Prietene la bine si la greu - 135
Raspunsuri - Pagina 13
magdaz_ina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monis5 Cat despre calm... care calm daca el nu deschide gura nici la prima lingura? cand sa fiu calma? ca sunt, dar am nevoie de 3 secunde de calm pana intoarce spatele la mancare si se cara din cadru.... apoi nu mai am cu cine sa fiu calma... |
... ce baiat dragut ai, cum iti menajeaza el rezervele de calm...
rares - clipe in spirala norocului
smaranditza spune:
many, multumesc tare mult pt informatii. Sa stii ca iau notite. Pe Timi il vom da la gradi numai la anu' cred...si pana atunci as vrea sa lucrez cu el acasa cat de cat cam ce fac cei de varsta lui.
Daca iti mai amintesti ceva, scrie si pe-aici.
dymomo, ce bei? Sau cu ce sa-ti fac cinste, sau cat ma costa sa-mi trimiti si mie exercitiile alea de dezv. vorbirii?
Desi in ultimele doua saptamani Timi a inceput sa spuna tot felul de cuvinte (si in romana si in bulgara ), tot nu sunt eu impacata ca e la nivelul celorlalti de varsta lui. Deocamdata singurele lui propozitii sunt: mama papa, mama apa, mama caca. Cam atat. Pana implineste doi ani incerc sa lucrez mult cu el la cap. limbaj. Altfel, anul viitor va trebui sa venim in Romania pt o vizita la logoped.
monis, multumesc mult de info despre vaccin. Stii cumva si perioada aproximativa pt care se asigura imunizarea pt Hepatita A? 1 an? 2? mai mult?
Mami de Timi nazdravan si micuta Dora pisicuta
ariadna33 spune:
merci Many
daca ar fi asa campioni si la vorbit ar fi tare bine
Dragos m-a surprins in mod placut zilele astea, eu l-am considerat mai "incet la minte" asa, fata de frate-sau si ceilalti copii din cauza ca e tot timpul distrat, nu vine cand il chem decat daca e ceva super interesant, si alte chestii. ei bine a stiut sa incastreze toate cuburile si ieri si-a dat singur pampersul jos si l-a dus la gunoi, azi dimineata la fel a facut. stiu ca alti copii fac de mult lucrul asta si nu prea fac comparatii, incerc sa-i evaluez corect si sunt mai mult axata pe partea de sensibilitate decat pe chestii concrete, adica ma intereseaza mai mult sa aiba un comportament protector unul cu altul, sa nu fie agresivi intre ei si cu ceilalti copii, sa imparta jucariile frateste si alte lucruri asemenea decat sa execute comenzi. Plus partea umoristica, ma bucur ca au simtul umorului, pentru ca la o criza din aia de tipete cum ii mai apuca din cand in cand, pot sa intrerup "dramatismul" cu niste strambaturi (adica sa le imit mimica fetei cand urla) si oricat de suparati ar fi ii pufneste rasul si gata, s-a terminat cu circul.
Recunosc, nu prea sunt asa preocupata sa insist asupra invatarii culorilor, si a altor lucruri care sunt trecute in manualele psihologilor ca ar trebui ei sa le stie la un an si 10 luni sau la 2 ani, dar sunt foarte atenta la personalitatea lor. Dragos cred ca-mi seamana, ii place sa invete singur (eu am invatat singura sa citesc la 5 ani, parintii mei nu aveau timp si stateam mai mult singura in casa), chestia cu cuburile a invatat-o cand ii arata tata-su lui Emi, pentru ca el nu sta sa asculte nimic. il studiez de la distanta cum ia cate o carticica si sta minute in sir uitandu-se la poze si intorcand filele, daca eu fac greseala sa ma apropii si sa ii spun ce e in imagini devine brusc neinteresat si pleaca. In schimb Emi e foarte docil, asculta cu atentie ce-i spui si e foarte reticent la schimbari, ca tata-su. Nu renunta feri-te-ar sfantu' la ceea ce e el obisnuit, am incercat sa-i schimb pernuta de bebe si nu am reusit sub nicio forma.
dymomo77 spune:
Smaranditza la noi nu se pune problema de propozitii. Am ramas la 4 cuvinte plus onomatopee gen ttt pentru tine sau mmm pt papa. Cu exercitiile incerc sa imi fac timp sa le transcriu ca nu am cum sa le scanez.
ariadna33 spune:
la noi nu se pune problema nici pe departe de propozitii, sincer nu m-am dus la doctor si nici nu ma voi duce cu ei din motivul asta, nici acum, nici cand vor implini 2 ani daca nu vor avea 10 cuinte in vocabular, nu 100. mie la 2 ani imi turuia gura vrute si nevrute, e adevarat, iar la 8 luni mergeam tinandu-ma de patut. Asa cum nu m-am dus nici cand mi-au recomandat kinetoterapie ca la nu stiu cate luni Emi nu mergea de-a busilea si Dragos nu statea corect in fundulet. Am schimbat 2 pediatri din motivul asta, nu am facut o ora de kineto. Baietii isi "dau drumul" mai greu. La un an si aproape o luna au inceput intr-o dimineata sa mearga. Brusc. Amandoi odata. Stateam amandoi si ne uitam cum bat camera in lung si in lat, nu ne venea sa credem, cu o zi inainte nu mergeau decat tinandu-se de mobila.
dymomo77 spune:
Sper sa va ajute.
Ex.1.
Ajutati de catre copil numiti partile corpului.
Faceti acelasi lucru pr o imagine dintr-o carte, papusa, ursulet etc.
Desenati pe un carton chipul unui om apoi decupati-l. Il agatati de perete si ii dati un nume impreuna cu copilul, apoi, desenati parti ale corpului omuletului, denumiti-le impreuna cu copilul. Vorbiti despre ele.
EX: Asta e manuta, ce faci cu ea? Cate degete are? Cum se numesc degetele etc.
(Dr lui de fam mi-a recomandat sa fac asta atunci cand il vad preocupat de chipul uman. La ea in cabinet se uita atent la pozele de pe pereti si ea ii povestea despre partile corpului).
Ex.2.
In timpul zilei, organizati jocuri de “ghicitori”, cum ar fi:
“Unde este cainele? Cheama-l.”
“Vrei sa imi arati glezna?”
Daca el nu vrea sa raspunda, il ajutati dvs.
Lasati-l pe el sa intrebe, este randul dvs acum.
Ex.3
Spuneti-I ca are voie sa faca singur ordine in lucruri.
Cand veniti de la piata sau de la cumparaturi, lasati-l pe el sa puna fiecare lucru la locul sau in frigider, camara, dulap etc.
Aranjati impreuna cutia cu jucarii: cele mari si grele la fund, cele mici deasupra si explicatii: care e mare, care e mic si de ce procedati asa.
Ex.4.
Priviti impreuna imaginile din cari. Lasati-l pe el sa intoarca foile.
Numiti cateva lucruri interesante pentru copil si le reluati in fiecare seara. Vorbiti despre personajele din carte . Relationati imaginile cu lucrurile pe care le vede in jurul sau , de pilda:
„Ai si tu o rata in baie.”
„ Iata o bicicleta, unde este bicicleta ta?”
Ajutati-l sa raspunda corect, articuland clar si deslusit cuvantul in fata copilului.
Ex.5.
Cand copilul spune un cuvant, de ex „mingea” il combinati cu adjective, de ex: ”mingea mare” „mingea rotunda” sau pronume „mingea ta”. Incurajati copilul sa spuna si el sau spuneti impreuna. Cand copilul asociaza doua cuv. De ex „mingea scaun”, el poate intentiona sa comunice mai mult decat „mingea este pe scaun”. Asociatia poate insemna si „pune mingea pe scaun” sau „Da mingea jos de pe scau”. Aratatii copilului ca ati inteles mesajul sau exprimati verbal variantele.
dymomo77 spune:
Ex.6.
Luati mai multe obiecte despre care copilul stie ale cui sunt(ale uni membru al familiei). Spuneti-i copilului „ rochia mamei, pantalonii tatei etc.”. Continuati jocul lasandu-l pe el sa spuna: „Al cui este pantoful?” daca copilu raspunde „tata” laudati-l. Daca nu va raspunde repetati dvs „Pantoful tatei?” si stimulati- sa va imite.
Cand intreaga familie se gaseste in camera si el este dispus la joc, puneti-l sa arate si sa denumeasca „nasul mamei, ochii tatei etc”.
Ex.7.
Daca copilul foloseste cuvinte simple pt asi denumi obiectele cunoscute spunetii si dvs: „Aici este cana, batista etc.” Si incurajati-l pe el sa spuna „ aici... sau acolo...”. Laudati-l daca o face bine.
Intrebati-l despre dif lucruri din casa inde sunt „aici sau acolo”si lasati-l pe el sa spuna aceste cuvinte, legate de inteles.
Laudati-l chiar dc nu a pronuntat corect. Spuneti si celorlalti membri ai familiei cat de bine se pricepe la acest gen de jocuri chiar daca nu sunteti pe deplin multumit.
dymomo77 spune:
Daca va sunt utile imi fac timp sa va mai trimit zilele astea.mie una mi se par ok si chiar realizabile.
magdaz_ina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ariadna33 la noi nu se pune problema nici pe departe de propozitii, sincer nu m-am dus la doctor si nici nu ma voi duce cu ei din motivul asta, nici acum, nici cand vor implini 2 ani daca nu vor avea 10 cuinte in vocabular, nu 100. mie la 2 ani imi turuia gura vrute si nevrute, e adevarat, iar la 8 luni mergeam tinandu-ma de patut. Asa cum nu m-am dus nici cand mi-au recomandat kinetoterapie ca la nu stiu cate luni Emi nu mergea de-a busilea si Dragos nu statea corect in fundulet. Am schimbat 2 pediatri din motivul asta, nu am facut o ora de kineto. Baietii isi "dau drumul" mai greu. La un an si aproape o luna au inceput intr-o dimineata sa mearga. Brusc. Amandoi odata. Stateam amandoi si ne uitam cum bat camera in lung si in lat, nu ne venea sa credem, cu o zi inainte nu mergeau decat tinandu-se de mobila. |
Atunci cand am avut indoieli in privinta unei astfel de atitudini care ma caracterizeaza si pe mine in general, am cerut sfatul cardiologului care mi-a spus ca, daca nu am altceva mai bun de facut, pot merge la NPI. In consecinta, mi-am gasit altceva mai bun de facut.
Am avut parte si de cealalta varianta, din partea unui alt cardiolog, care m-a indrumat si la genetician si la ortoped de unde am aflat ca totul este in regula (ortopedul, dr. Jianu, ne-a spus sa ne ingrijim de problemele cu inima, ca probleme ortopedice nu avem ).
Pana acum am reusit fara kinetoterapie, vedem pe viitor cum reusim, cu sau fara logoped.
rares - clipe in spirala norocului
many_bani spune:
Dy sunt convinsa ca informatiile de la tine sunt pretioase ptr. multe mamici de aici, multumim