relatia nora- soacra
Raspunsuri - Pagina 6
luisa1983 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui bebe03 .. parintii care cresc fete sunt diferiti de cei care cresc baieti( mama de fata face orice ca ficei ei sa-i mearga bine in casnicie) de multe ori mama mea ii ia apararea sotului ca el sa se simta bine ... |
ma surprinde aceasta constatare a ta ! De unde esti tu atat de sigura de aceasta afirmatie , cum o poti demonstra?! Pe ce te bazezi , doar pe experienta ta?! Ai o fetita, este posibil sa ai al doilea copil si sa fie baiat!!!!
A citit fiul meu ieri (nu se gandeste inca la insuratoare, in primul rand ca este prea tanar si are altele de facut pana la a face acest pas important din viata lui),acest topic ,la sugestia mea, si, mi-a zis ca : ,,daca voi avea o sotie incapabila sa-mi respecte mama (adica pe mine) asa cum o va respecta mama mea, nicio problema , mama am doar una, femei/ sotie gasesc oriunde pe acest pamant !"Cum va gandi dupa ce se va casatori , nu stiu !
bebe03 spune:
DENIZEL asta si fac incerc sa mentin o relatie de suprafata cum zici tu, zic ca ea si fac ca mine, dar cind sare calul o mai pedepsesc, o lovesc acolo unde o doare mai mult, cu toate ca automat lovesc si in baiatul ei si-mi pare nespus de rau ca-l iubesc din tot sufletul
dar ce sa fac uneori aceasta masura se impune
dar asta e ...soacra mea e o femeie cu vederi limitate( ca sa fiu eleganta)
iar eu sunt prea sensibila si pretentioasa fiindca ma supar din orice fleac( asa crede sotul)
nu nicidecum nu sunt deloc puternica daca sufar cind ma jigneste ar fi bine sa pot sa rad la comanda sa-i zimbesc fals si apoi sa o injur in gind si sa trec mai departe ca si cum nimic nu s-ar intampla
dar eu pling ca fraiera ma doare capul o saptamina, imi afecteaza activitatea profesionala...si de aceea cind prind ocazia...ma "revansez" ca sa zic asa
bebe03 spune:
denizel soacra mea nu ma uraste nu am ajuns la concluzia asta, numai ca ii place sa ma provoace si de multe ori ma jigneste din rautate, fiindca nu-i dau voie sa ne dirijeze cum vrea ea
ea asa a fost obisnuita sa dirijeze pe toata lumea si in viata profesionala si in familie, cei doi fii si socrul s-au lasat dirijati de ea, ba chiar ii ziceau"colonelul"
cu cealalta nora se intelege fiindca a intrat in jocul ei din cauza aspectelor financiare( si soacra si socrul au niste pensii delea cum zic astea "nesintite" mai mari decit salariile lor de bugetari)
eu nu am putut fi condusa fiindca nu am salivat la banii lor fiindca am avut nu mi-a trebuit nimic de la ei, le-am multumit pentru barbatul care mi la dat si cu care am realizat multe in 13 ani de casnicie
ca mai exista conflicte si in familia noastra...exista( sunt oare familii care traiesc numai in lapte si miere?) intrebarea mea de inceput era de ce oare ne certam numai din cauza soacrei- niciodata nu ne-am certat din alte motive.
Luna1 spune:
Rufus in general relatiile ginere-socrii sunt mai bune, poate si din cauza ca ginerii nu dau atentie la cele mai mici detalii si nici nu sunt asa posesivi cum sunt femeile (care socotesc in general de cate ori a mers consortul la mama-sa, daca a pupat-o sau nu si altele).
Insa ar fi bine sa te gandesti cum ai simti ca parinte sa stii ca pe fetele tale le trateaza mama soacra cum o trateaza soacra pe bebe. (presupunand ca ce spune bebe e real, ca doar noi citim doar varianta ei aici).
Si noi tinem strans cu familia (extinsa, de baza, cum vreti sa o numiti). Cu soacra ma vad saptamanal, plus ca fie-mea e la ea doua zile pe sapt, mama sta momentan la mine, insa asta nu ne afecteaza independenta si nimeni nu m-a tratat ca pres de sters pe jos. Daca ar face-o da, relatiile s-ar duce pe apa sambetei. Insa e efectiv vorba de respect, acceptare, a isi sti fiecare rolul si locul. Nu inlocuieste nimeni pe nimeni, nu ne balamucim, ne respectam si ne simtim bine impreuna.
Luisa ce ai omis tu e exact respectul reciproc. Presupunand ca ceea ce a scris bebe e adevarat, nu vad cum fiul tau ti-ar fi alaturi in continuare daca tu i-ai trage sotia prin mocirla. Iar daca el chiar ar continua sa iti fie alaturi in situatia asta in care tu ti-ai bate joc de sotia lui, atunci mi-e mila de biata victima.
Bebe de Craciun, cand toata lumea a primit cadouri mai putin tu, poti sa-mi spui daca tu ai oferit cadouri socrilor?
Te intreb pentru ca in anumite familii exista intelegerea tacita a se oferi cadouri doar copiilor. In altele se ofera cadouri tuturor. De aceea e interpretabil gestul soacrei. Sotul tau a primit cadou din partea lor?
CorinaDani spune:
din cele scrise de tine inteleg ca nu ai avut niciodata o discutie cu soacra ta, legata de modul in care te trateaza si nemultumirile pe care le ai.
daca esti o femeie puternica, independenta, hotarata, ce te impiedica sa iei taurul de coarne si sa lamuresti direct cu soacra toate problemele relatiei ?
da, o sa se enerveze, o sa i se faca rau, o sa aiba palpitatii, o sa se vaiete la toata lumea ca vai, ce i-ai facut, etc. insa dupa ce se va linisti, poate va procesa tot ce ii vei spune si isi va revizui atitudinea fata de tine. desigur, s-ar putea sa iasa totul pe dos si sa nu-ti mai vorbeasca niciodata, insa macar vei ramane cu satisfactia faptului ca ai clarificat o data pentru totdeauna situatia neplacuta dintre voi doua.
daca nu vrei sa ai aceasta discutie, incearca sa-i trimiti o scrisoare, in care sa-i descrii toate problemele, fara sa o acuzi direct, o rogi doar sa inteleaga si punctul tau de vedere si sa incerce sa aveti o relatie cat de cat normala si civilizata.
iar sotului tau ar trebui sa-i explici ca a trecut de mult momentul in care ar fi trebuit sa taie "cordonul ombilical" care il leaga de mamitzica lui, ca e barbat matur, la casa lui, cu nevasta si copil, ca voi sunteti acum familia lui si trebuie sa fie el mediatorul acestei relatii, intre tine si soacra.
de ce nu-i spune soacrei tale "mama, te rog sa o respecti pe sotia mea, mama copilului meu. ea si copilul sunt familia mea acum, tu m-ai nascut si m-ai crescut, iti sunt recunoscator pentru asta, insa m-am saturat de conflictul asta mocnit intre tine si sotia mea; ce nu-ti convine la ea, ce rau ti-a facut, de ce o ignori si o jignesti ori de cate ori ai ocazoa ? nu te gandesti ca ma superi si pe mine cand o tratezi asa cum o tratezi ? de ce nu poti sa accepti ca asta e femeia langa care voi imbatrani ? vrei sa ajungem sa rupem orice legatura, sa consider ca nu mai am parinti ? ce aveti frate de impartit ? viata e scurta, merita s-o irosim in certuri, invidii, rautati, barfe ? de ce nu putem fi o familie normala, cu relatii normale?"
sotul tau, in loc sa-ti faca reprosuri, ar trebui sa incerce sa gaseasca momentul si modalitatea potrivite, sa-i deschida ochii mamei lui, sa ii explice ca el sufera cel mai tare pentru ca voi doua nu va puteti suporta.
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
bebe03 spune:
sa-i raspund si luisei
facind afirmatia aceea cu mamele de fete si cele de baieti nu am vrut sa jignesc pe nimeni
am constatat asta nu numai din experienta mea ci si din a altora...
si parerea baiatului tau e tot o dovada a cresterii si educatiei pe care i-ai dat-o( sa ma ierti dar inca o data nu mi-o luati in nume de rau)
mamele de fete din Romania asa cum spunea intr-o postare anterioara Luna, exagereaza in educatia lor, de ce de multe ori se spune in popor ca barbatului X nu i s-a taiat cordonul ombilical? Ele ce fac, din dragoste pentru acest copil il cocolosesc pana la 50 de ani...si rar accepta ca cineva sa-i ia locul...nici o fata nu-i de nasul lui... Dragi mamici de baieti lasati-va copii independenti,sa gindeasca singuri sa-si aleaga singuri drumul in viata, sa locuiasca singuri de la virsta majoratului, asa ve-ti avea o nora care va va multumi
Eu ani la rand m-am chinuit cu sotul sa-l dezvat de dependenta asta de mama, fiindca nu era capabil sa hotarasca singur pt. nimic la 24 de ani( cind ne-am cumparat primul televizor asta ca o paranteza, din banii nostri bineinteles nu am putut pina nu ne-a dat acceptul soacra)
incet, incet s-au rezolvat multe
luisa, spune-i fiului tau ca respectul trebuie sa fie reciproc, nora isi va respecta soacra daca si ea va fi respectata la randul ei
in aceasta ecuatie in care necunoscuta e ea, nora, tu ai un rol major
daca vei stii sa gestionezi relatia va fi bine,...daca nu va umbla din floare in floare ca.... de mama are doar una
sa aveti o zi buna
bebe03 spune:
de craciun nu am obisnuit sa le fac cadouri socrilor ci numai nepotilor, adica copiilor din familie...( socrilolor le fac cadouri si nu cu ocazii speciale, de ex. le ofer vacante pt. relaxare si tratament sau anul trecut am mers la restaurant de revelion- unde am platit noi- asta poate fi numit cadou?)
si DA sotul meu a primit de fiecare data cadou de craciun de la parintii lui in fata mea
stii e tare jenant cind toti inclusiv ea desfac cadouri in ajunul craciunului si numai tu nu ai ce desface!
ca sa fie lumea multumita o sa imi aduc cadoul de acum in sacosica de acasa
luisa1983 spune:
citat din mesajul lui Luna1 Luisa ce ai omis tu e exact respectul reciproc. Presupunand ca ceea ce a scris bebe e adevarat, nu vad cum fiul tau ti-ar fi alaturi in continuare daca tu i-ai trage sotia prin mocirla. Iar daca el chiar ar continua sa iti fie alaturi in situatia asta in care tu ti-ai bate joc de sotia lui, atunci mi-e mila de biata victima. |
Am editat postarea... Nu m-as comporta cu viitoarea nora, cum zice Bebe ca pateste cu soacra-sa , ar fi putut fi fiica-mea , si eu sunt femeie si am fost nora dar am fost respectata de soacra si ajutata . De ce oare?!
Nici mie nu mi-a fost usor sa trec prin anumite probleme legate de ea dar am comunicat ,ne-am respectat, m-a inteles, am avut amandoua rabdare si intr-un timp destul de scurt m-a sprijinit mereu neconditionat.
luisa1983 spune:
citat din mesajul lui bebe03 sa-i raspund si luisei facind afirmatia aceea cu mamele de fete si cele de baieti nu am vrut sa jignesc pe nimeni am constatat asta nu numai din experienta mea ci si din a altora... si parerea baiatului tau e tot o dovada a cresterii si educatiei pe care i-ai dat-o( sa ma ierti dar inca o data nu mi-o luati in nume de rau) |
OK! Atunci ti-as sugera inca de pe acum sa faci unele investigatii asupra educatiei primite de la parinti de potentialii parteneri ai fiicei tale !
Numai bine iti doresc si sa fie liniste in familia ta!
salcia spune:
Rufus, intelegi (iar) complet gresit. Eu am spus ca e bine si frumos sa ai o familie mare si armonioasa (cu soacre, cumnati, matusi, unchi, veri etc.) DACA SE POATE. Adica daca oamenii se respecta si sunt ok, e fain, si asta e varianta fericita. Din pacate se intampla (dupa cum se vede) ca nu toti oamenii sunt ok, nu toti oamenii sunt compatibili, nu toti oamenii au un minim de bun-simt si respect fata de ceilalti, asa ca, decat sa te simti tu aiurea si sa ai probleme emotionale si chiar fizice din cauza stresului provocat de acesti oameni, mai bine ii eviti. Si Bebe are dureri de cap, si va dadusem si exemplul mamei mele, care pe fondul asta a facut ulcer.
Eu una as vrea sa am o familie mare si fericita, din pacate nu am o relatie buna cu mama iubitului, adica s-au intamplat niste lucruri in trecut si eu nu ma mai simt confortabil in prezenta ei (el in schimb o vede aproape zilnic, si nu am nimic de comentat). Dar cu familia mea (parintii, sora, bunica etc.) avem amandoi o relatie foarte frumoasa, iar eu am crescut la bunici, cu multi unchi, matusi, verisori, deci stiu ce inseamna familie mare.
Cat despre "obiceiurile romanesti", unele ar fi faine, daca nu ar insemna si bagatul cu orice pret in viata altora, sau lipsa asta de intelegere a faptului ca la un moment dat copilul devine adult si are propria lui viata, isi ia singur deciziile etc. O fi si din cauza ca acum ceva vreme, oamenii se casatoreau si nora locuia cu socrii (cel putin in mediul rural, asta era "sistemul). Batranii (adica socrii) luau toate deciziile, iar nora devenea un fel de "sclava" in noua familie (cate povesti horror am auzit despre cum era pe vremuri de la bunica si de la alte rude in varsta...).
Ajung iar la concluzia ca e o problema de mentalitati si de educatie. Asa e cultura noastra, patriarhala si misogina, iar copiii sunt invatati de mici sa intre in niste roluri traditionale. Fata e liantul familiei, se ocupa de copii, de treburi etc., baiatul e "marele om" care nu trebuie stresat cu maruntisuri, si care trebuie menajat si de mama, si de sotie. Educatia asta e complet defectuoasa, si duce la tot felul de probleme in relatii/cupluri mai tarziu. Si sa stiti ca nu e numai o concluzie a mea, asa zic si studiile facute pe cultura/mentalitati/valori.
Chiar ma ingrozesc gandindu-ma la anumite lucruri, si imi aduc aminte de iubitul unei prietene (actual sot), ai carui parinti veneau din alt oras, de la sute de km, sa-i faca lui curat in garsoniera, sa-i plateasca facturile, sa-i schimbe becuri etc. Iar bunica ii facea geamantanul cand pleca de-acasa inapoi la Bucuresti. El era (si este) foarte ocupat, in fiecare luna se apuca de cate un nou hobby (si sa nu mai vorbim ca ii si fug ochii foarte tare...).