Fumatul in locurile de joaca pentru copii
Raspunsuri - Pagina 3
pisi-pis spune:
Am inteles ce ai vrut sa spui, este parerea ta, ti-o respect, dar nu sunt de acord cu ea. Pentru ca nu putem sa ne oprim de a mai da legi necesare, pana cand cele existente sunt respectate.
Si am sa-ti spun si de ce cred ca mai avem nevoie si de aceasta lege. Pentru ca daca sunt cu copilul la un restaurant unde prin lege nu se fumeaza si cineva isi aprinde tigara, atunci am mai multe optiuni, sa sesizez chelnerul, sa fac reclamatie, chiar sa chem politia. Dar daca sunt intr-un parc pentru copii sau ma adapostesc in statia de autobuz si o persoana isi aprinde tigara fix in nasul copilului meu, atunci, fara aceasta lege, nu am dreptul sa fac nimic, nici macar nu pot sa-l rog sa se dea mai incolo, pana la urma legea o protejeaza, nu? Deci prin lege sunt obligata sa-mi iau eu copilul, sau sa ma mut cu copilul in ploaie vant sau soare.
Dupa mine legea fumatului n-ar trebui sa se imparta in spatii inchise-deschise ci in locuri-publice aglomerate, si locuri private-publice izolate, in care fumatorii nu perecliteaza sanatatea nimanui.
Mami de Laura (14.06.2010) si Mitza Fetitza
carmencat spune:
Legislatia pentru caini periculosi: http://www.politiaromana.ro/Ordine_publica/caini_periculosi.htm
mai clar:
ART. 1
În sensul prezentei ordonante de urgenta prin câini periculosi se întelege câinii apartnand urmatoarelor rase, grupate în doua categorii, dupa cum urmeaza:
categoria I: câinii de lupta si de atac, asimilati prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor;
categoria a II-a: câinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.
ART. 2
(1) Prin câini agresivi se întelege:
orice câine care, fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
orice câine care participa la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.
(2) Nu intra în categoria câinilor agresivi definiti la alin. (1):
orice câine care ataca sau musca o persoana care a patruns fara drept, în orice mod, într-o proprietate privata sau publica protejata de acel câine;
orice câine folosit de unitatile de politie, jandarmerie, de alte unitati militare, de unitatile vamale sau de serviciile publice de securitate, protectie si paza, chiar daca, aflându-se în misiune, a atacat sau a muscat o persoana.
...
ART. 6
(1) Accesul câinilor prevazuti la art. 1 lit. a) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum si în alte locuri publice, cu exceptia drumurilor publice si a cailor de acces catre acestea, este interzis.
(2) Accesul câinilor prevazuti la art. 1 lit. a) în partile comune ale imobilelor în care sunt detinuti, pe drumurile publice si pe caile de acces catre acestea este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti în zgarda si lesa sau ham de catre proprietar ori de catre detinatorul temporar.
(3) Stationarea câinilor prevazuti la art. 1 lit. a) în partile comune ale imobilelor prevazute la alin. (2) este interzisa.
(4) Accesul câinilor prevazuti la art. 1 lit. b), precum si al câinilor din rasele Ciobanesc Belgian Malinois, Ciobanesc German, Dobermann, Presa Canario, Ciobanesc de Asia Centrala Komondor, Kuvasz, Schnauzer Urias si metisii lor în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum si în partile comune ale imobilelor este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti în lesa de catre o persoana care îndeplineste conditiile prevazute la art. 3 alin. (1). În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor prevazuti în prezentul alineat este permis fara botnita si fara lesa.
...
ART. 11
(1) Neluarea masurilor de prevenire a atacului canin de catre proprietarul câinelui sau de detinatorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vata;mate.
ART. 12
(1) Fapta persoanei de a determina în orice mod atacul câinelui, apartinând oricarei rase, asupra unei persoane, daca a avut ca urmare o vatamare, constituie infractiune si se pedepseste conform art. 181 - 183 din Codul penal.
(2) Daca fapta prevazuta la alin. (1) a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani.
...
ART. 17
Nu se pedepsesc infractiunile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta daca victima actelor incriminate a patruns fara drept, în orice mod, într-o proprietate privata sau publica protejata de câine ori daca interventia câinelui a fost determinata de apararea proprietarului sau a detinatorului temporar, victima iminenta a unei infractiuni de violenta savarsite împotriva sa.
Editat pentru diacritice.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
carmencat spune:
HOTARIRE 243 din 20/10/2005 PRIVIND PASTRAREA CURATENIEI MUNICIPIULUI BUCURESTI DE CATRE POSESORII DE ANIMALE DE COMPANIE
http://www.aspa.ro/legislatie/hcmb-243-din-2005
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
carmencat spune:
Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun
http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_prevenirii_tutunului.php
LEGE Nr. 332 din 15 noiembrie 2005
privind ratificarea Conventiei-cadru WHO pentru controlul tutunului, adoptata la Geneva, Elvetia, la 21 mai 2003
http://www.legex.ro/Lege-332-15.11.2005-51084.aspx
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
pisigri spune:
Nu stiu cum e in BUcuresti, dar in Iasi, pe gardul care delimiteaza spatiul de joaca in aer liber, (mai multe spatii, mai multe garduri :)) exista o tabla pe care scrie ce e voie si ce nu e voie sa faci acolo. Printre altele scrie si ca e interzis fumatul.
Desigur, mai scrie si care sunt orele pt odihna, sau ca nu e voie sa intinzi covoare pe gard.
La fel de "desigur", nici una dintre prevederile alea nu se respecta.
Fara legatura cu intrebarea histaminei, mie macar la fel de deranjant mi se pare scuipatul semintelor pe jos. Adica mi se pare mai putin probabil sa faci cancer pulmonar de la fumul adus de vint in parc, decit sa faci diverse de la coji de seminte amestecate cu saliva intinse pe jos
In ce priveste ciinii, ei ar trebui tinuti in lesa pt siguranta lor. Botnita insa nu o vad utila decit in spatii f aglomerate sau in cazul ciinilor pe care stapinii ii cunosc ca fiind agresivi. Prefer de departe un rottweiler in lesa fara botnita, unuia liber cu botnita; poate nu stiti ce "pagube" poate face botnita aia...
Despre educatia stapinilor de ciini si despre educatia pe care ar trebui ca parintii sa le-o faca propriilor copii cind vine vorba despre ciini, e mult de discutat. Nu, nu ma refeream la aia cu "Huo, mars, javra puturoasa!!"
http://scrisoaredelamosul.blogspot.com/
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
carmencat spune:
Pai de fapt aia e problema, cu educatia si bunul simt...
Urasc cojile de seminte!!!
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
Deborah77 spune:
Le punem botnita si la maidanezii din parc? Sau aia au alta drepturi, sa nu suparam ONG-urile........
carmencat spune:
Pentru aia nu exista inca o legislatie coerenta, iar existenta lor este datorata tot lipsei de educatie si bun simt.
Sa zicem ca... macar nu fumeaza si scuipa seminte... ca de urinat si defecat in spatiile publice, inclusiv (mai ales) parcuri... nici oamenii nu sunt straini...
E drept ca musca, dar si oamenii au ajuns sa se impuste ziua in amiaza mare in trafic, pentru o necedare de prioritate, pentru un loc de parcare, te duci la coafor viu si pleci... mort... pur si simplu ca te-ai nimerit acolo cand isi regleaza unu' conturile cu nevasta...
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
carmencat spune:
cu mare placere
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.