Cota unica

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

Nu cred ca sunt foarte multi cu salarii mari in companii private.

Si daca nu sunt foarte multi, cu atat mai bine, hai sa le dam in cap cu un impozit mai mare pe salariile lor "nesimtite", ca mai mult decat sa-si ia talpasita afara nu au ce sa faca!!

Sa fie stimulati sa plece cat mai repede, sa nu mai tulbure karma guvernarii intru prostirea oamenilor. O bila neagra de la mine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

Deceneus, de acord cu tine ca astfel de campanii umanitare nu rezolva decat cazuri izolate (sincer, eu la teledonuri nu m-am bagat, unele mi se par dubioase ; incerc sa ajut persoane pe care le cunosc sau despre care stiu de la oameni in care am incredere), dar esti de acors si ca asistenta sociala la noi e o gaura neagra, un sac fara fund in care nu se stie ce se petrece ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui danielag

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus
Nu cred ca sunt foarte multi cu salarii mari in companii private.
Majoritatea salarilor mari sunt la functionari numiti politic, la regii si companii de stat, la oameni care nu castiga de pe urma inteligentei, sau valorii adaugate realizate.

Si cel care castiga in privat cat un functionar public numit politic ce vina are?

Propui o chestie ciudata: afirmi ca sunt situatii cand statul da salarii nemeritate si in loc sa le revizuiasca si sa le dea pe merit, mai bine impoziteaza toate veniturile mari, si de la privat si de la stat.

Na, e o logica. N-o inteleg eu, dar e doar vina mea, sunt convinsa.

Eu as fi primul care sa sustina diminuarea salarilor celor numiti politic, sau chiar am sustinut licitarea si ocuparea prin concurs posturilor de conducere pe o perioada determinata.
Daca s-ar adopta masura asta nu as mai sustine impozitarea progresiva.

Problema este ca raportul intre venitul maxim si venitul minim in Romania, este mult mai mare decat in alte tari din UE, si atunci prin impozitare progresiva se ajunge la un raport mai apropiat de unul normal.

Boc, declara in 2009, ca raportul intre salariu minim cel maxim in sistemul bugetar este de 1 la70 sau chiar 1-100.
Il contrazici pe BOC si critici programul lui de plafonare a salarilor?

www.hotnews.ro/stiri-esential-5621071-emil-boc-raportul-dintre-salariul-minim-cel-maxim-1-15-nici-persoana-nu-inregistra-diminuare-salariului-ponderea-sporurilor-nu-mai-depasi-30-salariile-mari-vor-ingheta.htm" target="_blank">Emil Boc: Raportul dintre salariul minim si cel maxim va fi de 1 la 15, nici o persoana nu va inregistra o diminuare a salariului, ponderea sporurilor nu va mai depasi 30%, salariile mari vor ingheta
Citat:
Guvernul a adoptat, miercuri, principiile ce vor sta la baza legii salarizarii unice in sistemul bugetar. Premierul Emil Boc a anuntat ca raportul dintre cel mai mic salariu din sistem si cel mai mare va fi de cel mult 1 la 15, dar niciun bugetar nu se va confrunta cu o diminuare a salariului actual. Seful Executivului a adaugat ca proiectul de lege va fi finalizat de Guvern pana la data de 30 iunie 2009, iar legea va fi aplicabila din 2010.

Principiile legii salarizarii unice, prezentate de Emil Boc:

1."Vom avea o singura lege a salarizarii tuturor persoanelor care sunt platite din fonduri publice in Romania, din cauza ca in decursul timpului s-au creat discrepante mari intre salariile diverselor categorii de bugetari. Modelul romanesc al legii va fi inspirat dupa reglementarile care exista la nivelul UE."

2."Raportul dintre salariul de baza minim pe economie si cel maxim va fi de 1 la 15. In prezent, acest raport este de 1 la 70, sau chiar 1 la 100. Aceasta lege va elimina discrepantele uriase existente in prezent."

3. "Prin noul act normativ, nicio persoana nu va inregistra o diminuare a salariului. Salariile mari vor fi inghetate un numar de ani, in timp ce salariile mici, aflate la baza piramidei, vor creste intr-un ritm accelerat. Este posibil si ca salariile mari sa creasca doar putin, iar cele mici sa creasca cu un procent mai mare."

4. "Salariul de baza va deveni principalul element al castigului salarial si se va realiza prin includerea in salariul de baza a unor sporuri care au un caracter general. Ponderea sporurilor in totalul castigului salarial va fi de maximum 30%. Pana acum, sporurile faceau uneori ca acel raport intre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem sa fie de 1 la 100."

"Acest nou sistem se va implementa in 3 ani: 2010, 2011, 2012. E necesar acest interval de timp deoarece pentru unele categorii sociale, salariile vor creste", a mai precizat primul ministru.

"Proiectul de lege va fi finalizat de Executiv pana la data de 30 iunie 2009."

"Nu excludem posibilitatea de a ne asuma raspunderea in fata Parlamentului pentru un asemenea proiect atat de important. Vrem sa eliminam discrepantele care au aparut in decursul timpului. Vrem sa asiguram o salarizare justa a oamenilor care sunt platiti din bani publici. Legea se va aplica incepand cu anul 2010 si pentru prima data va elimina privilegiile din sistemul bugetar."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Ar fi si pacat sa-l contrazici pe Boc. Tocmai plateste electoral impreuna cu toti ai lui, printre altele si pentru masura asta care a mai taiat din avantul (ca sa nu spun sporul) unora.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui coracora

Citat:
citat din mesajul lui mianna

Citat:

Toata lumea contribuie dupa putinta, mai mare sau mai mica, la bunul mers al societatii, se cheama solidaritate.

si nu asta se intampla acum? 16% din x nu e de 10 ori mai mic decat 16% din 10x?

Pai dupa ce "contribuie", aluia cu salariu minim pe economie ii mai ramane numai cat sa supravietuiasca (in sensul literal al cuvantului) sau poate nici macar atat.
Insa celui cu salariu foarte mare ii ramane o gramada dupa ce a "contribuit".
16% pentru cel sarac si fara functii inalte inseamna enorm.
Pentru cel deja bogat si cu functie, 16% nu se simte nici cat o muscatura de tantar.

nu a "contribuit", ci a contribuit, fara ghilimele, fiindca nu e logic sa spui ca contributia mea care-i de cateva ori cat tot salariul saracului cel fara functii e doar o chestie in ghilimele. si din muscatura asta de tantar eu mi-as face un concediu, asa ca poate totusi e ceva mai mult decat o muscatura de tantar. functii inalte n-am nici eu, dar muncesc cam 14-15 ore pe zi si am o raspundere, ceea ce saracul n-are.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Citat:
nu a "contribuit", ci a contribuit, fara ghilimele, fiindca nu e logic sa spui ca contributia mea care-i de cateva ori cat tot salariul saracului cel fara functii e doar o chestie in ghilimele. si din muscatura asta de tantar eu mi-as face un concediu, asa ca poate totusi e ceva mai mult decat o muscatura de tantar. functii inalte n-am nici eu, dar muncesc cam 14-15 ore pe zi si am o raspundere, ceea ce saracul n-are.

Dar ghilimelele din dreptul celui cu salariu mic nu le-ai vazut? Ca sa-ti dai seama ca nu am folosit termenul la modul peiorativ?

Eu imi mentin parerea si secondez si ceea ce a postat Deceneus.

Mergi la inceput

Citat:

Citat:

Dar ghilimelele din dreptul celui cu salariu mic nu le-ai vazut? Ca sa-ti dai seama ca nu am folosit termenul la modul peiorativ?

Eu imi mentin parerea si secondez si ceea ce a postat Deceneus.

Coracora, cam de la ce suma in sus ar trebui sa ne aliniem cu impozitele la occident ? Care e suma minima pentru a trece in randul bogatilor ?

Iar ca idee
- un salariu brut de 2000 RON,
- netul este 1425,
- taxele (impozit + taxe) 576 (aprox 28%)
- angajatorul mai plateste si el, numai taxe de 560.

Adica din 2560 cheltuiala angajatorului, 1425 ia salariatul si restul 1135 statul (aprox 44%).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Lali, eu nu stiu sa-ti spun cifre exacte, insa consider ca cel mai bun / social sistem e reprezentat de cota de impozitare progresiva.

Iti dau exemplul Olandei, ca pe asta il stiu:
- pana in € 18.945 pe an - 33,1%
- de la € 18.946 la € 33.863 pe an - 41,95%
- de la € 33.864 la € 56.491 - 42%
- peste € 56.492 - 52%

Iti dai seama ca impozitarea este atroce, vezi diferenta dintre primul nivel si ultimul.... Insa chiar si-asa cei care platesc 52% impozit o duc mai bine decat cei care o "haraie" cu 18.945 euro brut pe an. Asta sigur-sigur, fara nici un dubiu.

In Romania e musai sa se deparaziteze administratia locala si cea centrala de corupti pentru a garanta distributia onesta a fondurilor. Apoi trebuie schimbate cotele de impozitare (poate treptat, pentru a da vreme oamenilor sa se obisnuiasca) si monitorizat incontinuu fluxul de bani catre / dinspre populatie.

Mergi la inceput

Coracora, eu cred ca de aici, din cifre exacte pleaca toata disputa, de aceea te-am intrebat.

Pentru ca, la un calcul rapid, cel mai mic prag de impozitare scris de tine acolo este la aproximativ 7.100 RON/luna, iar cel mai mare la 21.200 RON/luna.

Insa perceptia celor cu salarii cu adevarat mici din Romania este ca, cineva care are un salariu de 5.000 RON/luna este deja bogat.
Sesizezi diferenta ?

Eu asta voiam sa spun si in posturile mele anterioare, ca trebuie sa-i dam sansa romanului mediu sa ajunga la un salariu cu adevarat bun inainte sa-i luam 50% din venit. Pentru ca daca-i iei inainte, cand el castiga inca foarte putin dupa standardele occidentale (tinand cont ce e vorba de un om bine pregatit si care munceste mult si eficient pentru banii aceia), va renunta sa mai avanseze si sa se speteasca, va pleca in strainatate, sau chiar compania la care munceste se va reloca. Si astfel statul va incasa 50% din nimic.

Poate ca masura asta este buna d.p.d.v. al solidaritatii sociale dar eu cred ca este inoportuna in acest moment in Romania.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellej spune:

Citat:

Lali, eu nu stiu sa-ti spun cifre exacte, insa consider ca cel mai bun / social sistem e reprezentat de cota de impozitare progresiva.

Iti dau exemplul Olandei, ca pe asta il stiu:
- pana in € 18.945 pe an - 33,1%
- de la € 18.946 la € 33.863 pe an - 41,95%
- de la € 33.864 la € 56.491 - 42%
- peste € 56.492 - 52%

Iti dai seama ca impozitarea este atroce, vezi diferenta dintre primul nivel si ultimul.... Insa chiar si-asa cei care platesc 52% impozit o duc mai bine decat cei care o "haraie" cu 18.945 euro brut pe an. Asta sigur-sigur, fara nici un dubiu.

In Romania e musai sa se deparaziteze administratia locala si cea centrala de corupti pentru a garanta distributia onesta a fondurilor. Apoi trebuie schimbate cotele de impozitare (poate treptat, pentru a da vreme oamenilor sa se obisnuiasca) si monitorizat incontinuu fluxul de bani catre / dinspre populatie.

Mie tot nu mi se pare corect principiul. Daca cel cu 56.492 €/an munceste ore suplimentare si poate competentele lui sunt mult mai cautate si utile decat cele ale respectivului cu 18.945 €/an, de ce sa fie penalizat?

Mergi la inceput