Dezbatere pe seama unei sinucideri

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO
Dupa cum bine ai spus, nu te pricepi la anestezie.Nu, nu exista nici un injectomat, anestezicele se injecteaza la nevoie de catre anestezist.

Poate asta este sistemul la voi. Am sa ma interesez cum se face aici. Cum am spus, am vazut nenumarati pacientii in operatie si nici unul nu era legat si nici unul nu s-a miscat.
Citat:
E clar ca daca tu nu ai vrut sa iti scoti tubul nimeni nu vrea

Nu am spus asta. Am spus ca un pacient care e atat de treaz sa puna mana sa traga de tub, e suficient de treaz sa fie extubat.
Citat:
...asa cum nu mai tii minte nici la anestezia intravenoasa ca ai spus 'au', ca te-ai miscat, ca ai gemut si ca te-a durut.

Avand in vedere ca cineva taia in capul meu banuiesc ca nu m-am miscat. Ar fi si culmea sa se chinuie cu microscopul sa fie cat mai exacti si pacientul sa se miste.
Citat:
Angioplastia de care spui tu e cu totul altceva, e cu anestezie locala alooooo Pacientii cu locala nu se leaga de masa

Pana acum, justificarea legarii de masa a fost ca sa nu se miste pacientul, ca e spre binele pacientului. Uite, Aschiutza era treaza la apendicita si legata de masa. De ce? Dupa aceeasi logica, orice pacient care este supus unei proceduri trebuie legat.

Tie ti se pare normal sa legi de masa un pacient constient? Hai sa nu ne legam de calitatea anesteziei generale, si sa trecem cu vederea faptul ca un pacient inconstient e legat de masa ca sa compenseze lipsurile anesteziei. Dar pacientii constienti? Este moral, etic, LEGAL sa-i legi de maini?

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

Bird, apropo de cand poate fi un pacient detubat, uite, eu eram suficient de cosntienta incat sa-mi aduc aminte ca tocmai fusesem operata, sa ma bucur ca scapasem cu viata, sa recunosc vocea medicului ( il stiam bine), sa constat ca e soare afara, dar nu atat de constienta ca sa-mi dau seama ca trebuie sa si respir. Probabil pt ca respiratia e comandata de alti centri din creier si aia erau inca amortiti, sau era ceva ce obtura la nivelul gatului, nici azi nu pricep ce s-a intamplat de n-aveam nici cel mai mic impuls sa respir. Deci chiar cu toate tiglele pe casa e clar ca nu eram si e clar ca nu esti pana nu trece total efectul anesteziei. Din fericire nu mi-a venit ideea sa-mi scot tubul si probabil nu puteam fiind inca legata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Bird, ai asistat la nenumarate anestezii dar tu nu stii cum se procedeaza? :))

Pacientul nu este legat pt placerea medicului sau a asistentei, ci pt binele lui.Sau crezi ca personalul medical n-are ce sa faca si se gandeste sa puna niste cureluse acolo, asa, de amorul artei?

Presupunerea ta cum ca daca un pacient este destul de constient sa isi scoata tubul, deci este destul de constient s afie detubat este gresita.
Pacientul este detubat atunci cand respira spontan, normal, daca isi scoate el singur tubul se poate rani, poate aspira, ma rog, cred ca intelegi de ce doctorul face detubarea si nu pacientul.

Rahianestezia se face in sala de operatie, asta inseamna ca pacientul sta intins pe targa, paralizat temporar de la brau in jos.Cu mainile ce crezi ca face?Exact, sunt imobilizate pt ca peste pacient se pune un camp steril, si pe langa pacient misuna medicii care opereaza.Si la rahianstezii se da ceva intravenos, deci din toate motivele de mai sus nu este indicat pt pacient si pt bunul mers al operatiei, sa se miste in voie.
Inchipuie.ti ca in timpul operatiei cu rahi un pacient dezvolta brusc o criza de care vrei tu.Un atac de panica, o reactie alergica, orice.Cat de repede crezi ca se intervine medicamentos daca pacientul este deja legat, cu flexula la vedere, sau daca are mainile libere si poate sa dea din ele?

La ansteziile locale este cu totul altceva, pacientul nu este legat, decat in anumite cazuri, stie tot timpul ce se intampla, din simplul motiv ca anestezia este locala, cu Xilina, si nu ii este afectata in nici un fel starea de constienta, iar in anestezie locala stii ce se opereaza si care este diferenta.

La ce ai citit tu nu ma refeream la cazul tau, ci ca pacienti in general.
La iv-uri pacientii se misca, gem, spun ca doare, si cand e gata si isi revin din anestezie nu mai simt nimic.

Injectomatul nu se foloseste la anestezie pt ca medicatia se da in fctie de pacient, de parametrii monitorizati, daca e nevoie se da, daca nu, nu.Unii pacienti sunt adormiti tun la o doza de medicament iar altii la aceeasi doza nu au absolut nimic.
Asta este sistemul si in Romania si in Germania si in Franta si in Irlanda din cate am inteles.

Gandeste-te Bird la cei care nu sunt din domeniu si citesc ce scrii tu pe aici.Intereseaza-te inainte sa presupui.

Si da, in Romania intimitatea pacientului nu este absolut deloc respectata.In cele mai multe cazuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Repet: 2 nasteri cu epidurala. Nelegata.
Septoplaty-nelegata.
Tumor removal pe coaste-nelegata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Lavi02-nu iti propui sau te impulsionezi sa respiri. Nu esti constient de respiratie cum nu esti constient de digestie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

Citat:
citat din mesajul lui Siminaf

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Citat:
citat din mesajul lui BlackCat4evR

Din experienta personala te contrazic. De asemenea, din ce mai vad pe la Discovery & comp. Mai departe de atat nu stiu.

Experienta ta este probabil in Romania unde pana si pacientul a ajuns sa creada ca astfel de abuzuri ridicole sunt spre binele lor. Iti spun sigur ca aici este ILEGAL sa legi pe cineva. Singura circumstanta in care poti sa contentionezi pe cineva este daca are probleme psihice si este un pericol pentru el sau pentru cei din jur. Pentru asta ai nevoie de 2 medici care sa vada pacientul si sa semneze un document.

La cezarienele pe care le-am vazut, cand nu s-a facut anestezie generala, mama avea mainile libere si a putut sa tina copilul in brate (ajutata de moasa) imediat ce a fost extras.

Eu am avut 2 operatii (experienta personala) si am fost adormita intr-o antecamera a salii de operatii, apoi am fost dusa in sala de operatii, mi s-a pus sonda cand dormeam. Cand m-am trezit eram in reanimare. Am petrecut si timp in terapie intensiva pentru ca am avut operatii pe creier si nici acolo nu am fost expusa nici un moment si nici nu am vazut alti pacienti sa fie tratati altfel decat cu deminitate si atentie la intimitatea lor (desi majoritatea erau inconstienti).

Imi pare rau sa-ti distrug bula de sapun, dar faptul ca esti in operatie sau in reanimare sau in terapie intensiva nu justifica de nici o culoare faptul ca esti tratata altfel decat cu deminitate si respect.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Nu vroiam sa scriu pt. ca si asa sint destule ape agitate la acest subiect, dar bird, cum se pune linia venoasa si tensiometrul si pulsoximetrul, si in acelasi timp se lasa pacienta sa vinture din miini si sa tina bebele proaspat scos?? Pe linga numeroase operatii de mai multe feluri (nu doar cezariene) asistate, am avut si cele pe propria piele/burta cu cei 2 copii ai mei. Una dintre ele la un spital cu motz din zona LA si pot sa-ti spun cu siguranta ca nu ai miinile libere sa te cocolosesti cu nimeni, ca puiul mi-a fost pus in fatza sa-l vad de catre asistenta care-l tinea, apoi scos din sala, sigur nu ai cum sa te vinturi cu miinile pe acolo printre atitea fire si aparatura prezenta, cimp operator steril, etc.

Exact asta am facut eu la a doua cezariana, cand au scos copilul de emotie si nerabdare sa o vad, am daramat cearceaful ala pus in fata mea si am ajuns cu mainile pe campul steril. Mentionez ca am avut doar o mana libera, cealalta era legata, daca le aveam pe amandoua nu stiu ce s-ar fi intamplat. Eu am cerut anume in planul de nastere sa nu imi fie legate mainile si in limita posibilitatilor mi s-a respectat dorinta. Daca fata nu ar fi avut probleme, mi-ar fi lasat-o probabil pe piept.

La prima cezariana nu imi amintesc pentru ca am avut anestezie generala. Cred ca depinde de spital si de dorinta anesteziologului, el are ultimul cuvant de spus in privinta multor aspecte cum ar fi chestia cu mainile, daca poti sa porti sutien in timpul operatiei, etc. Cel putin la mine el a hotarat si a semnat planul de nastere la final.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Discutia a plecat de la faptul ca un medic a fost prea direct cu o pacienta si aceasta s-a sinucis. Sigur ca nu numai vorbele medicului au facut ca femeia respectiva sa ia o asemenea decizie, insa e de discutat si acest aspect. Am auzit mereu istorii care de care mai cumplite despre aflarea de la medici a unor diagnostice, mai ales in Romania. Eu personal am asistat la cel putin asemenea situatii in care vestea cumplita ii era adusa la cunostinta celui suferind de o boala cronica pe un ton total inuman si lipsit de orice urma de empatie. Nu spune nimeni ca toti medicii procedeaza la fel, dar sint si multi care uita ca a fi medic inseamna si a fi uman si plin de empatie. Pentru el, ca medic, e un diagnostic, o concluzie profesionala la care a ajuns... pentru cel care primeste vestea este foarte-foarte important modul in care se face.

Uite, ca sint si medici care isi pun ei insisi aceasta problema, cum comunici pacientului vestea ca sufera de ceva anume­. Am inghetat cind am citit in articol ce ce cuvinte i-a fost dat in brate unei mame copilul nascut cu malformatii.

http://medlive.hotnews.ro/despre-genetica-suflet-si-nu-numai.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

la peri nu se leaga pacienta, iar legatul in cazul asta ar fi doar la nivelul gambelor, ca bratele nu impiedia in nici un fel ginecologul (din motive lesne de inteles).
Ocebine, cu ce tip de anestezie s-a excizat tumora?Presupun ca in locala, daca s-a facut in generala te asigur ca erai legata.
Legarea asta care nu este ilegala si asa cum spune Bird, se poate face fie cu curele facute special pt asta, si nu s-au inventat in ROmania cum insinueaza Bird, fie sunt facute in cearsaful de pe masa de operatii niste maneci de aprox 20 cm lungime unde se introduce bratul fara flexule, iar cel cu flexula este evident legat.

Nelia, mi se pare absurd sa spui ca femeia s-a sinucis din cauza medicului, cand spui asta doar pt ca o vecina si-a dat cu parerea.
Poate s-a sinucis din cauza ca sotul era plecat mai tot timpul.
Poate s-a sinucis din cauza ca familia nu a fost langa ea.
POate s-a sinucis din cauza ca avea DEPRESIE?!?!??!?!?
Cam ce crezi ca era mai important?Ca medicul i-a spus direct, si nu a mintit-o, sau ca ea era infertila?
In articol scrie ca doreau sa isi construiasca o casa si planuiau sa adopte un copil.Asta si faptul ca avea depresie pt care se trata inseamna ca vestea de la medicul 'prea direct' a primit-o cu ceva timp inainte.Daca era din cauza medicului era vorba de un soc, si se sinucidea din cauza socului imediat.
Sincer, mi se pare groaznic sa acuzi un om de moartea altuia dupa ce ai citit ceva in ziar.Doamne ajuta ca avem totusi justitie, ca daca mass media ar controla masele de oameni s-ar decima unii pe altii la astfel de stiri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

... unii vecini "pun aceasta teribila tragedie pe seama faptului ca Anca Bogdan era mai tot timpul singura si ca nu avea pe cineva langa ea sa o poate sustine pshilogic. "
... altul ca "se gandeau sa isi construiasca o casa .. [...] povesteau ca vor sa infieze un copil"
... alta vecina "mi-a povestit ca medicii i-au spus sa faca sport pentru a scapa de depresie" ... era suparata mai ales "ca medicul i-a spus direct ca nu poate avea copii."

ma intreb cum putea sa-i spuna medicu' altfel decat direct.
ma gandesc ca pana a ajunge la directu' asta, au mai fost niste etape ...
exista vreo regula care spune: nu comunici diagnosticu' daca crezi ca pacientu' nu suporta adevaru', e in depresie si informatia poate duce la ... si in cazu' asta comunici diagnosticu' apartinatorilor? ca am mai auzit si cazuri din astea in care toti inafara de pacient stiau diagnosticu' ... mie nici asta nu mi se pare tocmai corect.

cum ar fi fost mai bine? sa nu-i spuna, sa faca tratamente, anumite tratamente poate nici nu le putea face fara sa stie ca nu poate avea copii ... nu stiu ... sigur ca un asemenea diagnostic te socheaza, da' ar fi fost mai bine sa nu stie? ca pentru mine nu exista decat sa-ti ascunda diagnosticu' sau sa ti-l spuna direct. exista o cale de mijloc? probabil, amagirea. no, acum nu zic sa-ti tranteasca hodoronc-tronc in fata diagnosticu' ... inteleg ca si medicii isi aleg momentu' si nu te informeaza doar in cazu' in care cred ca reusesti sa suporti informatia ... nu stiu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Eu eram internata la un spital din Bucuresti, Panduri. Eram patru paciente in acelasi salon, una in virsta, care se simtea foarte rau si era singura, nimeni nu o vizita. A venit medicul in vizita si batrina l-a intrebat ce are, ca ea nu mai poate de durere... si i-a spus scurt, rece: aveti cancer, mamaie, asta aveti! Batrina a amutit, pur si simplu nu a mai putut reactiona... M-am dus la directorul spitalului atunci, pe loc, doctorul Noica, si i-am spus exact parerea mea despre ceea ce a facut medicul. Exista medici exceptionali, dar exista, ca in orice alta meserie, si medici care nu au ce cauta in aceasta meserie. De ce simti tu nevoia, XIO, sa-i aperi pe toti, intotdeauna, in orice discutie in care profesionalismul lor e tras la raspundere, asta nu o voi intelege niciodata.

N-am spus ca din cauza medicului s-a sinucis, am spus ca erau sigur si alte probleme. Insa ma enerveaza sa vad cum femeia care s-a sinucis este acuzata de act, insa nici dovezi daca ati avea, medicul tot deasupra ramine. Discutia era o dezbatere pe tema sinuciderii si nu de aparare a tuturor medicilor ca sigur ca nu fac asa ceva... ceea ce e tare departe de adevar. Si nu numai in medicina, am vazut si in alte meserii aceasta raceala si nepasare in care ii comunici omului cum sta. Intotdeauna se poate face uman, ii spui adevarul, insa e nevoie de mult-muuult tact si profesionalism sa o faci.

Cornelia

Mergi la inceput