Agitatie si zapaceala
Raspunsuri - Pagina 14
Lali spune:
Inca doua lucruri mai vreau, Selene sa iti spun:
Daria e la varsta lui nu, vestea proasta e ca nu puteti scapa de asta, e o perioada in evolutie, vestea buna e ca se poate trece mai usor cu creativitate din partea ta si renuntarea la unele sabloane de gandire. Si vestea si mai buna e ca trece. Sigur.
Al doilea lucru este ca te-ar ajuta mult sa gandesti ca apartamentul in care locuiti este spatiul comun al tau, al lui tata si al Dariei. Adica sunteti trei oameni diferiti, cu necesitati diferite. Trei, nu doi, nu unul. Deci asa cum tie iti place curatenia in bucatarie, Dariei ii place sa scrie pe pereti. Asa cum tu consideri ca gresia prafuita + apa = noroi = mizerie, Daria considera ca toate astea = fun. E doar o etapa, e mai bine sa o lasi si pe ea sa se desfasoare, dar sa-i explici consecintele a ceea ce face si sa o faci partasa la acestea. E funny sa ne jucam cu apa pe jos, dar apoi trebuie sa curatam impreuna.
olympia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui flaviutza Gaseste un seriviu in alta locatie decat casa si du-o la camin, cu toate chirailelile inerente posibile timp de luna ,doua chiar.Trebuie sa te distantezi , cel mai probabil ai un copil dificil,iti vei mai reveni daca faci asta. Am stat si eu 3 ani juamte acasa cu un copil la fel de dificil si greu manevrabil si stiu cum este.Eram studenta si alternativa pana nu ma vedeam cu diploma in mana era munca pe salariu fara studii superioare ,deci foarte prost platita.in momentul in care m-am vazut cu diploma in mana, gata, am plecat. e alta viata.nu tuturor le prieste viata casnica, imi pare ca tie nu. Sa nu crezi ca isi va pierde din energie, eu tot un mic vulcan agitat am si acum.Doar vei percepe tu altfel situatia. Te inteleg ca nu gasiti copii, in aceeasi situatie ma aflam si eu acum 5 ani, cei mici erau bebelani cei mari erau la camin/scoala.la ora 12 parcuri, spatele blocului goale, ori pline de bebelani.si de plimbat prin magazine o femeie tarand un copil ,plictis curat. Ia coli de hartie imense, se gasesc la orice librarie. tapeteaza peretii, mobila si da-i frau liber imaginatiei.Noi am mobilat casa doar cu minimul si ieftin ,fara covoare, parchet bun de sters in 10 minute.copilul a distrus oricum mobila, la 7 ani cand s-au mai calmat spiritele, am luat alta. Totusi a reusit in timp record sa-mi faca praf noile fotolii, le rastoarna si se le face topogan si s-a dus naibii imitatia aia de piele. Da-o la sport , la atletism sau tenis de camp la vara, sporturi energice care s-o puna cu botul pe labe.sau alearg-o in fiecare zi, intr-un parc, dati ture . Asta inca o practica, inclusiv iarna, sa-i mai piara din energie. Pe noi ne innebunise de-a dreptul. Nu puteam merge drum lung in masina, pur si simplu nu avea stare, devenea irascibila, se agita si ne agita pe toti,inclusiv pe sofer. cu toate jucariile si jocurile carate.si iti jur, am o imaginatie debordanta. Concediile cu familia au fost dezastru pana asta vara (7 ani), primul concediu linistit.In rest...unul nu-l uit, la 5 ani, Olanesti. Program pe ture.dimineata eu cu ea la piscina, ajungeam epuizata, somn de pranz si seara eu 2 ore odihna, o epuiza sotul, apoi chinul mesei la restaurant, cand invariabil unul trebuia s-o plimbe,sa se tina dupa ea, cat celalalt manca.si apoi faceam schimbul. Si poate oi fi fost si eu ca tine, plictisita,depasita,neiesita,nesocializata ,cu frustrari si cum ai mai fost facuta....dar frate, asta era reactia tuturor care veneau in contact cu stimabilul copil. Acum e muult mai bine,e mai cuminte, desi mereu are o fosneala si-o agitatie in ea, nici macar la masa nu poate sta linistita,da din picioare,agita din maini, inclusiv cand isi face temele.Si face boroboate, n-o poti lasa de una singura, ca le comite.S-a prins si ea intre canapea si perete,e distanta mica, de o palma, s-a aplecat sa apuce o jucarie si a picat cu capul in jos si-a ramas blocata. Am pierdut-o de trei ori, eu odata, de doua sotul ca el si si mai moale/lent decat mine, avea un fix in special prin supermarket-uri sa se rupa din mana s-o tuleasca razand printre rafturi si alergam ca bezmeticii dupa ea. Si-a facut bagajele de doua ori ca pleaca la bunici ca noi n-o intelegem si-a sunat o data la telefonul ala verde pentru copii care sunt abuzati. Ultima crancena a fost acum cateva zile, faceam felicitari si martisoare,ea le facea eu le lipeam cu super glue, i-am spus de 10 ori cu explicatii de ce nu o las sa lipeasca ea,ca-si la lipi degetele, am plecat la tigara, am auzit-o urland din toti rarunchi, seara la 10 isi turnase super glue pe degete, sa vada ce se intampla, e chiar grav? si plingea si se amara ca din cauza mea, ca daca nu insistam atat de mult n-o faceam asa curioasa.Noroc ca am dat cu google si am aflat ca se dezlipeste cu acetona. Am incercat s-o lasam singura dupa scoala cand nu poate bunicul s-o ia, nu poti, nu ai pe cine, face boacane. a spalat matzul , era parchetul,patul,covorul tot o apa si sampon, desi stie ca nu are voie la cutite , a luat unul si-a gaurit o conserva de ton pe toate partile , desi avea tone de mancare in 3 termosuri diferite, odata m-am dus pana in piata si cand am venit desfacuse vopseaua mea si vopsea papusile.... Sincer faptul ca am un serviciu , ca ma detasez de casa ,ma face sa vad muuult mai relaxat lucrurile si sa ii fac fata.Este greu sa educi un copil dificil de strunit, sincer. Te inteleg si cand spui "ce sa-i fac, s-o bat???" chiar nu prea ai ce face, decat s-o iei cu binisorul pana va creste. In rest e cel mai dulce copil.si cand vrea, mai ales cand e vorba de impresionat cercuri necunoscute, cel mai cuminte, educat si civilizat copilas. Dar tot are lucirea aia in ochi gen Dennis copil problema. Eu te inteleg daca ai asa copil, dar sunt solutii. |
Flaviuta, voi aveti probleme mai mari ca Selene si pare un razboi continuu ce descrii tu acolo, voi incercand sa dovediti fetita, ea luptatnd cu disperare. Sigur nu are cum sa dea rezultate bune atitudinea voastra de pana acum, solutiile oferite Selenei, nu-s solutii, crede-ma, n-are cum sa fie fericita nici ea si nici voi, asa.
Cand un copil cere prea multa atentie, inseamna ca nu primeste acel fel de atentie de care are nevoie. Si atunci impinge si impinge si impinge limitele. Voi o vreti cuminte si docila ca sa va faceti voi treaba voastra si ea de fapt vrea cu voi, impreuna cu voi. Orice activitate alternativa i-ati gasi, chiar lasand-o sa darame casa, asta nu va suplini nevoia ei de a fi cu voi.
olympia spune:
Ramasesem datoare la scrisul pe pereti. Ii spui ca ea deseneaza atat de frumos incat vrei sa pastrezi desenele pentru ai le arata cand e mare. Strangi desenele in mape va uitati in timp peste ele si va amintiti cum era ea cand le facea, vedeti evolutia, e interesant si pentru ea.
Desenati impreuna, pe aceeasi coala sau separat, in paralel acelasi lucru si va amuzati de cum vedeti lucrurile diferit. Desenati scene din povesti, sau ce ati vazut pe-afara la plimbare, o tanti cu sacose, un nene pe bicicleta, asa cum puteti, nu conteaza ce iese, lucrul impreuna si imaginatia conteaza.
Iar pentru partea de exersat rapid si sters la fel de rapid la nervi, e buna tablita magnetica.
dana vio spune:
citat din mesajul lui olympia Ramasesem datoare la scrisul pe pereti. Ii spui ca ea deseneaza atat de frumos incat vrei sa pastrezi desenele pentru ai le arata cand e mare. Strangi desenele in mape va uitati in timp peste ele si va amintiti cum era ea cand le facea, vedeti evolutia, e interesant si pentru ea. Desenati impreuna, pe aceeasi coala sau separat, in paralel acelasi lucru si va amuzati de cum vedeti lucrurile diferit. Desenati scene din povesti, sau ce ati vazut pe-afara la plimbare, o tanti cu sacose, un nene pe bicicleta, asa cum puteti, nu conteaza ce iese, lucrul impreuna si imaginatia conteaza. Iar pentru partea de exersat rapid si sters la fel de rapid la nervi, e buna tablita magnetica. Pene colorate... cate putin din toate! album gradina |
Noi le prindem cu magneti pe frigider si le tinem acolo pana la urmatoarea "creatie". Tot acolo punem desenele de la gradi sau cele pe care le primeste de la verisoarele ei.
Alexandra Maria
14.12.2007
flaviutza spune:
Da Olimpia orice copil strengar si energic e o problema si in mod sigur parintii nu-i acorda suficient, mama e clar de vina, ce sa mai. Eu va doresc tuturor, si nu o spun cu rautate, din contra sa cresteti macar o saptamana un copil energic si activ la maxim . Stai linistita, nu e nici un razbel la noi acasa, si nu mereu trebuie cautate bube parintilor daca respectivul copil nu se inscrie in trendul copiilor docili si linistiti.
Daca iti spun ca o duc la tenis , face doar in week cate 6 (sase ) ore cu pauza de o juma si seara tot activa e, tot zapacita si e numai gura ei se aude si topaieli, eu nu vad peste tot copii asa.Si asa a fost de mica, mica, de bebelus,pedala asa, un ritm nebun, cate juma de ora, pana era lac de sudoare.radea in hohote si pedala repid,rapid,o sa caut,poate mai gasesc filmulete .
Daca ai fi vecina mea de cartier m-ai sti cu siguranta, toti vecinii isi aduc aminte cum alergam pe la un an, doi, prin spatele blocului dupa ea, era ca un catelus scapat din lant.Iarna, vara ,trebuie scoasa afara minim doua ore, eu stiu bine mersi copii care pot sta in casa si o zi intreaga si sunt linistiti , la noi nu e cazul.
Apropo, in fiecare seara alearga sotul cu ea, 5 ture terenul scolii de langa, ca sa doarma bine .Pantaloni rupti, nu apuca luna,agatati prin garduri sau cazuti la bicicleta si sotii peste sotii . Sa ti-o filmez cu ce rapiditate escaladeaza garduri,pomi si orice altceva pe care se poate urca??
Eu incerc sa atrag atentia ca sunt si copiii strengari, dificili, mai greu de strunit sau cu foarte multa energie, nu toate fetitele sunt domnisoare cu chip angelic ce se joaca cumintele cu papusile .
Citisem intr-un studiu ca exista doua tipuri de copii.cei carora daca le spui "nu gusta din cafea " , o ia de buna si nu gusta si cei care vor face tot posibilul sa guste din ceasca. Nu stiu, o sa caut respectivul studiu de caz.
Si ce solutii aiurea i-am dat eu Selenei? Sa o duca la gradi? sa iasa din casa , sa-si caute un serviciu care sa o faca sa faca si altceva ? sa puna coli imense de hartie pe perete si s-o lase sa deseneze in voie?
Eu nu o vreau cuminte si docila, nu stiu de unde ai tras concluzia asta, o ador asa, zburdalnica si cu energie si pusa pe sotii.Doar ca a fost greu de crescut, in sensul de obositor pentru noi, ca parinti.Dar sincer, nu mi-as dori un copil linistit, ar fi casa goala fara zapacelile si atitudinea ei.
Nu stiu cat timp aloci tu si familia ta copiilor, dar iti garantez ca eu vin la 5 acasa , sta peste zi cu bunicii si sotul vine la 7.In week suntem liberi si tot timpul ii este dedicat cineva, oricum nu avem alta sansa pentru ca ne solicita mereu prezenta nu stiu cum sa-ti explic. Temele le face cu noi, nu e genul de copil crescut prin after school-uri, e acasa cu un adult.
Ce propui tu nu sunt solutii pentru Selenea , deoarece se aplica unei alte tipologii de copil, ala care sta linistit si deseneaza cu mami in pat, idilic si frumos neni si sacose. Dar eu banui ca fata Selenei dupa 5 minute ar sari zburdalnic in pat, daramand in rapiditatea gestului si acuarele si pahar cu apa si tot. Nu stiu, de ce , dar am o banuiala ca i s-ar potrivi mai bine niste ore de atletism sau innot
Selene_Bunny spune:
Dar eu banui ca fata Selenei dupa 5 minute ar sari zburdalnic in pat, daramand in rapiditatea gestului si acuarele si pahar cu apa si tot. Nu stiu, de ce , dar am o banuiala ca i s-ar potrivi mai bine niste ore de atletism sau innot |
Exact! Inot, sigur. Ne-am gandit deja la asta.
Am petrecut si astazi 3 ore cu copiii de aseara. Am dus-o pe Daria la gradinita, a asistat la ambele serbari (grupa mica si grupa mare). In grupa mica sunt 2 fetite si 2 baietei pe care eu ii stiu din parc, ea nu si-i mai aducea aminte. Copiii au cantat, au dansat, la un moment dat, o bunica a impins-o si pe Daria de la spate sa se prinda in cercul lor si a acceptat. Era o galagie... Am observat ca o deranjeaza, stiu demult ca nu ii plac zgomotele puternice, am iesit pe hol, la un moment dat. Am facut turul gradinitei, am intrat in clase, am vorbit cu educatoarele. De-o parere, ii place, DAR... sa fie clasa cat mai goala.
Am testat-o, sa vad reactia la ramasul acolo putin, ca la un loc de joaca, asta i-am si spus, nu este de acord.
Acum nu mai sunt locuri, insa am fost incurajata sa o inscriu pentru la toamna, ne asteapta cu dosarul.
Am spus educatoarei de problema Dariei, de esecul la cealalta gradinita, i-am spus ca acolo educatoarele erau mai rigide (aici educatoarea e tanara, un baietel i s-a adresat cu "tu", nu cu "dvs."), a sarit imediat in apararea lor - "acum nu putem invinovati educatoarele pentru neadaptarea copilului".
Om mai vedea, important e ca a socializat.
Ne-am si plimbat pe afara, insa, inca de pe drum, a trantit un tantrum... Nu a vrut sa ii iau o jucarie (se aude, kari, da?)...
Acum doarme...
Aaa, ce m-a impresionat aseara, pe mine, crizata cu ordinea si curatenia: familia asta are un apartament superb. Refacut de la 0 de ei, dupa gustul lor. E mic, dar cu gust, culori f. placute. Si curat bec. Si ordonat, la fel. Si au doi copii. Dintre care unul atomic.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
Martisoare de vanzare...
lulu77 spune:
citat din mesajul lui flaviutza Citisem intr-un studiu ca exista doua tipuri de copii.cei carora daca le spui "nu gusta din cafea " , o ia de buna si nu gusta si cei care vor face tot posibilul sa guste din ceasca. |
am eu una bucata copil asa acasa.
si eu il ador asa cum este, repezit, zapacit, mereu in miscare, agitat.
toata ziua ar sta in parc, ar merge pe bicicleta, ar alerga, zburda, ar face ceva.
nici in somn nu e "stana de piatra" si atunci se misca, vorbeste, rade.
dar nu il vreau altfel. E SANATOS si este tot ce conteaza ptr noi.
SELENE, ai o minune de copil, sanatoasa si voioasa. BUCURA-te de ea si de clipele petrecute impreuna cu ea.sunt ani care nu se intorc. zapaceala si agitatia ei nu mai revin.
SOACRA MARE
Doua maini stangi
Alizee spune:
Atata timp cat copilul nu este bolnav psihic, este vina parintilor pt toate problemele de comportament ale copiiilor, mai ales la varste mici. Suna dur, dar asta e realitatea pe care o traiesc chiar eu. Fetita mea a fost un copil cu probleme serioase de comportament. Cauza : eu si sotul. De abia dupa ce am vizitat de cateva ori psiholoaga gradinitei, ne-am asumat greselile si ne-am schimbat.
Flaviutza, daca la sfarsitul zilei nu iti tii copilul in brate atat cat vrea si nu o pupacesti si o dragalesti suficient, evident ca va face numai traznai pt a va capta atentia.
Fuga de propriul copil nu va face sa dispara problemele, ci le va accentua.
Selene, chiar nu are importanta cate crize face fetita acum si daca ii place sau nu serbarea de la gradinita. Inscri-o si du-o. Pregateste-te psihic pt teroare si nu ceda ; nu va faceti niciun bine sacaindu-va una pe cealalta de dimineata pana seara. Daca gradinita are psiholog, mergeti la o consiliere sau mai multe. Iti vei ajuta si copilul sa se faca mai bine inteles de catre educatoare si, de ce nu, de catre tine insati.
Recompensarea copiiilor cu cadouri nu suplineste lipsa fizica si afectiva a parintilor.
Edit : fii-mea urla din toti rarunchii cand vroiam sa plecam din parc, dupa 4 ore !!! Se uita tot parcul la noi. Batea copiii, scoatea limba la adultii de care nu ii placea. Strica lucruri din plictiseala etc...
Acum, este un copil linistit, intelegator, chiar daca mai are mici derapaje, isi revine repede dupa primele explicatii ca nu e frumos sa se comporte ca un copil needucat.
Toate astea au fost posibile cu ajutorul sfaturilor psiholoagei.
Degeaba ne lamentam de cat de rai sunt copiii nostri si cat ne-am straduit noi sa le facem pe plac. Undeva, parintii gresesc. Iar cea mai mare greseala a parintilor este ca nu vor sa recunoasca ca ei poarta principala vina si ca nu stiu cum sa procedeze si sa apeleze la ajutorul unui psiholog bun.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
monicabo spune:
Allinta, in ce sens era vina voastra a ta si a sotului, in comportamentul copilei? Ce faceati si nu era bine?
Intreb, pentru a invata din greselile altora. N-am probleme majore cu copiii mei, insa imi doresc mereu sa aduc un plus relatiei dintre noi.
Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)
www.andreeaioana.ro/displayimage.php?album=31&pos=37" target="_blank">Ele doua
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
Alizee spune:
Am mai povestit si la alte subiecte : eu si sotul nu ne puneam de acord asupra modului de educatie.
Daca parintii se pun de acord in tot ce este important in viata de familie, este imposibil sa nu reuseasca sa-si creasca copiii fara a avea probleme majore de comportament.
Un alt factor, este manifestarea dragostei fata de proprii copii; ei trebuie sa se simta iubiti, importanti pt parintii lor.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.