Uniformele scolare,copii dvs. le poarta ?
Raspunsuri - Pagina 6
eugcem spune:
Zambitoare, daca fetita ta se imbraca decent eu as lasa-o in pace. Imi amintesc cand in clasa a sasea - a saptea, era prin 90 si putin, mama insista sa merg intr-un sarafan la scoala, cand deja aproape nici un copil nu mai mergea in uniforma. Nu eram deloc bogata, nu aveam haine de etalat, chiar dimpotriva, dar la varsta aceea imi doream sa merg si eu ca ceilalti copii, chiar daca asta insemna sa ma imbrac in pantaloni de trening. Pana la urma un coleg mi-a pus o guma de mestecat de banca, m-am asezat pe din greseala si n-am mai reusit sa o dezlipesc de sarafan. Eram cam suparata de gluma care mi se facuse, dar si fericita, ca scapasem de uniforma. Mama n-a mai gasit sa imi cumpere alt sarafan [:d]
corap spune:
gresit, nu sunt pro bumbac 100%, sunt 100% anti plastic.
si nu sunt impotriva unui dress code sau a unei game limitate de culori. pentru ca arata frumos, grupul are un numitor comun si copilul o senzatie de apartenenta la un grup, care ii poate aduce confort. dar daca grupul nu are o modalitate unitara de a se imbraca, in uniforma nu faci decat sa arati ca nuca-n perete si sa te simti inconfortabil cu ceea ce porti.
dar hidoseniile plasticate date ca exemplu de uniforma nu sunt decat niste hidosenii plasticate si-atat. nici bunica nu le-ar purta.
fusta mai jos de genunchi - in cariera mea scolara comunista n-am avut asa restrictii - o singura colega avea un sarafan mai lung pentru "efectul dramatic" (dar era vointa ei).
natalia_nica spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui zambitoare
Pai uite ca sa-ti raspund punctual, evident ca am lasat-o sa aleaga ,in sensul ca tot cu pantaloni (blugi) se duce inca,asa cum a fost tot sezonul rece pana in prezent (si nu numai,de fapt) dar am discutat cu ea si despre un model dragut de fusta si sarafan pentru cand vine vremea mai buna....si mai are colege care poarta asa ceva,sa stii,nu chiar toate vin mereu in pantaloni deci nu mi se pare iesit din comun sa mai schimbe tinuta scolara ! ramane sa gasesc ceva care sa ii placa,dar in acelasi timp si ceva decent si potrivit cu scoala. |
Pai eu in raspunsul de mai sus nu vad dorinta ei pentru fusta sau sarafan, vad doar ca 'ai discutat cu ea'. Si ea ce ti-a spus la discutia asta? Daca a fost de acord, a fost un raspuns convins sau cu jumatate de gura? Fac lobby pentru fiica ta pentru ca eu am urat sa port fuste/sarafane in adolescenta (nu vorbesc de rochite, ok?) si imi vine greu sa cred ca sunt prea multe adolescente carora le-ar placea asemenea vestimentatie...
zambitoare spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui natalia_nica
Pai eu in raspunsul de mai sus nu vad dorinta ei pentru fusta sau sarafan, vad doar ca 'ai discutat cu ea'. Si ea ce ti-a spus la discutia asta? Daca a fost de acord, a fost un raspuns convins sau cu jumatate de gura? Fac lobby pentru fiica ta pentru ca eu am urat sa port fuste/sarafane in adolescenta (nu vorbesc de rochite, ok?) si imi vine greu sa cred ca sunt prea multe adolescente carora le-ar placea asemenea vestimentatie... "Un copil se naste cu nevoia de a fi iubit - si nu trece niciodata peste ea" F.A. Clark Mami de Denis (17.06.2006) |
Nu,nu este defel impotriva,doar ca trebuie sa gasim ceva ce sa-i placa... Asa cum spuneam mai inainte, poarta cu placere altfel,si rochite si fuste,in afara scolii,nu e deloc baietoasa ! Si oricum nu va fi singura imbracata cu altceva decat pantaloni !!!
mina spune:
In ceea ce ii priveste pe baietei (ca eu asta am) nu prea inteleg de ce e musai genul ala de pantalon cu dunga. Una ca-mi da mie de lucru sa calc la dunga, a doua ca majoritatea baieteilor arata cam aiurea in ei. Al meu e genul inalt si subtirel, in pantaloni din astia zici ca n-are fund. Arata de o mie de ori mai bine un pantalon mai spre genul sport, din doc nu foarte gros (bineinteles, bumbac, eu declar din prima ca sunt pro bumbac sau, ma rog, fibre naturale), care nici nu-s pretentiosi la calcat nici la purtat. Si se si ajeaza pe talie fara o mie de curele.
Bine, mie si combinatia pantalon/fusta neagra si bluza/camasa alba mi se pare aiurea, parca-s chelneri, dar am reusit sa trec peste asta, negrul e de fapt mai bleumarin si, de cate ori pot, ii pun bluze bleu sau, fiindca scoala e permisiva, mai colorez camasile, alb cu dungute fine rosii, gri cu dungute albe, etc. Si alti baieti din clasa sunt cam pe acelasi stil si zau ca le sta tare frumos asa, asemanatori, dar nu identici.
In ceea ce priveste fetele, cu atat mai mult ar fi mai ok un dres code (dar care sa se respecte) decat o uniforma. Mai ales la varsta pubertatii, unde nu tuturor le sta bine in aceeasi croiala. Mie nu mi-a stat niciodata prea bine in fusta dreapta, aratam de o mie de ori mai frumos in ceva trapezoidal sau plisat.
Cred ca decat sa se cheltuie bani si energie pe uniforme, mai bine s-ar impune niste reguli generale de stil, si banii aia i-am investi in tinute sport-treninguri. Dar din bumbac sa fie . Cu insemnele scolii. La un hanorac cu insemne asortezi un pantalon potrivit regulilor scolii si gata uniforma, comod si practic pentru varsta lor. Ca oricum macar 2 zile pe sapt au sportul. In anotimpul rece toata lumea poarta hanorace. Zau ca ar fi mai practic.
Tot apropos de baietei: nu va e greu sa le gasiti incaltari care sa mearga la pantalonii aia cu dunga? E mult mai simplu de asortat un adidas de culoare inchisa la un pantalon din doc, la raiati sau la blugi.
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
www.tocanadecuvinte.blogspot.com" target="_blank">TocanaDeCuvinte
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
zambitoare spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anya Ziceai: "reglementari in privinta tinutei elevilor,la nivel national,nu sa permita debandada care am vazut cum s-a rasfrant si indisciplina din salile de clasa". Inteleg ca e normal sa impui o norma de decenta, dar pana la a impune uniforma standard - cu masuratul lungimii fustei....deja dam in epoci demult apuse si chiar mai rau. Tin minte ca in liceu toate umblam cu sarafanul de uniforma scurtat si daca ne intreba cineva - " a ramas mic" Pantalonii sunt mult mai comozi deact fustele. Nu trebuie sa ai grija cum te asezi si fata de o fusta scurta - zau ca sunt mai decenti. Pana una alta noi discutam teorie, fiecare prin prisma vremurilor traite? Tu cum te-ai impacat cu uniforma? Cand erai in liceu mergeai regulamentar si cu cordeluta pe cap? Fata ta ce parere are? Anya |
Anya pentru ca mentionai de "uniforma standard- cu masuratul lungimii fustei" ,personal cred ca impunerea unui cod vestimentar, nu are nimic de a face nici cu scoala comunista,nici cu aia capitalista,tine pur si simplu de disciplina mai mult sau mai putin riguroasa impusa prin regulament,poate fi orice scoala in orice colt al lumii. Nu are a face cu sistemul politic sau ideologii.... Cu siguranta exista si in Occident ! Ca acum,sunt scoli cu asemenea prevederi (genul fusta trebuie sa nu fie mai scurta de genunchi ) dar in practica profesorii mai trec cu vederea mici abateri de la tinuta elevului ,asta se intampla asa cum s-a intamplat si pe vremea noastra (dar si atunci doar o parte din eleve) dealtfel.
Dar in primul rand ar trebui sa fie parintii,mama mai ales,cei care verifica cum se duce odrasla imbracata la scoala ,de ce si-ar lasa fetita de 12-13-14 ani cu fuste prea scurte ? Eu asta nu inteleg !?? La ce invita o asemenea atitudine si indiferenta din partea parintelui ? Ne mai miram atunci ca auzim de tot felul de grozavii intamplate prin scoli chiar si la clasele mai mici ??
Cum m-am impacat eu cu uniforma de atunci .....? In primul rand am terminat liceul chiar in 1989,in al 2 -lea rand mama a fost invatatoare la scoala unde am facut pana in a VIII-a,clasa in care ajunsesem si comandanta de grupa (snurul ala rosu,nu ca sa ma laud,dar strict pe baza rezultatelor scolare,nu altceva) si chiar si in clasa a VIII-a cand se tineau ocazional adunari de pionieri, la acea tinuta de cate ori trebuia sa o imbrac ,maica-mea nu ma lasa sa ies pe usa fara cele doua funde albe standard (si nu erau defel mici,crede-ma !! ) iar parul,chiar daca nu il aveam lung,doar pana la umeri,pe motivul ca era "mult" ,era mereu meticulos periat si mi-l prindea cu elastice ( simple,de bucatarie,si ce imi mai tragea parul offf !!) in doua cozi (de obicei neimpletite, dar uneori si impletite ) prinse sus ,asa am terminat gimnaziul !
De abia cand am intrat in liceu am trecut pe o singura coada de cal,desi daca era dupa mama,cred ca as fi terminat a XII-a tot in codite. Cordeluta elastica era bineinteles nelipsita, aceeasi si in gimnaziu si in liceu, asta a fost ....si nu am murit ....Si poate nu ma crezi dar aveam colege ,nu multe,adevarat, care veneau cu chestia elastica pe cap,de acasa, o purtau si pe strada,nu toate se repezeau sa le dea jos imediat cum ieseau pe usa liceului. Iar faza cu scurtatul sarafanului,cu mama invatatoare,crezi ca mi-ar fi dat voie,si daca as fi vrut ? nici vorba de asa ceva,de fapt nici nu ma gandeam la asta pe atunci,nu indrazneam practic. Mi-am vazut de carte si nu mi s-a parut un capat de tara faptul ca purtam dresuri albe chiar la liceu fiind,sau ca nu eram pe tocuri,si doar in vesnicii pantofi cu siret,cu toc cat mai mic, ca nu aveam voie cu cosmetice/farduri,etc, si altele si altele....Dar si disciplina era cu totul altceva decat in prezent . Cine a facut scoala pe atunci stie despre ce vorbesc. Dar asta deja este istorie....
corap spune:
in concluzie, n-ati murit da' nici bine nu v-a fost. si daca dumneavoastra nu v-a fost bine, de ce trebuie sa va razbunati pe copil, nu inteleg?
(nu ca sa ma laud, da' eu am fost comandanta de detasament, snurul ala galben )
edit: e nostim cum va imaginati ca a purta blugi zilnic e antonimul lui a invata.
zambitoare spune:
citat din mesajul lui corap in concluzie, n-ati murit da' nici bine nu v-a fost. si daca dumneavoastra nu v-a fost bine, de ce trebuie sa va razbunati pe copil, nu inteleg? (nu ca sa ma laud, da' eu am fost comandanta de detasament, snurul ala galben ) |
Bravo eeiii,cu siguranta vestimentatia scolara de azi nu sufera comparatie cu cea dinainte de '89 deci...despre ce vorbim?
zambitoare spune:
citat din mesajul lui corap in concluzie, n-ati murit da' nici bine nu v-a fost. si daca dumneavoastra nu v-a fost bine, de ce trebuie sa va razbunati pe copil, nu inteleg? (nu ca sa ma laud, da' eu am fost comandanta de detasament, snurul ala galben ) edit: e nostim cum va imaginati ca a purta blugi zilnic e antonimul lui a invata. |
In sensul ca pe atunci nu ne concentram asupra diferentelor de imbracaminte!! la asta ma refer ,ne statea capul mai mult la carte
corap spune:
pai eu nu stiu. titlul subiectului, tonul subiectului si mostrele propuse sunt din alt veac. (si uniformele din link sunt muuult mai infioratoare decat sarafanul comunist - centura maro din plastic cu catarama ucigasa exclsa)