Cota unica
Raspunsuri - Pagina 7
Lali spune:
Ca sa continui ideea Capcaunului, prosperitatea acelor state a venit din si ca urmare a prosperitatii indivizilor. Nu invers.
Noi vrem ca cineva sa vina de la guvernare si sa ne dea prosperitate cu felia, de pe o tava. Asteptam degeaba.
Prosperitatea se naste invers: atunci cand tot mai multi oameni isi au indeplinite nevoile primare incepe sa capete sens dimensiunea sociala a fiecaruia, aplecarea spre ceilalti nu mai este un concept abstract. Atunci impozitarea mai ridicata a celor care castiga mai mult nu este perceputa punitiv.
Dar daca vrei sa iei de la cineva banii pe care-i da pe cartile propriilor copii ca sa-i dai altcuiva pentru mancare, chiar daca in teorie e OK, s-ar putea sa nu functioneze in practica.
De aceea eu sustin ca este important ca Romania trebuie sa accepte sa creeze mai intai clasa de mijloc si apoi sa-i fie cerut sa contribuie in plus la bunul mers al societatii in general. Daca se baga acum cu bocancii in ea, o vor omora in fasa.
marius spune:
Trebuie oprit furtul din sistem in primul rand, aplicata legea pentru oricine de la orice nivel. Problema nu sunt banii care intra in sistem ci pierderile prin furt pe de o parte si prin management defectuos pe de alta parte. De asemenea nu exista sau nu se aplica raspunderea materiala reala.
Ai gresit - platesti.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
ch_dana spune:
Citat: |
aplicata legea pentru oricine de la orice nivel |
Pai n-au incercat s-o aplice cu Nastase ? Si uite ce-a iesit...
marius spune:
Totul e sa nu se opreasca aici. Sa continue pentru absolut toti daca este cazul. Dar acestea sunt doar efecte. Trebuie vazuta cauza si intervenit drastic la radacini. Si majorate pedepsele si aplicata legea confiscarii averilor obtinute fraudulos.
Mai mult decat atat verificate veniturile fiscale ale oricarei persoane cu bunurile din posesie. Ar trebui dezvoltat controlul fiscal numarul de agenti fiscali care sa controleze orice persoana a carui bunuri afisate (masina/imobil/conturi bancare/bunuri detinute) nu sunt sau POT sa nu fie in concordanta cu veniturile impozitate. Daca nu este corespondenta - chemata la audieri cu obligatia de a-si justifica bunurile. Daca nu poate - confiscarea celor nejustificate + proces penal. Daca poate dar sunt nedeclarate fiscal, sa fie fiscalizate plus proces penal pentru evaziune fiscala. Si asa mai departe.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
monicabo spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ch_dana
Pai n-au incercat s-o aplice cu Nastase ? Si uite ce-a iesit... Dana & Amelia (21.06.2011) |
Si indiferent de apartenenta politica a infractorului
Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)
www.andreeaioana.ro/displayimage.php?album=31&pos=37" target="_blank">Ele doua
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
coracora spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui mianna
si nu asta se intampla acum? 16% din x nu e de 10 ori mai mic decat 16% din 10x? |
Pai dupa ce "contribuie", aluia cu salariu minim pe economie ii mai ramane numai cat sa supravietuiasca (in sensul literal al cuvantului) sau poate nici macar atat.
Insa celui cu salariu foarte mare ii ramane o gramada dupa ce a "contribuit".
16% pentru cel sarac si fara functii inalte inseamna enorm.
Pentru cel deja bogat si cu functie, 16% nu se simte nici cat o muscatura de tantar.
cristoiu spune:
Taxarea este de 16% in Romania? Nu mai comparati atunci cu tarile vestice. Mie mi se duce 50% din salariu pe taxe. Si aici se practica impozitarea progresiva si in Canada si mie deja mi se pare fireasca. Fiindca costurile normale de trai nu cresc progresiv cu salariul, practic si mincarea mea si cea a milionarului costa tot cam atit, berea lui tot cit a mea, benzina lui si multe altele la fel. Si daca mie nu imi mai ramine nimic dupa acoperirea nevoilor de baza, milionarului ii ramine o suma imensa. Si nu, nu ii convine nimanui sa i se ia mai mult din venit, doar pentru ca e societatea prospera. In Germania spre exemplu esti taxat pentru tot. Ai cistigat o masina la TV? Foarte bine, bucura-te, ca trebuie sa platesti jumate din pretul ei la stat. Stai gratis in casa parintilor fara sa platesti chirie? Nu-i nimic, iti ia statul mai mult la taxe, ca ai un avantaj nu mai stiu cum se numeste. Deci iti taxeaza banii pe care nu ii cheltui pe chirie. Mostenire? Check! Dobinda de la banca? Check! Un cadou in numerar de la parinti? Check! Iar in Canada imi aduc aminte ca fostului meu ii era frica la un moment dat sa nu ii mareasca salariul, ca raminea cu mai putini bani in mina dupa marire decit inainte. Deci nu aplauda nimeni impozitarea asta, dar statul are nevoie de banii astia ca doar aia 16% nu ajung pentru toate programele soxiale, pentru pensii, sosele si trimis bani in Grecia, Portugalia, Spania si care mai are nevoie de ajutor, probabil foarte curind si Romania. Si de-abia astept sa vad cum o sa ii ceara Ponta bani lui Merkel pe care o persifla mai deunazi
corap spune:
stop, ca aia 16% sunt ceva, cotizatia la fondul de pensii altceva, cotizatia la fondul de somaj altceva, contributia la fondul de sanatate altceva.
- in total iese (aprox) 33% de la un salariat (plus cotele care se vireaza "din partea angajatorului" la aceste fonduri)
cristoiu spune:
Cotele angajatorilor nu intrau la ce povesteam eu acolo din Germania si Canada. Cu sanatatea e mai complicat, in Canada este inclus in taxele pe venit si se distribuie banii de la buget, in Germania au doua siisteme, de stat si privat si sunt platite ambele separat de taxele pe venit, jumate de angajator, jumate de angajat.
aici niste tabele cu numere exacte http://www.kpmg.com/Global/en/IssuesAndInsights/ArticlesPublications/Documents/individual-income-tax-social-security-rate-survey-September-2011.pdf
salcia spune:
Cristoiu, cum spunea si Cora, 16% e doar impozitul pe venit, la care se adauga diverse contributii sociale obligatorii, si asta pentru persoane fizice. Angajatorii cotizeaza mult mai mult, pentru fiecare salariu platit unui angajat cam 50& din suma respectiva trebuie platita la stat (ce spuneai ca se aplica si in cazul tau). Deci situatia nu e foarte roz nici aici, in plus, salariile din Romania nu sunt tocmai la nivelul celor vestice, si nici statul roman nu administreaza banii contribuabililor asa cum ii administreaza statele lumii civilizate.
Oricum, nu ideea in sine de impozitare progresiva e problema, cat aplicarea ei la noi. Teama mea e ca se va ajunge sa platim DOAR impozitul pe venit 30%, plus contributii sociale, si asta de la niste praguri foarte mici (dat fiind ca in Romania majoritatea populatiei are venituri/salarii mici). Se mai vehicula la un moment dat ideea unor cote regresive de 12 si 8% pentru cei cu venituri foarte mici, poate asta ar fi o masura mai fezabila pentru noi, tinand cont ca, asa cum spuneam, cei cu venituri mici sunt foarte multi.