Prima spovedanie / copil
Raspunsuri - Pagina 3
ioanadara spune:
Diana, trebuie vorbit cu parintii copilului , ei sunt singurii ce pot hotari daca cei mici se vor spovedi sau nu.
Ei vor vorbi cu preotul apoi despre proprii lor copii.
Nu puteti hotari voi nimic impreuna cu preotul in absenta parintilor.
Si bineinteles, Crinuta iti poate povesti cum se face in cadrul religiei catolice insa parintii copiilor despre care povestesti tu probabil nu vor vedea la fel lucrurile daca sunt ortodocsi.
diana11 spune:
Multumesc de raspunsuri. Eu am crezut de Crinuta ca e ortodoxa.
Discutia a plecat de la parinti de fapt, ei ne spun daca se impartases sau nu, noi mergem la un moment dat cu ei in biserica la impartasit si asa fiind organizati nu-si pierd rabdarea.
Revin.
crinuta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui diana11 Crinuta, la biserica unde merg eu se face un fel de pregatire separata pentru copii, adica, ei sunt separati intr-o incapere a bisericii, sunt copii cu varste intre 3-10 ani si acolo au diferite activitati de desen cu teme religioase, de invatat rugaciuni, de Craciun au avut si un mic program "artistic". Persoanele care ii supravegheaza nu au studii de teologie. Preotul care a avut initiativa a anuntat in biserica cine doreste sa-i indrume pe copii si cum nu s-a anuntat nimeni cu studii in domeniu s-au oferite alte persoane printre care si eu, suntem 3 in total. Chiar duminica s-a pus problema spovedaniei, deoarece avem cativa copii cu varsta peste 7 ani si nu stim cum sa facem, sa-l aborbam pe parinte sau sa le explicam noi. Eu ma adresez tie in speranta ca ma poti ajuta cu cateva sfaturi.Multumesc. |
E foarte bine ca acolo se incearca cat de cat o organizare.
Eu cu sfaturi nu te pot ajuta pt ca la noi este foarte bine organizat in ceea ce priveste cateheza.
Tocmai de aceea te-am intrebat ce religie ai, ca sa stiu ce sa iti raspund.
Crinuta si minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
www.youtube.com/watch?v=XsrUd97Xddw&NR=1" target="_blank"> Archbishop Fulton Sheen
www.staycatholic.com/Free%20Book.pdf" target="_blank">Staycatholic
www.alabamacatholicresources.com/Bible.html" target="_blank">Catholic answers
donna79 spune:
Buna seara. Am citit subiectul cu mare interes, recent m-am trezit si eu intr-o dilema legata de, sa spunem, accesul copilului in biserica (ortodoxa in cazul meu dar ma intereseaza si perspectiva catolica).
Acum ceva timp (aprox. 2 ani), am inceput sa merg la o biserica nou construita unde pot spune ca mi-am regasit credinta, unde am intalnit oameni pe care ii admir si ii respect pentru munca depusa. Am fost prezenta saptamana de saptamana si in timpul sarcinii. Dau toate aceste detalii cu scopul de a sublinia rolul Bisericii in viata mea. Tot acolo a fost botezat baietelul meu. Ca o continuare fireasca, mi-am dus copilul la impartasit saptamana de saptamana, sperand ca pe masura ce el creste sa pot sta la slujba cu el pe durata mai mare.
Ei, duminica trecuta, cand asteptam afara momentul pentru impartasit aud cum preotul admonesta parintii care se aflau deja inauntru ca isi tin copii in caldura din biserica iar ei plang si deranjeaza slujba si le recomanda sa ii aduca la momentul pentru impartasit, nu mai devreme. Pentru mine a fost o lovitura. In naivitatea mea speram sa pot duce copilul la slujbe, visam sa existe spatiu unde sa il pot dezbraca linistita de hainele groase, un scaun pe care sa ma asez cand nu-l mai pot tine in brate si ... poate si un mic loc dedicat alaptarii.
Nu stiu ce sa cred. Sa nu-mi duc copilul la slujba? Daca nu am cu cine sa-l las, sa nu ma duc nici eu??
Scuze pentru lipsa de coerenta, m-am aprins tare din pricina subiectului.
Donna, mamica lui Tudor-Gabriel (04.10.2010)
crinuta spune:
Donna, e total gresita atitudinea preotului. Nu poti gasi alta Biserica?
Crinuta si minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
www.youtube.com/watch?v=XsrUd97Xddw&NR=1" target="_blank"> Archbishop Fulton Sheen
www.staycatholic.com/Free%20Book.pdf" target="_blank">Staycatholic
www.alabamacatholicresources.com/Bible.html" target="_blank">Catholic answers
Katya spune:
Draga Donna, n-ai de ce sa te superi, cind ai copil mic nu te poti duce chiar oriunde pt oricit timp.In biserica ortodoxa o slujba de duminica e lunga,2-3 ore pt un copil de pina-n 3 ani inseamna un timp f lung si,chiar daca ai avea vestiar,spatiu de alaptare si banca,iti spun ca s-ar plictisi copilul si n-ar avea stare.Si nu numai pe preot l-ar deranja,dar si pe ceilalti.
Si eu sint bisericoasa si aici bisericile ortodoxe chiar au vestiar si banci (de alaptat alaptezi pe unde apuci,pe scari,in sala comunitara etc)si cu toate astea iti spun ca nu m-am putut duce regulat nici duminicile si nici macar la Inviere de vreo 5 ani,asta e,e o perioada cind te sacrifici pt copil.Important e ca nu i se ia accesul copilului la Impartasanie,nu? Chiar tu spui ca ai asteptat "afara"momentul impartasirii,si inca acuma am vazut ca ai bebe mic,de 3 luni,dar tu crezi ca unul de 1 an sta locului?
Aici sint scoli de duminica si,cit stau parintii la slujba, copiii fac activitati, dar grupele sint doar pt cei de la 3 ani in sus,in rest, daca-s mai maricei si calmi,le poti lua o carte de colorat sau ceva de joaca,dar sugari care pling sau 1-2,5 ani care nu stau locului crede-ma ca nu prea au ce face in biserica decit asa maxim o ora cit sa fie impartasiti.Plus ca nici tu nu rezisti 3 ore cu bebe-n brate sau supraveghindu-l, de aceea cel mai bine e fie sa-l lasi pe bebe cu cineva si sa vii singura,fie vii doar la impartasit,cum a zis parintele.
Hai,nu te supara nici pe preot si nici pe biserica,ca va creste si bebe al tau si va veni vremea cind va sta linistit la biserica.
Katya spune:
Draga Diana 11 ,ma bucur ca si-n tara sint astfel de scoli de duminica,si aici se intimpla tot cum e la voi:desene pe teme religioase, rugaciuni,serbari de Craciun etc si la fel vin copilasii cu supraveghetorii in grup la impartasit, mult succes si felicitari pt benevolat!
diana11 spune:
Multumesc de apreciere!
Eu m-am oferit chiar din cauza fetitei care are 5 ani si nu vroia la biserica. Acum stie ca duminica avem program de biserica, noi incercam sa facem cate o fisa cu diferite puncte pe care le discutam si copii vin cu placere. Aici la noi mai exista o biserica unde se fac slujbe pentru copilasi cu o durata mai mica, insa nu in fiecare duminica.
Donna, intr-adevar un copil mic nu are rabdare sa stea in biserica atata timp insa atitudinea preotului e gresita.
Irinel spune:
Donna si eu cred ca preotul de la biserica unde te duci greseste, dar stii cum e, si preotii sunt oameni si pot gresi. Si eu ma duc cu cei mici la biserica. Cand Danut era mic, mergeam la o biserica unde parintii erau incurajati sa ii duca in sala de jos unde se ocupa o profesoara de ei, numai ca Danut nu voia sa stea si ne chinuiam cand jos cand pe la usa pe scari, ca in biserica preotul tot asa voia liniste(dar ce era bine, avea boxe si se auzea slujba si jos la copii). La biserica unde merg acum ( e mai aproape, nu am schimbat biserica din alte motive, preotul de la cealalta biserica este duhovnicul meu si il respect si apreciez deosebit de mult) preotul e foarte tanar, are 3 baietei mici (mai nou si o fetita dar inca n-a apucat sa vina la biserica, doar ce s-a nascut) si preoteasa sta cu ei in biserica in spate si, cand fac galagie ii scoate intr-o salita la intrarea bisericii, ca sa nu deranjeze, ceea ce fac si eu cu ai mei. Intr-adevar nu au multa rabdare copiii la varsta asta, dar macar o perioada stau cumintei si curiosi si e bine sa vada ce se intampla. In plus, preotul ne-a spus candva la o predica, ca s-a discutat la o intalnire cu mai marii bisericii in America de Nord, ca e bine sa nu se organizeze totusi gradinita de duminica la biserica, ci sa lase copiii cu parintii in biserica, in felul asta ei vad in mod direct ce se intampla si ce fac parintii lor si e cel mai bine pentru ei. Sper sa nu fiu ca musca in lapte, mi-am spus si eu parerea in functie de experienta proprie. Stiu ca sunt si oameni in biserica ce nu se uita prea binevoitori la copiii mici si mai galagiosi, dar sunt si oameni care au trecut prin asta si stiu ca e bine pentru ei, sau le plac copiii mai mult si sunt mai ingaduitori, nu stiu ...:-) Tu du-te cu copilul la biserica, asa e cel mai bine.
Irina, Daniel (28 Mai 2004) , David (27 Iunie 2009) si ingerasul drag Maria
ioanadara spune:
Asa cum spune Irinel, in general in ortodoxie nu e agreata ideea cu "gradinita de copii" in timpul Sf. Liturghii .Parintii sunt cei ce este de dorit sa aiba grija copilului in timpul Liturghiei chiar daca anumite perioade (ani) mama nu poate fi linistita de la inceputul pana la sfarsitul slujbei cand are copil mic.
Deoarece este omenesc "uitatul peste gard" , cel putin in occident la multe biserici ortodoxe se face aceasta "organizare" ce nu este specifica noua..Adica, sali de joaca, sali de masa, etc ce functioneaza si in timpul Liturghiei.Si dupa cum spune Diana , vad ca si in Romania unii preoti au optat pentru varianta asta.
In mod normal, cateheza se adreseaza copilasilor mai mari si nu se tine in timpul Sf. Liturghii .
Copiii stau cu parintii (mai mult pe afara uneori) intra pentru perioade scurte de timp(atat cat rezista fara a-i deranja pe ceilalti-mie mi se pare normala de exemplu desi am copii mici cererea unui preot pentru a se pastra o atmosfera de rugaciune in general in biserica in timpul slujbei), la pregatirea pentru Impartasanie intra toti si sunt impartasiti.
Din experienta proprie pot spune ca atat timp cat este bebelus si nu merge este usor, problema este intre un an si 3 ani cand ei alearga continuu, cad, intreaba o suta de chestii in doua minute , etc.Dupa 3 ani este mult mai usor, deja stiu ca acolo inauntru trebuie sa vorbim in soapta, sunt interesati de ceea ce vad, sunt deja obisnuiti si pe langa asta le poti lua cu tine o carticica cu poze, ceva micut cu care sa-si ocupe timpul atunci cand se plictisesc.
Oricum,, eu cred ca cei ce trebuie sa aiba copiii in grija la biserica sunt parintii si copiii asa ei sigur vor constientiza in timp faptul ca au venit impreuna cu familia pentru a participa la Sf. Liturghie, nu faptul ca parintii sunt la slujba iar ei pentru a nu deranja au alte preocupari.
Organizarea uneori nu exista pentru ca nu e dorita .