Cota unica

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lali

Coracora, impozitarea progresiva nu cred ca are legatura cu parerea ta despre managerii cu care lucrezi. Deasemenea nici cu faptul ca sotul tau este impozitat mai mult (conform cu cotele progresive ale tarii unde este platit) decat colegii lui care fac acelasi lucru dar sunt platiti conform legilor din Romania.

Acestea sunt lucruri personale care sincer nu prea au legatura cu solidaritatea sociala invocata de tine mai sus. Asta voiam sa spun.

Exemplul cu managerii care nu presteaza pe masura salariilor l-am scris ca replica la ceea ce afirmase Mianna. Asta nu inseamna ca nu am intalnit manageri care presteaza, sper ca nu e nevoie sa repet obsesiv "nu generalizez", se subintelege, nu?
Iar exemplul cu salariul sotului l-am dat in contextul discutiei despre nivelul de trai / standardul de viata al celor cu salarii mari, impozate din gros. Chiar si dupa deducerea acelor impozite, traiul lor tot e mai bun decat al celor care cotizeaza putin la bugetul de stat.

Conceptul de solidaritate l-am argumentat in postarile anterioare, insa si mai bine a scris Deceneus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns salcia spune:

Cora, in general celor cu functii de management nu li se platesc orele suplimentare, se presupune ca au salarii deja suficient de mari si ca, fiind manageri, sunt (mai) responsabili pentru bunul mers al companiei, adica daca e cazul trebuie sa faca ore suplimentare.

Oricum eu una in Romania nu am auzit de ore suplimentare platite, si am facut si fac si acum ore suplimentare cu duiumul, niciodata nu mi s-au platit, nici macar nu s-a pus problema. Si nici de la prieteni nu am auzit sa li se fi platit vreodata orele suplimentare. Tot ce am putut obtine au fost cel mult zile libere (in conditiile in care am lucrat luni de zile minim 12 ore/zi si am avut week-end-uri cu 20 de ore/zi, am luat 2 zile libere in contul acestor ore).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Salcia, imi permiti sa te intreb de ce faci acele ore suplimentare daca ele nu sunt remunerate? Ok, inteleg sa ramai peste program o zi, doua, o saptamana, hai, doua saptamani daca e de tras tare pentru a termina o treaba / un proiect care arde. Dar sa faci din chestia asta o obisnuinta.... hmmmm.
Stii ce cred eu? Ca angajatorul abuzeaza angajatul "la greu" in Romania. Ma intreb ce spune ITM-ul despre duiumul asta de ore neplatite. A sesizat careva ITM-ul despre aceasta problema? Sau se presupune din start ca un contract pe care scrie 40 ore lucratoare / saptamana inseamna minim 60 de ore? :(
Mai ramane timp de vietuit in contextul asta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Madanic spune:

In Romania aveam un salariu peste pragul de 5000 la care s-ar incepe taxarea maxima, si nu eram manager. Munca mea era munca serioasa si presupunea si ore suplimentare care nu se plateau, si ore de noapte care se plateau. Nu toti cei care sunt platiti peste pragul asta sunt manageri, si oricum sunt sigura ca gasesti si manageri care nu freaca duda.
Daca angajatul isi merita sau nu salariul nu stabileste statul, decat in cazul in care angajatul e angajatul statului ( aici statul are o mare problema, multi primesc salarii dar munca lor e 0). Daca angajatul e angajat la privat, cat presteaza el pentru banii aia nu trebuie sa fie treaba statului si in nici un caz criteriu de stabilire a cotei de impozitare.
Argumentul cu solidaritatea functioneaza atunci cand celui taxat maxim ii ramane in buzunar indeajuns cat sa poata sa fie multumit de viata lui. Ca daca el se zbate pentru ce are si altul primeste moca de la stat pe principiul solidaritatii atunci o sa ai din ce in ce mai multi care asteapta sa primeasca si prea putini "solidari" sa cotizeze.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui coracora

Dar tu de ce presupui din start ca cel cu salariu mare se speteste muncind iar cel cu salariu mic trage musai chiulul? Eu cunosc o multime de exemple care contrazic aceasta teorie extrem de inradacinata in mentalul uman de altfel.
Eu insami am fost bugetara si am avut un salariu jenant in raport cu munca depusa. De 8 ani lucrez in mediul privat si ceea ce-am scris mai sus se verifica; vad manageri a caror functie suna intr-un mare fel dar ei de fapt fac ceea ce un absolvent de liceu cu ambitie ar putea face la fel de bine. Iar printre cei cu joburi "marunte" sunt si oameni care cu-adevarat trag tare la "caruta" firmei. Oameni sunt de toate felurile. In toate functiile.

pentru ca asta vad in mediul in care lucrez eu - ca promovarea se face in functie de studii, traininguri, rezultate si experienta, si ca responsabilitatile cresc odata cu functia. si pentru ca nu mi se pare logic sa luam drept etalon un sistem anormal, in care cei care muncesc cel mai mult sunt platiti cel mai putin.

am fost si eu bugetara la inceputurile mele, si acolo fix la fel era - cei cu mai multa scoala, mai multa experienta si mai multa responsabilitate erau platiti mai mult. e vorba de medicina, unde chiar daca rezidentii ar scrie foi de dimineata pana seara (din nou se pare c-am avut noroc, lucram intr-un mediu normal, in care scriam si foi, dar participam si la consultatii si efectuam proceduri sub supraveghere) si medicul care-i supervizeaza ar pleca la pranz (din nou, nici asta nu mi s-a intamplat, el statea in spital mai mult decat noi) nu as avea pretentia sa fie rezidentul platit mai mult decat seful sectiei sub pretextul ca el tine sectia in spate.

cred ca exista totusi o logica conform careia in locul managerului din exemplul tau nu era un absolvent de liceu, chiar daca din afara pare c-ar fi facut si el exact aceeasi treaba (fraiere firmele, ca nu cred ca un absolvent de liceu ar avea pretentii financiare la fel ca un manager cu state vechi si cu CV de 3 pagini, ar face si ei o economie

ps: nu cred c-am scris undeva ca cel care castiga mai putin trage chiulul. daca da, te rog arata-mi fraza respectiva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui coracora
Chiar si dupa deducerea acelor impozite, traiul lor tot e mai bun decat al celor care cotizeaza putin la bugetul de stat.

nu neg asta, dar de ce ar fi normal ca traiul lor sa fie doar de 2 ori mai bun, de exemplu, si nu de 5 ori mai bun, daca s-a considerat ca munca lui valoreaza de 5 ori mai mult decat munca celuilalt?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns libelula spune:

De acord cu mianna, si pe unde am lucrat eu am vazut ca promovarea se face in functie de experienta, studii, si nu in ultimul rand, de gradul de implicare. eu am avut noroc si nu am lucrat cu manageri care taiau frunza la caini - din contra, erau si sunt primii la job si ultimii care pleaca. dar sunt straini. nu stiu cum ar proceda un manager roman, si sincer, nici nu vreau sa aflu.

referitor la impozitare - cei care au salarii foarte mari, in privat, sau doar mari, oricum au trecut la lucrul pe firma. de fapt, nici nu mai e vorba de salarii, ci de venituri. pentru companie este acelasi lucru cum il plateste, dar pentru angajat este muuult mai avantajos sa lucreze de pe firma lui sau a sotului/sotiei etc. daca se va aplica impozitarea progresiva, din ce in ce mai multi angajati vor adopta aceasta metoda.

ca si concept, sunt total impotriva. incurajeaza lenea, dormitul prin birouri, pe la primarii. cei de la stat, daca au venituri prea mici, dar au competente reale, se pot muta oricand la privat, daca doresc. dar sa ai si mult timp liber, si program de la 8 la 16.00, si sa mai ai si beneficii pentru ca fraierii din privat muncesc 12-14 ore pe zi, mi se pare cam tras de par. sunt de acord cu solidaritatea, nu am nimic inpotriva sa sprijinim pensionarii, copiii, persoanele cu dizabilitati, dar nu pe cei care ar putea face mai mult, dar prefera sa aibe un orar lejer si timp de frecat menta.
vorbesc de functionari, nu de medici sau cadre didactice. parerea mea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:

referitor la "solidaritatea sociala" este ok pt copii, pensionari, bolnavi veritabili, oameni ramasi temporar fara venituri, etc.

restul? asa sunt crescute generatii intregi de trantori, pardon "asistati", o masa atat de usor manevrabila

nu zic sa-i lasi sa moara de foame (chiar sunt curioasa cati ar muri efectiv de foame daca ar trebui sa se descurce pe cont propriu si nu sa stea la mila altora.. respectiv le mai functioneaza instinctele sau sunt total atrofiate?), dar nici asa sa iei si mai mult de la cei care sunt in stare, care se straduiesc si care se zbat.. sa le dai celor care doar asteapta sa le pice

Denn die Ferne ist niemals dort, wo man sich befindet. (Janosch)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns libelula spune:

Citat:
citat din mesajul lui ruxandra_sb

referitor la "solidaritatea sociala" este ok pt copii, pensionari, bolnavi veritabili, oameni ramasi temporar fara venituri, etc.

restul? asa sunt crescute generatii intregi de trantori, pardon "asistati", o masa atat de usor manevrabila

nu zic sa-i lasi sa moara de foame (chiar sunt curioasa cati ar muri efectiv de foame daca ar trebui sa se descurce pe cont propriu si nu sa stea la mila altora.. respectiv le mai functioneaza instinctele sau sunt total atrofiate?), dar nici asa sa iei si mai mult de la cei care sunt in stare, care se straduiesc si care se zbat.. sa le dai celor care doar asteapta sa le pice

asa... asta am vrut sa zic si eu, dar tu ai fost mai clara in exprimare. ce ne facem cu venitul minim garantat, si de lenesii care stau acasa sa il primeasca, dupa ce au vandut in prealabil vitele din batatura, ca sa se "incadreze"?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui libelula

Citat:
citat din mesajul lui ruxandra_sb

asa... asta am vrut sa zic si eu, dar tu ai fost mai clara in exprimare. ce ne facem cu venitul minim garantat, si de lenesii care stau acasa sa il primeasca, dupa ce au vandut in prealabil vitele din batatura, ca sa se "incadreze"?

Voi aveti, despre asistatii sociali, o viziune denaturata de propagada clasei politice.
Cei care ar vrea sa lucreze si nu au unde sa o faca, unde-i incadrati?
Ocuparea fortei de munca in Romania este in scadere si sub 60%, pe cand in alte tari din vest este de pest 80%.
Nu-i vina "trantorilor" ca s-au distrus firmele si s-au vandut la fier vechi, sau a taranilor ca nu le cumpara nimeni productia, sau o cumpara sub costuri.
Linistea/pacea sociala trebuie asigurata prin venit minim garantat.
Daca nu esti in stare ca politician sa-i oferi un loc de munca sa-si castige existenta, esti obligat sa-i oferi un venit, ca sa nu-l obligi sa devina infractor.

Trebuie sa fiti constienti(a) ca asistenta sociala este o asigurare de securitate sociala.
V-ar conveni sa va angajati bodiguarzi sa va pazeasca locuinta si sa mergeti la servici sub paza si protectie, sau sa nu va putti scoate copii la joaca in parc sau in fata blocului?

Si daca i-ar inchide pe toti infractorii cine le-ar finanta traiul in inchisoare?
Stiti ca se cheltuie cu un bolnav psihic mai putin decat cu un condamnat, si mai putin decat cu un caine comunitar din adapost?

Mergi la inceput