ISTORIE BIBLICA
Raspunsuri - Pagina 11
daniela_b spune:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by daniela_b
Biblia este sfinta daca vrei sa fie sfinta, istorie daca vrei sa fie istorie, carte de invataturi daca vrei sa inveti dupa ea...
--------------------------------------------------------------------------------
te referi la faptul ca fiecare o recepteaza diferit, nu? total de acord. pentru altii insa, Biblia e o marfa si-o minciuna, foarte bine, dreptul lor sa creada ce doresc. dar intervine o problema mititica pentru acesti altii atunci cand incep sa ponegreasca Biblia in public si sa inculpe o intreaga natie "
Da-mi voie sa-ti spun ca pierzi din vedere un lucru esential: nu conteaza cu adevarat ce e ceva pentru altcineva, conteaza ce e pentru tine. Cind evaluezi ceva sau pe cineva trebuie sa tii cont de multi factori...Sa spunem ca nu ar fi vorba de Biblie ci despre tine insati...A cui parere are mai mare valoare? A celorlalti?
Pe de alta parte, daca tu consideri ca Biblia este altfel decit incearca Anghel1111 sa o prezinte, mi-ar placea sa citesc si parerea ta in aceasta directie. Tu cum crezi ca stau lucrurile de fapt?
Iti promit ca indiferent care ar fi versiunea ta, o sa o citesc cuvint cu cuvint si o sa ma gindesc serios la ea. Repet, din punct de vedere religios eu sint o foaie alba pe care inca se mai poate scrie chiar si acum, adevarul vietii. Sint botezata in rit ortodox dar eu incerc sa-l inteleg pe Dumnezeu cu inima, religia mea este iubirea.
Poate Anghel111 a ales o expresie nefericita dar eu am cautat sa patrund dincolo de cuvinte si deocamdata nu stiu ce sa cred...deocamdata vad niste oameni care se cearta in privinta unui adevar care nu poate fi cunoscut!
Deci, daca se poate, va rog sa facem un debate mai putin incrincenat. Unul din care sa se nasca idei, nu sa moara neuroni din cauza nervilor.
Mersi
dana
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii
anghel1111 spune:
Draga ,,Conchita"se pare ca ai inteles gresit termenul de ,,marfa "folosit de mine in textul respectiv.Cind am spus ,,marfa" m-am referit la ,,credinta monoteista" care trebuia sa ,,Prinda"la un popor politeist .Daca ai retinut din Biblie acesta era rolul evreilor in Planul lui Dumnezeu. Si Iisus, le da Apostolilor aceeasi misiune .Exagerarile si ,,infloriturile" au fost folosite intr-un scop nobil -aducerea la cunostinta popoarelor ,,pagine" a Existentei si Lucrarii lui Dumnezeu . Si acestea au fost necesare pentru ca altfel ,grecii, ar fi pus la indoiala Existenta Domnului, (studiaza un pic societatea greaca si credintele politeiste de la acea vreme si ai sa vezi de ce).
-Una este sa spui cuiva ca sti sa faci un lucru de un an si altfel esti crezut cind ii spui ca faci acelasi lucru de o viata.(aceasta referitor la calculul anilor pe vremea Patriarhilor)
gabirus spune:
Asta suna de parca Dumnezeu ar avea nevoie de teoria conspiratiei si de "smecherii" pentru a raspindi credinta in El. De parca Dumnezeu insusi a dictat deformarea unor scrieri sfinte "ca sa prinda".
Nu te supara, Anghel, dar dumnezeul tau e cam mercenar.
Admir faptul ca incerci sa transmiti ceva. Dar s-ar putea sa nu formulezi prea bine ... altfel cum iti explici ca in repetate randuri lumea te intelege gresit?
POZE
iulia_b spune:
Nu Dumnezeu simte nevoia sa raspandeasca credinta in El...ci oamenii...
Din pacate eu neputand fi "multilateral dezvoltata" nu am citit prea multe despre religie...
Dar din dialogul (sper) al celor care pot sa o faca (Anghel, Cleomax, Doruletz, AC, Hannen etc...) si care sunt in cunostinta de cauza sa argumenteze...sper sa invat/castig si eu ceva...
Iar concluziile le trage frumusel fiecare in sinea lui...
Reactiile unora au venit nu datorita faptului ca Anghel a fost contrazis in ceea ce priveste "teoriile" lui...cred ca de fapt s-a inteles prea bine...
anghel1111 spune:
Continuare
-Sintetizind un articol semnat de Bryant G Wood (membru al Asociatiei pentru Cercetari Biblice) in care acesta trateaza inceputurile formarii pop.evreu acesta afirma ca :,,Israelul nu era inca format ca o natiune unitara la acea vreme(1250 B.C.). Forma de baza a societatii era ,,Clanul"in care erau inclusi atit membrii de familie, cit si membri de facto(robi,slugi etc.) impreuna cu familiile lor."
-Tot referitor la aceasta in cartea,,Viata cotidiana in vremurile biblice" a lui J.I.Pacher si M.C.Tenney la pag. 17 se arata ca ,,...formarea familiei restrinse (forma de baza a unei societati ) a inceput pe vremea regilor David si Solomon~1050-950 B.C
-Ca poporul evreu nu avea o structura stabila ,la intrarea in Canaan, se vede si din modul in care este conditionata ocuparea teritoriului din stinga Iordanului ,de participarea tuturor clanurilor(trib,semintii) la ,lupta pentru ocuparea Canaanului.(Deuteronom cap.3 vs.12 la 20)
-Descoperirile arheologice de la Betel,Lachis,Hator si Devir, vin sa sustina teoria intrarii in Canaan a evreilor dupa anii 1300B.C.
-William Stienbing Jr. in cartea sa ,,The Amarna Period" editata la Londra in 1983 -ii caracterizeaza pe acei ,,Hapiru(`Apiru) ca fiind lucratori agricoli sezonieri ,sclavi sau banditi, in functie de circumstante.
-Dovezi circumstantiale
- Amunhotep IV-lea (Akhenaton) s-a ocupat mai mult de implementarea noii sale religii monoteiste(zeul solar Aton) ,decit de ajutorul pe care trebuia sa-l dea locuitoriilor din teritoriile al carui guvernator era (ceea ce a dus la pierdere a cea mai mare pare din teritoriul Canaanului in favoarea hititilor veniti din nord).
-Canaanul a fost lasat sa se apere singur impotriva atacurilor partea diverselor cete venite in scop de jaf.
-Dar cum vedem din ,,Cartea Iosua" scopul evreilor intrati in Canaan nu a fost jaful (Vezi gresala lui Acan) ci ocuparea unui spatiu vital .
- Constructia oraselor Ramses(fost Tanis) si Pitom a fost inceputa de Seti-I(1304-1290 B.C.)si terminata de Ramses al II-lea(Cel Mare) (1290-1224 B.C.) ,deci evreii daca ar fi plecat inaintea acestei date (respectiv 1440-1350 B.C.) nu ar fi putut participa la constructia lor ,avind in vedere ca datorita materialului din care au fost construite aceste orase (hambar),,viata" lor a fost destul de scurta .
- Ramses a-lII-lea a facut din pierderea intiiului sau copil (un baiat de 14-15 ani)un adevarat doliu national ,iar acest fapt l-a urmarit toata viata .
Intre anii 2000-2003 A.D. un arheolog american(imi scapa acum numele lui ) a descoperit in zona celei de a cincea cataracta a Nilului la Dangeil-Sudan (Nubia) un templu apartinind unei populatii vechi nubiene si care era inchinat zeului Hapi(A`pi) ( zeu al apei la vechii nubieni) care dateaza din perioada anilor 1300-1100B.C. .Acest popor avea ca reprezentare zoomorfa a Zeului Suprem ,berbecul ,aceasta reprezentare fiind diferita de cea a popoarelor din Egipt, Canaan sau Mesopotamia care aveau ca reprezentare, taurul .
-Cum popoarele nomade carora nu li se stia numele erau denumite dupa zeii carora li se inchinau sau uneori dupa indelednicirea principala pe care o aveau [vezi Hyksosi -regi pastori ,Filisteni (palestini sau gr.-fenicieni)-vopsitori de mater.in culoarea purpurei],inclin sa cred ca acestia sunt acei Hapiru ~`Apiru de care este vorba in scisorile de la Amarna
anghel1111 spune:
ptr.gabirus- Atita timp cit sunt inca ortodocs, Dumnezeul meu e si al tau. Asa ca ai grije la exprimare
-
-Ce altceva in afara ,,Decalogului "a mai fost scris de Dumnezeu in mod direct?!? Daca sti te rog lumineaza-ma si pe mine.
-Aici nu discutam despre ,,Relatia dintre om si Dumnezeu " Daca vrei deschide un topic cu acest subiect si vom vedea atunci cine stie mai bine sa descifreze aceasta legatura reflectata in versetele biblice .
ManyHope spune:
...mmmm... ar mai fi scris CINEVA cu degetul pe nisip ceva, in vreme ce o grupare de cetatzeni respectabili solicita ultragiata o solutzie impotriva unei femei imorale prinse asupra faptului (...da barbatul cu care...se cam evaporase...)... insa nu scrie in Carte ce se scria acolo... lipseste informatzia ca multe altele de fapt.
hannen spune:
Anghel,mie imi place sa cred ca Dumnezeul tau ,al meu,al tuturor este UNUL SINGUR,unul si acelasi.
Ca noi alegem o credinta sau alta,ca alegem sa ne inchinam LUI sau altcuiva,acest lucru nu o sa schimbe un adevar ,unicul de fapt Dumnezeu este acelasi pt. toti.Avem doar un Creator,nu doi,nu zece.
Pomeniti-MA pe Mine(Allah)si o sa-mi aduc aminte de voi!Si sa-Mi fiti multumitori,sa nu fiti fara credinta fata de Mine(Sfintul Coran 2:152)
conchita spune:
quote:
Originally posted by ManyHope
...mmmm... ar mai fi scris CINEVA cu degetul pe nisip ceva, in vreme ce o grupare de cetatzeni respectabili solicita ultragiata o solutzie impotriva unei femei imorale prinse asupra faptului (...da barbatul cu care...se cam evaporase...)... insa nu scrie in Carte ce se scria acolo... lipseste informatzia ca multe altele de fapt.
ai mare dreptate!! si daca e sa ne gandim mai bine, nici Decalogul nu e "scris" de Dumnezeu pentru ca, daca teoria conspiratiei e valabila, nu avem nici o dovada ca Moise n-a rescris, reinventand, textul original.
anghel1111 spune:
Asa este Hannen. Ai mare dreptate .Dumnezeu e Unul pentru toti .Raspunsul meu era pentru cineva care crede ca suntem inca pe vremea lui Avraam cind fiecare ,,bordei" avea zeul lui.
-Cred ca sunt persoane care scriu pe forum doar de dragul de a stinge puncte .
-Acum chiar sustin si eu testul IQ propus
de Yank.
-Cei care ma banuie ca am un scop ascuns,le raspund -DA ,AM. Scopul meu este de a le prezenta unor oameni ca Biblia merita citita. Poate printre ei sunt oameni care au incercat sa o citeasca si nu au reusit, sau s-au saturat de cucuta ,,turnata" in urechile lor de preoti. Eu le deschid un orizont .Ei vor descoperii si alte orizonturi care sa-i ajute sa inteleaga care este rolul nostru in Planul lui Dumnezeu .
- Cit despre faptul ca as incerca sa-i atrag pe oameni spre o anume biserica,este o mare timpenie . De ce as face asta atita timp cit eu pe mine insumi nu am reusit sa ma conving ,sa ader la o anume denominatiune !?!.
-Si apoi unde ar fi ,,libera alegere" pe care Dumnezeu a lasat-o omului``? Cine sunt eu sa-i influentez in vre un fel pe altii.