Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare(9)
Raspunsuri - Pagina 3
irina.c. spune:
Parintele Nicodim Mandita despre cartile duhovnicesti:- O carte buna, crestineasca, este un inger al lui Dumnezeu, caci te invata sa-L cunosti si sa-L iubesti, sa descoperi frumusetea vietii in Hristos, sa iubesti pe oameni, sa te feresti de pacat si sa te ingrijesti de mantuirea sufletului. Daca in viata agonisesti carti sfinte in locul banilor, urmasii s-ar folosi de pe urma lor; iar daca le-ar vinde, tu nu vei pierde folosul lor si ti se va socoti ca o milostenie sufleteasca, pentru ca oriunde vor ajunge cartile sfinte, vor raspandi lumina si vor aduce sufletele la cunostinta de Dumnezeu. Iar daca vor ramane dupa tine bani sau averi si urmasii le vor chletui in pacate, nu numai ca nu te vei folosi cu ceva, ci vei fi gasit vinovat ca, prin zgarcenia si lacomia ta, ai dat urmasilor prilej de pacate.- Daca faci praznic mare, incat sa hranesti tot satul; daca imbraci pe cei saraci cu haine noi, daca faci chiar si biserici din temelie, nu se supara atat de mult vrajmasul, ca atunci cand dai o carte buna de citit, o carte crestineasca in care sa poata vedea, ca intr-o oglinda, starea lui sufleteasca de decadere morala si de pacatosenie.- Fratii mei, sa iubim cartea sfanta, incepand cu Sfanta Scriptura, Vietile Sfintilor si cartile de rugaciune si sa le dam cu inima deschisa si altora spre folos si mantuire. Banii dati pe o carte sfanta sunt o jertfa bineplacuta lui Dumnezeu. Noi ne vom duce de aici mai devreme sau mai tarziu, dar, daca reusim sa lasam urmasilor cat mai multe carti sfinte, le lasam o zestre de mare valoare pentru ei si pentru cei care vor urma dupa ei.- Frate, nu-ti dau alt canon decat sa citesti Noul Testament de cinci ori. De patru ori ca sa-ti fie ca patru pereti de casa, iar a cincea oara ca sa-ti fie de acoperamant pentru casa sufletului tau.- Parinte, eu nu-ti pot da post si metanii multe. Ca si ursul si sarpele postesc. Dar ursul tot urs ramane si sarpele tot sarpe. Cand musca, amandoi omoara! Asa si omul, posteste uneori mult, dar in inima este plin de rautate, iar cand dezleaga la mancare, bautura, cade in pacatul lacomiei. Deci, posteste si te roaga dupa putere, dar mai intai citeste Sfanta Scriptura si pe Sfintii Parinti. Atunci singur te vei invata ce trebuie sa faci, cum sa te rogi si sa postesti, de ce sa te feresti si cum sa te mantuiesti.- Fratilor, pe langa citirea sfintelor carti, va dau si acest canon, ca unul pe altul sa va indemnati la biserica, la spovedanie, la milostenie si la citirea Sfintei Scripturi... Ca de nu va veti ajuta pe calea mantuirii, veti da socoteala in fata lui Hristos de cei care se pierd. Nu vedeti pe sectanti cum se silesc sa amageasca pe ortodocsi?sursaIrina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
carti
Irina_Claudia spune:
Doamne ajuta fetelor,
irina.c. multumesc Dmnului ca mi te-a scos in cale! Dimineata cand te citesc parca mai prind si eu aripi!
Ca ziceai de Sf. Scriptura....e adevarat cateodata nu am acea stare despre care spuneai , o citesc cu impietrire, ca pe un roman...nu toti putem avea darul lacrimilor , la mine cand vin lacrimi vin mai mult din constiinta pacatului , nu din dragoste...
Haideti sa cantam astazi cu toatele:
"Mantuieste Doamne poporul tau si binecuvanteaza mostenirea ta. Biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivinc daruieste si cu Crucea Ta pazeste pe poporul Tau!"
O zi binecuvantata!
POZE
Irina + ingerasul Ioana
(3 ani si 9 luni)
star33 spune:
Dragelor, iata semnificatia sarbatorii de astazi. Va pup pe toate!
In aceasta luna, în ziua a paisprezecea, pomenirea înaltarii Cinstitei si de viata facatoarei Cruci. Inaltarea Sfintei Cruci
Constantin cel Mare, întâiul împarat al crestinilor, avea razboi, precum zic unii din istorici, la Roma împotriva lui Maxentiu, pâna a nu lua împaratia. Iar altii zic ca la apa Dunarii împotriva scitilor.
Vazând ca multimea potrivnicilor era mai multa decât oastea lui, era cuprins de nedumerire si frica. Atunci i s-a aratat în amiaza zilei semnul Crucii cu stele pe cer, si litere romane împrejurul Crucii, care si acelea erau închipuite cu stele si ziceau: "Întru aceasta vei birui". Facând numaidecât o cruce de aur, dupa chipul celei ce i se aratase, si poruncind sa fie purtata înaintea ostasilor sai, au dat razboi cu vrajmasii, dintre care cei mai multi au pierit, iar altii au fugit.
Pentru aceasta, gândind întru sine la puterea Celui ce a fost rastignit pe Cruce, si crezând ca Acesta este Adevaratul Dumnezeu si întarindu-se cu Botezul împreuna cu maica-sa, a trimis-o la Ierusalim ca sa gaseasca Crucea lui Hristos. Si a aflat-o ascunsa, împreuna cu celelalte doua cruci, pe care fusesera rastigniti tâlharii; si nu numai crucile, ci si piroanele le-au aflat. Nestiind împarateasa care ar fi Crucea Domnului, s-a aratat aceasta prin minune. O femeie vaduva moarta, de care s-a atins Crucea a înviat; iar celelalte doua cruci ale tâlharilor nu au aratat nici un semn de minune. Atunci împarateasa s-a închinat si a sarutat Crucea, împreuna cu toata suita. Si neputând încapea tot poporul sa se închine s-a rugat ca macar sa o vada. Atunci s-a suit Fericitul Macarie, patriarhul Ierusalimului, si a înaltat deasupra amvonului Cinstita Cruce, si vazând-o poporul, a început a striga: "Doamne miluieste!" Si de atunci a început a se tine sarbatoarea Înaltarii Cinstitei Cruci.
joanna spune:
Draga star,cu permisiunea ta am sa continui despre semnificatia zilei de astazi.Cine poate zine post negru,fie binecuvintat.
''Fara Cruce nu exista inviere si mantuire. Ea este unul din cele dintâi simboluri crestine, reprezentând marele mister al credintei: patima si moartea, prin rastignirea Domnului Iisus Hristos. Prin cruce s-a omorât moartea, s-a dezlegat pacatul stramosesc, ni s-a daruit Invierea si am redevenit fiii si mostenitorii lui Dumnezeu. (Rom. 6,3; Gal. 3,27).
Semnul distinctiv al celei de a doua veniri a Domnului este cel al Sfintei Cruci, care se va arata pe cer mai luminoasa decat un fulger. Sfintii Parinti spun ca, o data cu aratarea aceasta, se va insemna Crucea si pe fruntile tuturor dreptilor, dupa cuvantul ingerului Apocalipsei purtator al pecetii Viului Dumnezeu: “Nu vatamati pamantul, nici marea, nici copacii, pana ce nu vom pecetlui, pe fruntile lor, pe robii Dumnezeului nostru.”
Insemnandu-se cu orice ocazie cu Sfanta Cruce, oamenii arata ca sunt crestini si isi marturisesc credinta in Sfanta Treime si nadejdea ca, prin Crucea lui Hristos, au dobandit mantuirea. Sfântul Ioan Damaschin ne învata ca “ne închinam semnului cinstitei si de viata facatoarei cruci, chiar daca este facuta din alta materie decât lemnul. Noi nu cinstim materia, ci semnul, ca simbol al lui Hristos”.
Credinciosii ortodocsi rostesc in aceasta zi - si nu numai – o frumoasa rugaciune spre cinstire: “Bucura-te, Cruce purtatoare de viata, semnul cel nebiruit al crestinatatii, usa raiului, întarirea credinciosilor, zidul cel dimprejurul Bisericii prin care s’a pierdut si a încetat blestemul, s’a înghitit puterea mortii si ne-am înaltat de pre pamânt la cele ceresti; arma nebiruita împotriva demonilor, marirea mucenicilor, podoaba cuviosilor cu adevarat, limanul mântuirii, ceea ce daruieste lumii mare mila”.
La Sfanta Liturghie duminicala, preotul, pregatind Sfanta Impartasanie, rosteste in taina aceasta rugaciune: “Invierea lui Hristos vazand, sa ne inchinam Sfantului Domnului Iisus, Unuia Celui fara de pacat. Crucii Tale ne inchinam, Hristoase, si Sfanta inverea Ta o laudam si o marim, ca Tu esti Dumnezeul nostru, afara de Tine pe altul nu stim, numele Tau numim. Veniti toti credinciosii sa ne inchinam Sfintei Invierii lui Hristos, ca iata a venit prin Cruce bucurie la toata lumea. Totdeauna binecuvantand pe Domnul, laudam invierea Lui, ca rastignire rabdand pentru noi, cu moartea pe moarte a stricat.”
Ziua Crucii – este denumirea populară a sărbătorii ortodoxe “Înăltarea Sfintei Cruci”. În această zi se consideră că pământul, deschis pentru plante, reptile si insecte la Alexii (17 martie), se închide, cele două sărbători populare marcând, în Calendarul Popular, două anotimpuri: vara si iarna. În sudul tării, unde sărbătoarea este numită Cârstovul Viilor, se începe culesul viilor si se bat nucii.''
(sursa:http://ro.altermedia.info/index_print.php?p=1633)
Sai insemnam semnul Sfantei Cruci peste chipul nostru si sa multumim Domnului pentru ziua de astazi.
Doamne ajuta,
Joanna
Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.
Parintele Arsenie Boca
Arsenie Papacioc: „CLOPOTELE CHEAMĂ VIII, PLANGE MORTII, IMPRĂSTIE VISURILE”...
joanna spune:
O poezie frumoasa:
SEMNUL SFINTEI CRUCI
Semnul crucii este noua
Scutul cel mantuitor
Care departeaza raul
Si ne da la toate spor.
Deci sa facem cum se cade
Crestinescul nostru semn,
Caci vrajmasii fug atuncea
Ca de preacinstitul lemn.
Iar acei ce bat in cobza
Si pe cruce o ingana,
Au samanta necredintei
Si pecete rea la mana!
N-au evlavie in suflet,
Nici rusine la obraz
Plecaciune nu pot face
Ca-i "boierul pe grumaz"!
Domnul cerurile pleaca
Pentru neamul omenesc,
Iar la El sa-si plece capul-
Multi crestini nu se silesc.
El intinde sus pe cruce
Mainile dumnezeesti,
Tu macar a face "semnul"
Omule nu te silesti.
El ne mantuie crestine
Savarsindu-Se pe lemn,
Iara tu socoti rusine
Ca sa faci al crucii semn!
Sfantul Ioan Iacob
--------------------------------------------------------------------------------
Joanna
Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.
Parintele Arsenie Boca
Arsenie Papacioc: „CLOPOTELE CHEAMĂ VIII, PLANGE MORTII, IMPRĂSTIE VISURILE”...
irina.c. spune:
Buna seara,dragelor!Ce frumos ati scris despre sarbatoarea de azi!Din pacate nu am reusit nici macar sa trec pe la Biserica ,am avut o multime de treburi de rezolvat in oras,nu de mult am intrat in casa.Va las,ma duc sa mananc si eu ceva!Irina Claudia,ma bucur ca ce am scris ti-a fost de folos!Gandul la parintele Nicodim Mandita mi-a venit aseara pe la 22 cand niste vecini s-au apucat de un chef din ala cu nabadai,de vuia tot cartierul de arhicunoscutul "suparat sunt Doamne,suparat".Si m-am gandit la vamile vazduhului...Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
carti
irina.c. spune:
Unde ati disparut toate?Cautand ceva,am dat peste un cuvant despre post,al par.Savatie Bastovoi.Sper sa va placa:Postul de sila nu are motivatie, ca orice lucru gratuit si lipsit de sens. Acesta, insa, nu este motiv de a blama postul. Postul trebuie inteles in toata nobletea lui, pentru ca el este manifestarea suprema a libertatii umane. Anume asa intelegeau postul primii crestini, sens care s-a pierdut in zilele noastre. "A manca - scrie Sf. Efrem Sirul in veacul IV -, tine de legile firii, dar a posti tine de libertate". Cine se poate lauda ca mananca doar pentru ca "asa vrea el"? Nu, tu mananci pentru ca nu poti sa nu mananci, vointa ta reiese din instinctul firesc, nu din libertate. Sigur ca nu este nici un rau in aceasta, nici un pacat, dar nu este nici virtute. Virtutea este rod numai al libertatii. "Orice lucrare care nu se face dintr-o desavarsita libertate - spunea parintele Sofronie Saharov (+ 1993) -, nu poate avea valoare vesnica". Postirea este alegerea libera de catre om a unei vieti mai nobile, care are in ea ceva din realitatile vietii vesnice [...].www.credo.ro/post-si-libertate.php" target="_blank">sursaVa doresc o zi frumoasa!Doamne ajuta!Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
carti
Sabina spune:
N-am disparut, dar ma simt la un nivel spiritual extrem de jos...de exemplu ieri am mancat ca sparta(apropos de text)
sper sa-mi revin.azi vroiam sa ma apuc calumea de munca(conpus, doctorat)dar am femeia la curatenie.Tot timpul e ceva:(( degeaba am dat fata la gradi, ca nu folosesc deloc timpul liber:(9
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
star33 spune:
Draga Irina, esti o draguta !!
Tare frumoasa ideea asta cu postul privit ca o libertate, mai ales ca in general zicem de cineva care posteste: uite ce se chinuie, nu mananca cu noi un gratar, vai de capul lui!! ...dar, daca ne gandim mai mult, chiar ca este o libertate!
Sarbatoarea de ieri era cu post...eu am tinut pana seara, dar apoi a trebuit sa gatesc pentru musafirii de azi si am gustat mancare de dulce. Dar, desi am postit de mancare, nu am postit cu gandurile si mintea!!. Am barfit pe cineva, mai exact m-am plans ca persoana respectiva e foarte insistenta cu telefoanele, ma suna pentru orice nimic, ma sufoca (e vorba de o ruda)...asa ca aseara ziceam : Doamne, azi am postit degeaba !!! ...am fost tare suparata. Cred ca era mult mai important daca ma abtineam de la barfa, dar n-am reusit
Fetelor, vreau sa va spun ceva: VA IUBESC!! E asa de frumos ce se intampla aici, faptul ca suntem impreuna!! Am senzatia ca pasim impreuna catre Dumnezeu!
star33 spune:
quote:
Originally posted by Sabina
N-am disparut, dar ma simt la un nivel spiritual extrem de jos...de exemplu ieri am mancat ca sparta(apropos de text)
Sabinaaa nu te-am mai vazut demult!! . Nu dispera, asa e cu nivelul spiritual, cand scade, cand creste. Doar de aceea zice Dumnezeu sa ne ridicam de cate ori cadem, nu? Asa ca incearca sa iti revii, eventual cu o rugaciune si mergi inainte.