Cardul dracului, Dracul cardului.
Raspunsuri - Pagina 12
buflea spune:
V-am spus eu ca ne-am zapacit ?
Eu am inteles si mi s-a parut ca Marius a confirmat, ca aceatsa va fi o baza de date care sa cuprinda toti pacientii acoperiti de sistemul de sanatate de stat, adica toata populatia Romanei. O baza de date centralizata care sa cuprinda o suma de informatii medicale despre bolnavul X, de preferat de cand se naste si pana moare, inclusiv tratamentele prescrise si brand-urile medicamentelor recomandate.
Pedalez in continuare pe chestia asta si spun ca nu este imposibil si cel putin pe hartie pare o metoda foarte eleganta de evidenta medicala a populatiei, doar ca mie mi se pare ca implica niste resurse si implicit costuri pe care statul roman nu stiu daca si le permite ... Logistica acestui proiect pare iar complicata- ce facem cu cei care se trateaza si la privat, cum obtinem istoria medicala de acolo si cum deterrmini personalul medical sa actualizeze baza asta de date in fiecare zi, cu fiecare pacient tratat ... Caci dupa mine, decat sa implici resurse si sa iasa o baza de date in care nu se uita nimeni si se invecheste cu fiecare diagnostic neintrodus, atunci mai bine nu te apuci.
Nu stiu la ce asigurari te referi tu, sunt convinsa ca asigurarile private de sanatate, daca exista in Romania (?), au baza lor proprie de date, cel putin din motive.
buflea spune:
Nu, nu lucrez in sistemul de sanatate american, deci s-ar putea sa bat campii, dar eu nu am auzit sa existe o baza centralizata aici, mai ales ca majoritatea serviciilor medicale sunt private.
Ce spui tu cu incidenta anumitor boli, cred ca tine de statistica si se face prin sondaje de opinie, nu nominal, cu istoricul medical ar fiecaruia in parte.
Totusi, companiile de asigurari sunt sigura ca au baze de date nominale, similare cu cea de care vorbim aici, din necesitati financiare. Deci probabil ca softurile astea deja exista si sunt dezvoltate pentru baze imense de date, de aceea spun ca proirctul Romaniei nu este imposibil. Tot ce mai pot sa spun insa este ca o companie de asigurari de sanatate are mii de angajati care practic asta fac, actualizeaza si interogheaza bazele astea de date cu diverse filtre, in functie probabil de departamentul caruia apartin.
Chiar daca nu se urmareste profitul, o analiza de cost a unui asemenea proiect cred ca e necesara ... Ea trebuie sa cuprinda baza materiala, personalul calificat, training periodic, updates periodice, masuri de securitate .. etc.
Am dat exemplul cu facebook pentru ca m-am gandit ca si facebook-ul functioneaza in mod sigur tot pe principiul unor baze de date, pe care utilizatorii le actualizeaza si le interogheaza ... Exemplul il dadeam in contextul resurselor necesare pentru a asigura acest suport informatic, dar cred ca paralela cu asigurarile de sanatate e mai buna, pentru ca face parte tot din domeniul medical.
a_alinta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Nu, nu lucrez in sistemul de sanatate american, deci s-ar putea sa bat campii, dar eu nu am auzit sa existe o baza centralizata aici, mai ales ca majoritatea serviciilor medicale sunt private. Ce spui tu cu incidenta anumitor boli, cred ca tine de statistica si se face prin sondaje de opinie, nu nominal, cu istoricul medical ar fiecaruia in parte. Totusi, companiile de asigurari sunt sigura ca au baze de date nominale, similare cu cea de care vorbim aici, din necesitati financiare. Deci probabil ca softurile astea deja exista si sunt dezvoltate pentru baze imense de date, de aceea spun ca proirctul Romaniei nu este imposibil. Tot ce mai pot sa spun insa este ca o companie de asigurari de sanatate are mii de angajati care practic asta fac, actualizeaza si interogheaza bazele astea de date cu diverse filtre, in functie probabil de departamentul caruia apartin. Chiar daca nu se urmareste profitul, o analiza de cost a unui asemenea proiect cred ca e necesara ... Ea trebuie sa cuprinda baza materiala, personalul calificat, training periodic, updates periodice, masuri de securitate .. etc. Am dat exemplul cu facebook pentru ca m-am gandit ca si facebook-ul functioneaza in mod sigur tot pe principiul unor baze de date, pe care utilizatorii le actualizeaza si le interogheaza ... Exemplul il dadeam in contextul resurselor necesare pentru a asigura acest suport informatic, dar cred ca paralela cu asigurarile de sanatate e mai buna, pentru ca face parte tot din domeniul medical. |
ce spun eu si imi poate confirma si mianna este vorba despre fiecare persoana care apare in mediul medical. nu e statistica, e realitate, sau cel putin asa ar trebui sa fie.
buflea spune:
Eu cred totusi ca tine de statistica, asa imi spune intuitia .
Banuiesc ca se ia un esantion de populatie si se face o statistica bazat pe acel esantion. Am scris o tampenie prima data, nici vorba de sondaje de opinie
a_alinta spune:
nu tine de statistica, tine de realitate. de aceea exista acest sistem ICD .
iar tu cand te duci la medic ai un cod in functie de ce ai ajuns la doctor.
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui a_alinta sunt convinsa ca se practica ca de aia se numeste internationala, nu-i asa? cum se practica ma gandeam dar nici asta nu conteaza. iar eu si biblia o scriu cu b mic. ai ceva impotriva? alina |
n-am, tocmai spusesem ca e cum vrei tu raspuns ai?
acea clasificare internationala poate folosi si statisticii, dar nu asta i-a fost scopul, ci un limbaj comun. un diagnostic poate fi exprimat in mod diferit de catre diferiti medici, prin adaugarea acelui cod e cat se poate de clar despre ce e vorba.
dana vio spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Eu cred totusi ca tine de statistica, asa imi spune intuitia . Banuiesc ca se ia un esantion de populatie si se face o statistica bazat pe acel esantion. Am scris o tampenie prima data, nici vorba de sondaje de opinie |
Nu se face prin sondaje/populatie, ci exista raportari lunare(?) la Casa de Sanatate. Acolo exista date despre toate bolile inregistrate in fiecare judet si exista o statistica separata si confidentiala despre bolile cronice/grave (gen cine ce cancer/hepatita/etc are).
Alexandra Maria
14.12.2007
marius spune:
Off...
Deci
1. Cardul este unic. Are un CIP si pe acel CIP sunt inscrise ireversibil anumite date pe baza carora un decodor permite unui apelant care are propriul ID sa acceseze informatii centralizate vis a vis de IDul de pe card. Informatiile care pot fi accesate de apelant nu sunt toate informatiile disponibile ci doar acelea la care are drept de acces. In plus unele sunt strict consultative daca are acest drept iar pentru altele are dreptul de a adauga/edita acestea din urma vor avea semnatura IDul apelantului. Toate aceste date sunt centrale si sunt vizibile de oriunde un apelant cu un ID si sistem propriu de acces le acceseaza fie in Bucuresti fie peste drum sau din cabinetul de alaturi. Nu se va da nici un telefon.
Cineva intreba cum se poate asa ceva? Bine.
De exemplu eu pot sa accesez date pe baza unor proceduri indiferent unde as fi in Romania/Groenlanda sau Australia este irelevant atata vreme cat am un terminal conectat la internet si indeplinesc procedurile de acces/identificare si securitate corespunzatoare.
Un exemplu este o parte din baza CIA care este dedicata accesului la persoanele suspectate de terorism international, alt exemplu este baza FBI cu sectiune pentru persoane care au mandat de retinere, alt este DC intr-o mica masura desigur pentru ca oricare dintre voi pe baza de ID aveti anumite drepturi si accesati informatii in timp real. Aveti drept de acces nu aveti nici o baza de date si este suficient un PC mediu cu acces la internet si un ID. Este un exemplu mai usor de inteles.
Citat: |
Chiar daca nu se urmareste profitul, o analiza de cost a unui asemenea proiect cred ca e necesara ... Ea trebuie sa cuprinda baza materiala, personalul calificat, training periodic, updates periodice, masuri de securitate .. etc. |
Categoric asa este.
Citat: |
Totusi, companiile de asigurari sunt sigura ca au baze de date nominale, similare cu cea de care vorbim aici, din necesitati financiare. Deci probabil ca softurile astea deja exista si sunt dezvoltate pentru baze imense de date, de aceea spun ca proirctul Romaniei nu este imposibil. Tot ce mai pot sa spun insa este ca o companie de asigurari de sanatate are mii de angajati care practic asta fac, actualizeaza si interogheaza bazele astea de date cu diverse filtre, in functie probabil de departamentul caruia apartin. |
Absolut corect.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
ina.click spune:
Eu credeam ca s-a discutat deja topicul cu cardurile de sanatate, vad ca nu, deci as ruga un moderator sa imi editeze titlul in "Carduri de Sanatate" sau ceva de genul asta. Faza cu cardul dracului , dracul cardului era legata de gaselnita mitropoliei, insa vad ca in acest topic se discuta si amanunte mai serioase pe care unii useri inca nu le stiau.
Am vrut sa schimb eu insami titlul topicului dar nu se mai poate.
andacos spune:
Marius,de ce spui ca farmacistii pot folosi cardurile de sanatate!(ai precizat asta intr-un mesaj anterior ,nu mai stiu care exact)
In Germania doar cabinetele medicale/spitalele acceseaza cardul pacientului!
Xio(ce faci mey????)eu n-am auzit ca in Germania vizitele dese la medici sa fie platite!De fapt la ce te-ai referit?
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit