Strumfi de iul-aug 2007 (219)
Raspunsuri - Pagina 16
Vivela spune:
Cristina, Simo
, multumesc pentru raspunsuri.
cam asa fac si eu, doar ca al meu e f incapatanat si daca nu vrea el ceva, apoi atunci lumea trebuie sa se modifice dupa dorinta lui.
si asta cu cititul/scrisul e cam ca experienta cu scutecele: te straduiesti tu de innebunesti si copilul tot cand e pregatit renunta.
eu una nu tin neaparat ca el sa invete acum sa citeasca si sa scrie. e doar dorinta lui si eu doar vreau sa-i pun la dispozitie tot ce are nevoie sa-si satisfaca dorinta.
ma duc sa fac un suc de portocale fara portocale
. e cererea intensa si cred ca trebuie sa ma prefac ca storc ceva in paharul cu apa.
.
ddanagh spune:
Neata pe la pranz
CRistina, Simo, sincer ma apuca depresia cand va citesc. ma oftic tare fiindca Daria are mare potential, e genul care "fura din zbor" informatii. Asa a invatat cele mai multe chestii, nestiind exact cand, unde, cum. Stie si ea toate literele, spune alfabetul corect si scrie cateva cuvinte (numele ei, Eric, mama, tata, de-astea simple)insa eu nu am timp si recunosc parca nici rabdare nu mai am sa fac mai multe cu ea. Am cam lasat-o in plata Domnului in privinta literelor, in ultimul timp.
Si aici, Cristina iti raspund partial si la intrebarea ta: cum e cu doi? Fara niciun ajutor iti spun sincer ca nu e de doua ori mai greu, e de 10 ori mai greu. Ti se schimba totul radical. Pe de alta parte, nici nu ma mai vad fara copii mei, fac parte din mine, suntem un tot, nici nu mai stiu cum era inainte, simt ca doar asa putem fi fericiti pe deplin, doar asa simtim implinirea, doar in 4.
Ma enerveaza f tare ca nu ma simt eu f bine din punct de vedere fizic si asta imi afecteaza si timpul petrecut cu copiii. Saptamana asta am dus-o pe Daria la tara la mama, sper sa stea, astfel ca eu sa pot sa-mi fac mai multe investigatii. Poate prind mai multa putere.
un tot: Dana cu Daria (20.07 2007) si Eric (20.09 2010)
Vivela spune:
e, uite ca eu nu simt ca Dana. nu am niciun ajutor (da' niciunul!!) si nu mi se pare cu doi copii de doua ori mai greu. as zice chiar ca cu doi copii e un pic mai usor ca cu unul. serios vorbesc, cand sunt doar cu damian o iau razna uneori, ca el se plictiseste repede, daca e si david se mai ia cu el la o cearta, la joaca, la discutii, mai sta si-l observa cum se joaca, prinde lucruri din zbor, trece ziua fara sa simt.
deci mie mi se pare mai usor cu doi. singurul lucru care mi se pare mai dificil, dar care nu va dura la nesfarsit, este imbracatul si pregatirea de drum.
deci eu chiar cred ca mi-ar fi fost imposibil sa ma opresc la unul, n-as fi fost asa viteaza.
musso17 spune:
buna fetele
foarte interesant ce citesc
cu scrisul/cititul pe de'o parte zic ca e bine sa-l las sa faca lucrurile la timpul lor apoi zic ca ce minunat si mandra as fi daca ar stii insa dintotdeauna mi s-a dovedit ca mihnea face lucrurile dupa un ritm propriu...de exemplu sunt foarte mandra ca desi nu l-am pus sa spuna buna,multumesc,la revedere sau sa dea mana cu barbatii el o face si o face de mai bine de 1 an..la fel cu cifrele,numara tot ce prinde,socoteste defapt tot ce vede litere,flori,puzzel,cuburi,masini..si astea pentru ca asa a vrut si a simtit.
si eu tind sa cred ca e mai usor cu mai multi copii,se iau unul cu altul si le trece timpul mai usor si mai frumos,iar cel mic intotdeuana va fii mai precoc datorita contactului in permanenta cu cel mare...eu recunosc ca mi-as dori 3 copii dar sa vedem daca mai facem macar unu'![]()
cristina26 spune:
ddanagh Eu zic este nemaipomenit de bine ca Daria este interesata sa scrie sa citeasca, din punctul meu de vedere i-ai dezvoltat setea de cunoastere, iubirea de carti, iar pana la urma eu zic ca asta are cea mai mare importanta.
Vivela eu cred ca incerci sa faci prea multe, da-ti un timp sa te relaxezi, iar ai sa vezi cand tu esti mai calma si relaxata o sa fie si el.
Simo daca vrei sa il inveti sa citeasca in engleza trebuie sa o iei de la capat. Eu zic ca atunci cand il inveti sa citeasca in engleza vorbesti doar engleza cu el (asa el o sa vada diferenta). Intra aici: http://www.starfall.com/ si ai sa gasesti sunetele literelor, majoritatea sunt la fel dar vocalele sunt diferite (mai mult ca sigur tu stii asta deja). Matei zice ca duck se pronunta duc pt ca el citeste in romana. Ingrid iubeste la nebunie programul asta. Este gratuit si tare fain. Altele care le-am folosit eu cu Ingrid au fost: "Hooked in phonics" si leap frog DVD set. Letter factory a fost excelent, restul au fost OK. Dar eu cred ca website-ul care ti l-am trimis e suficient pt or si ce copil sa invete sa citeasca in engleza. Spune-mi ce crezi
.
Simo78 spune:
Cristina merci de site...Matei e f incantat! 
Musso sunt sigura ca Mihnea va fi foarte bun la matematica! Poti sa faci cu el jocuri cu numere gen "cate...ai?" cred ca va fi incantat ca te arati interesata de numerele lui.
Eu cred ca majoritatea copiilor au ceva care ii atrage in mod deosebit. Avem un baietel in grup care iubeste masinile si le stie ce marca sunt pe strada fara sa le vada firma (ceea ce eu nu sunt in stare sa recunosc nici macar un model mai vechi al masinii mele
, altii deseneaza, danseaza, inventeaza jocuri...Trebuie doar urmariti un pic si apoi incurajati.
mami de Matei
28 iulie 2007 si
16+ cu
Gabriel
ddanagh spune:
Gabi tot la asta imi este si mie cel mai greu, cand plecam undeva. pana ies pe usa ma gasesc sfintii
, pune-le tot ce le trebuie, schimburi, apa, mancare, suzeta, jucarii, bla, bla, estimeaza, programeaza
eu sigur ies ba nerujata 

, ba nepieptanata, sandalele sigur sunt desfacute, abia afara le inchid si tot asa. Imi mai este greu in concedii/deplasari. Ma enerveaza cand trebuie sa intru in camera de hotel la 22 max ca sa culc copiii cand eu as mai zace la terasa cu o bere in fata. Imi mai este greu cand DAria vrea sa desenez cu ea dar eu trebuie sa ma ocup de Eric, sa-i dau sa pape sau sa-l adorm si multe altele. Sunt sigura insa ca toate astea in timp vor pali si vor ramane din ce in ce mai mult partile pro doi sau mai multi copii.
Vad ca deja au inceput si ai mei sa mai interactioneze. Eric sta sa-l pieptene Daria
, se uita la ea cum sare cu minge de-aia saltareata, a inceput sa se joace amandoi cu masinutele pe covor. Mor de drag cand il vad pe Eric cum impinge la masinute si in loc de vrum, vrum, scoate un aaa, aaa cu intonatia de rigoare
. Pe de alta parte v-am povestit ce i-a facut Eric la cadouri de ziua Dariei. Pasiunea ei cea mai mare, sa coloreze nu o poate desfasura cum trebuie decat cand doarme Eric altfel toate culorile zboara intr-o secunda pe jos, cu o satisfactie maxima din partea lui.
imi ciocane unul in cap de azi de dimineata, ca o picatura chinezeasca
ce-o repara cu lovituri asa sacadate de ciocan? nu stiu
ddanagh spune:
Simo ai dreptate. Luca, baietul prietenei mele, cel cu care va tot spuneam eu ca ieseam zilnic in Ploiesti, nu l-am vazut niciodata jucandu-se cu altceva decat cu animale. E de-o varsta cu ai nostri, acum in aug face 4 ani si stie cu muuuuult mai multe specii de animale si de pasari decat mine, de la tucani pana la aligatori. Nu il pasioneaza deloc literele, cifrele, masinile insa la animale e cel mai tare pe care l-am cunoscut eu personal. Sigur va deveni ceva gen Steve Irwin daca va fi incurajat.
musso17 spune:
simona,am vazut ca are o inclinatie aparte petru cifre si forme..si da incerc sa plusez acolo desi mi-e greu ca eu am cam fost in plop cu matematica insa sper ca macar ii voi dezvolta afinitatea asta..mihnea recunoastea marca masinii noastre la altele faraa vedea sigla,ma termina cu inca una,inca una..i-am explicat ca sunt multe dar na,copilul o tine pe-a lui![]()
Simo78 spune:
Deci urmatoarea masina sa fie una custom made 
mami de Matei
28 iulie 2007 si
16+ cu
Gabriel