Viatza in Germania (cap. 65)***La multi ani, 2011!
Raspunsuri - Pagina 20
Panseluta spune:
moin moin! (asa se spune aici in nord la neata) la o cafelutza!
Bebica al meu doarme lat, asa ca profit si eu de aceste momente le liniste si mai bag un capusor aici sa vad ce ati mai scris !
Ref.dreptul de munca in Germania, mersi pt info! Asa stiam si eu, ca noi mai avem ceva de asteptat. Intrebarea e insa cum functioneaza treaba daca sa zicem o firma de aici vrea sa colaboreze cu o firma din romania pe parte prestari servicii, de ex.sa dea unei firme din Romania un Auftrag, sa zicem pe parte de executie constructii. E si in cazul asta imposibil? Pt.polonezi de ex erau impuse pana acum restrictii...si totusi in constructii e plina piata de ei. Multi au acel Gewerbeschein si muncesc ca selbständig (PFA).Deci e totusi posibil! Daca vreuna din voi are idee concret cum sta treaba...sunt si eu curioasa.
fam. bibiloi, trimit mesaj pe PM.
ceska, asa e cu viata la tara, ai dreptate. Eu am avut un soc prima oara cand am venit in oraselul unde locuiesc socrii mei. Nu ma mai saturam sa admir casele si gradinile oamenilor, curatenia, iarba tunsa, florile, etc.
Si apoi e atat de minunat sa te trezesti dimineata si sa iti bei cafeluta in gradina, sau sa il vezi pe cel mic jucandu-se acolo, sa iti mai permiti si un caine care sa poate zburda prin curte!
O prietena de aici, romanca, s-a mirat cand i-am zis ca vrem sa ne luam casa "la tara", mi-a spus "cum, cu banii astia iti iei apartament in Hamburg!". Va spun sincer, m-a mirat reactia ei, ca si cum nu ar vedea diferenta imensa intre un apartament si o casa !Incerca sa ma convinga sa nu facem pasul asta, ca mie nu-mi va fi bine, ca eu as fi cica o persoana extrem de sociabila, deci o sa-mi lipseasca prietenii. Iar eu daca stau bine sa ma gandesc, abia apuc sa ma vad cu unu altul..si asta tot numa in WND.
Yasmine spune:
Si noi locuim la "sat", nu l-as schimba pt. nimic, am orasul la 15 minute cu masina, cu tot pulsul lui, daca imi trebuie mai mult am Mannheim, Heidelberg, Stuttgart la o ora, in sat avem o scoala cu clasele 1-4, 2 banci, o brutarie o pizzerie unu cu bauturi si cam atit. La 2 minute un orasel cu tot ce vrei, statiune balneo cu piscine, restaurante, etc, gimnaziu, realschule.
Mor de drag cind vad copiii de pe 3 strazi ca se intalnesc la noi in fata casei se cara cu bicicletele, rolele, si alte alea, deseneaza cu creta pe asfalt ...
Cam asta a fost copilaria mea in Lugoj si nu as schimba-o pe nimic (bineinteles minus toate obiectele motorizate, casti de biciclist, centuri de siguranta, etc... si uite ca traim ...)
Panseluta spune:
Kariguld, pe tema Arbeit in DE, uite aici un link, poate e de interes.
http://www.krankenkassen.de/ausland/eformulare/e-formular-101/
Eu nu sunt prea in tema cu astea, dar cica cu un astfel de formular pot fi trimisi de catre o firma oameni la munca in germania.