Viatza in Germania (cap. 65)***La multi ani, 2011!
Raspunsuri - Pagina 18
kariguld spune:
Amonar, ce viata faina pe tine! traiesti in doua tari!
nu ma intereseaza detalii de ipoteca sau credite bancare, doar modul de viata, acomodare, traiul de zi cu zi. cum e mersul la medic in cazuri de urgenta, de ex.
am uitat sa va spun, legat de dreptul romanilor de munca in Deutschland. acuma in 2011 primesc drept, cetatenii din tarile care au intrat in UE ianintea Romaniei. deci romanii mai au de asteptat.
*********************
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David
Miriluta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui tinatache Miriluta, e prima data cand aud ca nu e greu de invatat germana:) Poate daca nu ai copii, ca daca ai... Si majoritatea celor pe care-i cunosc, mai ales de varsta mea, care sunt de 9-10 ani aici, ori au venit cu copii ori au facut imediat dupa. Mie una nu mi s-a parut deloc usor, poate exact din cauza asta, ca nu am putut face curs nici de-un fel... Doar 1 luna inainte de DAF. cristina |
Tina (si pe mine tot Cristina ma cheama ) eu o aveam pe fie-mea de 2,5 ani cand am venit aici, adica acum 5,5 ani. Insa am inceut cursul de germana la fix o luna dupa ce am venit aici si in timp ce eu eram la curs, fie-mea era la Tagesmutter. A fost vorba de multi bani, nu numai costul cursului ci si Tagesmutter, insa au fost bani bine investiti. Asta mi-a permis sa nu depind de nimeni (prieteni sau vecini sau angajatorul sotului meu)si sa imi gasesc rapid un job.
Acum sunt la al doi-lea job (primul job l-am inceput acum 3 ani), mucesc full time (uneori si 50h)si imi place ceea ce fac. Si pe fie-mea o invat la fel, sa munceasca pe branci pana obtine ceea ce isi doreste ca nimic nu pica din cer.
liutzica spune:
Cristina, am si eu o curiozitate.
Daca nu stiai asa de bine germana unde te-ai putut angaja?
Se poate si altceva in afara de menajera/camerista?
In orice caz ai fost foarte curajoasa ca ai inceput cursul asa de repede dupa ce ai ajuns.
cristina
[/quote]
Tina (si pe mine tot Cristina ma cheama ) eu o aveam pe fie-mea de 2,5 ani cand am venit aici, adica acum 5,5 ani. Insa am inceut cursul de germana la fix o luna dupa ce am venit aici si in timp ce eu eram la curs, fie-mea era la Tagesmutter. A fost vorba de multi bani, nu numai costul cursului ci si Tagesmutter, insa au fost bani bine investiti. Asta mi-a permis sa nu depind de nimeni (prieteni sau vecini sau angajatorul sotului meu)si sa imi gasesc rapid un job.
Acum sunt la al doi-lea job (primul job l-am inceput acum 3 ani), mucesc full time (uneori si 50h)si imi place ceea ce fac. Si pe fie-mea o invat la fel, sa munceasca pe branci pana obtine ceea ce isi doreste ca nimic nu pica din cer.
Mami de Miruna (19.12.2002) si Henrik (30.08.2007)
[/quote]
nasuc spune:
Buna fetelor,
am o intrebare la voi: la anuntarea stabilirii resedintei in Germania (Anmeldung) e obligatorie
asigurarea medicala? Daca da, are cineva idee ce fel de asigurare s-ar putea incheia (si cu ce companie) daca nici unul din noi nu lucreaza in De?
Mi se pare un cerc vicios aici, ca sa te anmelduiesti, iti trebuie asigurare. Asigurarea o poti avea daca ai de lucru. Ca sa te bage cineva in seama la Agentur der Arbeit trebuie sa fii anmelduit si uite asa cercul vicios.
Scuze ca m-am bagat peste discutiile despre case (foarte interesanta de altfel).
dar tare m-am bucura daca m-ar putea ajuta careva cu un sfat, ceva.
aschiutza spune:
Nasuc, eu nu imi aduc aminte sa imi fii cerut vreodata la Einwohnermeldeamt dovada de asigurare medicala... Din cite imi aduc aminte doar la prelungirea de viza cind eram student mi-au cerut-o.
Asigurare medicala iti trebuie cind te angajezi. Si poti sa te asiguri la casele de sanatate de stat (gen AOK sau TK) din momentul angajarii tale sau a sotului sau daca te inscrii ca somer la Arbeitsagentur. Exista si case de asigurare particulare, dar nu stiu in ce conditii te accepta acolo (sunt mai scumpe dar ofera si mai mult).
In Germania e bine sa ai asigurare, altfel platesti f mult consultatiile si medicamentele. Cit te-ar costa pot sa iti povesteasca fetele cu asigurare particulara, care mai intii platesc din buzunar si pe urma primesc banii de la asigurare. La cea de stat primesti un card pe care il arati de la inceput si ti-i se spune daca sunt anumite tratamente sau analize neacoperite de asigurare si pe care trebuie sa le platesti tu din buzunar (dar nu esti obligat sa accepti aceste tratamente sau analize, sunt optionale).
aschiutza spune:
Liutzica, pt nivelul de germana cerut depinde ce fel de serviciu vrei. Daca ai mult contact cu publicul se cere germana (de ex. chelner, profesor, educatoare, vinzatoare, la banca, asistenta medicala). Daca esti intr-o firma internationala uneori se cere in principal engleza. Daca ai o meserie unde trebuie sa scrii scrisori oficiale, mai ales in firme mici, ai nevoie de o germana buna. Daca lucrezi in cercetare la un institut, engleza e suficienta in cele mai multe cazuri. Daca lucrezi la banda intr-o intreprindere e nevoie de germana nivel incepator (ca sa te intelegi cu seful, ce tii se cere). Depinde cit de international e grupul de lucru pt toleranta la limba germana.
Daca ne spui ce meserie ai sau doresti sa ai, putem sa ne dam mai usor cu parerea.
Si nu te speria de germana, uite pt mine a fost o placere sa invat . Daca incerci sa stai de vorba si in afara comunitatii romanesti, citesti orice reclama iti pica in mina, stai cu TV descis, sau pui filme pe care le cunosti dar in germana, si daca mai ales faci un curs ca lumea, ai sa vezi cum incet incet se prinde de tine (si acu imi aduc aminte cum aveam un dictionar de buzunar pe care il studiam intens cind faceam cumparaturi in Penny ....). Eu am facut cursuri la universitate si in orasul meu puteau sa se inscrie si externi (plateau insa mai mult ca studentii). Uita-te pe la Oficiul de straini, acolo e plin de pliante cu cursuri oferite. Mai e o solutie daca nu poti pleca de acasa din cauza de copii sa pui afise pe la facultate si sa gasesti un student care sa te pregateasca particular. Sunt o gramada de carti excelente de invatat germana (pe favoritele mele le scrisesem eu pe undeva la forumul cu sport si altele, la un subiect de invatat germana).
aschiutza spune:
Amu sa imi spi si eu parerea despre case . Vad ca numai eu sunt oraseanca din tata in fiu (si bunici, ba chiar si strabunici). Eu am nevoie de oras, de schimbare, de librarii pe mai multe etaje, de ceva cultura acolo, de autobuze si tramvaie. Eu am crescut intr-un oras de 20000 locuitori, unde incet,incet s-a dus toata cultura. Mai intii s-a inchis clubul, apoi a disparut libraria, apoi s-a inchis si cinematograful. Simteam cum ma sufoc acolo, cu toata curtea mea imensa, dealurile impadurite si aerul curat. Mi-am jurat ca n-o sa mai locuiesc asa (na, ca deocamdata tot acolo am ajuns si iarasi ma sufoc). Eu sunt prea fricoasa sa ma plimb prin padure de una singura, asa ca am nevoie de spatii populate.
Daca as lua casa la sat ar fii mai mult unul din acelea care sunt limitrofe unui oras maricel si cu autobuz pina in oras. Am in familie doua exemple. Socrii stau la un sat mare, cu tot ce trebuie, supermarket, discount, librarie, doctori, scoala, biserica. Asa e fain, pt cumparaturi mai mari se urca in masina si la 10 km e Braunschweig. Cumnata si-a luat casa unde exista numai o brutarie deschisa jumatate de zi. nu tu farmacie sau scoala. Pt o aspirina trebuie sa se urce in masina. In 20 de minute mergi de la un capat de sat la altul. Au pamint si padure in jur si sunt fericiti acolo, dar mie ideea de a ma sui in masina pt te miri ce, ma inhiba. Mai ales cind copii vor creste si unul vrea balet, altul innot si stai numai in masina sa ii duci si aduci.
Miriluta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui aschiutza Si nu te speria de germana, uite pt mine a fost o placere sa invat . Daca incerci sa stai de vorba si in afara comunitatii romanesti, citesti orice reclama iti pica in mina, stai cu TV descis, sau pui filme pe care le cunosti dar in germana, si daca mai ales faci un curs ca lumea, ai sa vezi cum incet incet se prinde de tine (si acu imi aduc aminte cum aveam un dictionar de buzunar pe care il studiam intens cind faceam cumparaturi in Penny ....). Eu am facut cursuri la universitate si in orasul meu puteau sa se inscrie si externi (plateau insa mai mult ca studentii). Uita-te pe la Oficiul de straini, acolo e plin de pliante cu cursuri oferite. Mai e o solutie daca nu poti pleca de acasa din cauza de copii sa pui afise pe la facultate si sa gasesti un student care sa te pregateasca particular. Sunt o gramada de carti excelente de invatat germana (pe favoritele mele le scrisesem eu pe undeva la forumul cu sport si altele, la un subiect de invatat germana). ------------------ Still looking for pieces of heaven... |
Subscriu
liutzica primul meu job in Germania a fost la Union Investment ca Assistent pt divizia Nord-America&West-Europe. Am vorbit atat in engleza si franceza cat si in germana, in mod egal.
Dar, o spun din nou, depinde de ce aptitudini are fiecare. Eu sunt talentata la limbi straine si mai putin talentata in alte domenii. Si conteaza mult si cat de bine stii sa te vinzi la interview.
liutzica spune:
Aschiuta
Multumesc pentru raspuns. Sa stii ca mie imi place germana si in general limbile straine. Inca sunt frustrata ca mai trebuie sa ma ajut de engleza, dar inteleg destul de bine si nu ma mai panichez daca ma ia cineva pe germana. Am facut 3 cursuri la Vhs, 2 de limba germana obisnuite si unul de germana-Aussprachekurs.
Ideea cu ore de germana predate de un student mi se pare geniala!!!!
Mie imi trebuie pe cineva cu care sa vorbesc, sa aplic ce stiu, sa aud pronuntie, stii tu.
Eu am terminat Finante-asigurari la Timisoara, dar nu pot sa spun ca ma omor dupa a fi contabil, ce am lucrat in Romania. Mi-ar placea un job part-time la aeroport sau la Messe. (Ma descurc binisor in engleza, germana incepator). Habar nu am ce anume as putea munci, dar la asta ma gandeam eu. Deocamdata mi-am facut un blog, de un an si ceva si incerc cu pasi marunti sa castig bani cu asta.
Uite, sotul meu este inginer IT si n-a avut nici o pb sa se angajeze fara pic de germana, de fapt asa am ajuns si noi aici.
Ne descurcam deocamdata ok cu salariul lui, dar mi-ar placea sa am si eu o activitate.
Citat: |
citat din mesajul lui aschiutza Liutzica, pt nivelul de germana cerut depinde ce fel de serviciu vrei. Daca ai mult contact cu publicul se cere germana (de ex. chelner, profesor, educatoare, vinzatoare, la banca, asistenta medicala). Daca esti intr-o firma internationala uneori se cere in principal engleza. Daca ai o meserie unde trebuie sa scrii scrisori oficiale, mai ales in firme mici, ai nevoie de o germana buna. Daca lucrezi in cercetare la un institut, engleza e suficienta in cele mai multe cazuri. Daca lucrezi la banda intr-o intreprindere e nevoie de germana nivel incepator (ca sa te intelegi cu seful, ce tii se cere). Depinde cit de international e grupul de lucru pt toleranta la limba germana. Daca ne spui ce meserie ai sau doresti sa ai, putem sa ne dam mai usor cu parerea. Si nu te speria de germana, uite pt mine a fost o placere sa invat . Daca incerci sa stai de vorba si in afara comunitatii romanesti, citesti orice reclama iti pica in mina, stai cu TV descis, sau pui filme pe care le cunosti dar in germana, si daca mai ales faci un curs ca lumea, ai sa vezi cum incet incet se prinde de tine (si acu imi aduc aminte cum aveam un dictionar de buzunar pe care il studiam intens cind faceam cumparaturi in Penny ....). Eu am facut cursuri la universitate si in orasul meu puteau sa se inscrie si externi (plateau insa mai mult ca studentii). Uita-te pe la Oficiul de straini, acolo e plin de pliante cu cursuri oferite. Mai e o solutie daca nu poti pleca de acasa din cauza de copii sa pui afise pe la facultate si sa gasesti un student care sa te pregateasca particular. Sunt o gramada de carti excelente de invatat germana (pe favoritele mele le scrisesem eu pe undeva la forumul cu sport si altele, la un subiect de invatat germana). ------------------ Still looking for pieces of heaven... |
Amonar spune:
Tina, eu nu lucrez, eu acum studiez (tot in Olanda) Anul asta termin Acupunctura si voi putea incepe in Olanda. Nu am voie deocamdata sa o practic in Germania pt ca diploma este Olandeza si e cam complicat sa o transcriu. Trebuie sa ma interesez ce si cum. Asa ca eu imi aranjez programul intre copil, mers la scoala in Olanda, casa si invatat. Sotul si-a facut si el in asa fel programul ca sa pot eu merge la scoala si sa pot invata. Daca voi lucra, imi voi stabili eu programul. As vrea in viitor sa practic acasa. Dar probabil voi incepe intr-o clinica de fizioterapie in Olanda, acolo unde fac eu practica. Fac 1 ora pana acolo (jumate de ora pana la granita). Cred ca voi alege pt fiul meu scoala cu program lung, am inteles ca exista.
Olanda trebuie vazuta, e cu totul altfel, merita sa mergeti. Si da, Olanda e singura tara in Europa care mai are regula asta cu dobanda. Inainte a existat si in Suedia si Anglia dar guvernele noi venite au desfintat-o. Vom vedea cum va fi cu Olanda, punctul asta e un punct sensibil la alegeri. Deocamdata inca mai tine.
De situatia la tara, langa noi este un sat/orasel mai mare care are spital si acolo avem si doctorul de casa. Daca e ceva nasol, pot sa sun ambulanta sau ma duc cu masina la spital. Eu nu fac nimic fara masina, am trait intr-un oras mare in Olanda (200,000 locutori) si nici la piata nu ma duceam fara masina. Eu practic niciodata nu am mers pe jos in oras sau la cumparaturi. Pt mine nu conteaza daca stau la sat sau oras, eu urc in masina. Pe baiat il duc la sport aici in sat, avem club de sport. Nu avem bazin de inot (doar in satul mare vecin) dar mie mi se pare apa de bazine aici in Germania rece. Sotul spune ca acum intelege de ce numai nemtii intra la inot in Marea Nordului. Olandezii stau la soare si nemtii intra in apa rece pt ca si in bazinele de inot este rece. Sotul a facut inot de performanta si zice ca el asa apa rece nu a avut in bazinele din Olanda. Mie nu-mi place, asa ca nu il duc nici pe fiu-miu. In rest, sunt tot felul de activitati si pot sa-l inregistrez oriunde. De la 5 ani il duc la judo, avem un antrenor in sat care antreneaza copii. Deci posibilitati sunt destule.