirus
Ca e interesant? O fi, asta nu inseamna ca e stiintific, valid sau consistent.

Sa ne rezumam asadar la nivelul de barfa, discutie, tacla. Caci acolo suntem. Si acolo cam orice este permis. Sa-l critic, sa-l sustin, sa-l aplaud, sa rad, sa ma ingrozesc, sa ma distrez, sa vin si sa plec. Atata vreme cat nu jignesc.

Si daca nivelul discutiei este atat de jos de ce nu ai incercat sa-l 'elevezi' tu cu argumente "stiintifice, valide sau consistente" care sa le contrazica pe cele 'de tacla' aduse aici?! Sau altfel care este de fapt scopul interventiei?
Idem pentru celelate postari off-topic.

Domnule Anghel, si eu gasesc interesant subiectul, parerile si cercetarile dvs si apreciez efortul de a ni le impartasi si noua. Consider ca ati raspuns la multe intrebari ce vi s-au pus aici. Personal putin imi pasa de apartenenta religioasa a participantilor la discutie atata vreme cat e vorba despre fapte istorice. Asa ca imi adaug si eu indemnul de a continua sa scrieti. Cei mai multi dintre noi nu se tem de vreo convertire si stiu sa faca diferenta intre dovezi istorice si pareri personale.

Eu voiam sa va intreb care este opinia dvs despre cercetarile arheologului Israel Finkelstein (profesor de arheologie la Universitatea din Tel Aviv, directorul Institutului de arheologie din acelasi loc) prezentate in cartea www.amazon.com/gp/product/product-description/0684869136/ref=dp_proddesc_0/104-7051407-2322362?%5Fencoding=UTF8&n=283155" target="_blank">The Bible Unearthed: Archaeology's New Vision of Ancient Israel and the Origin of Its Sacred Texts. In franceza cartea a fost tradusa sub numele de www.fnac.com/Shelf/article.asp?PRID=1490510&SID=f26b0c04%2D0e52%2D1a83%2D6986%2D1fc63b43db6f&UID=00a436520%2D1c50%2D371a%2D913a%2De5634f50975e&AID=&Origin=LEXILOGOS&OrderInSession=1&TTL=130120061016&Fr=20&To=0&Ra=-1" target="_blank">La Bible dévoilée. Merci.

Pentru cei ce nu au citit-o un rezumat al rezumatului ar fi acesta:
1. Biblia a fost conceputa de-a lungul a doua sau trei generatii incepand cu secolul VII î.Hr in micul regat israelit al lui Iuda avand in principal un scop politic (constiturea unei istorii nationale, stabilirea originii glorioase a lui Abraham si a cuceririi provinciei Canaan etc) => justificarea pretentiilor regelui Josias: independenta fata de egiptul faraonului Neko II dar si suveranitatea fata de regatul rival al Israelului care se afla in Nord.
2. Cu precizarea inca de la inceput ca majoritatea pionierilor arheologiei biblice erau preoti sau teologi, autorii confrunta Biblia cu datele rezultate din descoperirile arheologice si documentele egiptene si mesopotamiene. Concluzia lor este: multe din episoadele biblice (patriarhii, exodul, robia, cucerirea Canaan-ului, monarhia unita sub regele David, splendoarea Ierusalimului si a imensului templu al lui Solomon) nu sunt confirmate de nici o descoperire arheologica, de nici un document istoric deci cel mai probabil este ca nici nu au existat vreodata.
3. Asa s-ar explica multe din inadvertentele biblice: prezenta dromaderilor pe timpul patriarhilor cand de fapt au fost domesticiti 1000 de ani mai tarziu, absenta oricarui document egiptean, a oricarui vestigiu, mormant etc privind cele 600.000 de familii care ar fi ratacit timp de 40 de ani in desert, cetatile Canaan-ului care nu erau fortificate deci nici un zid nu ar fi putut sa se prabuseasca la sunetul trompetelor, regele David nu domnea peste un imperiu intins intre Egipt si Eufrat ci peste cel mult cateva sate, nu exista nici o descoperire arheologica care sa confirme existenta imensului templu al lui Solomon etc.

Concluzia: nu a avut loc nici o cucerire violenta a Canaanului, nici o migratie masiva a unei populatii venite din Egipt. Primii israeliti erau indigeni, nu au cucerit Palestina pentru ca... s-au aflat dintotdeauna acolo (inca din epoca Bronzului).

Pentru Andreea (dar si alti francofoni interesati de subiect): in numarul din decembrie din revista L'Express tema principala este exact cea discutata aici, istoria biblica. Inca se mai poate citi on line, sub titlul www.lexpress.fr/info/societe/dossier/religions/dossier.asp?ida=436142" target="_blank">'Biblia: ce e adevarat, ce e fals' revista a publicat o serie de articole despre www.lexpress.fr/info/societe/dossier/religions/dossier.asp?ida=436143" target="_blank">cine a scris cele 5 carti, diversele www.lexpress.fr/info/societe/dossier/religions/dossier.asp?ida=436144" target="_blank">versiuni ale Bibliei, www.lexpress.fr/info/societe/dossier/religions/dossier.asp?ida=436152" target="_blank">Exodul prin prisma descoperirilor arheologice. Articolele sunt bine documentate si bine ilustrate, principala sursa fiind cartea despre care spuneam mai sus.
In plus, astazi la 14h40 pe canalul France5 va fi difuzata o www.france5.fr/histoire_decouverte/articles/W00371/245/130673.cfm" target="_blank">ecranizare a acestei carti, un documentar realizat de Isy Morgensztern.

Aceiasi autori vor scoate in curand o noua carte www.amazon.com/gp/product/0743243625/qid=1136975708/sr=1-2/ref=sr_1_2/104-7051407-2322362?s=books&v=glance&n=283155" target="_blank">David and Solomon : In Search of the Bible's Sacred Kings and the Roots of the Western Tradition.

Mergi la inceput