Mamaliga-produs traditional romanesc
Mamaliga a fost recunoascuta ca produs traditional romanesc.
am castigatara,ca sa zic asa, batalia cu Polenta macaronarilor, asa cum palinka a fost dovedida de palinca maramuresana,ardeleana.
deocamdata magiunul de Topoloveni ramane singurul produs alimentar care a reusit sa obtina protectia comunitara.
Specialistii Ministerului Agriculturii au declarat ca la ora actuala mai sunt doua produse romanesti ce au depus documentatie la minister pentru obtinerea protectiei comunitare, respectiv Carnatii de Plescoi si pestele Novac afumat din Tara Barsei.
Specialitatea Traditionala Garantata (STG) este un alt sistem de atestare care asigura, de asemenea, protectia denumirii produselor agricole la nivel european.
Alte sase produse romanesti care ar putea dobandi protectie comunitara sunt in faza completarii documentatiei in vederea depunerii acesteia la minister, iar pentru alte doua produse au fost incepute demersurile pentru recunoasterea grupurilor de producatori.
Cele sase produse cu documentatie in curs de depunere la MADR sunt branza telemea de Marginimea Sibiului, branza telemea de Sibiu, lapte gros de Marginimea Sibiului, sloi de oaie de Marginimea Sibiului, branza telemea de Covarlui (Galati), branza de burduf din Bran.
Raspunsuri
Tonia Antonia spune:
Curios cu batalia polenta/mamaliga...
Dintr-o discutie mai veche am retinut ca una din putinele "mancari" romanesti este coliva.
Marina spune:
asta cu mamaliga e cam poveste dupa opinia mea umila. Mancarea traditionala a angolezilor de cand se stiu ei e funji care e fix mamaliga dar fara sare :)
histamina spune:
marina,
nu are sare,deci nu e chiar mamaliga............
eu zic ca e de bine sa ne cunoasca totusi bucataria,iar pe de alta aprte, chiar nu am glumit cu mamaliga dacilor,din mei,ce-i drept.
tinatache spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Marina asta cu mamaliga e cam poveste dupa opinia mea umila. Mancarea traditionala a angolezilor de cand se stiu ei e funji care e fix mamaliga dar fara sare :) Marina |
mancarea de baza a negrilor (cei in triburi) din Africa de Sud a fost timp de zeci de ani daca nu mai mult fiertura din faina de porumb... suna cunoscut?
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui tinatache suna cunoscut? |
Daca nu-i fiarta in ceaun de tuci si nu-i taiata cu ata, atunci nu-i mamaliga. E doar fiertura din faina de porumb.
Marina spune:
e in ceaun dar cum o taie nu am vazut:D
procesul de fabricatie, consistenta si aspectul sunt similare, dupa cum am zis sarea e tot ce lipseste