Prima spovedanie / copil

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Katya, .
E greu stiu, insa eu cred sincer ca merita efortul, altfel nu ti-as fi spus.Bine ca nu te-ai suparat.
Si inca ceva (daca tot ai fost rabdatoare prima oara ) ce mi-a ramas in cap de cand ai scris si uite ca am tot uitat sa intreb de fiecare data la biserica, deci spun totusi aici pentru ca s-a vorbit si de "lungimea" Sf. Liturghii.
Ce inseamna ceea ce ai spus tu cam asa: " ajungem inainte de vii si de morti"?
Inseamna ca voi ajungeti inca de dimineata inainte de proscomidie? Daca e asa, atunci chiar puteti sta multe ore in biserica insa daca mergi de exemplu in jurul Vohodului mic , atunci mai mult de o ora, o ora jumatate nu mai poate dura slujba.
Sau inseamna ca la un moment dat in timpul Sf. Liturghii, deci dupa "Binecuvantata este ..." si pana la incheiere se citesc nume la voi in biserica si asta duce la multe minute in plus?
Oricum, eu de Sf. Liturghie de 4 ore nu am auzit decat in biserici cu coruri pe n glasuri ce au nevoie de timp destul si pana iau tonul si care canta foarte pe larg. In bisericile cu muzica psaltica Sf. Liturghie este pana in doua ore .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Ioana,pai de ce sa ma supar?

Am tot zis sa ma informez despre momentele liturghiei si tot n-am facut-o,desi am o carte..

"Mortii si viii"(adica proscomidia,da?) sint pomelnicele,la noi se citesc toate,cu glas tare,toate numele,cel putin 30 de min,cam de la 11 pina la 11,30.

Slujba duminicala incepe la 9,30 si se sfirseste in jur de 13(cu miruit cu tot) si n-avem cor(din fericire),doar strana(superba).

Rareori ajungem(desi imi place f tare partea aceasta) la momentul: "Sfinte Dumnezeule,sfinte tare" si la "Fericiri"(nu stiu ce parte e asta,dupa mine Utrenie?)

Ei,deci cam 2 ore stam la biserica,nu-i mult.
Musai sa citesc,ca nu stiu ce e Volohodul mic...
Te-am pupat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Katya, cred ca am inteles. Este a doua situatie pe care am presupus-o cand am scris intrebarea.Pomeneste nominal in timpul Sf. Liturghii si asta duce la multe minute in plus .Trebuie mers dupa .O sa iti trimit ceva pe pm .
Proscomidia nu este cu "mortii si vii" , este pregatirea darurilor si se face inainte de binecuvantarea de inceput, nu asta e momentul la care ajungi tu, mi-e clar acum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Ioana,daca mergem dupa pomeniri, nu mai prindem loc pe banca, iar daca ocupam alte locuri, se supara "titularii" lor,mi s-a intimplat cu un domn batrin, s-a suparat f tare,mi-a parut sincer rau ca l-am deranjat.

Citirea numelor e-adevarat ca ocupa timp, dar oamenii sint sensibili si se simt linistiti cind isi aud pomelnicele, au impresia ca ai lor sint sigur pomeniti astfel...dupa ce si le aud,se inchina si se relaxeaza;nici preotului nu i-o fi usor, dar enoriasii, pe linga oi adunate-n jurul pastorului, sint si clienti ,asa ca preotul citeste si nu se plinge.

Nu ma deranjeaza ca dureaza,abia ne punem in situatia de a ne ruga, ne instalam, ne inchinam la icoane, nu e timp pierdut.

Doamne ajuta!

Mergi la inceput