Pacifismul doar omoara
Raspunsuri - Pagina 7
ari spune:
Impresia mea este ca a fi deschis nu inseamna nicidecum a incepe sa practici alte religii sau vreo religie anume. A fi deschis, in opinia mea, inseamna a accepta ca exista alte religii/credinte si a fi interesat in a se informa despre ele, cu scopul de a nu critica fara o baza de cunoastere. Mi se pare ca fiecare isi poate pretui religia sau credinta fara a privi condescendent sau si mai rau, cu ura, spre cei care cred sau gandesc altfel. Asta cred eu ca e dechiderea spre altii.
Baiatul meu, de exemplu, a urmat la scoala cursuri despre religii (nu mai stiu exact numele materiei respective) in care a invatat cate ceva despre cateva dintre ele si impactul lor asupra istoriei/societatilor. Li s-a predat asta in mod echidistant fata de religii, fara sa fie *impinsi* spre nici una in mod particular. Eu l-am chiar incurajat sa citeasca la modul serios tot ce i s-a dat de citit (si chiar mai mult, daca ar fi dorit) si am purtat discutii cu el despre continutul cursurilor respective.
Katya spune:
Draga Ingrid S ,eu nu te-am mai citit la alte subiecte,dar daca Crinuta zice ca esti fata buna,eu cred ca esti fata buna,in ciuda avertismentului rosu(mai ales ca am vazut clar pe Dc cum moderatorii asista pasivi cum timp de capitole intregi un user e haituit si jignit,ba chiar as zice ca a scazut drastic calitatea DC-ului dupa mine),dar crede-ma ca e infinit mai de folos pt un crestin sa stea in biserica lui si sa se intareasca in credinta lui decit sa arate relele de la altii.
Da,e obligatoriu sa te aperi si sa-ti marturisesti credinta daca esti atacata,dar e mai bine sa nu incepi tu atacul...Tocmai citeam ca pe la anul 600 au fost ucisi de musulmani vreo 2000 de calugari pe valea Hozevei,dar calugari adevarati,cu viata in Hristos,facatori de minuni,si autorul cartii n-a gasit niciun cuvint de ura la adresa ucigasilor.Nu e prima data in istorie cind crestinii sint prigoniti,nu?Si nu-s numai musulmanii prigonitorii crestinilor.Sint supravietuitori ai lagarelor comuniste care nu vor sa-si vb de rau tortionarii,spunea parintele Calciu Dumitreasca ca nu vrea sa le dea numele,ca-n felul acesta arata ca e si el rau,cistiga satana,mai bine tace si cistiga Hristos(cam asa,am redat doar ideea),la fel parintele Iustin Parvu si citi si citi!
Adica e mai bine pt un crestin sa vina la biserica nu doar cind e obosit(ca s-ar putea ca si Domnul sa zica draga Ingrid,o sa-mi aduc aminte de tine cind o sa fiu obosit,dar acuma sint fresh,mai asteapta)si sa devina cu adevarat crestin,si prin fapta nu numai prin cuvint decit sa ne certam cu alte religii...
Ca femei,ce facem?Ne purtam de grija,aratam bine etc,ca mamici la fel,doar n-o sa zicem azi dau de mincare la copil,miine nu sau nu zicem ca azi mergem la munca si lucram,miine cam stam degeaba ca n-avem chef,dar in calitate de crestini,ce facem?Acolo e facultativ?Nu ajunge sa zicem sint bun,nu fac rau la nimeni,nu unid,nu fur etc.Da,dar toate acestea le face oricine de la oricare religie,nici ateii nu dau in cap,nu?
Poate ca am deturnat subiectul sau nu,ca daca ma uit la titlu e cu pacifism...
Katya spune:
Draga Ari,dar cine-a zis sa nu studiem si alte religii?Evident ca si eu m-as bucura sa faca la scoala copiii mei istoria religiilor si la fel sper sa li se predea echidistant.Mereu tb sa citim si iar sa citim si sa ne informam.
Iar daca tu n-ai ex de amestec de religii in anturajul tau,eu am o gramada,inclusiv aici,nu numai in Ro si daca as sti ca ei aleg sa faca sau sa devina una sau alta in cunostinta de cauza,ar fi ok,dar stiu ca sint doar niste prazi usoare pt ca nu-si cunosc propria religie si de-aici durerea mea.
crinuta spune:
Asta cu privitul religiilor echidistant mi se pare de-a dreptul idealist.
Un practicant nu va putea niciodata privi echidistant vreo alta religie, pentru ca, vrei sau nu vrei se fac comparatii.
Musulmanii se compara mereu cu crestinii si evreii, ortodocsii se compara cu catolicii, e drept in Biserica catolica nu am auzit vreodata vreo comparatie ( un mare plus din partea mea, pe langa multe altele).
La urma urmei pt practicant religia este esentiala, vitala.
Nu pot privi echidistant cum Isus, Mantuitorul nostru este considerat un simplu profet. E culmea jignirii si nu voi accepta in veci o asemenea afirmatie.
Asta nu inseamna ca dau in cap cuiva, dar nici nu voi tacea cand voi citi/auzi astfel de afirmatii eronate.
Sunt de acord ca, pentru a-ti cunoaste religia foarte bine este bine sa cunosti si celelalte religii, altfel niciodata nu vom fi in stare sa ne aparam propria credinta, dpdv al argumentelor, pt ca nu ma refer la violenta, exclus asa ceva.
Un bun crestin nu isi va abandona niciodata religia, iar daca o face este pt ca nu a fost un adevarat crestin si nu a inteles valoarea religiei sale.
Crinuta si minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
www.arcb.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2894&Itemid=419" target="_blank">Monseniorul Vladimir Ghica
ari spune:
Ba da, Katya, am un amestec grozav de religii in jurul meu, si in viata personala si in cea profesionala. Tocmai asta m-a facut sa fiu curioasa despre toate culturile si religiile. N-am eu destul timp si sigur, n-am sa traiesc destul ca sa pot afla si intelege tot ce m-ar interesa in legatura cu toata diversitatea asta din jur. Cred ca nu m-am aexprimat destul de clar in mesajul anterior...Vorbeam numai despre cum vad eu *deschiderea* spre diferenta, atat...
ari spune:
O sa ti se para probabil ciudat, Crinuta, dar la cursul despre care vorbeam au participat tineri musulmani, crestini, budisti, hinduisti si desigur, si din cei care nu adera la nici o religie. Aproape toata clasa, adica. Si nici unul dintre ei, din cate am aflat de la scoala, n-a iesit timorat sau convertit din acel curs. Au aflat mai multe si au retinut ce-au vrut ei. Echidistanta, deci, nu creeaza nici un fel de conflict, pentru ca nu se denigreaza nici o credinta ci sunt toate descrise si discutate cu respect.
crinuta spune:
Cata vreme echidistanta se limiteaza la informatie, e ok, in rest nimic mai mult.
Consider ca da, trebuie sa stim si despre celelalte religii, atat cat sa ne intareasca si mai mult convingerea ca, calea pe care suntem este buna.
Eu cu cat citest mai mult despre anumite religii, cu atat mi se intareste si mai mult convingerea ca ce am ales este bine.
Crinuta si minunea ei
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
www.arcb.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2894&Itemid=419" target="_blank">Monseniorul Vladimir Ghica
marius spune:
Uite eu de exemplu am un regret prin faptul ca abia acum tarziu din punctul meu de vedere am constat ca mi-ar face placere sa stiu cat mai multe despre cultura umana despre religii si concepte dspre istoria religiilor, despre particularitatile lor, despre diferentele lor, despre societati, despre evolutie. Desigur este infernal de mult. Dar... este un subiect extrem de fascinant pentru mine. INSA nu am acceptat NICIODATA si nu voi accpeta niciodata EU erorile umane, teroarea, distrugerea in numele nici unei religii. Oricare ar fi ea. De aceea nu subscriu acestui tip de mesaje si le voi critica intotdeauna. Religia din punctul meu de vedere ar trebui sa fie un fapt INTOTDEAUNA pozitiv pentru om si pentru mediul lui de trai.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Katya spune:
Crinuta,ai exprimat ff bine ceea ce eu n-am reusit!
Caci da,depinde ce e pt fiecare din noi Iisus,Ari,pt cine cine e Iisus?Nici nu stiu ce confesiune ai macar,una e sa vii la subiect cu atitudine de cetatean,de laic,si alta cu atitudine de practicant al unei religii.Abia ca practicant al unei religii se poate vb de toleranta fata de alte religii.Eu ma consider si practicanta intr-a mea si la fel de buna cetateanca,toleranta si repectuoasa cu ceilalti,as zice chiar ca toata lumea ma iubeste.
Noi nu vb aici de cursuri de religie si de cum traiesc copiii nostri in buna pace cu altii,pai din scoala fetei mele sint doar 2 familii de romani,ea la maternelle si alt baietel intr-a 2-a,deci doar 2 familii de ortodocsi,in clasa fetei mele sint doar vreo 6 albi din 17(restul arabi si negri)pai ce,noi nu traim in buna pace?
La subiecte de religie se cam vb de religie nu de cum se traieste in Canada neaparat.
crinuta spune:
Apropos de musulmani, uite exemplu de ASA DA:
http://www.youtube.com/watch?v=A0U5AZFsBrc&feature=fvst
Crinuta si minunea ei