Crestinismul intre credinta si indoctrinare (2)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by qsar

quote:
Originally posted by gandacelu

...mi-am dat seama ca multe lume are o imagine deformata despre Dumnezeu, tocmai din cauza ca nu cunoaste teologiebineinteles, adevarata teologie este trairea in Duhul Sfant, dar mai este si o teologie rationala, a macar catorva cunostinte de cultura generala...

Sa-i zic elitism sau altfel? Hai sa fiu de treaba, si sa-i zic numai elitism. Hm!Q
Honi soit qui mal y pense...

Sincer,nu vad ce gasesti de ras.Daca ne numim crestini ortodocsi,ar trebui sa avem cunostinte despre credinta careia spunem ca ii apartinem,nu sa fim ignoranti .Cum spune Scriptura:
" Ca să nu mai fim copii duși de valuri, purtați încoace și încolo de orice vânt al învățăturii, prin înșelăciunea oamenilor, prin vicleșugul lor, spre uneltirea rătăcirii,ci ținând adevărul, în iubire, să creștem întru toate pentru El, Care este capul - Hristos."(Efeseni 4:14,15)E chestie de bun simt pana la urma,nu elitism.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

quote:
Originally posted by irina.c.

Sincer,nu vad ce gasesti de ras.[...]
E chestie de bun simt pana la urma, nu elitism.

Sincer, nici nu ma asteptam sa vezi ce gasesc de ras.
E chestie de logica elementara pana la urma.

Q

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

quote:
Originally posted by Jocelyn

denizel, ma bucur ca stai foarte bine cu logica. Sunt intru totul de acord cu ceea ce ai spus referitor la iad/judecata/pedepsirea vesnica in sensul de moarte vesnica. Nu mai intru in detalii fiindca am dat deja cu alte ocazii si suportul biblic pentru aceste concluzii. Dar daca o sa ai nevoie de argumente din Biblie, o sa ti le trimit cu placere pe e-mail.

Avand in vedere ca deja te-ai gandit sa pazesti porunca a patra/sabatul si iti mai si "permiti" sa gandesti altfel despre iad si cei nemantuiti, eu zic ca esti deja pe "drumul pierzarii"

Sunt sigura ca Dumnezeu te va ajuta sa-ti clarifici dilemele in timp

mai mai iaca si prozelitismul de care ma acuzati pe mine!
eu i-am respectat libertatea de alegere a lui denizel, iaca aici cineva i-o respecta mai dihai! bravo! asa sa faci, denizel, du-te pe drumul pierzarii hihihi sa nu se plictiseasca jocelyn cumva hahaha ce distractiv e! hai sa glumim, ca nu de mantuirea noastra e vorba, ci de a altora!

jocelyn, daca tot esti atat de convinsa ca credinta matali e cea adevarata, poate ii explici lui denizel cum e cu succesiunea apostolica pe care voi oricum n-o aveti, avand in vedere CAND s-a infiintat protestantismul si CUM

asa cum am spus mai devreme, harul Duhului Sfant s-a dat Apostolilor la Cinzecime, si ei L-au dat mai departe prin punerea mainilor pe capetele celor alesi sa fie preoti - asta e succesiunea apostolica concreta, si nu teoretica
in momentul in care aceasta punere a mainilor lipseste, adica in tot ce inseamna protestantism, atunci lipseste conlucrarea concreta a Duhului Sfant (de exemplu, in Sfintirea Darurilor: transformarea painii si vinului in Sfantul Trup si Sange, dupa dorinta Mantuitorului)
este drept ca Duhul Sfant sufla unde voieste, de aceea nu putem spune ca protestantii NU se mantuiesc, ci doar ca isi risca mantuirea (pentru ca nu stim daca va sufla si la ei - dpdv teoretic si concret)

ortodoxia intelege venirea lui Hristos in Duh, nu in lege - pentru voi e o suma de legi (tinerea sambetei cu strasnicie!), pentru noi, e Duhul Adevarului care sfinteste tot, si sambata, si duminica... la fel cum a aratat Hristos cand s-a intrupat: trairea vie e importanta, nu tinerea nu-stiu-cator legi (dar rastigneste-L!)

asa cum a spus Si Sf. Pavel: litera ucide, dar Duhul face viu

dar asta era numai pentru cine are urechi de auzit...

mami de ileana si ioachim

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by qsar

quote:
Originally posted by irina.c.

Sincer,nu vad ce gasesti de ras.[...]
E chestie de bun simt pana la urma, nu elitism.

Sincer, nici nu ma asteptam sa vezi ce gasesc de ras.
E chestie de logica elementara pana la urma.

Q

sincer, daca nici asta nu e elitism, atunci cu siguranta e atac la persoana!

honi soit bla bla bla

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

gandacelu fii fara grija, o sa-i explic tot ce imi va solicita ea. In plus, cred ca un om care cauta sa afle ceva, fara a fi influentat de prejudecatile celor din jur are mai multe sanse sa priveasca cu obiectivitate anumite lucruri, chiar daca acele lucruri contravin parerii majoritatii.

Daca altii ii dau in cap ca a luat-o cu erezii si Doamne fereste, sa fuga de "sectanti", imi dau seama cat bine ii face lucrul asta. Daca ortodoxia ar fi pastrat intacta religia apostolica, eu as fi fost astazi ortodoxa. O religie veche, majoritara nu reprezinta nici o garantie ca e si cea biblica.

Si daca Duhul sfinteste tot si nu conteaza ce zi tinem, atunci de ce sa mai fie respectate poruncile? Adica din ce spui tu, reiese ca pana la urma pe Iisus nici nu-l intereseaza sa mai respectam poruncile si ca prin asta eu il rastignesc? scuze, dar e hilar. Iisus a condamnat regulile pe care si le impusesera singuri fariseii si care faceau din respectarea poruncilor o povara, nu o placere. Esti de acord ca e ok sa comitem adulter? Ce conteaza daca pazim sau nu sambata sau duminica, ce conteaza daca mintim, daca ne culcam cu cine apucam? Ce atatea porunci de respectat.... e obositor

If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns impreuna spune:

Mai fetili
Chestia cu "riscatul mantuirii" cred ca e personala, si daca e personala nu atarna de numele unei religii...
Nu spune Biblia ca Dumnezeu se uita la inima omului si il judeca dupa faptele lui si credinta personala?

Impreuna = mami Flavia, tati Mircea si puiutza Sara

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Jocelyn

gandacelu fii fara grija, o sa-i explic tot ce imi va solicita ea. In plus, cred ca un om care cauta sa afle ceva, fara a fi influentat de prejudecatile celor din jur are mai multe sanse sa priveasca cu obiectivitate anumite lucruri, chiar daca acele lucruri contravin parerii majoritatii.

prejudecati? cine nu are prejudecati?
e ca si cu un libertin, spune ca e liber, dar e supus desfraului

eu am sfatuit-o doar sa se roage sincer Domnului, nu sa discute cu tine - am gresit? unde e prejudecata?

quote:
Daca altii ii dau in cap ca a luat-o cu erezii si Doamne fereste, sa fuga de "sectanti", imi dau seama cat bine ii face lucrul asta. Daca ortodoxia ar fi pastrat intacta religia apostolica, eu as fi fost astazi ortodoxa. O religie veche, majoritara nu reprezinta nici o garantie ca e si cea biblica.

you are wellcome:)
am explicat de ce este religia apostolica (s-a transmis prin succesiune directa de la Apostoli, care, tot direct, au primit Sfantul Duh) - acuma ramane sa explici tu de ce felul in care privesti ortodoxia nu este o prejudecata

eu aici vad o indoctrinare tocmai pentru a avea baza religia voastra - cum era sa fie puse bazele unei noi secte, daca nu era contestata religia adevarata?
cum sa fie a vostra adevarata (doar ma intreb), daca a noastra, asa veche cum era si venita direct de la Apostoli si Hristos, este falsa?
pai voi, care v-ati rupt din noi (ma rog, din catolici) inseamna ca sunteti falsi la puterea a doua!

quote:
Si daca Duhul sfinteste tot si nu conteaza ce zi tinem, atunci de ce sa mai fie respectate poruncile? Adica din ce spui tu, reiese ca pana la urma pe Iisus nici nu-l intereseaza sa mai respectam poruncile si ca prin asta eu il rastignesc? scuze, dar e hilar. Iisus a condamnat regulile pe care si le impusesera singuri fariseii si care faceau din respectarea poruncilor o povara, nu o placere. Esti de acord ca e ok sa comitem adulter? Ce conteaza daca pazim sau nu sambata sau duminica, ce conteaza daca mintim, daca ne culcam cu cine apucam? Ce atatea porunci de respectat.... e obositor

draga mea, iti inteleg punctul de vedere, dar nu stiu daca tu il intelegi pe al meu: exact despre asta am discutat si ieri, si tot porunca cu adulterul am adus-o ca argument, de ce imi rastalamacesti cuvintele doar ca sa rimeze "bine"?

am subliniat ca Hristos a venit sa aprofundeze poruncile care aveau legatura directa cu mantuirea (iubirea de aporoapele, pacatul savarsit cu gandul), si sa le desfiinteze pe cele formale (printre care sabatul, circumcizia - El Insusi incalcand sabatul de mai multe ori!)
asadar, dupa logica ta, ar trebui rastignit, nu?

evreii erau un popor prea putin civilizat pe vremea lui moise (adu-ti aminte cum i-a gasit moise cand a coborat de pe Sinai cu cele 10 porunci, isi facusera idol un vitel si erau in plina orgie) asadar legile date lor au fost mai putin profunde, mai superficiale, in sensul ca au fost civilizatoare: e ca si cum pe un copil mic il inveti intai sa manance cu lingurita si apoi sa cante la vioara - iar venirea lui Iisus a desfiintat legile cu continut pur formal (cum a fost sambata) si a aprofundat cele care tineau de transformarea omului si transfigurarea lui in procesul curatirii de patimi

tocai de aceea a atacat foarte violent pe farisei, tocmai pentru ca ei se incapatanau sa tina legile orbeste:
pui de vipere! nici voi nu intrati in rai, nici pe altii nu-i lasati sa intre!

repet, tocmai de aceea Iisus a fost rastignit de evrei (si nu de altcineva): pentru ca le-a daramat sistemul de legi (printre care ne-tinerea sambetei) din care isi facusera un idol, ei se revendicau peste tot, in Evanghelii, de la Moise (citeste fara prejudecati si vei vedea!), iar Iisus spunea: Eu sunt mai mare decat Moise (adica: Eu am venit sa aduc mai mult decat Moise, nu mai sunteti la varsta la care sa va invat sa mancati cu lingurita, asta ati invatat, haideti sa vedeti cum puteti canta la vioara - iar de lingurita nu mai aveti acum nevoie, ci de arcus)

Mergi la inceput

xenocid, chiar acum ascult cuvintele Pr. Teofil Paraian cel orb de la Sambata de Sus despre rai si iad: nu, nu Dumnezeu a creat iadul, si nici nu vrea ca omul sa ajunga acolo... mai mult, raiul si iadul incep chiar din viata asta...

Dumnezeu e bun, e mai presus de bunatate, si iubeste pe cel mai mare pacatos mai mult decat Il iubeste pe Dumnezeu cel mai mare sfant (Pr. Arsenie Boca)

spun asta pentru ca am inteles ca ai ramas cu niste imagini distorsionate din copilarie:)

cauta www.resurse-ortodoxe.com/Predici/Predici.htm" target="_blank">aici Pr. Teofil Paraian, si la el, Desre rai si iad

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

quote:
Originally posted by gandacelu

sincer, daca nici asta nu e elitism, atunci cu siguranta e atac la persoana!

honi soit bla bla bla

Sincer, nu-i nici elitism si nici atac la persoana. Este, daca vrei, o incercare: "s-o suportam pe Q", canonul zilei de marti. Veeezi? Sunt in continuare de treaba si nu zic sa ma iubesti ca pe tine insati... ci numai sa ma suporti :)).
Cat despre logica elementara, matematica, este cea impersonala chestie. N-are nuante, n-are interpretari. E alb sau negru, zero sau unu, adevarat sau fals :)). Asa ca "Honi soit..."?

Q

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

gandacelu, foarte bine ca ai sfatuit-o sa se roage, si eu am sfatuit-o la fel si nu am zis ca ai gresit cu ceva in sensul asta, de asemeni vorbeam de prejudecati in general, nu m-am referit la tine sub acest aspect.

Daca tu imi dovedesti cu texte biblice ca Iisus nu a respectat Sabatul, ai sa fii prima persoana din lume care reuseste lucrul asta, serios. Dar ca sa vin in intampinarea "dovezilor", acelea ar fi faptul ca Iisus a facut vindecari in Sabat (ca si cum facerea de bine ar fi interzisa in sabat) si ca ucenicii au rupt spice si le-au mancat in ziua Sabatului. Prin ce zici tu ca nu au respectat Sabatul?

Citeste Marcu 3:1-5. Ce i-a facut sa creada ca Isus ar putea vindeca in Sabat? Fariseii au crezut ca trebuie sa priveasca indeaproape pentru a vedea daca Isus a incalcat legea. Ei aveau de gand “sa-L prinda”. Cum a reactionat Isus? (El il cheama pe omul cu mana uscata in fata, in mijloc, pentru ca nimeni sa nu poata sa rateze ceea ce urma sa se intample.)
Exista ceva in cuvintele lui Isus care te-ar putea determina sa crezi ca El nu credea in sfintirea Sabatului? Isus ar fi putut sa-l vindece pe omul cu mana uscata ziua urmatoare. De ce ar trebui sa se manie pe cei care vroiau sa greseasca in ceea ce priveste latura “conservatoare”? Este la fel de gresit sa adaugi reguli, pe care Dumnezeu nu le-a impus, ca atunci cand ii inveti pe altii ca poti ignora regulile pe care le-a stabilit Dumnezeu. Fariseii tocmai asta facusera, la legile clare date de Dumnezeu adaugasera o multime de alte reguli care nu aveau valoare in fata lui Iisus. Daca nu crezi, n-ar fi rau sa cauti in istorie si in scrierile teologice despre numeroasele obiceiuri pe care fariseii le considerau deasupra poruncilor.

Nu numai ca am adus pana acum la discutii toate dovezile biblice, dar e si foarte logic pe deasupra.
Sabatul a fost dat de Dumnezeu pentru om, binecuvantat si sfintit de la creatiune. Cerinta lui Dumnezeu expresa de a pazi sabatul este data de nenumarate ori pe paginile Bibliei. Iisus a trait o viata fara pacat. Pacatul inseamna calcarea legii (ti-am mai dat textul cu Eu nu am venit sa stric legea, ci s-o implinesc) deci inseamna ca Iisus a pazit ca om TOATA legea, ca sa poata trai fara pacat. Circumcizia nu o poti pune pe acelasi nivel cu sabatul macar pentru motivul ca nu face parte din cele 10 porunci care au ramas valabile si astazi. Sau tu nu crezi asta?

Ce sa-ti mai zic, daca si reprezentatii catolici si multi protestanti recunosc ca nu exista nici o dovada biblica ca Iisus ar fi anulat aceasta porunca, or ar fi schimbat pazirea unei zile in alta (nu ca ar fi avut vreun sens sa o faca) iar tu o dai inainte ca Iisus a calcat Sabatul. Spune tu asta unui istoric sau teolog (nu neaparat de o anume denominatiune) si sa vezi ce-ti raspunde.

Nu stiu cum il vezi pe Dumnezeu, dar ar fi patetic si caraghios sa calce sau sa anuleze tocmai poruncile date de el. E ca si cum ar spune, nu sunt suficient de bune, trebuie sa le schimb sau, nu mai folosesc, traiti cum va duce capul.

Si inca ceva, eu compar orice religie, inclusiv cea la care am aderat cu ceea ce scrie in Biblie (nu religiile intre ele), atat timp cat se adauga sau se omite ceva pentru confortul sau pentru impovararea credintei, consider ca acea religie s-a departat de ceea ce vrea Dumnezeu de la om.

If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.

Mergi la inceput