La France (2)
Raspunsuri - Pagina 35
chatonel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cristinuk@ da relax Olim nu tre sa dai explicatii la nimeni .....asa este cum zici tu asa e peste tot diferente si pe la noi la prefectura de te duci la 3 functionari diferiti auzi trei versiuni diferite |
exact...
banuiesc ca diferenta vine si de la trecutul sotului de la statut de stagiar la om in cimpul muncii si cum impozitele si toate cele care se calculeaza dupa impozite sint cu un an in urma, se ia in consideratie anul de stagiatura deocamdata...
chatonel spune:
si noi sintem setati tot pe BIO, marea majoritate a legumelor (cca 80%) si fructele toate, merg la cumparaturi tot ca olim, cam de doo ori/sapt si atunci si gatesc (nici eu nu cumpar nimic preparat, iar congelat iau doar somon salbatic). Magazinele mele sint: Biocoop, Eau Vive (astea-s bio) si Intermarché). Nu imi place sa merg la Carrefour sau Leclerc la cumparaturi, pierd prea mult timp printre raioane sa caut ce imi trebuie. Bugetul de mincare/produse de intretinere casa si noi (fara cremele mele, bineinteles) este de cca 600€ pe luna.
Mai platim 30€ la Internet si telefon, curent cca 50 de euro- avem toate aparatele pe curent, inclusiv apa calda si incalzirea, dar stam intr-un apartament mic si bine izolat. Motanul mai plateste 22 de euro pt mobil, eu nu am.
Impozitele pe venit sint asa cum a zis delphin, cam un salariu net.
Apoi vin impozitele pe casa, adica fonciarul si locativul.
Mai sint asigurarile de plata, la masini si la casa, si asta e un buget de cca 100 de euro pe luna.
Daca ai copii mici te mai costa cresa sau nanny, intre 500 si 800 de euro pe luna. Daca ai venit sub barem, primesti ajutor de la CAF cca 300 de euro. Daca nu... platesti ori stai acasa cu copilul. Daca e mic poti sa stai 6 luni, ti se platesc cca 500 de euro. Daca ai doi copii dintre care unul sub 3 ani, poti sta acasa doi ani la acelasi tarif.
delphin spune:
Precizare Chato:
Acelasi tarif, adica cam 500€ daca ai doi copii dintre care unul sub 3 ani, cu conditia sa fi lucrat 2 ani nu neaparat consecutivi, in cei 5 ani care au precedat nasterea copilului
A nu se uita bugetul lunar masini sau activitati copii.
Pt. restul zic pass!
danamiha spune:
multumesc olim
(am mai multe prietene in Spania, acum au toate diplomele recunoscute, dar nu reusesc sa lucreze in domeniu)
citat din mesajul lui olim marox, am vazut si eu fragmente din reportaj. al meu sot l-a vazut impreuna cu prietenul nostru francez, care era supe incantat de Romania, mai ales ca el cunoaste putin Transilvania si Carpatii. danamiha, al meu sot nu a fost primit in colegiu Medicilor veterinari, deoarece diplomele in Spania nu se recunosc, sau nu se recunoasteau atunci oficiali, erau o gramada de diferente de dat si de asteptat cu anii, mai ales ca Romania nu era in UE.Acum nu stiu exact cum este.El a lucrat la o ferma particulara, dar nu putea semna acte oficiale. Aici i-a fost recunoscuta diploma in 3 zile de Colegiu, are drept de semnatura, inclusiv la Politia Sanitar Veterinara, are stampila cu nr de colegiu si are si dreptul de libera practica pe teritoriul Frantei. |
olim spune:
marox, nu stiu ce sa zic, ca a atrebuit al meu sa aduca niste adeverinte de la cele 2 firme unde a lucrat anul trecut, in 2010. si e suma de atunci.Stagiar a fost in 2009.
Sper doar sa nu ma trezesc cu o factura astronomica peste ani!
delph, eu stiam ca e vorba de 200 de ore minim lucrate pentru a primi concediu de maternitate, cel putin aici asa imi zicea MSA.
Danamiha, diplomele sunt recunoscute de Ministerul Invatamantului sau de Colegiu Medicilor Veterinari?Ca este important acest lucru!Sunt curioase, au dat ceva diferente de examene, s-au au depus actele si au primit dreptul de a profesa?
o zi frumoasa tuturor
la noi plouaaaaaaaaaaa
chatonel spune:
citat din mesajul lui delphin Precizare Chato: Acelasi tarif, adica cam 500€ daca ai doi copii dintre care unul sub 3 ani, cu conditia sa fi lucrat 2 ani nu neaparat consecutivi, in cei 5 ani care au precedat nasterea copilului |
pai nu stiam ca trebuie sa fi lucrat ca sa ai congé parental... desi, daca stau sa ma gindesc, poate ca s-ar numi alocatie si nu congé...
cristinuk@ spune:
buna dimineatza ploua la noi stam acasa ash vrea si eu un loc de joaca ca in Romania la mall pt vreme rea numai Mc are si nici macar nu se compara ...
Marox spune:
Cristinuk@, uite niste adrese pt sali de joaca:
http://www.familiscope.fr/sorties-enfants-parcs-de-jeux.htm?search_region=21
cristinuk@ spune:
multumesc ori sunt in aer liber majoritatea le am vizitat si e o vreme oribila ori prea departe eu nu conduc ma descurc doar cu autobuzul ... copiii mei nu sunt cataratori ..sunt foarte linistiti in public si nu se avanta unde e aglomozeala ...pe tobogane dupa ce a fost impinsa de cateva ori nu se mai duce decat daca e gol complet din fericire avem unul la noi in rezidenta nepopulat eu caut ceva cu masinute si casute piscina de bile d astea
lor le place mult la zoo acolo stau cu orele si privesc aimalele sau acvariile cum ziceam acu nu ma pot deplasa nici pana la statia de bus asa ploua
marimar spune:
Fetelor sper sa nu iasa cu cearta mie imi sint de folos toate informatiile, imi dau o privire generala , de ansamblu pt viitor, la ce m-as putea astepta, stiu ca totul e relativ insa...
Mi-am facut link-uri la multe ( merci Marox pt info despre scoala si vacanta ) Link-ul cu locuri de joaca e f bine de retinut.
Referitor la scoala, sa inteleg ca sint 4 trimestre ? De ex, daca la o scoala privata se plateste taxa trimestrial asta inseamna de 4 ori pe an , nu-i asa ?
Daca fetita e nascuta in octombrie 2004 ar fi acum in echivalentul clasei a 2-a? Nu prea inteleg inca denumirile frantuzesti si prescurtarile.... (Aici e in clasa a 2-a.)
Referitor la cumparaturi de legume si fructe, exista piete sau locuri unde vind fermierii/taranii ?
Referitor la case, ce insemna pieces, casa cu 1,2,3 sau 4 pieces.
Cum e incalzirea, pe gaz sau pe curent pe Coasta de Azur de ex?
multe multe intrebari
merci