Viatza in Germania - cap.69

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

Andreia, tine probabil de diferentele de la Land la Land, la noi asa e. De anul trecut s-a mai "flexibilizat" putin, daca alegi franceza mai ai o sansa intr-a 7-a parca sa faci totusi ramura reala, dar pana acum era clar: latina --> real, franceza --> uman. Am auzit multi spunand ca sistemul bavarez e f rigid dar nu le cunosc pe celelalte asa ca e doar telefonul fara fir.

mianda, e drept ca in Ro se face scoala pe principul "cantitate, in loc de calitate", dar dupa cum spui tu fetita e buna la scoala asa ca nu cred ca nu se va descurca oriunde ar merge. Raman la ideea ca ar trebui sa suni direct la scoala unde vreti sa mearga si sa vedeti ce au ei nevoie la inscriere. Poate unele chestii le puteti rezolva dinainte, sau faceti Termine pe undeva inca din Ro, economisiti timp sau e perioada de vacanta si nu se stie.

Daca sunteti ortodocsi : nu este religie ortodocsa la scoala, poate alege daca vrea sa faca catolic sau evangelic. Daca nu, doar etica. Nu te obliga nimeni la nimic, nu-ti cere certif. de botez pt asta asa ca poti alege ce vrei.

Sport se face f mult, dotarile depind de la scoala la scoala dar sunt f bune. Daca nu-i ajunge sportul de la scoala se poate inscrie la un Turnverein in zona, au activitati tot in salile de sport ale scolilor sau in sala proprie care e de obicei pe aproape.

Cu limbile straine: da, se incepe tarziu in comp. cu Romania dar cand incep se face ca lumea. Metoda e f diferita, dar avand in vedere ca la copiii mari se merge in Franta de ex. pt franceza in programe de schimburi de elevi... e ok.

Si sincera sa fiu, daca te simti impunsa: back on you, cam cum crezi ca ne simtim noi cu copii la scoala aici, citat "sub nivelul celor din Ro"? Relax, hai sa vedem ce putem face pt copila ta ca ai nostri momentan nu au nevoie de nimic, dragii de ei.

Cel mai bine ar fi, cred, sa nu mai comparam cu Ro, v-ati hotarat sa veniti, e clar ca aveti motivele voastre si banuim cu totii care sunt. Cei mai multi dintre noi n-au venit pt ca in Ro mureau de foame, majoritatea suntem cu green-card sau cu afaceri asa incat ar fi bine sa incheiem subiectul asta aici si sa ne concentram pe intrebarile tale concrete.

Amonar, pot sa-mi dau doctoratu (dar nu asa ca von und zu Guten...) in interviuri. Nu, de note nu m-a intrebat nimeni, doar Zeugnisse conteaza, si conteaza!! Deci oficial conteaza Zeugnisse, Ausbildung, Erfahrung. Inoficial: sexul, ce varsta ai, cati copii, daca ai Kinderbetreuung asigurat, ce lucreaza sotzu si daca poate sari in caz ca sunt copiii bolnavi, daca ai pauze in CV (de parca nu ai dreptul sa iei 1 an pauza, de ex., daca-ti permiti) etc. etc.

Aaa, tineti-mi pumnii, azi scoatem si a doua maselutza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianda spune:

Multumesc pentru raspunsuri, fetelor!

Dar este cel putin amuzant pentru mine...
Am primit si multe raspunsuri pe privat si e hilar faptul ca useri care una au spus pe forum, alta au recunoscut pe privat.

Ramane sa vedem cum va fi dupa acomodarea la scoala, cu noua limba si promit ca va voi prezenta atunci, sincer si din punctul meu de vedere, ce voi gasi bun sau mai putin bun in invatamantul de acolo.

...pentru sinceritate, stim noi cui...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Tinatache, mersi pt informatii. Ce este precis Zeugnisse? Rezultate sau ce? Si ce fel de rezultate, la scoala sau la servici?

Restul am inteles, e ca si in Olanda dar intrebarea cu ce face sotul sau sotia e de neconceput acolo. Se pot astepta la reclamatii pe motiv de discriminare si olandezii considera ca acest lucru nu are nimic de a face cu functia sau situatia respectiva. In schimb se pune accent deosebit pe soft skills. Daca cineva este super calificat in hard skills dar nu are soft skills dezvoltate rar este angajat. Pe acest lucru se pune accent in invatamantul olandez. De aceea am intrebat. Exista metode in invatamantul german pt dezvoltarea de soft skills?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Apropo, vecinii mei sunt profesori amandoi, el de fizica si mathe, ea de engleza. El lucreaza in satul nostru la o scoala de copii cu probleme (nu stiu exact ce sort, cred adhd si chestii din astea).
L-am intrebat de ce nu lucreaza la o scoala 'normala'. El mi-a raspuns ca nu are chef de certurile cu parintii pe tema notelor. Se pare ca pt note mari, parintii intervin si probabil exista inca mentalitatea ca copiii trebuie sa invete pt note. Zic si eu, nu stiu...e concluzia mea la ce mi-a spus vecinul. El e tanar by the way.... la vreo 30 si ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

Zeugnisse, sunt acele "recomandari" de la fostele locuri de munca si-sau curusrile pe care le-ai mai facut dupa ce ai terminat scoala. Am scris recomandari in ghilimele pt. ca poate si fi pozitiv sau negativ, exista chiar si un limbaj secret. Cauta pe net dupa Arbeitszeugnis geheim/sprache si gasesti si formularile mai mult sau mai putin clare.

Cu notele nu stiu ce sa spun, n-am auzit de interventii de-ale parintilor dar nici nu suntem prieteni la catarama, nu am timp prea mult, de fapt aproape deloc, de socializare cu ceilalti parinti.

Ramona, mai ai un pic si ma faci sa ma mut in Olanda Nici aici nu sunt permise asemenea intrebari dar sunt. Merg pe principiul take or leave it, mai sunt 100 la poarta Asta in dom. meu, unde mamicile cautatoare de job se bat pt 1 loc si concurenta e mare. Hm, asta e...

Soft skills, cel putin din experienta mea de pana acum, sunt subestimate. Neamtu vede ca ai Arbeitszeugnisse bune si ca altcineva a facut primul pas cu tine, atunci totul e ok. Ma rog, nu cred ca sunt pers. cea mai potrivita sa-sid ea cu parerea, exper. mea cu interviurile a fost... destul de proasta, ca sa nu spun mai mult

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Citat:
citat din mesajul lui mianda

Am primit si multe raspunsuri pe privat si e hilar faptul ca useri care una au spus pe forum, alta au recunoscut pe privat.

Ramane sa vedem cum va fi dupa acomodarea la scoala, cu noua limba si promit ca va voi prezenta atunci, sincer si din punctul meu de vedere, ce voi gasi bun sau mai putin bun in invatamantul de acolo.

F interesant si curios cum incerci sa bagi strimbe pe la subiectul nostru.
Daca te doresti neimpunsa,sincera si cu intentii bune,era bine sa spui tu care e persoana care "useri care una au spus pe forum, alta au recunoscut pe privat" ,sa stim cu toate cine minte sau cum e .

Hai,spune-ne cine a recunoscut ca"copiii din Ro sunt mult peste cei nemti la mate"...imi ramine sa sper ca nu si la germana,sau da?

Acum daca tot a venit vorba de copilasii nostri academicieni :in vacanta din februarie,am fost in Timisoara cu familia iar fetita mea de 9 ani si clasa 3 si-a petrecut vacanta cu verisoarele de 10 ani clasa 4 si 11 ani,clasa 5 si printre altele,au lucrat impreuna la mate,ele fiind atunci in timpul scolii.La unele probleme si exercitii au lucrat cot la cot si nici eu si nici sotul meu care se pricepe mult mai bine la scoala germana fiind scolit aici si dind ani de zile meditatii(nachhilfe la mate si fizica)nu am picat pe spate de materia din Ro sau de ce fac acolo sau de cit stiu fetitele(si ele is fetite de 10)dar totusi asta nu m-a adus acasa multi-fericita sau cu idei de genialitate ca fii-mea stie rezolva probleme "romanesti" de clasa 4 .
E ultima interventie la subiect,nu e timp de pierdut cu copilarii si "chestii"fara sens .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Citat:

Frumos fel de a multzumi pt raspunsuri fetelor care si-au luat din timpul lor pt a raspunde! Si ce crezi, ca celelalte fete care ti-au raspuns nu au fost sincere?

Fiecare are o alta experienta de viatza aici. A unora e mai buna, a altora e mai proasta, unii sunt mai optimisti, altii mai pesimisti. De aceea vor fi intodeauna divergente in astfel de raspunsuri. Dar toti avem experienta aici.

Despre comparatia intre sistemele de invatamint: parerea mea (nu de parinte insa, ci de persoana care a facut pregatiri, mai ales cu Oberstuffe pt bacalaureat si a vazut manuale la mate si chimie) e ca in Romania se incepe puternic ca apoi sa devina din ce in ce mai delasator, in timp ce in Germania se incepe ca o joaca si lejer si se ajunge la stres puternic (ma refer la gimnaziu). Am citit citeva materiale pt pregatirea bacalaureatului pt Leistungskurs in chimie, nu acopera toate capitolele din manualele romanesti post-revolutie, in schimb au multe lucruri de care eu am auzit in facultate (nu numai de practica, dar si de teorie). Observatiile mele se leaga de licee obisnuite, nu de cele de elita romanesti sau germane si se rezuma la Landurile Sachsen si Niedersachsen.

Amonar, cum testeaza olandezii aceste soft-skills sau ce dovezi trebuie sa aduci?

Treaba cu angajatul depinde f mult daca e in "öffentliche Dienst" sau la firme particulare, cel putin in domeniul meu. Cu cit firma a fost mai mica cu atit am primit intrebari mai "indiscrete".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

Citat:

chiar asa, cine a spus una aici si alta pe PM. ca suntem 3 sau 4 fete care ti-am raspuns.

nu cred ca trebuie sa ne justificam la nesfarsit ptr experientele noastre. eu asta am facut, asta spun mai departe, nu am de ce sa ascund.

cand noi am mutat copii la scoala in Germania, nu mi-a dat prin cap sa intreb aici. ca m-as fi scutit de multe acte traduse inutil. imi amintesc ca la inspectorat tot insistam la doamna cu care discutam sa se uite macar pe foile matricole din Ro sau la Zeugnis-urile din Elvetia. ea mi-a zambit si mi-a spus ca acelea nu valoreaza ptr ei. ca scoala are alt sistem in care copii se vor integra, iar ce-a fost in trecut nu conteaza ptr ei.

cred ca e bine de apreciat cand cineva vine cu situatii concrete, traite chiar de el. aud cateodata in cercul restrans de romani cu care ma intalnesc, cine eram eu in Ro, ce meserie extra super aveam, copii mei erau primii din clasa/scoala...... da, poate ca erau cineva. dar acum traiesti aici si ai ales asta independent fara sa fii obligat de nimeni. iar daca vrei sa reusesti si sa fii din nou cineva, trebuie sa lupti cu cerul si pamantul sa reusesti. si reusesti.

VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Citat:

Si eu as fi curioasa sa stiu cine a scris aici ceva si pe M altceva?!
Tu faci cum crezi tu, dar, cum spunea si Alina, nu incerca sa bagi zizanie pe aici. Desi nu am ajuns sa ne cunoastem personal, multe dintre noi ne stim de ceva ani buni si avem o relatie frumoasa, chiar dac anumai virtuala deocamdata.

Ramona, ce am sesizat eu: notele nu prea conteaza. Conteaza insa sa ai o "stampila" nemteasca: un Ausbildung, un doctorat, Zeugnisse de la fostele locuri de munca din Germania...Eu acum am dat diploma de la ASE la echivalat. Nu m-a intrebat nimeni niciodata nimic. Insa, am zis sa o fac si pe asta, desi teoretic, e automat recunoscuta!

Tina, cred ca ne putem lua de mina si sa scriem impreuna o carte despre experientele la interviuri, nu? Pe mine insa, nu m-a intrebat nimeni niciodata de sot..probabil pt ca au vazut ca sunt divortata
Hai sa va zic ce am aflat sapt. trecuta la un Workshop pe teme Bewerbung: valabil pt fetele care sunt insarcinate sau votr sa mai faca un copil si nu spun asta la interviu (nu esti obligat sa recunosti ca esti gravida). Cica, daca tzi se pune intrebarea asta, femeia care e deja insarcinata, intuitiv, dar fara sa-si dea seama, isi pune mina pe burtica Pt ei asta e raspunsul clar la intrebarea: esti insarcinata sau ai in plan?! Si...am testat sapt. trecuta cu o mamica insarcinata de pe forum, si chiar asa a fost. Se stie ea cine e Asa ca, aveti grija la interviu, cele care sunteti in aceasta situatie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ubipus spune:

Anduc, felicitari! Multa sanatate tie si Sofiei, si sa va umple inima de bucurie.

Mergi la inceput