Endometrioza ne-a unit in lupa pentru bb! (69)
Raspunsuri - Pagina 13
misspii spune:
Servus Zumzi!
Bine ai venit!
Chistul e ffff mic ,zic eu.
Nu am avut dureri de nici un fel inainte de operatie,nici la CM ,nici la contact,efort...Mergeam regulat la medic dar nu se intampla nimic .am schimbat medicul si era sa pic cand a zis ca am un chist mare - 5cm si unul f mare cam 7 cm ....eram varza..o poveste lunga...
Cand am ramas insarcinata aveam chist endo,dupa sarcina era tot acolo ,scazuse putin dar era acolo .Dupa era de 1,08.Acum cica nu mai este...am unul de 4cm dar zice ca nu este endo.
Boala este ciudata si urata.
La tine o sa fie bine deoarece chistul e mic.
Numai bine.
zumzi spune:
Multumesc pentru incurajari misspii.
Acum am realizat ca nu am scris dimensiunea chistului, si poate ai inteles ca e de 1 cm. Nu, la inceput era de 3,7 cm, iar acum vreo 2 luni era de 2,7 si inca ceva pe celalalt ovar de 1cm...1 cm si ceva, dar de care doctorul nu a spus nimic cert.
Acum astept sa merg la o noua eco si daca totul e bine renunt la anticonceptionale. Doar ca, din pacate, nu pot ajunge atat de repede pe cat mi-as dori pentru am ceva sangerari cu tot cu anticonceptionale luate fara pauza de 7 zile. Sper totusi sa pot ajunge cat mai curand.
Ce m-a deranjat pe mine la doctori (bine, nu la toti) este ca imediat iti spun de operatie. Mie mi s-ar parea normal sa-ti descrie toate posibilitatile, inclusiv faptul ca poti avea o sarcina daca ai noroc si nu e foarte raspandita boala.
Am cautat internetul in lung si-n lat cautand pareri si experiente ale fetelor, si drept sa spun, am gasit de cateva ori mentionat faptul ca endo se opereaza in cazul in care ai dureri sau chisturi mari si e avansata boala.
Ce ma interesa pe mine este posibilitatea de sarcina si cum evolueaza chistul, plus daca da neplaceri in timpul celor 40 de saptamani (sunt constienta ca depinde de fiecare organism).
Oricum, multumesc pentru sustinere! si sa dea Dumnezeu ca visele sa se implineasca!
xdidi spune:
salutare fetelor,
carmen eu am facut depo-provera 5 luni si am avut o dereglare de nu mi-a venit 9 luni dupa tratament, dupa a venit spontan(adik fara tratament)si de atunci pana luna asta a venit lunar , regulat si cu ovulatie ....deci eu zic ca de venit vine, mie mi-a venit dupa ce m-am calmat...acum chiar n-am stres mare dar nush dc nu vine...
cat despre pilule dupa menopauza indusa si la 35 ani....nush ce sa zic, eu una as mai cere o parere la un medic acre eventula face si fiv-uri si sa-ti dea niste analize de rezerva ovariana,ca nu vreau sa te sperii insa endo papa rezerva ovariana cu care te nasti, apoi mai papa si operatiile si ce stiu ce mai fac si hormoneii astia bagati as brusc...
deci mai cere o parere , insa eu personal , as incepe sa pap sanatos de acum si as baga acidu folic si m-as apuca de treaba, cine zice ca trebuie sa ai primul ciclu dupa menopauza indusa. poate ramai direct ca normal ar fi ca ovulatie sa fie inaintea ciclului si asa ai impuscat 2 iepuri, eu zic ca mai buna sarcina decat 3 luni de yasmine...bafta
zumzi sangerari apar si cu tratamente, mai ales daca organismul este tanar, eu si in perioada menopauzei induse intre a 4-a si a 5-a injectie am avut un ciclu...si nu mi-a zis nimeni de unde pana unde...am avut un soc emotional atunci si poate de aia...eu cred ca si neuronu are o importanta...la mine cel putin. iar pilulele nu sunt chiar asa recomandate in endo , stiu ca toti dr dau pilule , dar ele sunt combinate si au si estrogeni, care ne fac noua chistulete...deci eu cred ca un tratament bazat doar pe progesteron e mai ok..eu asta voi incerca dupa ce rezolv misterul ciclului
cat despre mine...ma scuzati ca am lipsit am fost super ocupata si am si crescut weekendu ce a trecut si am avut casa plina, bineinteles de prieteni cu copii, e frunmos, dar...parca sunt frumosi la altii, se vede ca imbatranesc si vreau liniste
deci nu mi-a venit nici pana acum ,sunt in z44de la ultima menstra...test am mai facut joi cand m-am dus la doc dar n-am intratca a intarziat putin doc si eu trebuia sa merg la munca si azi m-am invoit si ma duc sper sa ma lamureasca...
si carmen daca ai ramas de 2 ori pana acum eu zic ca ramai repede...
gata ca m-am lungit ca o zi de post va
zumzi spune:
E ceva cu vreo limita de 10 mesaje?
Recunosc ca nu am apucat sa citesc "tot forumul".
Ce-i drept, azi e o zi mai linistita la servici, asa ca...sunt "conectata"...plus ca...incerc sa aprofundez subiectul si sa gandesc pozitiv.
zumzi spune:
xdidi, nu vazusem emsajul tau anterior...sa inteleg ca ati sarbatorit in weekend? Daca da, La multi ani! si numai lucruri frumoase.
Legat de contraceptive in endo, mie doctorul mi-a explicat ca la fiecare CM cand se produce sangerarea, datorita faptului ca aceste chisturi endo sunt din tesut endometrial, se vor comporta la fel, adica vor sangera si astfel pot creste in dimensiune. Luarea de anticonceptionale fara pauza de 7 zile, cand practic nu mai ai nici o sangerare, va reduce riscul de crestere al chisturilor, nemaivanad dinc e sa evolueze.
E drept ca initial am luat Cerazette, iar apoi le-am schimbat cu unele combinate. De la primele eram prea "moale" iar de la ultimele ma doare capul. Cum o dai nu e bine...
Acum, abia astept sa se termine sangerarea sa pot merge la un control sa vad ce se mai "intampla pe acolo".
xdidi spune:
zumzi asa era mai demult ca scri in timp real dupa 10 mesaje , numai stiu cum e acum....eu zic ca daca esti linistita si cu rabdare si dispusa sa astepti va fi bine si cel mai important cand ai endo, mai ales sa iei lucrurile asa cum sunt, ca daca ne stresam facem rau si pe alte parti si boal nu dispare daca ne enervam....si in plus eu m-am consolat si cu gandul ca nu sunt singura napastuita de Dumnezeu si ca boala asta are incidenta mare, numai ca la noi se trateaza ca anexita.
zumzi spune:
Multumesc de incurajari xdidi!
Sincer, dupa cate am citit pe internet si am vazut probleme mult mai grave, eu zic ca putem sa-i multumim lui Dumnezeu ca nu avem ceva mai rau.
Si da, cred ca ai dreptate, trebuie sa luam lucrurile asa cum sunt...si...as adauga eu, sa obtinem maximul din situatia pe care o avem.
xdidi spune:
cezarttu e ok, insa astea combinate nu prea, noi avem un exces de estrogen si nu cred ca avem nevoie de inca putin in corp, dr tau ti-a zis fff bine, chistul creste de menstra si sangereaza, pt ca in chist este tesut viu endometrial care-si pastreaza identitatea, dar aparitia nu este 100% demonstrata ca este strict legata de venirea menstrei, etse o teorie ok ,insa sunt cazuri in care apar chisturi in timpul menopauzaei induse, sau chisturi care nu stagneaza in sarcina, sau in timpul tratamentului....e ciudatica boala asta si nu intotdeauna se vad chisturile, la mine la a doua operatie nu s-a vazut nimic la eco , doar trompele dilatate si aveam gr 4 ....acum iarasi cred ca am chistul din septembrie cand se vedea ceva pe trompa...acum trompa e buna
ce sa zic dupa atatia ani nu stiu cum sa controlez boala asta si nici ce sa mai fac , ma gandesc ca o am de mult si atunci cand nu stiam ce faceam, nimic , stateam si eram ok si fericita cu dureri la ciclu, asa sper sa fie si de acum....nu am vrut sa ma ami agit cu nimic, insa de cand m-am relaxat nu mai vine ciclu si asta nu e de gluma...hai ca scriu romane acum
zumzi spune:
Pai cam asa e...cand nu stii, stai linistita si nu e nici o problema. Cand stii (cu toate ca nu s-a schimbat nimic fata de inainte) incepi sa te panichezi, iti faci griji....
La doctori, mereu parerile sunt impartite...ajungi sa nu mai stii ce sa crezi...
Oricum, gandirea pozitiva ajuta.