Cota unica
Raspunsuri - Pagina 11
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Lali Coracora, eu cred ca de aici, din cifre exacte pleaca toata disputa, de aceea te-am intrebat. Pentru ca, la un calcul rapid, cel mai mic prag de impozitare scris de tine acolo este la aproximativ 7.100 RON/luna, iar cel mai mare la 21.200 RON/luna. Insa perceptia celor cu salarii cu adevarat mici din Romania este ca, cineva care are un salariu de 5.000 RON/luna este deja bogat. Sesizezi diferenta ? Eu asta voiam sa spun si in posturile mele anterioare, ca trebuie sa-i dam sansa romanului mediu sa ajunga la un salariu cu adevarat bun inainte sa-i luam 50% din venit. Pentru ca daca-i iei inainte, cand el castiga inca foarte putin dupa standardele occidentale (tinand cont ce e vorba de un om bine pregatit si care munceste mult si eficient pentru banii aceia), va renunta sa mai avanseze si sa se speteasca, va pleca in strainatate, sau chiar compania la care munceste se va reloca. Si astfel statul va incasa 50% din nimic. Poate ca masura asta este buna d.p.d.v. al solidaritatii sociale dar eu cred ca este inoportuna in acest moment in Romania. |
Politicienii o sa-ti spuna ca este "singura masura", desi numai in mintea lor ingusta exista doar o "singura masura".
Viata ofera mult mai multe posibilitati.
Problema este ca fiscalitatea o sa creasca si o sa devina "salbatica", pentru ca trebuie returnate ratele la imprumutul din 2009 pe care PDL si PSD-ul l-au impartit frateste, ca sa "rostogoleasca" efectele crizei si sa fie reales Basescu Presedinte.
Efectele au fost amplificate cu dabanzile aferente si transferate spre anii 2013-2020.
Daca imprumutul ar fi fost utilizat in investitii productive, o parte a ratelor ar fi fost platite din sporul de impozite pe noile afaceri. Cum imprumutul a fost destinat bordurilor, asfaltarilor la suprapret si panselutelor, el va fi returnat din impozitul celor care mai au un loc de munca si din profitul afacerilor de familie.
Asa ca impozitarea va creste si ea nu va contribui la o mai buna protectie sociala. Protectia sociala se va degrada si mai mult, indiferent cine va guverna.
coracora spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ellej Mie tot nu mi se pare corect principiul. Daca cel cu 56.492 €/an munceste ore suplimentare si poate competentele lui sunt mult mai cautate si utile decat cele ale respectivului cu 18.945 €/an, de ce sa fie penalizat? |
Nu e o penalizare, este expresia unui sistem social in care oamenii cu nevoi sunt ajutati. In NL chiar exista o suma minima obligatorie pe care orice cetatean trebuie sa o aiba ca venit - din ajutor social sau din salariu. Aceasta reprezinta standardul minim de viata. Cred ca suma e in jur de 900 euro neto / luna (sper sa nu ma insel prea tare).
Si sa-ti mai spun ceva... la salariul ala mare, nici macar orele suplimentare nu se mai platesc, pentru ca se considera ca deja castigi (prea) mult. Un exemplu: sotului meu, care munceste foarte des in strainatate, i se platesc orele de-acolo la fel ca cele din tara, in timp ce colegilor lui cu salarii mai mici, li se platesc acele ore x 1,5 (deci mult mai mult).
Dar asta se incadreaza la politica firmei la care lucreaza.... insa poti vedea similaritatile intre politica statului si cea a firmei (si ca aceasta firma sunt multe, majoritatea).
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ch_dana Deceneus, .. esti de acord si ca asistenta sociala la noi e o gaura neagra, un sac fara fund in care nu se stie ce se petrece ? Dana & Amelia (21.06.2011) |
Da asa este. In mediul rural din cauza protectiei sociale proprietarii nu au gasit forta de munca la un pret suficient de mic si au renuntat la cultivarea terenurilor. Daca pretul produselor agricole era mai mare, producatorii ar fi putut angaja persoane fara ocupatie, care nu ar mai fi avut nevoie de asistenta sociala. Pentru asta ar fi fost necesara o politica de sustinere a micilor producatori, dar politica FSN a fost de a-i concura si a-i aduce la faliment. In final s-a falimentat toata agricultura.
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Lali Ar fi si pacat sa-l contrazici pe Boc. Tocmai plateste electoral impreuna cu toti ai lui, printre altele si pentru masura asta care a mai taiat din avantul (ca sa nu spun sporul) unora. |
Nu plateste pentru sacrificii, plateste pentru sacrificii inutile repartizate numai asupra populatie si micilor afaceristi.
Daca fondurile erau administrate cu cap oamenii ar fi inteles sacrificile, dar efectele crizei mondiale asupra nivelului de trai din Romania sunt mult mai mici decat efectele guvernarii.
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui coracora Nu e o penalizare, este expresia unui sistem social in care oamenii cu nevoi sunt ajutati. |
si de ce impozitarea cu o cota unica n-ar fi? cel putin teoretic, tot acolo se duc cei 16 % ai mei. trebuie insa neaparat sa se incerce nivelarea nivelului de trai indiferent de munca prestata?
coracora spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mianna si de ce impozitarea cu o cota unica n-ar fi? cel putin teoretic, tot acolo se duc cei 16 % ai mei. trebuie insa neaparat sa se incerce nivelarea nivelului de trai indiferent de munca prestata? |
Dar tu de ce presupui din start ca cel cu salariu mare se speteste muncind iar cel cu salariu mic trage musai chiulul? Eu cunosc o multime de exemple care contrazic aceasta teorie extrem de inradacinata in mentalul uman de altfel.
Eu insami am fost bugetara si am avut un salariu jenant in raport cu munca depusa. De 8 ani lucrez in mediul privat si ceea ce-am scris mai sus se verifica; vad manageri a caror functie suna intr-un mare fel dar ei de fapt fac ceea ce un absolvent de liceu cu ambitie ar putea face la fel de bine. Iar printre cei cu joburi "marunte" sunt si oameni care cu-adevarat trag tare la "caruta" firmei. Oameni sunt de toate felurile. In toate functiile.
Lali spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui coracora
Dar tu de ce presupui din start ca cel cu salariu mare se speteste muncind iar cel cu salariu mic trage musai chiulul? Eu cunosc o multime de exemple care contrazic aceasta teorie extrem de inradacinata in mentalul uman de altfel. Eu insami am fost bugetara si am avut un salariu jenant in raport cu munca depusa. De 8 ani lucrez in mediul privat si ceea ce-am scris mai sus se verifica; vad manageri a caror functie suna intr-un mare fel dar ei de fapt fac ceea ce un absolvent de liceu cu ambitie ar putea face la fel de bine. Iar printre cei cu joburi "marunte" sunt si oameni care cu-adevarat trag tare la "caruta" firmei. Oameni sunt de toate felurile. In toate functiile. |
Coracora, ce scrii tu mai sus nu se cheama solidaritate sociala.
coracora spune:
Insasi definitia organizarii statale stipuleaza ca aceasta meta-structura - statul - trebuie sa se ingrijeasca de bunastarea tuturor. Acest lucru nu se poate realiza prin cota de impozitare unica. Insa asta nu inseamna ca se incearca nivelarea salariilor.
E ca in cardul pasarilor migratoare, cele mai zdravene zboara in fata iar cele slabe beneficiaza de curentul creat de aripile primelor.
coracora spune:
Cum? Comunism?
Atunci toate statele vest europene sunt comuniste.
Modific mesajul asta pentru ca nu inteleg intrebarea, Lali. Daca ai ceva de spus / comentat, te rog sa o faci.
Lali spune:
Coracora, impozitarea progresiva nu cred ca are legatura cu parerea ta despre managerii cu care lucrezi. Deasemenea nici cu faptul ca sotul tau este impozitat mai mult (conform cu cotele progresive ale tarii unde este platit) decat colegii lui care fac acelasi lucru dar sunt platiti conform legilor din Romania.
Acestea sunt lucruri personale care sincer nu prea au legatura cu solidaritatea sociala invocata de tine mai sus. Asta voiam sa spun.