obicei de parastas

obicei de parastas | Autor: Gabi_K

Link direct la acest mesaj

Nu stiu daca am postat la sectiunea potrivita, dar am si eu o dilema: la parastas mergi invitat? (e vorba de o ruda mai indepartata, parastasul a avut loc in alta localitate, deci nu mergeam "din oficiu" ca si consatenii...) Evenimentul s-a consumat oricum, dar nu stiu daca noi trebuia sa mergem, sau nu, nefiind invitati.
Va multumesc pentru raspuns!

Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)

Povestea nasterii: Lili si Robert

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Raza de soare spune:

Citat:
citat din mesajul lui Gabi_K

Nu stiu daca am postat la sectiunea potrivita, dar am si eu o dilema: la parastas mergi invitat? (e vorba de o ruda mai indepartata, parastasul a avut loc in alta localitate, deci nu mergeam "din oficiu" ca si consatenii...) Evenimentul s-a consumat oricum, dar nu stiu daca noi trebuia sa mergem, sau nu, nefiind invitati.
Va multumesc pentru raspuns!

La inmormantare mergi si invitat, in sensul ca esti anuntat de catre familie ca X nu mai e printre cei vii si din oficiu (compasiune), daca ai aflat din alta parte.

La parastase... exista cel de dupa inmormantare, cand, in fct de resursele financiare, obiceiul locului, etc. sunt invitati toti cei care au fost la inmormantare si... restul pomenilor (3 sapt, 6 luni, etc), unde la fel, familia anunta pe cei apropiati, prieteni si vecini, dar nu mai "trage" de ai sa vina.

Inteleg ca nu sunteti foarte apropiati, probabil asta a fost si ideea (in plus sa nu va puna pe drumuri pt o pomenire mai...cum sa ma exprim, ca toate sunt importante...dar stii ca, de ex, cea de 1 an e f imp pe cand restul...) sau au facut ceva mai restrans, eventual impartit pe la vecini.

Eu zic sa nu iti faci probleme!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabi_K spune:

Era parastasul de un an. Si au fost chemate persoane mai indepartate decat noi... de asta nu stiam daca trebuia sau nu...

Mergi la inceput

Atunci... trebuia sa va anunte! Voi decideati daca puteti fi prezenti sau nu. Repet, poate a fost ceva mai restrans, poate s-au gandit ca e frig si sa nu mergeti cu copiii, stii cum e, motive sunt...

Mergi la inceput

Sa inteleg ca te deranjeaza, de fapt, ca voi nu ati fost anuntati?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexa Ioana spune:

gabi, eu stiu ca la parastas se invita, ca sa se stie pentru cati oameni sa se pregateasca cu masa. cel putin pe la noi asa se face, mai ales daca dupa slujba se face masa acasa sau la restaurant...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Raza de soare

Nu pot sa zic ca ma deranjeaza, mai degraba... nu ne-a picat bine, dar nu de aceea intrebam.
Eu sunt mai nou-venita in familie (de 2 ani), si nu am vrut sa fac vreo gafa ca nu m-am dus si de fapt ar fi trebuit

Mergi la inceput

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui Raza de soare

Nu pot sa zic ca ma deranjeaza, mai degraba... nu ne-a picat bine, dar nu de aceea intrebam.
Eu sunt mai nou-venita in familie (de 2 ani), si nu am vrut sa fac vreo gafa ca nu m-am dus si de fapt ar fi trebuit

Nu ai facut nici o gafa, dimpotriva.
Sigur, exista varianta de a face cumva sa se afle ca ai fi vrut sa mergi, dar nu ai vrut sa deranjezi.

La inmormantare ai fost?

Mergi la inceput

La inmormantare nu am fost, fiindca ei sunt din partea prietenului meu si anul trecut el era plecat din tara, dar daca era, mergeam sigur. Fiica lui a fost la inmormantare. Acum a mers mama lui la parastas, ea a fost invitata, s-a si mirat ca noi de ce nu mergem...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Da,la parastas se invita,insa nu e motiv de suparare sau deranj daca apare cineva neinvitat(vorbesc d ecele care se desfasoara la domiciuliu de exemplu)!este un ritual crestin in definitiv!In general ,la asemenea evenimente se alatura si foarte multe persoane sarace care efectiv nu au treaba cu familia si in general sunt acceptate ,pentru ca asta e rostul parastasului!De fapt se spune...ca aia e pomana adevarata,sa dai la cei ce au intr-adevar nevoie!

Doar daca vrei sa gasesti motive...,asta ar putea fi unul!

editez sa spun ca eu nu stiu de obligativitatea prezentzei la inmormintare!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Citat:
Acum a mers mama lui la parastas, ea a fost invitata, s-a si mirat ca noi de ce nu mergem...

Deci cum o dam, ceva nu se leaga.
Ori a fost invitata doar mama-soacra ori invitatia a fost facuta si pt voi, implicit. Si acu' ar fi bine sa te gandesti la o scuza plauzibila.

Hai ca nu-s eu fire bisericoasa, da-mi place subiectu'.

Mergi la inceput