Separarea casatoriei civile de cea religioasa

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Mamabear pe cuvant ca tu proiectezi inima ta asupra celorlalti. Imipare rau scumpa, dar cei care nu sunt in Biserica nu sunt asa cum crezi- ca vai de mine numai desfranarea i-ar desparti de Biserica. Nu sunt, ca oameni sunt cu totii si nefiind in Biserica nu respecta regulile pe care nu le cunosc. Nu vreau sa intru in polemica, dar eu chiar cred ca nu are a face momentul in care ne cheama Hristos cu taina cununiei... Din punctul meu de vedere si din ce am vazut pana acum in jurul meu chiar deloc deloc.
Chestia cu ''macar nu traiesc in desfranare''..... hai, mamabear, aici vorbim de oameni care nu sunt ancorati in legile morale...aia cu ''macar'' e ultima lor grija..

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

Iasmin, pe cuvant ca esti prea aspra cu ceilalti si nu-mi dau seama cum, ca eu te stiu asa de blanda... Si repet, nu am zis ca Taina Cununiei are legatura cu intoarcerea lor la Hristos, nu inteleg de ce imi tot explici ca n-are. Eu, dupa ce am vazut un interviu cu un pr renumit, care spunea o aberatie cat casa in legatura cu casatoria necredinciosilor (a avut omul o ratacire, nu-l judec, chiar mi-e foarte drag), am discutat cu multa lume despre asta, cu oameni ff duhovnicesti, cu teologi si parerea mea corespunde cu a lor.
Nu toti cei care nu sunt crestini practicanti nu sunt nici oameni oameni morali, n-or fi ei propriu-zis in Biserica, dar sunt madulare ale ei (eu nu inteleg nici ce reguli zici tu ca nu respecta). Foarte multi dintre ei sunt oameni cinstiti, cu mila fata de cei din jur, cu respect fata de aproapele, fideli partenerului de viata... Pai ce, vrei sa spui ca Marinush si sotul ei erau oameni imorali cand s-au cununat pt ca "asa trebuia"?

Si hai s-o luam si altfel. Noi ca mame, daca Doamne fereste, ne trezim ca unul din copii se indeparteaza de Dumnezeu si vrea sa se casatoreasca doar civil, nu am incerca sa-l convingem (chiar daca lui nu i se pare important si nu vrea sa asculte argumente...) sa faca si casatoria religioasa, sa-L aiba pe Hristos alaturi in casnicie? Eu cred ca m-as da si peste cap, ca sa nu traiasca in desfranare, chiar daca pe moment ar face pasul doar de gura mea.

In ortodoxie dragostea e cea care primeaza si eu cred ca asa trebuie sa-i privim pe cei din jurul nostru, cu multa multa dragoste si sa incercam sa-i ajutam macar cu rugaciunea, daca nu vor sa asculte sfaturile.

Mergi la inceput

Mamabear traim in lumi paralele. Nu imi da exemple de oameni care traiesc in Biserica. Ci de cei care s-au cununat in Biserica fara sa stie de ce. Ca eu am nu o duzina, sute de exemple- da fapt cu mult mai multe care degeaba s-au cununat... Mai bine le era lor sa traiasca in curvie decat preacurvie. Asta ca sa nu mai numaram avorturile din cadrul cununiei. Iarasi subliniez: vorbim de cei care in afara de faptul ca s-au cununat nu stiu ce madulare ar fi in Biserica. A fi madular al Bisericii este o decizie personala si absoluta. Dupa cum am zis: esti ori nu esti cu Hristos. Hai sa en amintim de primele veacuri de crstinism , ca sa nu zic de altele, cand daca nu venea crestinul trei duminici la rand era considerat apostat, da? Aici vorbim de oameni care nu numai ca nu vin la Bsierica si nu sunt ''madulare vii'' ci vorbim de cei care nu mai calca in viata lor dupa eveniment, care refuza sa faca parte din Biserica. Adica ei refuza sa mearga si sa creada, dar numai fiindca s-au cununat gata? Sunt madulare? Se mantuiesc doar prin atata? Cununia (ca despre asta e vorba la subiect) este mare taina dar in Biserica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

Mai, mai, mai... Dar tu chiar nu vrei sa vezi decat partea rea, decat pe cei care nu au nici moralitatea umana... Faptul ca tu cunosti multi din astia nu inseamna ca sunt toti asa. Sunt si oameni morali, care respecta casatoria (fie ea si doar civila), care nu fac avort din constiinta ca-i crima si nu ca ar fi pacat in fata lui Dumnezeu. Eu despre asta vorbesc. (Si sa fim seriosi, sunt si crestini practicanti care cad in pacate grele, infioratoare, dar nu asta caracterizeaza ortodoxia, nu? Pai si eu pot ajunge sa fac, daca nu ma tine Dumnezeu si ma incred in mine, si preacurvie si avort si crima... si sunt ortodoxa-practicanta si cunosc invataturile Bisericii si ...) Nu putem sa zicem noi sa nu se cunune daca nu-s constienti de Taina, cine suntem noi sa cerem asta, daca Biserica nu o face. Daca Biserica ii primeste, cine suntem noi sa-i indepartam?
Cat despre primele veacuri, tot atunci cine nu se impartasea la liturghie fara a avea motive opritoare era excomunicat, deci cati dintre crestinii practicanti ar mai trebui sa fie acum considerati in Biserica. Si sa stii ca Biserica se roaga pt toti fiii ei, chiar si pt cei care-s doar botezati si in rest habar n-au ce-i cu ortodoxia. Am mai zis, chiar am discutat despre aspectul cununiei religioase acum vreo jumatate de an cu persoane cu adevarat in masura sa spuna ceva (nu ca mine) si aveau aceeasi parere ca si a mea si a Katyei.
Tu esti o femeie iubitoare si ar trebui sa-i privesti pe cei din jur prin prisma inimii tale, caci cel bun pe toate le vede bune, de asemenea "Gresiti ai nostri, pe care ii iertam, ca sa primim iertare, sunt si cei pe care nu-i placem pentru ca sunt altfel decat noi", dupa cum zicea cuviosul Serghie.

Eu inteleg si pozitia ta, ca te-ai saturat de anumite comportamente, dar e mai bine sa nu mai avem de-a face cu cei care ne tulbura, decat sa contribuim si noi la indepartarea lor de Dumnezeu, din prea mult zel.
Iarta-ma daca te-am suparat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Iasmin are dreptate. Stiti ce spune Isus despre caldicei...

Eu nu stiu cum e la ortodocsi, dar la catolici se face pregatire de saptamani/luni inainte de casatorie, ocazie cu care cei doi sunt pregatiti de catre preot pentru marele pas. Asa este firesc sa se intample, nimeni nu se casatoreste de azi pe maine doar pt ca face parte cu numele dintr-o comunitate.

Crinuta si minunea ei

Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!

www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy

www.arcb.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2894&Itemid=419" target="_blank">Monseniorul Vladimir Ghica

Mergi la inceput

Mamabear una e ca vad oamenii cu neputintele lor si ma rog pentru ei sa vina la Biserica, alta este sa ii consider exemple traitoare si madulare ale Bisericii. Diferenta de la cer la pamant.

Da, in ziua de astazi crestinii nu se mai impartasesc la fiecare liturghie, dar hai sa fim sinceri: este oare neaparat vina crestinilor??? Sau nu cumva ideea este ca Sfanta Impartasanie sa nu fie administrata des...??? Ce vina au aici fii duhovnicesti care nu fac decat ascultare?

In cei care s-a facut referire vad intr-adevar pareta rea, poate pentru ca am vazut si am primit destula rautate din partea unor astfel de oameni? Unde merg vad mai multi oameni fara rusine, tupeisti si obraznici, efectiv fara Dumnezeu. Ca un dinte cariat pana la radacina care ma doare, asa este omul fara Dumnezeu. Problema incepe de acolo ca ceilalti care nu s-au cununat in biserica incep sa il considere exemplu pentru motivul ca s-a cununat in Biserica... De acolo vad eu problema: noi cei din Biserica avem o responsabilitate enorma. Iar ca una care a trait printre oameni care in posturi si mai cu seama vinerea bagau pe gat ciocolata (ca sa-ti strice postul: ''da ce, postesti?'' te intrebau cu nerusinare si cu jambet pe fata), cei care te impingeau sa faci adulter ca sa ai post cald, cei care asteptau mita ca sa aiba grija de bebelu meu, cei care ar trebui s ail invete fara alte pretentii remuneratorii, cei care iti repara masina, politaii care te declara vinovat de un accident desi frana masinii celeilalte pe sosea este de 20 m si au 100km/h pe bord in oras.... Oare nu trag si eu linie??? Mi se trage cred de la prea multa bunatatea si credinta pe care o vad in jur...

Poate ai crezut ca glumesc cand am dat slava lui Dumnezeu vazand ca mai sunt si oameni pe pamant asa cum ar trebui sa fie- asa ca tine.

Crinuta inseamna ca sunt mai catolica decta credeam.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marinush spune:

Eu acum ce sa mai zic, ma simt cu musca pe caciula, m-am incadrat mereu la categoria caldicel :). "Inainte", mergeam rar la biserica, la slujba, insa ma duceam de fiecare data cand simteam nevoia sa multumesc sau sa cer ajutor. Imi placea biserica goala, doar eu si Tatal nostru. Cum zicea mamabear, nu as fi facut avort, nu pentru ca citisem ca ar fi pacat, ci pentru ca sufletul meu nu m-ar fi lasat. Nu am umblat prin discoteci, pentru ca am avut parinti si mai ales bunici care au stiut cum sa ma indrume. Nu mi-a placut sa ma fardez, sa ma imbrac in haine decoltate, mulate, pentru ca asa am fost crescuta. Si nici parintii mei nu mergeau des la biserica. Doar m-au crescut cu bun-simt, sa zic asa. Dormeam mereu cu cartea de rugaciuni sub perna, nu ma culcam pana nu spuneam rugaciunea, si asta pentru ca bunica m-a invatat asa. Si exemple mai pot sa dau...Uite, cand am aflat ca sunt insarcinata, n-am mai putut...sa fiu cu sotul, intelegeti voi :) Nu aveam interdictie medicala, dar eu n-am mai putut. Si inca nu citisem nimic, in afara de cateva rugaciuni. Si sotul m-a inteles, desi nu merge la biserica. Acum, privind in urma, au fost multe ocazii in care puteam sa pic rau, dar sunt convinsa ca Dumnezeu mi-a fost alaturi. Poate pentru ca am avut persoane care s-au rugat pentru mine, aici ma refer tot la bunica mea. Iertati-ma! Cred ca deja am schimbat subiectul acestui topic.

Mergi la inceput

Marinush, daca ai tai mai mergeau cumva la biserica, ai mei nu mergeau deloc, dar deloc, stii?
Eu am avut de ales, s-a facut consiliu de familie si mi s-a pus in vedere: ori cu familia, ori cu Biserica. Guess what! Am ales Biserica, dar Dumnezeu le-a intors inima, si familia incearca sa ma inteleaga. Eu asa vad: ori cu Hristos, ori nu. Fiercare cu alegerile sale. Asta nu inseamna ca nu ma rog pentru ei si nu ma doare inima pentru ei. Dar faptul ca s-au botezat si cununat in Biserica nu ii face sa fie in Biserica (iar asta e durerea mea). Cu adevarat spun ca mare durere este, sa fii constient si sa nu ai ce face.

Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui Iasmin08

Ca un dinte cariat pana la radacina care ma doare, asa este omul fara Dumnezeu.

Pviiiiiii, pviiiiiii, ia de aici o freza si rezolva.

Pentru parinti, de dragul copiilor

"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput