Separarea casatoriei civile de cea religioasa
Raspunsuri - Pagina 3
mamabear spune:
Fetelor, eu sunt de acord cu Katya, ca in timp, harul poate deveni lucrator, daca omul se trezeste si realizeaza importanta credintei, a legaturii cu Dumnezeu, de aceea e un mare avantaj daca e botezat si cununat religios, chiar daca nu a fost constient de importanta acestor Taine. Daca omul e ortodox, chiar daca doar cu numele, are avantajul ca Biserica se roaga pt el (si stim ca rugaciunile Bisericii pot scoate suflete din iad).
De exemplu, tatal meu, in momentul casatoriei cu mama era ateu convins (chiar daca era botezat), nici mama nu era cine stie ce credincioasa (mergea la biserca sa aprinda o lumanare si se impartasea in postul Pastelui...), dar simtea ca-i bine sa se casatoreasca si in fata lui Dumnezeu. Asa ca tata a acceptat, dar a ramas ateu inca 16 ani, pana cand mama a ajuns in spital ff grav bolnava (medicii habar nu aveau ce sa-i faca, i-au prescris medicamente pt starea finala de cancer!?) si era sa o piarda, si atunci s-a rugat pt prima oara. De fapt, in disperarae in care se afla, el I-a cerut lui Dumnezeu o dovada ca exista; a fost ceva de genul : "Doamne, daca existi cu adevarat, nu ma lasa fara sotie, cu 3 copii...". A mai durat vreun an pana s-a obisnuit sa mearga pe la biserica, apoi inca unul pana s-a si spovedit. Tot odata cu boala aceea a devenit si mama o crestin-ortodoxa practicanta cu adevarat. Prin acel moment de cumpana, in marea Sa intelepciune, Dumnezeu le-a deschis ochii la amandoi. Acum va intreb : De ce ar fi fost mai bine sa nu se casatoreasca religios daca nu erau constienti de importanta slujbei?, De ce ar fi fost mai bine sa traiasca in pacat 16-17 ani? Dumnezeu lucreaza mai presus de "vrednicia" credinciosului (sau necredinciosului), asa ca el se afla sub binecuvantarea Domnului chiar daca nu a inteles prea bine ce si cum.
Eu am citit si "dincolo" cum spuneau unele fete ca nu erau practicante cand s-au casatorit, dar prin lucrarea minunata a Bunului Dumnezeu, au ajuns sa-L descopere si sa traiasca ortodoxia cu toata fiinta lor, asa ca eu nu cred ca trebuie indepartati cei care vor sa se cunune religios, chiar daca o fac de gura lumii sau ca "da bine" sau mai stiu eu de ce. Eu cred ca trebuie sa ne rugam pt ei si nu sa-i condamnam.
Iasmin08 spune:
Mamabear esti optimista iubita. Eu personal nu am vazut si nici nu am auzit ca o nunta facuta pentru ca ''da bine'' sa aduca pe cei doi la credinta. Mai degraba altceva- o boala, un deces, o suferinta cumplita in tot cazul este cauza pentru care omul se intoarce spre Dumnezeu. Faptul ca cei doi sunt casatoriti nu inseamna ca traiesc si curat neaparat. Nu mai zic mai mult.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
crinuta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Mamabear esti optimista iubita. Eu personal nu am vazut si nici nu am auzit ca o nunta facuta pentru ca ''da bine'' sa aduca pe cei doi la credinta. Mai degraba altceva- o boala, un deces, o suferinta cumplita in tot cazul este cauza pentru care omul se intoarce spre Dumnezeu. Faptul ca cei doi sunt casatoriti nu inseamna ca traiesc si curat neaparat. Nu mai zic mai mult. Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
Iasminutza, ca de obicei suntem pe aceeasi lungime de unda.
Crinuta si minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
www.arcb.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2894&Itemid=419" target="_blank">Monseniorul Vladimir Ghica
Katya spune:
Mamabear,ce bucurie sa te citesc!Ma bucur pt parintii tai!(Ma lupt si eu cu tatal meu sa-l duc la biserica,n-a calcat pe-acolo,nu s-a spovedit si impartasit de copil,dar sint sigura ca Domnul il mai asteapta,mai are rabdare si cu el).
Fetelor celelalte,ortodoxul e un optimist si un luptator!Eu nu zic ca situatia e roz,dar daca omul moare de ex,atunci macar nu pleaca in vesnicie cu pacatul curviei in cazul in care a fost cununat,nu?Pai e putin lucru?Si,cununat fiind,macar il poti trece pe un pomelnic,Biserica se poate ruga pt el,mai tragi o nadejde de mintuire.La fel daca omul e botezat,macar capata un inger pazitor si la fel,daca moare,are sansa la a vedea fata lui Dumnezeu in loc de a n-o vedea.E totuna sa fii crestin sau pagin?
Katya spune:
Si iarasi:depinde de noi in primul rind sa eliminam buruienile pagine care au crescut de mii de ani pe linga credinta adevarata:daca sintem mama sau nasa sau fina sau prietena a cuiva care n-are cunostinte ci merge mai mult pe datini si obiceiuri,n-avem decit sa aratam cum e,nu e constructiv sa ne bucuram doar ca noi stim si altii nu.Au trecut ani de comunism peste noi si lumea n-a avut acces la religie,plecam de la ce avem si mergem mai departe.Fiecare poate face fff multe in familia si-n anturajul lui,apoi cei indreptati sau orientati sau luminati,la rindul lor vor transmite in familiile si-n anturajul lor si tot asa.
Toti botezati intru Hristos sintem madulare ale aceluiasi trup,asa scrie in carti,deci toti tb sa avem grija unii de altii.Doamne ajuta!
Ica 1975 spune:
citat din mesajul lui mamabear Fetelor, eu sunt de acord cu Katya, ca in timp, harul poate deveni lucrator, daca omul se trezeste si realizeaza importanta credintei, a legaturii cu Dumnezeu, de aceea e un mare avantaj daca e botezat si cununat religios, chiar daca nu a fost constient de importanta acestor Taine. Daca omul e ortodox, chiar daca doar cu numele, are avantajul ca Biserica se roaga pt el (si stim ca rugaciunile Bisericii pot scoate suflete din iad). De exemplu, tatal meu, in momentul casatoriei cu mama era ateu convins (chiar daca era botezat), nici mama nu era cine stie ce credincioasa (mergea la biserca sa aprinda o lumanare si se impartasea in postul Pastelui...), dar simtea ca-i bine sa se casatoreasca si in fata lui Dumnezeu. Asa ca tata a acceptat, dar a ramas ateu inca 16 ani, pana cand mama a ajuns in spital ff grav bolnava (medicii habar nu aveau ce sa-i faca, i-au prescris medicamente pt starea finala de cancer!?) si era sa o piarda, si atunci s-a rugat pt prima oara. De fapt, in disperarae in care se afla, el I-a cerut lui Dumnezeu o dovada ca exista; a fost ceva de genul : "Doamne, daca existi cu adevarat, nu ma lasa fara sotie, cu 3 copii...". A mai durat vreun an pana s-a obisnuit sa mearga pe la biserica, apoi inca unul pana s-a si spovedit. Tot odata cu boala aceea a devenit si mama o crestin-ortodoxa practicanta cu adevarat. Prin acel moment de cumpana, in marea Sa intelepciune, Dumnezeu le-a deschis ochii la amandoi. Acum va intreb : De ce ar fi fost mai bine sa nu se casatoreasca religios daca nu erau constienti de importanta slujbei?, De ce ar fi fost mai bine sa traiasca in pacat 16-17 ani? Dumnezeu lucreaza mai presus de "vrednicia" credinciosului (sau necredinciosului), asa ca el se afla sub binecuvantarea Domnului chiar daca nu a inteles prea bine ce si cum. Eu am citit si "dincolo" cum spuneau unele fete ca nu erau practicante cand s-au casatorit, dar prin lucrarea minunata a Bunului Dumnezeu, au ajuns sa-L descopere si sa traiasca ortodoxia cu toata fiinta lor, asa ca eu nu cred ca trebuie indepartati cei care vor sa se cunune religios, chiar daca o fac de gura lumii sau ca "da bine" sau mai stiu eu de ce. Eu cred ca trebuie sa ne rugam pt ei si nu sa-i condamnam. Ana-Maria de 4 poznasi: Ioan(2000) ,Alexandru(2002), Maria(2005) si Stefan(2009) |
marinush spune:
Fetelor, acum 3 ani, cand ne-am cununat, am facut cununia religioasa pentru ca...asa trebuia. Nu constientizam nimic atunci, importanta ei. Si azi sunt tare departe de multe alte lucruri, insa nadajduiesc ca se va milui Dumnezeu si ma va calauzi pe drumul bun. Chiar vorbeam azi cu o prietena, m-a intrebat daca stiu un preot care face cununia religioasa, fara sa ceara actul de la cununia civila. Sincer...nu stiu :(
marinush spune:
Ii dau dreptate lui mamabear, insa si lui Iasmin, pentru ca da, cred ca decesul nasului nostru de cununie m-a adus aproape de Dumnezeu. Acum, imi dau si eu cu parerea, toate care sunt de la Dumnezeu in viata noastra, lucreaza la un moment dat...mai devreme, mai tarziu. El le randuieste cum stie ca e bine pentru noi. Iertati-ma.
Iasmin08 spune:
Marinush eu asa stiu ca mai mare bucurie se face in cer pentru intoarcerea unui pacatos decat pentru 100 de drepti. Si mai stiu ca dragostea lui Dumnezeu este atat de mare incat ne daruieste tuturor sansa (mai multe de fapt)de a fi cu El. E mereu cu mana intinsa catre noi si bate la usa inimii noastre. E alegerea noastra sa ii raspundem sau nu.
Eu acum ma gandesc cu groaza ca totusi se poate sa am momente de cadere in viata mea, caci momentele de cadere sunt trimise din cauza pacatelor- mai cu seama din cauza ca obisnuim sa judecam (de mici chiar, sistem nostru de educatie concurential ne face sa ne inradacinam aceasta patima de a compara si a pune stampile). Nu spun ca cei din Biserica sunt, vai de mine, curati si imaculati caci de pacatuit pacatuim toti.
Tot ce vroiam sa spun este ca de fapt tine de Dumnezeu intoarcerea la credinta, iar nu de taina cununiei care este lucratoare, in masura in care o lasam sa lucreze. (ca orice alta taina).
Ce folos dar ca cineva renunta la viata de curvie ca sa treaca in preacurvie, sau sa creada ca daca e in cununie -sodomia de pilda e ingaduita si asa mai departe... Taina cununiei este taina si lucratoare daca se constientizeaza, daca macar unul din cei doi este intru Hristos, barem putin.
Ei pacate omenesti, oricum oameni suntem si gresim cu totii in multe feluri- cum am zis, judecand, maniindu-ne, mandrindu-ne si trufindu-ne samd.
Sa ne pazeasca Domnul mai bine si sa ne uitam mai mult inspre interiorul nostru decat spre ceilalti.
Adica in afara de un sfat, nu te poti impune cu forta in viata omului- noi trebuie sa fim exemple vii ca cei din afara Bisericii sa isi doreasca sa fie inauntru. (sa ne amintim de primii crestini care mureau mancati de lei, cum au muiat inima necredinciosilor prin jertfa lor muceniceasca).
Sa ne ajute Dumnezeu pe toti sa fim vii intru Hristos!
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
mamabear spune:
citat din mesajul lui Iasmin08 Mamabear esti optimista iubita. Eu personal nu am vazut si nici nu am auzit ca o nunta facuta pentru ca ''da bine'' sa aduca pe cei doi la credinta. Mai degraba altceva- o boala, un deces, o suferinta cumplita in tot cazul este cauza pentru care omul se intoarce spre Dumnezeu. Faptul ca cei doi sunt casatoriti nu inseamna ca traiesc si curat neaparat. Nu mai zic mai mult. |
Iasmin, scumpo, nu-s optimista, sunt realista.
Eu nu am zis ca slujba cununiei ii aduce pe cei doi la credinta (desi se poate si asta; stiu un caz de doi tineri necredinciosi care la cununie si-au cunoscut viitorul duhovnic), ci ca ei se pot "trezi" pe parcursul vietii si se pot intoarce spre Dumnezeu, si nu vad la ce ar folosi ca ei sa traiasca in desfranare ani de zile pana atunci. Sau, cum zicea Katya si daca mor, macar nu trec dincolo cu un pacat asa de mare ca desfranarea. Biserica se roaga pt toate madularele ei, si chiar daca unii sunt ortodocsi doar cu numele, atata vreme cat nu au parasit biserica, sunt madulare ale ei, deci sunt pomeniti si cat sunt in viata si dupa.
De ce zici ca nu traiesc neaparat curat cei doi soti, chiar daca sunt casatoriti religios. Cata vreme isi sunt credinciosi unul altuia, ceea ce se afla sub Taina Cununiei nu intra sub incidenta pacatului (nu ma refer la cine stie ce perversiuni); de ex nerespectarea zilelor de post e doar greseala ce se dezleaga la scaunul spovedaniei, fara canon.