ISTORIE BIBLICA
Raspunsuri - Pagina 10
anghel1111 spune:
Date care vin sa sustina teoria Exodului tirziu ~1280 B.C.
-Pe una dintre placutele (scrisori) aflata la muzeul din Londra ,si care face parte din cele gasite la Amarna ,regele din Ghezer cere ajutor faraonului Akhenaten(AmunhotepIV -1350-1334 B.C.) de ai da ajutor pentru a-si apara orasul impotriva cetelor de ,,Hapiru ".
-Pe o alta placuta (aflata tot la Londra) Regele din Meghido il acuz pe Regele din Acco pentru ca acesta, dupa ce l-a prins pe capetenia cetelor de ,,Hapiru" l-a facut scapat in Egipt.
-Dar cine erau acesti ,,Hapiru"
-Sustinatorii teoriei ,,Exodului Timpuriu" ii identifica pe acestia cu evreii intrati in Canaan si avindu-l in frunte pe Iosua.
-Dar in Biblie nu se specifica nimic despre prinderea lui Iosua sau de vre-o lupta pentru ocuparea orasului Acco,si nici de vre-o amenintare pe care evrei ar fi facut-o asupra orasului Meghido.
-Ultimul oras care a fost ocupat de evrei (si care a fost ocupat pentru o perioada scurta de evreii condusi de Iosua)a fost Hatorul(Hazor) iar ,drumul spre acest oras -cetate,
a fost facut de la Gilgal(Ghilgal?) urmind cursul riului Iordan spre Merom si apoi Hazor.
-Iosua ca sa ajunga la Meghido, ar fi trebuit sa strabata trecatoarea dintre Mt.Ghilboa(Gilboa) si Mt.Tabor unde armata sa ar fi fost distrusa .Or Iosua (asa cum se vede si din Biblie )prin tactica folosita la atacul asupra oraselor Ai si Betel ,cit si prin modul in care isi duce intreaga campanie de ocupare a Canaanului a fost un geniu militar .
-Atunci cine erau acesti,,Hapiru"
-Intr-o perioada si eu am crezut ca acesti ,,Hapiru" erau fie cete de evrei ramasi in Canaan de pe vremea lui Avraam ( conf.teoriei lui F.F. Bruce) si care erau angajati ca mercenari in armatele ,,oraselor stat" in lupta lor unu impotriva celuilalt [fiind recunoscuti pentru dexteritate lor in minuirea prastiei sau a bitei,,maciucii"(vezi lupta dintre David si Goliat)]sau cete de Hyksosi ramasi pe teritoriul Canaanului dupa retragerea acestora din Egipt > 1530 B.C.
-O descoperire facuta prin 1997-1998 A.C. coroborata si cu alte neconcordante venite in urma unor cercetari anterioare mi-a dat peste cap aceasta teorie.
Sa la prezint in ordine
-Pe ,,Stela lui Merneptah " este trecut numele de ,,Israel "dar atentie ,acest nume este cuprins intre doua perechi de bare verticale (// Israel //)ceea ce inseamna ca nu este vorba de un stat sau de o natiune deja formata.
-Michael G.Haseldoctorand la ,,University of Arizona" a facut in 1994 A.D. o analiza a intrgului text al,, stelei" din punct de vedere al interpretarii lingvistice,dind atentie mai ales pasajului care se refera la Israel .Iata textul in discutie:,,Canaan is captive with all woe. - Ashkelon is conquered,-Gezer seized ,-Yanoam made nonexistent;-// Israel(Iezreel)// is laid wasted, its seed is not.,-Khor is become a widow for Egypt."
-Hasel ca de altfel si alti cercetatori sustin ca aici se face referire la Valea Iezreel(Jezreal) din nordul tarii Canaanului.
-Intelesul egiptean al cuvintului ,,seed" are doua traduceri (in functie de contextul folosit)
1-Seed-griu sau 2-Seed-copil,progenitura ,odrasla.
-Luind ca baza ,modul in care este folosit acest cuvint si in alte texte egiptene, cit si contextul in care este folosit ,cercetatorii sustin ca este vorba de griu iar fraza ,,..its seed is not" se refera la faptul ca ,,in valea Iezreel rezervele de griu sunt insuficiente".
irina.c. spune:
quote:Yank,cred ca ar fi cazul sa-ti mai controlezi limbajul sau,daca ai prea mult venin,du-te si varsa-ti-l la subiectul special deschis de tine in acest scop.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by yankquote:Astea sint texte pe care nu le mai crede nimeni.Indiferent cine ce thread deschide,indiferent de religia respectivului,se gasesc fel de fel de habotnici sa isi bage nasul si sa faca pe desteptii.Culmea culmilor,crestini au raspuns la toate intrebarile,in 2000 de ani sinteti detinatorii adevarului absolut si cine nu e de acord cu voi face prozelitism sau are o hidden agenda.I`m sick and tired.Din pacate,mama prostilor e mereu gravida...
Originally posted by irina.c.quote:Iulia,probabil total off-topic,pe acest forum discuta fiecare ce vrea.Nimeni nu le impiedica pe fetele neoprotestante sa-si deschida un topic in care sa-si impartaseasca de-ale lor.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by iulia_b
In ideea asta...nici "zicerile" diversilor preoti nu mi se par stiintifice, valide...si sunt urmate cu ochii inchisi de unii...
Nu stiu de ce sunt persoane care se simt atacate de fiecare data cand vine vorba de alta religie...despre ortodoxism sunt subiecte si nimeni nu "indrazneste" sa se amestece...dar cand vine cineva si macar pronunta cuvantul adventist, sau protestant sau altele....deja face prozelitism...Slabiciune?Intoleranta?
De ce nu se specifica din start ca aici sunt admise numai discutii despre ortodoxism?
Eu personal nu am timpul necesar sa citesc prea mult pe tema religiei, desi mi-ar placea...si chiar ma intereseaza aceste discutii...nu detine nimeni adevarul absolut...
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today
today
Jocelyn spune:
off topic, imi cer scuze, irina.c. daca o luam asa, ar trebui sa-ti aduc aminte de epitetele la adresa protestantilor si anume bolnavi, eretici si la acuzatiile referitoare la chestiuni financiare, ajutoare s.a.m.d
si atunci eu ti-am zis ca nu e corect ce spui si ca nu ai argumente. nu ti-am zis sa-ti versi veninul in alta parte si ceea ce faci acum nu e fair play.
Researchers have discovered that chocolate produces some of the same reactions in the brain as marijuana. The researchers also discovered other similarities between the two but can't remember what they are
irina.c. spune:
quote:Jocely,adevarul e ca voi puteti deschide un subiect doar al vostru si nimeni n-o sa se bage,asa cum nu se amesteca nimeni nici in subiectul lui Arthistefy.
Originally posted by Jocelyn
off topic, imi cer scuze, irina.c. daca o luam asa, ar trebui sa-ti aduc aminte de epitetele la adresa protestantilor si anume bolnavi, eretici si la acuzatiile referitoare la chestiuni financiare, ajutoare s.a.m.dsi atunci eu ti-am zis ca nu e corect ce spui si ca nu ai argumente. nu ti-am zis sa-ti versi veninul in alta parte si ceea ce faci acum nu e fair play.
Researchers have discovered that chocolate produces some of the same reactions in the brain as marijuana. The researchers also discovered other similarities between the two but can't remember what they are
Cat despre afirmatiile de mai sus,eu personal chiar nu vreau sa mai reiau si sa mai dezvolt subiectul,dar din cate imi amintesc au fost facute intr-un context in care exprimau ceva,nu erau la sens peiorativ.Sa nu mai zic ca erau facute pe un topic deschis sa arate ca ortodocsii sunt niste indoctrinatzi care nu vad mai departe de aprinsul lumanarilor,facutul colivei, si care n-au nici o legatura cu Dumnezeu.Chiar crezi ca are vreun sens?Eu nu.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today
AC spune:
Domnule Anghel continuati...
Irina tot pe subiectul lui Yank iti poti varsa si tu naduful!
Doruletz multam de referinte.. surprinzatoare teorie pentru o persoana aflata in aceea poziti in .il !! Express-ul e cam la niveluo meu... se scalda putin in istoprie, dar superficial...
Andreea si galusca si brotacelul
daniela_b spune:
Precizari
1.Subiectul este interesant dar cam greu de urmarit din cauza deselor intreruperi...
2.Din pacate, pina in prezent, religia nu-mi este cunoscuta pe cit mi-as dori eu.
3.Sint de acord sa aud parerile oricui fara sa incerc sa le desfiintez, legindu-ma de cite o interpretare sau cite un cuvint.
4.Inainte de a fi ortodocsa ( ortodoxa...) sint om, iubirea- cea mai dumnezeiasca trasatura umana- nu mi-e straina si multumesc in fiecare zi pentru asta.
5.Indiferent de "deznodamintul" acestui subiect, consider ca fiecare are ceva de invatat de la ceilalti.
Cred ca nu e necesar sa se dezbata cu atita "singe" o tema care are plecare dintr-o epoca atit de putin cunoscuta in amanunt. anghel111 a fost intr-adevar politicos si chiar daca nu a spus lucruri menite sa dezvaluie ADEVARUL, din simplul motiv ca acest adevar nu poate fi cunoscut asa cum s-a petrecut, postarile lui pot fi considerate pareri si dincolo de asta mi se pare fascinant sa ai asa o pasiune pentru intelegerea textelor biblice.
Odata ce "inscrisurile" respective au fost scrise si rescrise, traduse si retraduse, copiate si recopiate, mi se pare absolut normal sa existe atitea inadvertente si interpretari.
Parerea mea este ca pentru fiecare in parte Biblia inseamna altceva, e foarte posibil sa insemne diferit si pentru aceeasi persoana, functie de virstele la care o citeste/reciteste si sincer mie nu-mi place sa cred ca cel/cei care au scris-o s-au straduit sa semene discordii printre urmasi, alcatuind un text intortocheat si greu de inteles. Biblia este sfinta daca vrei sa fie sfinta, istorie daca vrei sa fie istorie, carte de invataturi daca vrei sa inveti dupa ea...
Quote:
Evreii care au fost chemati sa traduca BIBLIA , aveau o ,,marfa" de vinzare, din care trebuiau sa obtina profit. Pentru a da credibilitate celor scrise de ei in LXX-si, pentru a nu fi acuzati de fals ,au folosit pentru perioada Avraamica, in calculul anilor, un calendar care a fost folosit in Egipt, intr-o perioada scurta de timp si pe un areal restrins.Acesta avea anul compus din 265 de zile.Si pentru a faca si mai spectaculos si mai pe placul grecilor , au mai si exagerat pe ici pe colo.BRAVO LOR .AU STIUT SA VINDA ,,MARFA'"PE CARE SI-O DOREA CLIENTUL.De aceea au si obtinut un profit de 1000/100 . Este si o vorba,, Din magazinul evreului nu pleci fara sa cumperi ceva ,chiar daca lucrul acela nu iti trebuie"
Daca intr-adevar a fost asa, mi se pare o dovada graitoare in sprijinul ideii ca ceea ce citim noi azi sint texte trecute prin filtrul generatiilor anterioare, fiecare a "simtit" cuvintele dupa cum s-au potrivit ele in sufletul lor. De aceea, indiferent de religie, mi se pare cu mult mai important sa cautam sa luam aminte la ceea ce vrea sa ne spuna Dumnezeu care ne iubeste pe toti.
Multumesc pentru rabdare.
dana
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii
conchita spune:
quote:
Originally posted by daniela_b
Biblia este sfinta daca vrei sa fie sfinta, istorie daca vrei sa fie istorie, carte de invataturi daca vrei sa inveti dupa ea...
te referi la faptul ca fiecare o recepteaza diferit, nu? total de acord. pentru altii insa, Biblia e o marfa si-o minciuna, foarte bine, dreptul lor sa creada ce doresc. dar intervine o problema mititica pentru acesti altii atunci cand incep sa ponegreasca Biblia in public si sa inculpe o intreaga natie - pe evrei (moment in care AC este ocupata sa o ushuiasca pe Irina:-)).
se creaza un precedent pentru cei care, de ce nu, se por trezi si ei maine cu fatza la cearceaf si vor incepe sa spuna ca si Tora, si Coranul, si Vedele au fost de fapt marfa contrafacuta vanduta de evrei celorlalti mocofani ai planetei.
pe de alta parte, regulamentul DC interzice mesajele xenofobe si extremiste, iar pasajul cu evreii mi se pare de cea mai joasa spetza anti-semita si ar merita trimis la containerul verde.
eu inca astept moderatorii sa modereze atacurile la persoana de pe acest topic.
yank spune:
quote:
Originally posted by conchitaquote:
Biblia este sfinta daca vrei sa fie sfinta, istorie daca vrei sa fie istorie, carte de invataturi daca vrei sa inveti dupa ea...
te referi la faptul ca fiecare o recepteaza diferit, nu? total de acord. pentru altii insa, Biblia e o marfa si-o minciuna, foarte bine, dreptul lor sa creada ce doresc. dar intervine o problema mititica pentru acesti altii atunci cand incep sa ponegreasca Biblia in public si sa inculpe o intreaga natie - pe evrei (moment in care AC este ocupata sa o ushuiasca pe Irina:-)).
se creaza un precedent pentru cei care, de ce nu, se por trezi si ei maine cu fatza la cearceaf si vor incepe sa spuna ca si Tora, si Coranul, si Vedele au fost de fapt marfa contrafacuta vanduta de evrei celorlalti mocofani ai planetei.
pe de alta parte, regulamentul DC interzice mesajele xenofobe si extremiste, iar pasajul cu evreii mi se pare de cea mai joasa spetza anti-semita si ar merita trimis la containerul verde.
E ultima data cind iti adresez un reply pe acest subiect.Nu de alta dar te incapatanezi si patinezi pe o chestie in care nu prea stii despre ce e vorba,ofensa ta e inutila.
Biblia a fost tradusa din Tora.Ia Tora si citesteo si apoi iti astept parerea documentata.Anghel nu are un ton antisemit,semnaleaza un fapt care dupa parerea mea e adevarat in mare parte.
Cam atat.Mult Pa
Din pacate,mama prostilor e mereu gravida...
hannen spune:
quote:
Originally posted by yankquote:
Originally posted by conchitaquote:
E ultima data cind iti adresez un reply pe acest subiect.Nu de alta dar te incapatanezi si patinezi pe o chestie in care nu prea stii despre ce e vorba,ofensa ta e inutila.
Biblia a fost tradusa din Tora.Ia Tora si citesteo si apoi iti astept parerea documentata.Anghel nu are un ton antisemit,semnaleaza un fapt care dupa parerea mea e adevarat in mare parte.
Cam atat.Mult Pa
Din pacate,mama prostilor e mereu gravida...
Yank,adevarat graiesti.
Printesele mamii
inaioana spune:
Mie mesajul lui Anghel nu mi se pare antisemit pentru ca nu se refera la vreun defect pe care evreii l-ar avea prin insusi faptul ca sunt evrei sau asa ceva. Orice popor putea fi in acea situatie descrisa de el, s-au nimerit sa fie everii etc. Daca e corecta afirmatia lui...asta e alta problema, mie mi se pare cam simplist prezentata si neargumentata ca sa o putem considera corecta. E o parere a unora..cam atat.
Dupa cum stiti evreii au inventat dragostea .... ca sa nu mai plateasca pentru sex! Asta e banc, bineinteles, dar face parte cam din aceeasi categorie de adevar ca si cele spuse de Anghel. Glume...
PS Nu ma acuzati de antisemitism ca ma enervez!
Ioana 22 saptamani si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja