Viatza in Germania (cap. 65)***La multi ani, 2011!

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns fam.bibiloi spune:

Salutare si sanatate tuturor mamicilor.Miriluta am fost la doctor luni si mi s-a parut foarte de treaba m-a ajutat mult cu toate ca cei de la asigurare nu ii dadusera inca numarul asigurarii(aceasta fiind noua inca nu aveam cardul si aveam la mana doar o foaie cu un nr de telefon ca dovada) mi-a facut controlul si a ramas sa ma sune in legatura cu reteta dupa ce primeste acel nr de asigurare ca sa pot sa recuperez o parte din bnii dati pe pastile.Tin sa precizez ca intelege foarte bine romana dar nu o si vorbeste, din cate mi-am dat seama e mai mult rusoaica. Panseluta am fost la SIZ in hamburg
si cei de acolo mi-au zis ca nu ei se ocupa cu recunoasterea diplomelor de facultate; o domnisoara de acolo ne-a indrumat la o alta adresa la o doamna sasse pe care nu am gasito din cauza ca avea program doar martea intre 9 si 12 iar noi din cauza serviciului si a drumului lung pana acolo am amanat putin. Ce e curios este ca cineva de acolo care ne-a intampinat si caruia i-am povestit despre ce este vorba ne-a indrumat undeva in altona la o institutie cu numele de Diakonie si ne-a spus ca ei ne pot ajuta mai mult ca sigur; oricum cu prima ocazie cand reusim sa plecam in hamburg (intr-o marti) le vizitam pe amandoua si sper sa rezolvam si cu asta. Pana la urma stie cineva cum se face PFA-ul ala (ce acte trebuiesc) ma gandesc ca e bine sa-l avem acolo pt orice eventualitate in speranta ca o sa gasim ceva de munca pana la terminare contractului din romania. Acum si ultima intrebare care o aveam in minte de la inceput de cand am intrat pe site, sper ca nu am fost sacaitoare si ca nu am dernajat pe nimeni, sunt curioasa daca o sa avem vreun beneficiu daca ne casatorim aici??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Citat:
citat din mesajul lui aschiutza

Amu sa imi spi si eu parerea despre case . Vad ca numai eu sunt oraseanca din tata in fiu (si bunici, ba chiar si strabunici). Eu am nevoie de oras, de schimbare, de librarii pe mai multe etaje, de ceva cultura acolo, de autobuze si tramvaie. Eu am crescut intr-un oras de 20000 locuitori, unde incet,incet s-a dus toata cultura. Mai intii s-a inchis clubul, apoi a disparut libraria, apoi s-a inchis si cinematograful. Simteam cum ma sufoc acolo, cu toata curtea mea imensa, dealurile impadurite si aerul curat. Mi-am jurat ca n-o sa mai locuiesc asa (na, ca deocamdata tot acolo am ajuns si iarasi ma sufoc). Eu sunt prea fricoasa sa ma plimb prin padure de una singura, asa ca am nevoie de spatii populate.

Daca as lua casa la sat ar fii mai mult unul din acelea care sunt limitrofe unui oras maricel si cu autobuz pina in oras. Am in familie doua exemple. Socrii stau la un sat mare, cu tot ce trebuie, supermarket, discount, librarie, doctori, scoala, biserica. Asa e fain, pt cumparaturi mai mari se urca in masina si la 10 km e Braunschweig. Cumnata si-a luat casa unde exista numai o brutarie deschisa jumatate de zi. nu tu farmacie sau scoala. Pt o aspirina trebuie sa se urce in masina. In 20 de minute mergi de la un capat de sat la altul. Au pamint si padure in jur si sunt fericiti acolo, dar mie ideea de a ma sui in masina pt te miri ce, ma inhiba. Mai ales cind copii vor creste si unul vrea balet, altul innot si stai numai in masina sa ii duci si aduci.

------------------
Still looking for pieces of heaven...



Subscriu! Eu in RO am locuit 18 ani intr-un oras de 40 000 loc. acpoi in Buc. Acum, cind merg in tara nu rezist in orasul natal mai mult de 3 zile, desi e aer curat, avem casa cu curte......nu e poluare...dupa 3 zile am nevoie de agitatia din Bucuresti
Si cind plecam in concedii alegem numai statiuni cunoscute si populate. Am fost acum la ski intr-un satuc mare......noroc ca urcam dimineata pe munte si mai coboram pe seara, ca altfel, cu toate piscinele, saunele si cele citeva magazine, m-as fi plictisit f tare.
Eu daca ar trebui sa ma mut din Frankfurt, tot intr-un oras mare m-as muta......desi, cind am fost la prietenii care stau linga München (Alina, tu stii la cine) tare bine ne-am simtit. Dara fost o vacanta de citeva zile............n-as rezista sa traiesc toata viata la tara. De aceea chiar le admir pe fetele care s-au mutat la sat si savureaza viata de acolo cu toate avantajele /care cu siguranta sunt multe) si dezavantajele ei!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nasuc spune:

Aschiuta multumesc pentru raspuns!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ceska777 spune:

Sa intru si eu in discutie...
Nu mai stiu cine intreba despre VIATA LA TARA aici in Germania. Unde "la tara" nu se va compara niciodata cu "la tara" in Romania.
Noi am locuit numai la sat aici. Imi vine in minte acum cum intr-o zi am vazut cum pe Wiese de peste rau a aterizat un elicopter de la Luftrettung ca sa mearga Notarzt la cineva din sat care facuse un infarct. In primul sat unde sotul mai are inca locuinta proprietate, inchiriata (caci nu ne mai incapea cu copil si caine cu tot) nu aveam decat autobuz la fiecare 30 min pana in oraselul vecin unde erau medicul pediatru, ginecolog, spitalul-unul mic- farmacii, magazine etc.
Aici avem in schimb doar tren, tot la 30 min dar cu care in max 30min sunt in Stuttgart. Nu vorbesc de accesul imediat cu masina sau chiar bicicleta in orasul vecin unde ne sunt doctorii (pediatru, gine, oftalmolog etc), scoli (si Gymnasium) magazine, supermarketuri, posibilitati pt timpul liber, strand, sala de fitness, etc.
In sat avem: doi macelari, doi frizeri, doua banci, doua gradinite, un magazin universal gen Tante Emma cu ce se poate intampla sa iti lipseasca din casa (o singura data nu am gasit capere), o brutarie, un florar, doi medici de casa, biblioteca, Gemeindehalle unde putem face sport cu Verein-ul, scoala generala, gara. Mai nou am descoperit si sala de fitness unde merg de doua saptamani. Mai sunt cateva firme: electriker, schlosser, service auto etc. Mie imi ajung facilitatile astea. La gimnaziu copilul va merge in oraselul vecin probabil cu bicicleta (doar 2km) sau dus de noi cu masina. Pentru cumparaturi mai speciale, non food, mergem in Bietigheim unde sotul si lucreaza sau in Ludwigsburg (ikea, breuningerland-un fel de mall). Stuttgart e pentru cultura, am fost la muzeu si un musical. Le-am folosit aeroportul, gara centrala si cateva magazine de haine mai chic.
In Romania am locuit la casa intr-un cartier mai retras in Timisoara. Tot cam ca aici ma simteam avand in jur doar case si nu foarte departe la cateva strazi campul. Pana in centru faceam si acolo 30min. cat fac aici pana in Ludwigsburg, de exemplu.
La sat, aici, am parca mai multa libertate de miscare, nu e chiar catun sa se stie fiecare cu fiecare decat daca a trait aici o viata, ca socrul meu. Nu este anonimitatea din marile orase, aici nici chiar nemtii nu ti se mai par reci. Am participat in actiuni ale gradinitei la serbarile satului, ajung sa cunosc un pic lumea din jur.
Noi avem aici un apartament dar sus pe deal avem o mica livada cu o cabana si un loc pentru grill, relaxare etc. Luni a fost mai cald si am mers sa lucrez un pic in gradina de legume-am cules Feldsalat si frunze de patrunjel. Copilul are leagan, jucarii pt outdoor si am probat si noul hamac tocmai livrat. La primavara ne vom relaxa sub ciresii in floare. La 2 min de noi avem un loc de joaca, la 5 minute de noi e gradinita. Imi place unde traim. Depinde de cum e croit fiecare...sa poti spune la oras sau la tara "aici sunt acasa!"

Ceska, mamica de Benjamin
mic si scump (23.12.2007)


Blogu` nostru
Am venit pe lume...asa a intrat Benji in viata noastra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ceska777 spune:

Mai intreba cineva cum e cu Anmeldung la primarie si asigurarea de sanatate. Nu cred ca ti-o cere nimeni. Ea e importanta daca chiar traiesti aici. La anmeldung cred ca pot sa ceara doar dovada de domiciliu, un contract de cumparare, inchiriere etc. Odata angemeldet incepi a platesti taxe locale.
Asigurarea de sanatate o poti face in sistem privat, cum avem (pt ca sotul e bugetar iar noi membrii familiei nu suntem asigurati si noi prin el decat partial) si eu si fiul meu. Acolo nu te intreaba nimeni daca esti angajat (eu aici de exemplu inca nu am lucrat) trebuie numai sa poti plati contributia lunara.... Asta cred ca e tot ce stiu eu despre subiect, sper sa nu fi spus prostii.

Ceska, mamica de Benjamin
mic si scump (23.12.2007)


Blogu` nostru
Am venit pe lume...asa a intrat Benji in viata noastra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Christel spune:

Fetele am o intrebare la voi daca stiti: am constatat acum ca anul acesta ne expira buletinele(al sotului chiar luna viitoare)si al meu in iulie, iar noi mergem in tara abia de Pasti si as vrea sa stiu cum trebuie sa procedam, il putem face prin ambasada??, dar banuiesc ca e mai scump plus drumuri si timp pierdut sau asteptam pana la Pasti? Se plateste vreo amenda daca o sa fie expirat al lui?
iar mie mi l-o face mai devreme avand in vedere ca expira in iulie si eu il vreau in mai sa-l fac?
Aveti ceva experiente legat de treaba asta?

O zi buna!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Christel, tzie tzi-l vor face mai devreme, asa mi l-au facut si mie acum 3 ani. Pt sotul tau nu stiu daca vetzi plati amenda (nu cred), dar oricum cred ca drumul la Berlin + procura etc. te va costa infinit mai mult decat amenda. In plus, eu stiu ca CI-ul nu se face la ambasada/consulat.

CI-ul meua fost gata f repede, desi initial mi-a zis 3 sapt. Numai ca auzind ca traisc in DE (am spus ca as vrea, daca se poate, sa platesc o taxa de urgenta, pt ca am bilete de avion pt data X) m-a sunat tipa vineri (eu depusesem joi actele) si mi-a zis sa merg luni sa-l ridic. Sincer, eu stiind cum se procedeaza in RO (adica, daiu bacsisul si-tzi rezolvi repede pb) am incercat sa-i dau ceva + flori. Vreau sa-tzi spun ca ff greu a acceptat numai florile. Chiar m-a surprins placut. Eu l-am facut la sectia de linga Mall Vitan (nu ami stiu ce nr e, parca 12).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Ceska, depinde de sat. Unde locuiesc rudele mele nu au asa de des legatura cu orasul. Tren la doua ore de exemplu. Ceilalti stau si mai prost cu legaturile. Iar in orasul meu circula autobuzele numai o data pe ora. Cu un copil cam greu sa fiu punctuala, da deh, aici toti s-au nascut cu acte de Volkswagen, nu-i de mirare ca autobuzele sunt goale ...

Christel, mai ai si posibilitatea sa iti faci pasaport cu domiciliul in strainatate, la care predai buletinul si ai scapat sa ii mai duci grija (asta daca nu te mai intorci in tara). Eu asa am facut la Berlin, am depus acxtele si platit la banca intr-o ora maxim, nu mai stiu insa cit a durat pina a fost gata pasaportul (pe care l-am ridicat in 5 minute).



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Bibiloi, nu va aduce nici un avantaj sa va casatoriti aici la primarie pt ca amindoi sunteti cetateni romani. Cu actul german ar trebui sa cereti pe urma in RO recunoasterea casatoriei si transcrierea actului. Plus ca aici pt casatorie va cer anumite acte, de exemplu dovada ca nu sunteti casatoriti in RO (ma rog, asta se cerea acu 7 ani). Casatoria oriunde facuta aduce avantaje materiale in cazul in care exista diferenta mare intr salariile voastre daca ar fii platite aici in Germania si nu in RO. Dar atita timp cit voi platiti darile la statul roman, casatoria nu va aduce in Germania nici un avantaj material.

Ca imi adusei aminte, la noi in ziarul local a fost scris ca acu din mai 2011 au drept de lucuru cetatenii din statele intrate in 2004 in EU. Deci noi si bulgarii am mai avea de asteptat...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

christel, cred ca trebuie sa intrebi la ambasada sau consulat. nu stiu alte amanunte legate de schimbarea buletinului.

bibiloi, nu ai nici un beneficiu daca te casatoresti in Germania. iti trebuiesc acte traduse in germana, care costa. si apoi trebuia sa ai domiciliul aici, adica sa fi undeva anmelduit. cat despre a te face selbstandig (PFA) nu o face pana nu ai ceva concret de lucru. se plateste o taxa de deschidere apoi esti bombardat cu scrisori la care trebuie sa raspunzi si daca tin bine minte, trebuie sa declari ce activitate prestezi. bine ar fi sa gasiti pe cineva care e de mai mult timp in Germania, sa va ajute ce pasi trebuiesc facuti ptr a reusi sa va gasiti alte joburi si tot ce trebuie ptr a va stabili.

edit, cat am crosetat eu la mesajul asta, au raspuns deja fetele.



*********************


VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David










Mergi la inceput