Degradarea actului de cultura romanesc
Raspunsuri - Pagina 4
mariuta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui pisigri Hmmm, nu ma inscriu in trend. In primul rand, dom profesor trebuia sa stie /afle la ce spectacol isi duce elevii, daca tot e pudic. In al doilea rand, le putea indica sa paraseasca sala intr-un mod mult mai discret, fara sa faca circul lu peshte, cu urcat pe scena. In plus, nu stiu daca dumnealui este cea mai avizata persoana sa judece valoarea artistica a unei piese de teatru. Pana la urma nu e critic literar. Foarte posibil ca piesa sa fi fost intr-adevar un act artistic. Cred ca atunci cand duci 100 de elevi undeva iti asumi responsabilitatea pt ei; in loc sa aplaudati "gestul de curaj" - l-as numi mitocanesc, mai degraba - mai bine v-ati intreba de ce profesorul a carat tinerii aia (100!!!!) la un spectacol modern care nu stia cu ce se mananca. Putea sa-i duca la o piesa de Caragiale si cu asta basta.... Limbajul vulgar nu este o garantie de nici un fel, nici ca piesa e buna, nici ca e proasta. Si nu e ca si cum s-ar fi dus cu elevii de la liceul catolic, de la scoala de maici sau mai stiu eu de unde. Bag mana in foc ca nu era prima oara cand elevii auzeau expresiile alea.... dar na, mai apari prin ziar, mai aude lumea de tine, mai dai un interviu.... Asadar, eu bila neagra i-o ofer, ambalata intr-un discurs pretentios, domnului profesor... IULIA va invinge CANCERUL http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) si 31+ |
Dar aici nu e vorba de valoarea piesei, ci de rolurile pe care pana la urma le jucau spectatorii. Inteleg ca vizionarea piesei facea parte dintr-un anumit program scolar. Profesorul spune ca a reactionat dupa 20 de minute. Probabil ca din punct de vedere artistic-filozofic o fi reactionat gresit, ar fi trebuit sa astepte pauza sau sa fie mai discret, ba chiar ar fi trebuit sa suporte piesa asa cum era, pana la sfarsit. Insa...
Mascarile, limbajul vulgar si colorat ne invadeaza de peste tot: autobuz, televiziune, taxiuri, programele umoristice, teatru. Unde mai ramane loc pentru invatarea respectului, a decentei, a bunei cuviinte, de ce nu mai este normal ca un copil/tanar/adolescent sa se jeneze de limbajul de tramvai, mahala, groapa de gunoi, de exprimarea colorata in fata unui parinte sau profesor? Sau a ajuns societatea insasi o groapa de gunoaie? Una e cum vorbesti in grupul de prieteni si alta in fata unui profesor sau parinte.
Inca o data, opera de arta poate fi geniala, dar total nepotrivita contextului. Poate ca profesorul a preferat sa sacrifice eventualul castig artistic unei lectii de morala, aratand ca nu este acceptabil sa participe impreuna cu elevii sai la o asemenea desfasurare de limbaj. Da, e greseala lui ca nu a prevazut, ca nu a stiut, ca a mers pe mana conducerii teatrului, asa cum facuse in anii trecuti si fusese totul bine.
Felurile in care ma manifest la toaleta, pe masa de operatie, la o betie cu prietenii, intr-un moment de furie maxima, etc. pot deveni subiectul unei opere de arta dar, zic eu, nu un stil de adresare publica (vezi reactia actorului). Pentru ca atunci inseamna chiar ca provin din "groapa de gunoi" si imi place acolo. Dar o fi si asta o forma de arta moderna, vecina insa cu infractionalitatea.
jenn spune:
Si la liceu tot minori erau,degeaba incerci sa minimalizezi,pisigri!Eu am inteles ca pe afis nu era decat "spectacol in care se foloseste limbaj contemporan"-pe mine asta m-ar duce cu gandul la slang,nu la injuraturi.Daca era specificat limbaj licentios ,asta schimba vinovatul.Asta e opinia mea.
saskia spune:
Bineinteles ca si in alte tari exista cu duiumul "experimente" d-astea cica "acte de cultura". Asta scuza cumva aceast manifestare vulgara careia ii dam un titlu si cativa critici stau cu gura cascata si gata cica e teatru contemporan. Eu sunt de acord cu plecatul (chiar si cu zgomot) din sala, mai putin cu urcatul pe scena.
Adica eu ma duc la un spectacol de teatru, totusi...nu ceva asa incropit la gura metroului si acolo vad unii care se balacesc intr-o vulgaritate cu fundita roz careia ii zice "arta contemporana" si daca nu-mi place "nu inteleg Domnule arta" ori sunt ipocrita, ca pe acasa m-ai imi bag sau scot in timp ce mi-am dat cu ciocanul peste degete. Dar acasa e acasa. E spatiu privat.
Asa cum inca nu ne-am intors la Evul Mediu sa ne facem nevoile pe strada, asa as zice ca si ARTA asta moderna, nemoderna sa-si gaseasca admiratori si fara a soca, sa vedem poate?
michelle-usa spune:
profesorul a gresit ca nu s-a informat, dar parintii nu au avut posibilitatea sa-si dea sau nu acordul ca, copiii lor sa fie dusi la teatru?
eu ca parinte m-as informa despre ce piesa e vb inainte de a-mi da acordul.
din pacate, limbajul de mahala si vulgaritatea au ajuns o normalitate in Romania; si gindindu-ma la subiectul "cum schimb Romania"...poate de aici ar trebui inceputa schimbarea.
michelle
Raza de soare spune:
Va povestesc ceva ce vreau sa uit si...nu pot.
Iubesc tot ce inseamna Mircea Eliade. Prin urmare, m-am bucurat mult, acum cativa ani, cand am fost invitata la piesa "La tiganci". Pe afis nu era nici o atentionare, nimic...
Dupa inceputul piesei, in care am stat mai mult in picioare si inghesuiti ca sardinele, asteptand sa vina tramvaiul (eram si noi, spectatorii un fel de actori-figuranti in piesa), am fost poftiti sa ne asezam.
(...) Actrita Adriana Trandafir, in rol de tiganca, fara chiloti, dandu-se in leagan, cu fustele ridicate, foaaarte aproape de spectatori. Eram in randul 2, mijloc...vedere panoramica fix spre p...a neepilata a Adrianei Trandafir. S-a golit juma' de sala in doar cateva minute.
Arta?
Asadar, salut reactia profesorului!
DE VANZARE, PENTRU COPII SI MAMICI. SUPER OFERTE!!!
Uneori am impresia ca daca animalele ar putea vorbi, noua ne-ar fi rusine sa mai deschidem gura.
Letitia1 spune:
Citat: |
Raza de soare: (...) Actrita Adriana Trandafir, in rol de tiganca, fara chiloti, dandu-se in leagan, cu fustele ridicate, foaaarte aproape de spectatori. Eram in randul 2, mijloc...vedere panoramica fix spre, p...a neepilata a Adrianei Trandafir. S-a golit juma' de sala in doar cateva minute. |
Ha,ha,ha. Asta da surpriza.
capcaunul spune:
On topic.
Deunazi, pe TVR2, la ora 21 si ceva (nu dupa miezul noptii!), rula o piesa jucata la teatrul national, Danaidele, in regia lui Silviu Purcarete, cu greii scenei romanesti in distributie.
Nu comentez piesa in sine.
Dar ce facem cu nuditatea extrema expusa minute in sir pe micile ecrane la o ora de varf, si nu oriunde ci la televiziunea nationala? Parca farmecul teatrului erau alegoriile, parabolele, calambururile, nicidecum mesajul brut ...
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui pisigri Pun pariu ca 99% din fetele de aici de pe forum, cand isi agata degetul mic in tablia de la pat spun "oh Doamne", iar cand le boteste cineva masina vorbesc despre "domnul conducator auto".... |
orice-as zice in cazurile astea, nu-mi etichetez replicile drept arta, fie ea si contemporana. tu da?
saskia spune:
Sau si mai bine spus, nuditatea gratuita...
Sa fim intelesi, una era "moda" nudurilor in arta in anumite perioade si acum ma refer la teatru, caci teatrul grecesc o fi avut si asa ceva, in antichitate, caci pana si sporturile se practicau la f...l gol. Dar asta era atunci.
Acum cred ca altele sunt normele societatii. Daca atunci era o chestie naturala, acum nu cred ca ati incantati sa vedeti Jocurile Olimpice la pielea goala sau?
Deci inteleg un act care intra intr-un complex mai mare, ceva deosebit, totusi tind sa cred ca s-a abuzat de chestia asta, incat nu mai trezeste decat oarece penibilitate.
desprecopii spune:
super topic, greu topic.
Dupa mine, vulgarizarea culturii/artei ...sau canibalizarea ei nu o va face nici mai populara si nici mai fina. Intra in tendinta de tabloidizare a societatii, care a inceput imediat dupa Revolutie. Imi aduc aminte ca imediat ce a inceput sa emita TVR Libera, au inceput sa apara filme sexy la tv ...
Ceva de genul, na, am rabdat cenzura dar acum suntem liber si capitalisti...
Faza aia care o relateaza Raza de Soare nu cred ca era necesara in acea piesa... dar, cumva, regirozul a considerat ca vor veni mai multi oameni in sala ...