La France (2)
Raspunsuri - Pagina 36
olim spune:
salutare tuturor
si eu sper sa nu sa supere delph, sau cel putin nu foarte tare
cat despre scoala, noi de eemplu platim taxa lunar,a venit factura pe 3 luni, si ei au impartit=o pe 3 luni, iar banii si i-a direct din contul nostru, in urma autorizarii noastre.Nu stiu pe la alte fete cum este.Acum astept sa vad cu cantina cum va veni factura, cand era Alex la stat, venea lunar factura, acum inca nu am platit.
Cu privire la cumparat fructe si legume, aici la noi sunt prin localitati panouri care indica unde gasesti producatorii locali, si de acolo ne facem cumparaturile.Mai sunt si piete speciale, de obicei le anunta prin magazinele mari la panourile cu Publicite.
o zi faina tuturor
delphin spune:
Donc e o diferenta in congé de maternité, congé parental ainsi de suite.
site-ul CAF poate lamuri.
Marimar pieces e cum ar fii maison T4 cu 6 pieces, adica 3 camere, bucatarie salon salle a manger, adica fiecare incapere e considerata piece.
Pe coasta, ca pe oriunde, de altfel, sunt case cu incalzire centrala pe gaz, cu electrica sau reversibila. Cred ca asta se practica cel mai mult pe coasta. Adica cu aer conditionat care iarna face caldura. Sau cu pompe a chaleur, care aduna caldura din pamant sau cu panouri solare. Nu cred ca sunt cheminée. Ati vizat deja o zona anume pe "coasta"?
marimar spune:
Zona de coasta ar fi prin jurul Sophiei Antipolis ...
Tot nu am inteles daca anul scolar are 4 trimestre sau cite...
delphin spune:
3 doar ca sunt mai multe vacante.
http://www.education.gouv.fr/
Scoala e obligatorie de la 6 ani cand intra in CP adica cours préparatoire.
Dupa CP et CE1 adica curs elementar 1, CE2, apoi CM1 et CM2 si a terminat scoala primara. Apoi intra la collège.
http://www.education.gouv.fr/cid38/presentation-des-programmes-a-l-ecole-elementaire.html
marimar spune:
Sa inteleg ca sint 5 ani de scoala primara si fetita ar fi acum clasa a 2-a adica CE1? A implinit 7 ani acum in octombrie . Baiatul ar fi la colegiu probabil.
cristinuk@ spune:
exista si cheminee chiar si la bloc majoritatea caselor dichisite au cheminee si piscina
scoala se plateste trimestrial si cantina separat
cait spune:
In mare parte s-a spus tot ce include un buget de familie pe aici.Da Coasta este destul de scumpa din toate punctele de vedere(chirii mari,case scumpe,servicii scumpe) dar soarele se plateste scump, zona turistica la fel.In afara de seloger.fr , leboincoin.fr mai este avendrealoeur.fr unde mai poti gasi anunturi si asa iti poti forma o opinie despre chirii.3,3 pieces inseamna camere efective pentru ca la ei nu se "numara" sufrageria.Eu am avut incalzire cu gaz,electrica iar acum am trecut pe clima reversibila dar mi se pare mult mai scumpa chiar daca toti spun ca iesi mai ieftin.Ma rog noi iarna dam caldura doar seara 2-3 ore maxi chiar daca suntem ziua acasa, dar nu avem copii caz in care se schimba situatia.Bugetul de cumparaturi este de 200-300 pe luna maxi pentru 2 persoane, pentru ca nu prea mancam carne si nu mancam mult in general.Cumparam produse bio din supermarket dar nu marca proprie pentru ca am avut cateva experiente nefericite,din Biocoop, in rest legume fructe din piata(mai rar ce e drept ca mi-e lene sa cobor in piata).Ma rog si in piata sunt legume si fructe luate din depozitele engross, importate, mai rar sunt producatori locali, iar daca sunt au preturi astronomice.
In rest mai ai asigurarile(masina,casa,sanatate,private) care sunt destul de scump zic eu de aceea trebuie cautat oferte,comparat,etc.Impozitele daca ai copii sunt diminuate considerabil daca nu platesti o gramada.(fonciere,habitation-f ridicate in sud si care cresc in fiecare an considerabil).
Ajutoarele(chirie,alocatii) se dau in functie de veniturile pe N-1 .
M-am intins cam mult.O zi buna tuturor.
www.biomonde.ecosapiens.ro
gabyv spune:
Buna
Noi cheltuim vreo 400 eur pe luna (mancare + produse pt casa), cand scriu asa mi se pare mult, dar ma uit f rar la preturi. Plus ca suntem doi, deci nu prea gatesc eu cine stie ce chestii complicate. Nu cumpar bio, chiar le evit , am avut ceva experiente neplacute. As putea sa ma duc in piata, dar fiind duminica, si cum ma trezesc tarziu, nu o mai apucam
Avem un buget destul de mare pe loisir si iesit in oras, mancam de 3 ori pe sapt afara, plus baruri ...
Eu cheltuiesc insa mult pe cosmetice si cam cumpar compulsiv la solduri.
Acum nu va zic de impozite si taxe, asa cum zicea Cait, cand nu ai copii, platesti mult mai mult decat face... cand vin impozitele este singura perioada a anului, cand regretam ca nu avem unii in dotare.
Noi avem incalzire pe gaze si mi se pare mult mai avantajos decat electric... dar oricum in Sud e mult mai cald decat aici.
allisi spune:
va salut si ma bucur nespus ca aici sper sa fiu bine primita de voi toate, si poate sa imi da_ti si mie un sfat, o parere .Am fost si anul trecut in luna iunie am stat in Fr.2 LUNI jumate apoi am mers in tara. Nu credeam ca o sa mai venim vreodata pe aici noi fetele, adica eu si cele doua fetite ale mele una are in martie 14 ANI iar cea pitica 2 ANISORI acu pe 30 OCT.Deci mai zicea cineva aici ca atunci cand a vazut pentru prima data FRANTA a zis e super, asa am zis si eu eram si sunt incantata la maxim de tot ce inseamna FRANTA, bine ca nu vede sotul ce scriu ca ma mananca.In momentul de fata am venit de 2 LUNI si iar nu stiu cat o sa stam, e o situatie zic eu mai complicata deoarece sotul meu unde lucreaza nu are acte iar eu nu lucrez stau cu pitica.nu pot spune ca nu ne descurcam eu zic ca e ok dar ca sunt atat de incerta ca nu stiu unde sa ne stabilim ,unde sa ne asezam odata pt.totdeauna.nu stiu daca ma intelege cineva dar e asa de greu cand trebuie sa iei o hatarare definitiva.sunt si putin speriata ca poate nu o sa invat limba fr.si vreau atat de mult sa stiu, dar daca se poate repede ceea ce nu prea cred ca o sa se intample prea repede, aici unde stam toti vb romaneste.Acasa in RO va spun sincer nu stiu de ce dar din punctul meu de vedere nu vad ca lucrurile or sa se aseze, din contra vad situatia foarte dezastruoasa,chiar am vazut la stiri ca vor ingheta salariile ,pensile nici nu vreau sa ma gandesc e cumplit.O casa am in tara si atat Prieteni adevarati dupa care sa plang nu prea avem ,nu stiu incotro sa ma orientez.cer un sfat orice si dau si pupicii si multe
Corina spune:
Lidia,bine ai venit! eu zic ca atita timp cit nu aveti acte nu poti face mari planuri de viitor.
In ce domeniu lucreaza sotul tau? nu poate sa trateze cu patronul sa ii faca acte? Copiii merg la scoala? cum s-au adaptat?
Nu ne-ai spus in ce regiune a Frantei locuiesti.
Pentru a invata limba franceza gratuit sint asociatii care se ocupa de imigranti si fac cursuri de franceza!
Spune-ne mai multe despre tine!