Bebelusi din toata lumea
Raspunsuri - Pagina 18
pisigri spune:
Pai cred ca mama africana nu-si pune prea multe intrebari legate de pericole, de iminenta lor, de consecintele lor etc. adica nu sta sa filosofeze pe tema asta.
Pe linga metodele de crestere a copiilor invatate- majoritatea prin observatie directa probabil - "din batrini", tot din batrini stie ca atunci cind vrea doamne-doamne, toti murim si asta este. Pe cind noi astia mai modernii nu prea mai suntem siguri cum e cu muritul asta, mai auzi de unul care a murit absurd, de altul care a invins o boala incurabila desi nu i se dadusera sanse, unii zic ca ne ducem in Rai, altii zic ca nici macar nu exista divinitatea.... Ne intrebam cum sa ne ferim copiii de realitatea unei inmormintari, ne e teama de mort, fugim de oamenii grav bolnavi si ii evitam cit se poate...
Credinta - as spune oarba, dar cred ca ar fi un pleonasm - in divinitate cred ca garanteaza multa liniste sufleteasca si o substantiala reducere a anxietatii.
IULIA va invinge CANCERUL
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009) si 18+
Ramonika spune:
e normal ca eu sa fiu panicoasa, daca am obtinut sarcina dupa 6 luni de tratament si acum se pare ca nu mai pot avea al doilea copil (decat poate dupa investigatii etc, dar nu e nimic sigur). pai eu nu concep viata fara copilul meu, daca ar pati ceva nu mi-as ierta-o niciodata.
africanca daca avea 10 copii (zic si eu, nu stiu cati avea), pai iti permiti sa pierzi unul. nu zic, Doamne fereste, ca nu-si iubeste fiecare copil in parte, sau ca nu ar suferi daca ar pati ala mic ceva, insa si faptul ca are mai multi si faptul ca ei au alta conceptie despre viata/moarte, astea normal c-o ajuta sa fie relaxata.
plus ca la ei curge totul firesc, au experienta de-acum la al 10-lea copil (din nou, zic si eu, nu stiu cati are), iar la primul/primii probabil a avut destule ajutoare/exemple prin jur in tribul lor de alte mame/bunici si a fost usor sa le urmeze exemplul.
insa noi (noi e relativ, vorbesc mai mult de mine aici), destul de izolati, fiecare in patratica lui de casa, socializare nu prea multa, exemple ioc, eu n-am tinut niciodata un bebelus in brate pana la fiica-mea iar "batranii" familiei mi-au dat niste sfaturi de mai bine taceau (doar 2 exemple: de la 6 luni pui copilul pe olita, iar la 8 luni intarci ca laptele dauneaza copilului )
plus ca noi am vazut un film regizat oarecum, nu cred ca daca bebelusul mongol sau african era calcat in picioare de o vaca (deja mi se zbarleste pielea cand scriu asta), ar mai fi pus secventa in film. dar eu cred ca accidente se mai intampla si la ei si la noi.
diferenta e de acceptare a riscurilor, a vietii si de ce nu, a mortii?
JuliaSM spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramonika africanca daca avea 10 copii (zic si eu, nu stiu cati avea), pai iti permiti sa pierzi unul. nu zic, Doamne fereste, ca nu-si iubeste fiecare copil in parte, sau ca nu ar suferi daca ar pati ala mic ceva, insa si faptul ca are mai multi si faptul ca ei au alta conceptie despre viata/moarte, astea normal c-o ajuta sa fie relaxata. |
Voiam sa dau negativ pentru postarea asta, insa nu s-ar fi inteles neaparat pentru ce. Si nu simt neaparat ceva negativ, cat multa tristete.Si vorbesc din perspectiva unei mame de 4, care si-ar mai permite sa piarda cate unul, pentru ca e de unde, vorba aia... si pentru ca suntem crestini, si perspectiva vietii dupa moarte e una fericita, asa ca e inca un plus de bucurie la moartea unui copil, nu??...
Inca ma gandesc ce anume ne face pe noi, europenii sau, ma rog, cei din societatea moderna sa ne consideram mai evoluati, mai profunzi decat cei din Africa tribala. Ne doare pe noi mai tare?? ne bucuram noi mai frumos?...
Eu personal cred ca tocmai intoarcerea la lucrurile simple ne mai poate salva. Si umaniza iarasi. :(
emanouela spune:
da...si mie aceasta exprimare mi-a lasat un gust amar...si nu e o exprimare nefericita, e chiar ceea ce unii gandesc....trist, foarte trist
rrox3 spune:
citat din mesajul lui Ramonika africanca daca avea 10 copii (zic si eu, nu stiu cati avea), pai iti permiti sa pierzi unul. nu zic, Doamne fereste, ca nu-si iubeste fiecare copil in parte, sau ca nu ar suferi daca ar pati ala mic ceva, insa si faptul ca are mai multi si faptul ca ei au alta conceptie despre viata/moarte, astea normal c-o ajuta sa fie relaxata. |
Ramonika e foarte mult vorba despre tine in ce ai scris aici. Tu ai asteptat 6 luni, tu ai doar un copil, tu nu stii daca mai poti avea altul. Prezinti cumva copilul ca pe un bun.
Ar fi mai putin pretios copilul tau, daca ai avea 2, 3, 10?
Eu iti doresc sa ai cati copiii vrei, sa scapi de teama asta care pare sa-ti intunece simtirea si sa poti relationa tu si fiecare copil in parte, nu doar tu si cu tine.
Ramonika spune:
scoase din context cuvintele par urate, normal ca noi, cu conceptiile noastre, gandim altfel.
insa tin minte un pasaj din "Toate panzele sus!" in care se dadea o lupta pt. mancare intre un copil si un caine, conflict care s-a soldat cu moartea copilului, parintii au omorat cainele la randul lor, apoi s-au apucat in continuare de cautat mancare, trecand peste incident atat de usor de parca nu s-ar fi intamplat nimic.
e vorba de salbatici, intr-adevar, insa voiam sa subliniez diferentele de mentalitati intre oameni din diferite culturi/parti ale lumii.
sper ca nu s-a inteles ca daca as avea 10 copii as putea lejer sa ma lipsesc de vreunul, daca credeti asa, inseamna ca nu m-am exprimat eu bine.
rrox3 spune:
Ramonika filmele nu sunt chiar o sursa de informare despre mentalitatile altor natii.
Inteleg ca tu ii judeci cu o anumita oca pe astia "salbatici" si presupui ca sunt relaxati in fata ideii de a pierde unul dintre cei 10 copii. Poate citesti intreviul cu parintii africani, a fost postat link la subiect. Ca sa nu mai presupui aberatii sustinute cu scene de film.
JuliaSM spune:
citat din mesajul lui Ramonika sper ca nu s-a inteles ca daca as avea 10 copii as putea lejer sa ma lipsesc de vreunul, daca credeti asa, inseamna ca nu m-am exprimat eu bine. |
Nu, s-a inteles clar ca tu nu ai putea, dar ca mama africana poate, din diferite motive pe care TU le crezi plauzibile si valabile pentru ea( numarul mare de copii, ciclul mortii si al vietii).
Nu am inteles eu care e conceptia aceea despre moarte pe care sugerezi ca o au ei. Si care ar fi asa contrara principiilor noastre, ale celor moderni.
AgnesLuca spune:
Chiar, sunt curioasa si eu, pentru ca din cele scrise initial de Ramonika eu am inteles total altceva
Ramonika spune:
julia - nu sugerez nimic. daca te informezi putin se poate afla usor de conceptiile de viata/moarte ale unor triburi, salbatici, sau cum vrei sa le spui (salbatici nu are neaparat conotatie negativa, desi poate parea asa).
anumite triburi/culturi plang la nasterea unui copil, iar la inmormantare se bucura. chiar la lectiile de istorie am auzit ca un ritual de inmormantare este mimarea actului sexual, sau alte obiceiuri care noua ni s-ar parea complet deplasate.
asta nu inseamna ca o sa-i omoare pe toti ca sa aiba prilej de bucurie, insa pur si simplu sunt alte conceptii. eu zic ca e mai bine de ei decat de noi.
si am luat-o pe mama africana ca reper pt. aceste categorii culturale diferite de noi, ca nu stiu detalii despre ea, poate e crestin-ortodoxa si are 2 facultati, habar n-am.