Viatza in Germania - cap.69
Raspunsuri - Pagina 8
kariguld spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Kamillentee Salut, fetelor! Va citesc de ceva vreme, ocazional, dar nu am apucat inca scriu, mai mult din lipsa de timp. Va apreciez insa pentru ceea ce faceti , atat in ce priveste informatiile pe care le oferiti, cat si ajutorul pe care il oferiti celor care au nevoie. Ultima discutie, cea referitoare la invatamantul german, m-a facut sa reactionez, mai mult pentru ca sunt in cunostinta de cauza. Sincer, cred ca ati taxat-o un pic cam dur pe mianda, care, desi cel mai probabil a folosit un simplu stereotip, din pacate l-a cam nimerit! Nu ca ar fi copiii romani mai destepti ca nemtii sau invers, ci ca sistemul de invatamant nemtesc este unul care lasa mult de dorit, lucru de care se plang chiar nemtii, dar nu fac mai nimic in sensul acesta. Lucrez in invatamant in Germania de cativa ani si am lucrat si in Romania ani buni, deci pot sa le compar si sa constat cu tristete ca nu e nici unul mai bun decat altul! Din contra! Germania e net superioara Romaniei din alte puncte de vedere (nivel de trai, sistem medical etc. etc.), dar NU cand vine vorba de invatamant! Daca in Romania invatamantul ii dezavantajeaza pe profesori prin salarii mizere, din pacate, in Germania cei dezavantajati sunt copiii! Si asta pentru ca in scoli nu se face educatie. Profesorii stau bine mersi pe un loc de munca sigur si bine platit, refuzand sa faca EDUCATIE! E trist, dar adevarat! Profesorul vine(cand vine), isi preda lectia, nu e dispus sa raspunda la intrebari in caz ca elevii au nelamuriri, nu il intereseaza daca in jur e un haos, daca sala de clasa arata ca un grajd …. Isi preda lectia si pleaca! Fara sa se implice deloc. Asa stau lucrurile, pe scurt. Voi ati vazut cum arata salile de clasa in majoritatea scolilor, in special la clasele mai mari? Intr-un cuvant: MIZERABIL! Nu voi face o descriere detaliata, decat daca va fi nevoie. Eu lucrez intr-un Gymnasium, dar am facut de cateva ori Vetretung pentru colegi din alte scoli si..acelasi lucru! In Ro, multe din asemnea scoli nu ar primi aviz de functionare, pe motiv de igiena. E trist, si daca nu as vedea cu ochii mei, nu as crede, cu atat mai mult cu cat unul din ‘stereotipurile’ folosite adesea pentru nemti e curatenia! Dar mizeria e rezultatul nefericit al faptului ca in scoli nu se face educatie , cat si al faptului ca statul se implica mult prea putin in a aloca fonduri pentru renovari, curatenie etc. Ce mi se spune mereu e ca asa e sistemul, ca nu sunt bani pentru renovari, iar pe profesori nu ii intereseaza ce fac copiii in pauze si nici nu le fac vreo observatie, ca nu e treaba lor! Se merge pe o filosofie in care copilul/adolescentul are voie sa faca ce vrea, fara a i se pune interdictii sau a fi luat la raspundere. Daca ii intrebi pe parinti daca le convine cum arata clasa in care invata copiii lor, iti raspund resemnati ca asa e in toate scolile. Poate unele dintre voi imi veti da dreptate, chiar si tacit. Iar daca aveti experiente fericite in acest sens, nu pot decat sa ma bucur. E adevarat ca modul in care invata copiii este diferit de Romania, dar la fel de adevarat e ca majoritatea au nevoie de Nachhilfe sau profesori in particular, mai ales daca parintii nu sunt in masura sa ii ajute. Si asta si pentru ca e prea mare saltul intre lejeritatea primilor ani de scoala si ‘cantitatea’ si gradul de dificultate din clasele mai mari. Revenind la afirmatia miandei, cred ca fetita ei de clasa a 5-a poate fi mai buna la mate decat copiii din scolile de aici. Si nu ar trebui sa se simta nimeni ofensat! Asta nu-i face pe unii copii mai destepti decat pe altii. Pur si simplu asa e sistemul. Cel mai probabil se vor ajunge unii pe altii din urma. Sper ca interventia mea sa nu supere pe nimeni. Cred ca este important sa prezentam lucrurile realist. Fiecare padure are uscaciunile ei si nici Germania nu face exceptie. Va doresc o seara frumoasa! K |
prima mea reactie, sincera, tu chiar lucrezi in Germania? dar probabil ca lucrezi intr-o scoala mai veche si neintretinuta.
nu cred ca cineva a afirmat vre-odata pe aici ca in Germania totul e super-perfect. dar totusi, Germania e parca a patra putere mondiala ca economie, apoi are protectie sociala foarte buna si multe...multe....
daca sistemul de invatamant e mai prost ca in Romania, ma intreb cum naiba or reusi (au reusit) sa se dezvolte?
afirmatiile tale ca tot sistemul german si in toate scolile.....e cel putin exagerat. sa nu uitam ca Germania are 88 de milioane locuitori, in timp ce Romania 20 milioane. a, ca experienta ta este una neplacuta, se poate, nu o raporta insa la toate scolile de aici.
copii mei au mers intr-o scoala veche, dar niciodata n-am vazut mizerie sau miros la toalete. si te asigur ca am fost de multe ori la scoala. apoi scoala a intrat in reparatii capitale, adika s-a demolat aspoi s-a construit una noua. vrei sa stii in cat timp? intr-un an si ceva. daca nu ma crezi iti dau pe PM adresa scolii si numele ca sa vezi pe internet linkul lor. in timpul constructiei copii au invatat in containere, e a devarat cam inghesuite dar curate. diriginta lor era obsedata de curatenie. din spetembrie scoala e gata, moderna si foarte curata (merg cam o data pe luna acolo, deci stiu ce spun). au inclus in cladire si schuletreff, securizata si dotata cu de toate.
bine, eu nu pot afirma ca in toate scolile din Germania sau macar landul unde locuiesc Bavaria este asa, dar sunt convinsa ca exista putine scoli unde este mizerie.
si ca sa revin, mianda cerea informatii despre cum se procedeaza la inscrierea copilului la scoala. nimeni n-a impuns-o, eu cel putin i-am spus exact care sunt procedurile, iar ea a venit si-a spus "da, dar eu am auzit de la mama unei fete....." si celelalte fete au explicat fiecare cum este si ce pasi trebuie facuti. n-a cerut detalii despre compararea celor doua sisteme, care oricum n-au nici o relevanta la inscrierea la scoala aici.
legat de violenta in scoala, am mai auzit ca se intampla. dar sunt cazuri rare si se iau masuri imediate. sigur si precis iti spun, cunosc bine cateva cazuri. chiar recent baiatul meu a fost agresat in pauza, politia a sosit imediat, directorul ma chemat pe mine, copii agresori au fost dusi la politie ptr declaratii (erau mai mari ca baiatul meu). cativa copii "mai pe faza" au filmat incidentul cu telefoanele mobile, politia le-a confiscat ca probe, apoi le-au inapoiat. se va lasa cu proces si pedepse ptr agresori.
deci violenta e pedepsita, nu-si face fiecare de cap cum vrea.
pentru copila miandei si oricare alt copil care vine sa locuiasca in Germania, cel mai important este sa mearga intr-o scoala unde poate invata limba. caci fara limba poti sa fii doctor in matematica sau fizica, ca nu pricepi nimic.
si mai repet ce spuneam ieri, nu e asa de important ce am fost fiecare in Romania (sigur ca are partea ei de importanta ca experienta de viata) aici incepem o noua viata, ne adaptam cerintelor/legilor/sistemelor de aici daca vrem sa ne fie bine.
inca un a si ma duc, am observat ca oamenii ancorati puternic de trecut, inainteaza foarte greu in viata. nu toate drumurile sunt drepte si dun numai in sus, din pacate cararea vietii mai si coboara sau face ocolisuri, asa ca trebuie sa ne adaptam ca sa mergem inainte.
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
sunshine2009 spune:
Fetele,
stim toate ca nici aici si nici in ro sistemul de invatamant nu e perfect, diferenta e ca aici dupa ce se observa ca ceva nu functioneaza, au vointa si mijloacele finaciare de a schimba ceva. Sunt multe articole pe tema asta, de ex:
http://www.spiegel.de/schulspiegel/wissen/0,1518,733188,00.html
http://www.bmbf.de/de/899.php
Nu pot sa fiu insa de acord cu afirmatii de genul ca aici vorbesc multi copii doua limbi ceea ce in romania nu. Faptul ca vorbesc limba materna+limba tarii nu mi se pare decat de bun simt. In plus, cati imigranti sunt aici si cati in ro? Si ce experiente aveti voi in ro?
Eu am legatura cu Ro prieteni respectiv familie in Timisoara/ Oradea/ Cluj/Sibiu. Pai 90% dintre prieteni repesctiv din familie vorbesc cel putin 3-4 limbi, pentru ca provin tot din familii mixte, au invatat romana ca doara traiesc in ro si au invatat engleza sau/si franceza ca limba straina in scoala.
Si eu am inceput scoala in ro la 6 ani, la 17 am facut bacu, la 23 am terminat o facultate de 6 ani. Si cu toate astea cand m-am incris aici la faculta, colegii mei de an erau cam cu 1-2 ani mai...mari ca si mine...A fost si pentru mine surpriza, ma asteptam sa fiu cea mai mare. Iar experienta mea personala a fost ca in meseria respectiv calificarea mea, la nivel de fachhochchule/uni s-au completat cele doua sisteme foarte bine. Ceea ce "lipsise" de la scoala romaneasca, am reusit sa completez cu cea de aici.
Dar intr-adevar, nu mai pot compara sistemul romanesc de invatamant din ultimii 10 ani, cu sistemul de invatatmant de scoala primara de aici. Peste vreo cativa ani voi vorbi si eu la nivelul asta din experienta proprie
Cel mai important insa mi se pare si mie cum zicea Kariguld, sa nu traiesti in trecut ci sa accepti ca de acuma traiesti intr-o alta tara, si sa incerci sa te adaptezi tu sistemului, sa obtii maximul de la el fara sa incerci sa-l schimbi care-mi arata a lupta cu morile de vant.
Are careva dintre voi experienta cu scolile private de aici? Ce taxe, beneficii, dezavantaje samd ar fi?
Cresterea in greutate
Perioadele de crestere
Alina spune:
Sunshine,una e sa vorbesti 2-3-4 limbi la perfectie ca limbi materne si alta e sa inveti engleza si franceza la scoala...Ti-am zis ca fiica-mea e incomparabil superioara la lb germana unui baietel cu germana de scoala si gradinita germana in Ro.
In ceea ce priveste virsta la care merg la facultate,aici e ideea ca nu toti trebuie sa faca facultate,exista si joburi dorite si fara univ sau alta forma de inv.
Stiu de la cumnat ca el a terminat gimnaziu cu abitur de unu si ceva dar nu a vrut sa mearga la univ,a vrut sa lucreze deja,avea vreo 2 joburi la niste firme(asigura service la reteaua info)si un job ca pianist pt comunitatea catolica din zona(in paralel cu gimnaziu a facut si o scoala de muzica).Peste niste ani si-a dat seama ca s-a plictisit cu jobul si poate sa evolueze si s-a inscris la univ,a terminat deja de vreo 3 ani cu master si doctor arbeit cu tot.Ca el sunt multi si e un concept de viata.Aici nu e musai sa faci facultate...la noi,vai-vai,cel putin in ultimii ani cu tot soiul de univ aparute peste noapte,toata lumea s-a "captusit"cu studii universitare .
kariguld spune:
fetelor, voi mergeti la camp sa adunati capsuni?
Sunshine, eu am trecut cu copii si prin sistemul romanesc de invatamant. deci pot face comparatii, dar nu le mai fac.
motivatia principala ptr care ne-am stabilit in Germania a fost scoala copiilor. desi in Romania aveam totul, nu ne pare rau de schimbare.
foarte adevarat ca nici un sistem de invatamant din lume nu-i perfect. insa cand facem alegeri, punem in balanta si ce cantareste mai avantajos ptr fiecare, intr-acolo se indreapta.
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
sunshine2009 spune:
Alina,
nici nu am sustinut altceva.
Ti-am dat exact exemple de copii din romania, din familii mixte gen nemti/unguri , nemti/sarbi samd,deci care cresc cu doua limbi materno-paterne care invata romana pentru ca locuiesc in romania si invata si ei doua limbi straine in scoala. Deci nu vad unde ar fi superioritatea/ inferioritatea intre sisteme.
Iar faptul sustinut de tine, ca in ro este exceptie sa incepi la 6 ani scoala ti-am demonstrat prin exemplul prorpiu ca nu este asa. Din cate stiu eu si prin ce am trecut, e chiar invers, cel tarziu la 7anijumate eram inscrisi in clasa 1-a. Si toti dintre colegi am mers la 6 ani si ceva la scoala, am avut doar vreo 2 care sa fi mers scurt dupa 7. Chiar nu stiu pe nimeni care sa fi inceput la 8 ani...
Intr-adevar nu m-am exprimat bine, trebuia sa detaliez legat de experienta de aici. Colegii erau mai mari pentru ca multi facusera abi la 20 de ani. Din diverse motive, incepand cu lehre, job samd. Si ei mi-au spus ca in germania e imposibil aproape sa faci abi la 17.
Dar chiar asa mult sa conteze varsta cand judeci un sistem de invatamant sau in ce fel ti se potriveste tie/ respectiv copilului tau? Nu am fost de acord nici cu sistemul din ro de meditatii si diverse cadouri, dar nici nu este chair asa de lepadat cum incearca unii sa-l faca (ma refer inca la sistemul in care am invatat eu deci pana acuma 10 ani). A tinut si tine f mult si de copii si de profesori si de scoala unde s-au aflat. Altfel am fi fost si noi la nivel de lume a treia...si sa nu uitam pana una alta de ce personalitati avem si noi in tara....
Si apropo, nici n-am sustinut ca e obligatoriu sa faca toti faculta, ti-am zis doar ca pot compara doar la nivelul unde am avut eu experienta proprie.
Daca pentru ceva ii invidiez pe nemti este pentru acest selbsbewusst si felul cum stiu sa se vanda. Si asta este ceea ce se invata parerea mea cel mai mult aici, incepand chiar din scoala.
Sa nu mergem mai departe decat celebrul Oktoberfest. pai ce, romanii n-au avut balci cu carusel si vata pe bat? si americanii n-au? si irlandezii n-au bere? dar uite, nemtii cand prind o ocazie cum isi iau tracht-ul pe ei si fuga fuguta, sunt mandrii de cine sunt. pai mai fetele, cate dintre noi isi imbraca ia pe ele ca mergem la un botez? si cred ca oricare din noi recunoaste ca e de mii de ori mai frumoasa cusuta si decorata decat bluza alba de la "dirndl".
Cresterea in greutate
Perioadele de crestere
sunshine2009 spune:
Kariguld
eu de-abia astept sa mergem la capsuni. Si in plus am descoperit si un camp de zmeuri! Sa strang si pentru dulceata
Cat de mari iti sunt copii? Eu dupa cum am zis, de-abia peste cativa ani voi avea experienta persoanala a scolilor primare de aici, si voi putea deci sa vorbesc la nivelul asta in cunostinta de cauza. De aceea ma si intereseaza mult subiectul, si mai ales ce stiti voi restul de scolile private de aici, in ce masura chiar se merita.
Cresterea in greutate
Perioadele de crestere
zuzi.simona spune:
si eu vreau la capsuni! anul trecut a fost prima experienta aici si chiar daca am fost nepregatita a fost fain
dar cum gasiti campurile astea, treceti pe langa si le vedeti (ca eu asa am facut anul trecut) sau se anunta pe undeva in ziarele locale?
in zona mea nu stiu decat o parcela mica de capsuni si altceva nu am mai vazut
fragi ar fi super dar la cat umblu eu prin paduri...nevoie mare!
livezi am descoperit pe langa mainz ca gresisem drumul doar ca atunci eram cu remorca si nu puteam opri, abia asteptam sa scap de ea...
cel mai mult as dori pt. fiica-mea ca eu tot am mancat toata copilaria din copaci dar ea nu a prins
in legatura cu discutia vis-a-vis de scoala in de: noi stam in rheinland-pfalz, scoala fetei este veche dar este curata, nici vorba de mirosuri..., copiii nu mi s-au parut mai galagiosi sau mai obraznici fata de cei din ro (din vizitele mele la scoala, nu am asistat la ore!) si acolo am predat la liceu pana acum 10 ani
i-am aratat ex. fetei (cla 6) si nu a stiut sa il rezolve, si are 1 la mate dar inca nu au facut asa ceva.
eu nu prea stiu ce au invatat pana acum, ea isi cunoaste responsabilitatile si situatia nostra e mai deosebita asa ca trebuie sa se descurce singura, stie ca nu are cine sa o ajute sau controleaze la teme (si asta din clasa a 2-a), ce face, face la scoala, acasa nu prea mai face ceva, de multe ori nici nu deschide ghiozdanul - adica rucsacul pana dimineata sa-si schimbe cartile.
acum este la realschule si clasa e f. slaba (adica vad cat invata ea si totusi e cea mai buna din clasa!) si are colegi care fac pregatire, dar nu e sistemul ala generalizat din ro unde toata lumea face pregatire; de la anul probabil va fi la gymnasiu si materia va fi mai dificila dar nici atunci nu cred ca va fi nevoie de pregatire
pana acum, la cat am frunzarit eu caietele, materia e mai aerisita, dar fac ce e important si mi se pare un lucru f. bun fata de sistemul din ro, la limbi straine chiar sunt inaintati (eu ma speriasem la grundschule ca faceau engleza cu invatatoarea care habar nu avea si nu invatau nimic!) si ore de sport au mai multe decat in ro si fac si inot
ce mi se pare mai aiurea (noua la ei si lor la noi ) e ca, copiii sunt lasati sa faca/invete ce/cat/cum vor ei, adica am fost cumva apostrofati la sedinte ca punem prea multa presiune pe copil, ca eu ii spun ca nu-s multumita de ea cand ia un 2 pe cand altii sarbatoresc un 3! eu am trecut prin lucrarile notate, ca le-am semnat, si stiu ca de fapt 1 sau 2-ul ei intr-o clasa echilibrata ar fi cu o nota mai jos deci chiar nu mi se pare deloc ca-s deplasata cand cer ceea ce-i cer copilului, stiu cat poate si cat face de fapt!
mianda daca fiica ta stie bine germana, cum spui, si gramatica, cred ca nu va fi nici o problema sa o inscrii la gymnasiu, mult succes! eu am prezentat traduceri dupa foaia matricola, certificat de nastere si dovada de vaccinari, dar nu cred ca aveau nevoie de asta la scoala, doar la medicul de familie...la toate scolile unde am fost (ca asta e a 3-a!) toata lumea a fost f. draguta, nu au cerut mai stiu eu ce explicatii, pe scurt noi eram cei care ne faceam o gramada de probleme pe cand totul a fost f. lejer, si am inscris-o in cls. a 2-a, intr-o zi din mijlocul semestrului, fara sa stie macar un cuvant in germana!
anduc multa putere!
uitam: LA MULTI ANI celor ce-si serbeaza astazi ziua numelui!
gradina
Simona, mama Antoniei (27.06.1998)
mianda spune:
Multumesc tuturor pentru incurajari. Aceleasi incurajari le-am primit si din partea sotului meu acum cateva minute. A spus sa nu-mi mai fac griji ca totul "e sub control" (el lucreaza in Germania de ceva timp).Inca nu a vorbit la scoala ca nu prea are timp, dar din discutiile cu prietenii sai nemti are certitudinea de 50% ca va fi acceptata la gimnaziu.
Vom vedea!
Spuneti-mi va rog, dovada asta de vaccinari cum arata mai exact?
Eu am un colt de hartie pe care sunt scrise vaccinurile ce i-au fost administrate de la nastere si pana in prezent. Dar nu are parafa nici semnatura.Mi-a fost data de medicul scolii atunci cand am transfetat copilul la colegiu in clasa a 5-a. Mi-a spus sa nu o pierd ca nu-mi da alta, ca e singura pe care o are . Chestia asta s-o traduc? Sau sa ma duc sa cer alta medicului de familie in baza acestei hartiute? Mie mi se pare ca asta n-are nici o valoare.Oricine putea s-o scrie.
Alina spune:
Sunshine,daaa,asa era mai demult,se mergea la scoala la 6 ani.
Eu am mers de 7 ani fara ceva ca sunt nascuta in octombrie si stiu ca tare m-am plictisit prin clasa 1 .Nu stiu daca citesti topicuri de copii mai mari si subiecte de genul la cit se incepe scoala,6 sau 7 ani.Imi amintesc numai ca din grupa de virsta a fetei mele de aici pe forum,majoritatea copiilor din clasa 3 sunt cu cel putin un an mai mari ca fiica-mea sau cu un an si ceva luni,adica dati de 7 ani si 6,7,8,9,10,11 luni pe care-i pot considera mai degraba 8...Virsta de 7 ani juma'minim,e ceva f frecvent in Ro pe cind aici,asta e virsta de cel putin final de clasa 1.Una ceri unui copil de clasa 1 care are aproape 8 ani si alta poti sa ceri unuia de 6 ani si un pic sau 6 neimpliniti...si in contextul asta e importanta programa scoala pe ani de studiu,virsta chiar e importanta vis-a-vis de programa in primii ani...
Toate bune si frumoase,mianda,ai aruncat manusa cu acel cineva care una iti zice pe forum si exact pe dos in privat si nu mi se pare fair fata de noi,cele care ti-am sarit in ajutor sa lasi in aer afirmatia,multe ne stim si live,suntem prietene de ani de zile .....sa ai credibilitatea si increderea noastra, mi se pare civilizat sa nu vii aici cu jumatati de masura sau minciunele ...
Kariguld,si noi mergem la capsuni daca avem timp.Anul asta am plantat si in gradina,unele is pe cale de coacere .
tinatache,sar'mina,imi amintesc ca primisem si eu catalogul de la Verbaudet anul trecut.O sa comand si eu in seara asta.Azi am fost la Segmüller,asa cum iti povesteam dimineata si i-am gasit jeansi de vara baiatului .
Seara faina va doresc!
zuzi.simona spune:
eu aveam un cartonas indoit in 2, din maternitate parca l-am primit si acolo au fost trecute si urmatoarele vaccinuri, intreaba med. de fam. dar eu zic ca e ok si ce ai acum, aici nu se pune problema stampilei ca in ro , cum era gluma aia cu stampila patrata peste cea rotunda... important e ca medicul unde o sa va inscrieti sa inteleaga ce vaccinuri a facut pana acum ca sa iti dea programul pt. urmatoarele, mie nu mi-a cerut medicul, eu am intrebat si atunci am primit un carnetel cum au toti copiii aici si a si facut de vreo 4 ori vaccin in ultimii 2 ani, deci 11-13 ani, unele re-uri...oricum acest carnetel e imp. ca uite de ex. a mea pleca in tabara in vacanta si una din cereri e sa aiba copie dupa carnetel la ea
gradina
Simona, mama Antoniei (27.06.1998)