Viatza in Germania - cap.69
Raspunsuri - Pagina 9
Kamillentee spune:
Aoleu , ce de reactii!
Ma bucur nespus ca toate aveti copiii la scoli bune si curate! Asa s-o fi nimerit ca scolile pe care le-am vazut eu pana acum, nu putine la numar, sa nu arate intocmai civilizat, chiar daca cea in care lucrez se afla in unul din cele mai bine cotate cartiere. Ghinion, ce sa-i faci! Dar asta era doar un exemplu pe care l-am dat pentru a sustine ideea ca nu se face educatie! Imi mentin aceasta parere pentru ca vorbesc din interiorul unui sistem pe care il cunosc deja destul de bine. Asta nu inseamna ca sistemul romanesc e mai bun, ci ca, fiind a "a patra putere mondiala ca economie", parca ne-am astepta la un pic mai mult de la Germania chiar si in domeniul educatiei. ;)
Alina, da , asa este, copiii din Ro au nevoie de ajutor inca din clasele primare. Exemplul tau nu face decat sa confirme faptul ca gradul de dificultate este mult mai mare si, deci, un copil de clasa a 5-a, cum e fetita miandei, are un bagaj de cunostinte mult mai mare decat unul de aici. Parca de aici incepuse sa se atace lumea, de cand a zis mianda ca fetita ei stie mai multa mate decat copiii de aici. Ideea era ca asta nu ii face pe unii mai destepti decat altii si ca nimeni nu trebuia sa se simta atacat. Sunt doar doua sisteme diferite, in care se invata diferit. Un alt exemplu, in timp ce copiii din clasa 1 aici mai mult se joaca , un copil de clasa 1 din ro scrie cursiv, citeste fluent , rezolva ecuatii, scrie dupa dictare in engleza (asta face nepotica mea in cls 1 si da, parintii o ajuta zilnic!). Nu am spus insa ca aste e bine sau rau. Sunt avantaje si dezavantaje in ambele parti. In ce ma priveste, viata de profesor aici este mult mai lipsita de stres decat cea din Ro.
Cat despre traitul in trecut , asa este, trebuie sa ne bucuram de ceea ce avem in prezent, fara a incerca insa sa ne amagim! Din pacate, de prea multe ori se transmite celor din ro o imagine deformata despre viata de aici (nu este cazul vostru ), si poate asta este si unul din motivele pentru care unii par aroganti, iar altii , de aici sau de acolo, sufera de alte complexe.
Si cum vorba multa, saracia omului, ma opresc aici, dorindu-va o seara linistita, o duminca frumoasa si success la scoala!
K
aschiutza spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mianda Spuneti-mi va rog, dovada asta de vaccinari cum arata mai exact? Eu am un colt de hartie pe care sunt scrise vaccinurile ce i-au fost administrate de la nastere si pana in prezent. Dar nu are parafa nici semnatura.Mi-a fost data de medicul scolii atunci cand am transfetat copilul la colegiu in clasa a 5-a. Mi-a spus sa nu o pierd ca nu-mi da alta, ca e singura pe care o are . Chestia asta s-o traduc? Sau sa ma duc sa cer alta medicului de familie in baza acestei hartiute? Mie mi se pare ca asta n-are nici o valoare.Oricine putea s-o scrie. |
La farmaciile mai bine dotate exista de cumparat carnete internationle de vaccinuri. Sau il trimiti pe sotul tau la doctorul de familie sa ceara un astfel de caiet, apoi sa ti-l trimia prin posta si il rogi pe doctorul tau din tara sa iti treaca in el vaccinurile facute.
Eu nu am avut asa ceva, sotul l-a pierdut, asa ca ne-am facut noi pt re-vaccinari (sunt unele care se refac la fiecare 10 ani).
Daca le treci in acel caiet e mai bine, ca asa o sa aiba fetita ta sub ochi ce a facut si ce nu, decit unele pe caiet, altele pe o foaie...
In Germania nici un vaccin nu e obligatoriu, dar majoritatea sunt acoperite de casa de asigurari (cele obisnuite, nu toate dintre cele "exotice"). Vaccinarea se fac la cabinet (nu am auzit sa se faca aici in scoala) si numai contra semnaturii de accept a parintilor.
Amonar spune:
Ce fain ca ati dezvoltat subiectul invatamantului! Am reusit in sfarsit sa fac o comparatie mai ampla intre olanda si germania Da, stiu, eu am placa stricata pe olanda....dar e la o aruncatura de bat si tin cont si de ea. Ma incanta ce am citit, acelasi mod de abordare a copiilor, accentul este mai holistic, adica si dezvoltarea de soft skills (a stii sa te prezinti/vinzi) si dezvoltarea unei personalitati zelfbewust. E chiar foarte ok. Tin minte ca spunea un olandez facand comparatie intre invatamantul roman si cel olandez: de ce sa-mi pierd timpul sa invat cartea de telefon pe de rost cand mai bine invat cum sa o folosesc si sa-mi caut informatile necesare. Gasirea de solutii e mai importanta decat memorarea de date/informatii pe care le uiti pana la batranete fiindca nu le mai folosesti.
Eu imi doresc mai bine ca fiul meu sa invete sa stie sa faca alegeri care i se potrivesc in viata, decat sa fie primul la mathe. Daca are cap pt mathe ok, daca nu, nu. Prefer sa pun accent pe talentele care le are decat sa-l presez cu chestii care nu-i vor folosi in viata.
Noi mai asteptam un an pana la scoala si deja ma ingrozesc cand ma gandesc ca va trebui sa stea in banca 'nemiscat' cateva ore pe zi Mi se pare mult prea devreme pt chestii obligatorii. Parca m-ar tine pe mine cineva in cusca, dar mai pe el...
Alina spune:
Kamilentee,tu ai copil sau ai avut copil de clasa 1?Nu as vrea sa ne vorbesti din carti sau din auzite,sincer,incep sa am mari retineri de credibilitate...
Sincer,ca mamica de clasa 1,nu am avut senzatia asta.Niciodata.Drept e ca au facut adunari si scaderi pina la 20 dar in a doua au facut si inmultirea si impartirea ceea e in Ro,nu.
Bineinteles ca au invatat sa scrie cursiv si sa citeasca fluent inca dupa primele sapt de scoala (nu vreau sa intru in amanunte dar o pot face pe privat pt cele efectiv interesate...)si totusi scrierea si citirea in germana sunt mai grele decit in romana,cuvinte mult mai lungi,eh,nu am chef sa intru in amanunte si sa conving pe nimeni.
In ianuarie(clasa1) fiica-mea avea deja abonament la biblioteca,citea carti greute si cum am zis,fiica-mea e un copil normal,nu e mai bun ca unul din Ro .
Si sa-ti spun ceva,mi-a placut fff mult cum au facut,cu fff mult desenat,planse,un mod mult mai placut de a invata.
In afara de scoala,majoritatea copiilor fac si activitati extrascolare.Fiica-mea face balet si pian,are 3 dupa amieze pline.Le face la un nivel bun,la balet merge la al treilea ex pt diploma RAD iar la pian face la sc de muzica,exerseaza zilnic acasa cel putin 30 min.Ce sa-i mai cer la 6,6 ani?Nu,merci,las placerea ecutatiilor in clasa 1 copiilor din Ro .
Nu sunt profesoara dar cum am spus,nu sunt prea straina de sistemul de inv si ideile prezentate de tine nu mi se par obiective.Ai vazut cam cum au scris si celelalte mamici...
E cum am zis,astept atit eu cit si celelalte mamici cred,corectitudinea miandei vis-a-vis de pers care una scrie aici si exact pe dos in privat ,e o chestie de moralitate...
Alina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Amonar Ce fain ca ati dezvoltat subiectul invatamantului! Am reusit in sfarsit sa fac o comparatie mai ampla intre olanda si germania Da, stiu, eu am placa stricata pe olanda....dar e la o aruncatura de bat si tin cont si de ea. Ma incanta ce am citit, acelasi mod de abordare a copiilor, accentul este mai holistic, adica si dezvoltarea de soft skills (a stii sa te prezinti/vinzi) si dezvoltarea unei personalitati zelfbewust. E chiar foarte ok. Tin minte ca spunea un olandez facand comparatie intre invatamantul roman si cel olandez: de ce sa-mi pierd timpul sa invat cartea de telefon pe de rost cand mai bine invat cum sa o folosesc si sa-mi caut informatile necesare. Gasirea de solutii e mai importanta decat memorarea de date/informatii pe care le uiti pana la batranete fiindca nu le mai folosesti. Eu imi doresc mai bine ca fiul meu sa invete sa stie sa faca alegeri care i se potrivesc in viata, decat sa fie primul la mathe. Daca are cap pt mathe ok, daca nu, nu. Prefer sa pun accent pe talentele care le are decat sa-l presez cu chestii care nu-i vor folosi in viata. Noi mai asteptam un an pana la scoala si deja ma ingrozesc cand ma gandesc ca va trebui sa stea in banca 'nemiscat' cateva ore pe zi Mi se pare mult prea devreme pt chestii obligatorii. Parca m-ar tine pe mine cineva in cusca, dar mai pe el... |
Ramona,e realist mesajul tau .Fain exemplul cu cartea de telefon dar exact asa e...
Da,nici nu nu vreau ca ai mei copii sa fie buni la toate,vreau sa reusim sa faca exact ceea ce li se potriveste si ii face fericiti.
De ex,fiica-mea e buna la mate dar sunt sigura ca va face ceva in domeniul uman,simt ca e o artista .
mianda spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Alina ... E cum am zis,astept atit eu cit si celelalte mamici cred,corectitudinea miandei vis-a-vis de pers care una scrie aici si exact pe dos in privat ,e o chestie de moralitate... |
Esti singura care-si doreste acest lucru. Nu fi asa inversunata, n-ai de ce. Sunt lucruri in viata mult mai importante dacat...discutiile acestea inutile. Nu era decat un exemplu de cat de sinceri sunt oamenii in lumea virtuala si nu numai.
O chestie de moralitate este sa pastrez anonimatul celor care m-au rugat sa fac acest lucru.
Este strict optiunea ta daca mai participi sau nu la aceste discutii legate de invatamantul din Germania.
Vad ca celelalte fete participa cu placere la aceasta dezbatere si nu vad de unde atata incrancenare impotriva mea. Sau poate ca mi-am permis sa afirm ca fii-mea e mai buna la mate...Stai linistita, mai are muuuuult...de invatat. Ca am ales pentru ea scoala din Germania, este pentru ca am decis ca este mai buna pentru ea decat cea din Romania. Asta ce inseamna???
ceska777 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Alina Sunshine,una e sa vorbesti 2-3-4 limbi la perfectie ca limbi materne si alta e sa inveti engleza si franceza la scoala...Ti-am zis ca fiica-mea e incomparabil superioara la lb germana unui baietel cu germana de scoala si gradinita germana in Ro. Scuze ca intervin la obiect dar: chiar nu poti compara in cazul asta cunostiintele de limba germana ale celor doi copii. Desi fiica ta a invata intai romana deci asta ar fi teoretic limba ei materna, traieste aici unde aude numai germana. Acum poti poate spune ca asta e limba ei materna pe langa romana. Baietelul ala, daca nu s-a nascut intr-o familie de etnici nemti cu bunici care i-au povestit in germana si a invatat-o doar la gradi si apoi la scoala nu poate sa aiba vocabularul fiicei tale. Cel putin nu la nivel de scoala generala. Limba germana vorbita aici are atatea neologisme din engleza, altfel "traieste si evolueaza" limba vorbita aici in comparatie cu cea care se vorbeste in Romania in scoala. E greu sa mergi la o scoala germana si acasa sa vorbesti romaneste.... In ceea ce priveste virsta la care merg la facultate,aici e ideea ca nu toti trebuie sa faca facultate,exista si joburi dorite si fara univ sau alta forma de inv. Stiu de la cumnat ca el a terminat gimnaziu cu abitur de unu si ceva dar nu a vrut sa mearga la univ,a vrut sa lucreze deja,avea vreo 2 joburi la niste firme(asigura service la reteaua info)si un job ca pianist pt comunitatea catolica din zona(in paralel cu gimnaziu a facut si o scoala de muzica).Peste niste ani si-a dat seama ca s-a plictisit cu jobul si poate sa evolueze si s-a inscris la univ,a terminat deja de vreo 3 ani cu master si doctor arbeit cu tot.Ca el sunt multi si e un concept de viata.Aici nu e musai sa faci facultate...la noi,vai-vai,cel putin in ultimii ani cu tot soiul de univ aparute peste noapte,toata lumea s-a "captusit"cu studii universitare . Aici iti dau dreptate: sistemul de aici e mult mai flexibil si ofera altfel de posibilitati. Poti face Realschule si apoi sa iti dai peste ani Abiturul si sa studiezi. Poti fi bun intr-o meserie si fara sa ai studii universitare doar cu un Ausbildung in directia respectiva. Sunt parcursuri in viata total diferite care pot duce la aceeasi finalitate, cu mai putine constrangeri. In Romania ultimilor 10-15 ani cred ca au fost mai multi absolventi de facultate decat in ultimii 10 ani post comunisti, desi nu a fost vreo crestere demografica. Mi s-a parut anormal un pic ca unei casiere la banca sa i se puna in vedere ca trebuie sa aiba studii superioare altfel isi pierde slujba. Oare unui absolvent de finante banci ii e locul la casierie? Aici esti casier la banca cu Ausbildung doar. E o diferenta si din anumite puncte de vedere sistemele nici nu se pot compara. Alina,mami de 2 copii minunati |
Ceska, mamica de Benjamin
mic si scump (23.12.2007)
Blogu` nostru
Am venit pe lume...asa a intrat Benji in viata noastra
sunshine2009 spune:
Amonar, m-a uns la suflet mesajul tau! ti-as fi dat 10x aproba dar nu ma lasa!
Alina, nu citesc topicuri despre ce se intampla acuma in scoala din ro, daca am intebari imi intreb familia sau prietenii din romania.
Ceska, si mie mi s-a parut comparatia nu chiar corecta, tocmai pentru ca ma referisem tot la familii mixte ce traiesc in romania. Tocmai ca nu poti compara cum invata germana de la o educatoare care poate tot ca limba straina a invatat germana si nu ca limba materna. E exact ca la noi, cele care scriem aici, si care majoritatea vorbim f bine germana, dar recunoastem singure ca la anumite capitole suntem depasite. Pentru ca nu tine numai de limba, cat si despre anumite legaturi, jocuri de cuvinte, basme, dialecte, cultura samd si care poti invata chiar numai prin a trai intr-o tara respectiv de la parinti.
Exact asta imi place la sistemul de aici, faptul ca pentru "bucatica" de carte pe care o inveti, o sti calumea, este exact ceea ce iti trebuie ca sa-ti practici meseria, si exact meseriile cele mai des intalnite, cum era si exemplul caseritei, (de banca, de aldi sau la baumarkt) iti ofera un trai de viata decent. Cu siguranta nu-si permite concediu in fiecare an pe seyschellen, dar in turcia all-inklusive odata la doi ani tot merge.
mianda, mie imi place subiectul, si cred ca si la celelalte fete. Ne impartim cam in doua,adica cele cu experienta deja si cele cu viitoare experienta. Si macar stim si noi cam pe unde si ce ne asteapta. Si mi se pare o "polemica" plina de critici constructive.
Nu stiu daca de el exact era vorba, dar noi avem un "impfpass" galben, o carticica unde se trec toate vaccinurile de cand se naste BB. Pentru copii sunt multe gratuite, din pacate pentru adulti depinde mult de casa de asigurari, in multe cazuri costa si costa chiar f mult, chiar care nu sunt exotice, gen Hepatita.
Simona, noi campul de zmeuri chiar l-am gasit din greseala trecand pe langa el.
Cresterea in greutate
Perioadele de crestere
Alina spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui mianda
Esti singura care-si doreste acest lucru. Nu fi asa inversunata, n-ai de ce. Sunt lucruri in viata mult mai importante dacat...discutiile acestea inutile. Nu era decat un exemplu de cat de sinceri sunt oamenii in lumea virtuala si nu numai. O chestie de moralitate este sa pastrez anonimatul celor care m-au rugat sa fac acest lucru. Este strict optiunea ta daca mai participi sau nu la aceste discutii legate de invatamantul din Germania. Vad ca celelalte fete participa cu placere la aceasta dezbatere si nu vad de unde atata incrancenare impotriva mea. Sau poate ca mi-am permis sa afirm ca fii-mea e mai buna la mate...Stai linistita, mai are muuuuult...de invatat. Ca am ales pentru ea scoala din Germania, este pentru ca am decis ca este mai buna pentru ea decat cea din Romania. Asta ce inseamna??? |
Nu sunt sngura care-si doreste acest lucru,stai linistita .
Nu am nici urma incrincenare impotriva ta,fii pe pace insa modul cum ai tratat subiectul,respectul pe care mi l-ai aratat ca ne-am facut timp sa-ti raspundem si chiar cum ai scris acest mesaj,ma face sa ma indoiesc asupra bunelor tale intentii...
Nu ma intereseaza absolut deloc cit de eminenta e fetita ta la mate ,doar am vrut sa-ti atrag atentia atit eu cit si celelalte fete ca pronesti de la o idee complet aiurea cu superioritatea in care crezi...si cei ancorati puternic in trecut si cu ideilea astea,aici nu fac mare lucru si asta ti-o spun din experienta mea si ai vazut ca si celelalte fete au spus-o...
Acum nu-mi impui tu la ce discutii sa particip si la care nu,deocamdata cred ca sunt mai in masura sa particip la discutiile legate de inv de-aici,cum am zis,povestesc din ce am trait si traiesc,nu din carti,nu din ce mi-a povestit mamica unei fetite sau strabunicii in metrou iar daca ti se par inutile discutiile noastre dupa cum ai afirmat acum si atunci cind ai spus ca stii programa si ce se "invirte pe.aici",nu pot decit sa-ti ofer emoticonul cu valiza .
edit:moral era sa pastrezi anonimatul persoanei fara sa arunci manusa pe forum...e minunat cum ai dat-o la intors
Alina spune:
Ceska,daa,ai si tu dreptate cu germana invatata aici si cu cealalta chestie vis-a-vis de flexibilitate .Ce am observat:fiica-mea care vorbeste romaneste aici numai cu mine(ma rog,cu prietenele mele,cu ai mei,emisiuni in lb romana,carti,tot arsenalul)se descurca mult mai bine in conversatiile romanesti decit cum se descurca in germana copilasii din Ro care invata germana in tara in scoli si gradinita,le lipseste conversatia si antrenamentul.
Si mai am o idee pe care am observat-o:in general,copiii invata germana fara accent si o vorbesc efectiv ca nativii cam pina in maxim 10 ani.La alta limba asta nu s-ar simti dar la germana da...unele accente de la limbile latine sunt faine dar cel de la limbi gen rusa,limbi asiatice nu suna prea fain si asta e parere personala .
Sunshine,si eu vorbesc cu familia si prietenii din Ro si multi s-au minunat ca imi dau copila la scoala la 6,5 ani impliniti.Vai,e micuta,vai ii iei copilaria,parca as fi integrat-o in armata .Insa ea era atit de pregatita incit inca un an in gradinita nu ar fi facut decit sa o tin pe loc din toate punctele de vedere.Si a fost foarte foarte bine,am avut timp de toate,nu am neglijat nimic...