Calendarul gradinarului vesel (23)
Raspunsuri - Pagina 15
zuzi.simona spune:
au ajuns si la mine semintele de la suceava, si cum spuneati ca zilele astea-s propice, chiar acu am pus rosiile in 2 jardiniere, restul le duc acasa sa le puna mama in pamant; am schimbat pamantul la unele ghivece de flori, le-am udat pe toate+sol. pt. gandaceii de pamant (aia apar aici cel mai des)+sol. ingrasamant, acu fac o pauza , da n-am facut singura treaba, m-a ajutat si unul din baietii de la vapor ca el are noroc la flori
b.nica cu bere am adapat eu limascii 2 ani si degeaba, acu va spuneam ca am pus bobite din alea verzi, deja a 2-a oara anul asta, sa fiu sigura! bio nu-s sigur giorgipuia, eu la legume nu am pus, dar nici nu sunt multi acolo, florile le-au atacat care-s in gradinuta din fata, sare nu as putea folosi in nici un caz ca-s peste tot! boticelina scrie mai des! si neaparat poze cu sera&co.
carmi si eu vreau detalii despre rosiile tale , la cat de cald e pe aici eu cred ca poti pune gladiolele si daliile, cum spuneam, eu astea nu le scot peste iarna dar de aia arata gradina ta intr-un mare fel
gradina
Simona, mama Antoniei (27.06.1998)
gogosel spune:
Buna dragi gradinarese!
Nu am mai dat de fff multa vreme pe aici pt ca nu aveam noutati, DAR am citit fiecare post
Si am citit candva ca va interesati de iernarea muscatelor. Si eu am cateva scoase din iernat si ma documentam, asa ca iata peste ce am dat :
Cum se pregatesc muscatele pentru iernare:
1. Cand planta nu mai are flori taiati jumatate din ea cu o foarfeca ascutita. Depozitati-o intr-un loc racoros si intunecat la o temperatura de 7-10C; camerele neincalzite sau pivnitele sunt ideale. In tot acest timp udati atat cat sa nu lasati pamantul sa se usuce complet. Vor cadea toate frunzele si vor ramane doar tulpinile lemnificate.
2. In februarie taiati tulpinile lasand doar o treime din ele si aduce-ti planta intr-un loc cu o temperatura mai mare de 21-23C si mult soare. Temperatura mai ridicata de 23 C va incuraja formarea rapida de lastari. Puteti sa puneti planta pe frigider (daca tipul de frigider pe care il aveti este cald in partea de sus) sau la o fereastra insorita. Udati atat cat pamantul sa fie umed si lasati doua treimi de la suprafata solului sa se usuce intre udari. Nu udati mai mult pentru ca planta trebuie sa fie tinuta usor uscata cateva saptamani inainte de a lua butasi. Fertilizati cu un fertilizator 20-20-20.
3. Cand apar lastari noi schimbati ghiveciul inlocuind complet vechiul pamant. Puneti-o intr-un ghiveci nu prea mare (suficient de mare ca sa incapa radacina) si continuati fertilizarea la fiecare doua saptamani.
4. Cand lastarii sunt de 8-10 cm taiati-i de pe planta cu un cutit ascutit, introduceti-i in hormon de inradacinare, scuturati excesul de hormon dupa care introduceti-i intr-un amestec de pamant de flori de calitate care contine fertilizator. Pune-ti butasii la o fereastra insorita (dar nu la soare direct) si pastrati-i umezi. Dupa ce a format radacini puneti planta la soare si udati-o atat cat sa nu se ofileasca. Fertilizati la 2 saptamani cu un fertilizator 10-52-10 pe jumatate diluat daca n-ati pus fertilizator de la inceput. (Nota: in general fertilizatorii cu numar mare in mijloc incurajaza formarea unor radacini viguroase si se folosesc in cazul rasadurilor caci acestea au radacinile in crestere). Planta mama se poate arunca pentru ca butasii vor da nastere la plante mai viguroase si mai verzi decat planta mama.
5. Pentru a le aclimatiza, intr-o zi calda si insorita de la inceputul primaverii duceti plantele afara intr-un loc protejat si aduceti-le inapoi in casa pe timpul noptii. Acest tratament expune planta la o cantitate crescuta de lumina incurajand formarea unei plante viguroase
Deci, planta mama se arunca
Si am descoperit de pe un alt forum , un site ce vinde toate soirile de flori,seminte. blondyromania punct ro. Eu cohetez cu niste rasaduri pe muscate curgatoare in cascade. Vreo 76 buc costa 220 lei parca.
Revin! Am ceva treaba cu pustiul!
inbox spune:
Fetelor, eu nu gasesc nicaieri detalii despre cum / cand se planteaza loboda...am citit pe un site ca in octombrie ca sa o ai primavara devreme... Voi stiti ceva?
Lumea mea
Carmi spune:
Citat: |
citat din mesajul lui olympia Carmi, am si eu o intrebare, cum ai pregatit si ai ingrasat pamantul pentru rosiile acelea fabuloase? E prima recolta acolo sau faci anual in acelasi loc si in acest caz, rotesti culturile, pui altceva in anul urmator? Pene colorate... cate putin din toate! album gradina |
Olympia, noi punem acolo rosiile pt ca aici, In Germania, vara e ciudata rau, asa sunt mai protejate si stau la caldurica. Pamantul e jumatate pamant cumparat, la punga, si jumatate compost din ´productia proprie´. O data pe saptamana le pun ingrasamant de.....flori, adica cand pun la flori pun si la rosii. Si la fel fac si la dovlecei, acum doi ani cel mai ´slabanog´ dovlecel a avut 800 g si cel mai dolofan 1300 g.
Cam complicat cu muscatele, eu credeam ca se lasa planta mama, oricum, multumesc, bine de stiut.
Simona, am inteles eu bine, lasi gladiolele si daliile in pamant peste iarna? Pai mai apar dupa ce a dat inghetul peste ele?
Fetelor, m-au mancat degetele si am facut o comanda online de flori, intrati pe baldur punct de, nici nu stii ce sa alegi mai intai. Simona, tu cumperi de la astia? Sunt superseriosi, io-s abonata
Carmi si Fabiano-om-mare, ca papa:D (20.10.05)
b.nica spune:
b.nica cu bere am adapat eu limascii 2 ani si degeaba, acu va spuneam ca am pus bobite din alea verzi, deja a 2-a oara anul asta, sa fiu sigura! |
Zuzi, limacsii tai or fi d'aia nemtesti si astia sunt intarcati cu bere,.
Am primit si eu un catalog dmail care are si astfel de bobite de alungat lighioanele mucilaginoase, or fi ca ale tale?
Da-mi pe PM o poza!
Apropos, ca venira astia cu o oferta cu o chestie de 34 de Roni care cica iti arata cum sa faci sa-ti iasa ouale cleioase.
Voi stiti ceva? Se merita?
Daca arata bine care este temp. pt. ca sa iasa ouale de Pasti cleioase cum vor majoritatea din familie, o iau imediat.
boticelina spune:
Inbox poti planta linistita loboda si acum. Anul asta, apoi se planteaza sinugura daca uiti una fi face seminte
Tala, daaaa, vinetele sunt second best pentru colorazi, dar parca nu-i asa mare infestarea ca la cartofi.
b.nica e pe bune gadgetul ala, da' te rog io nu te lasa pacalita cu 34 lei + taxe de expeditie, io l-am luat anul trecut din Kaufland, in jurul Pastelui cu 6 lei... Si pentru ca au vrut si ai mei l-am mai depistat intr-un magazin si am dat maxim 9 lei pe el.
Cu sera va pun poze saptamana viitoare, azi ma duc s-o inaugurez, da va arat puisorii de prepelita, aici
Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"
b.nica spune:
Boticelina, nu mai ai liniste cu mine, zii repede pe PM ca sa nu sara toata lumea inaintea mea, unde sa gasesc gadget-ul acum!
boticelina spune:
citat din mesajul lui b.nica Boticelina, nu mai ai liniste cu mine, zii repede pe PM ca sa nu sara toata lumea inaintea mea, unde sa gasesc gadget-ul acum! |
esti mortala. Ti-am zis, eu l-am luat din Kaufland dar iti promit ca ma uit din nou dupa unul d'asta si-ti iau eu. Sau ti-l trimit pe al meu ca noi oricum avem doua si copilul meu mananca ouale (daca le mananca) fierte tari, deci n-am neaparat nevoie de el. Eu l-am luat pt ca m-a amuzat si si 6 lei mi s-a parut mult pana sa-l testez. N-as fi dat 50 de lei pe el nici daca imi fierbea singur ouale, asta stiu si io sa fac
Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"
gogosel spune:
Am avut un sfarsit de saptamana bogat in plantat. Am transplantat niste butasi de trandafiri pusi in vara(erau si cate 3 sub un pet) insa am observat ca totusi noaptea mai este rece si in locurile definitive in care i-am pus i-am acoperit cu pet-uri. Am mai pus un nectarin, un piersic, piracantha coccinea(catina decorativa) pentru urcarea pe un gard, am facut si un gardut viu din buxus, am pus si gutui japonez, iedera...ce sa mai! Am avut numai de plantat toata ziua.
In casa am pus in pet-uri bulbi de canna si seminte de salvie. Cu semintele de salvie sunt reticenta deoarece anul trecut am pus din alte soiuri si nu mi-a rasarit nimic. Acum am luat de la toate firmele care au existat prin supermarketuri si magazinele de bricolaj.
In viitorul apropiat am de gand sa imi umplu toate jardinierele si ghivecele cu muscate cascade, din cele cu flori simple. Erau in Horn insa din cele duble.
Stiti cumva de unde as putea cumpara urgent niste solutie de formare de radacini? Cam asa se traduce "babeste"
b.nica spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui boticelina
esti mortala. Ti-am zis, eu l-am luat din Kaufland dar iti promit ca ma uit din nou dupa unul d'asta si-ti iau eu. Sau ti-l trimit pe al meu ca noi oricum avem doua si copilul meu mananca ouale (daca le mananca) fierte tari, deci n-am neaparat nevoie de el. Eu l-am luat pt ca m-a amuzat si si 6 lei mi s-a parut mult pana sa-l testez. N-as fi dat 50 de lei pe el nici daca imi fierbea singur ouale, asta stiu si io sa fac |
Boticuto, draga mea, la ce raft din Kauf... ai gasit minunea?
Categoric daca nu o gasesc acolo, ca este market-ul asta la doi pasi de mine, pe tine tabar sa-mi trimiti pana in Pasti gadget-ul.Tu nu intelegi ce scandal am cu familia ca nu ies ouale moi!