Separarea casatoriei civile de cea religioasa

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Alt subiect la misto, clar cei care aveau vreun gind sa se cunune religios mai tirziu, vor renunta. Ca sa ma exprim elegant, ce are sula cu prefectura??? Ce are actul semnat la primarie, act pur birocratic cu slujba de nunta? Ce e trist e ca multi fac cununia religioasa de "gura lumii", fara sa aiba vreun sens pentru ei, asta se poate discuta, dar sa te iei de oameni pentru ca din diverse considerente aleg sa nu stea la cozi la primarie si urma sa fuga la biserica, asta nu o mai inteleg. Probabil ca a mai aparut un "bun crestin" pe forum gata sa te impuste daca iesi din tiparul lui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Fetelor,e-adevarat ca subiectul nu are un titlu inspirat,adica autoarea nu cred ca asta a vrut: sa scoata in evidenta de ce se separa cele 2 casatorii,ci a vrut sa se vorbeasca despre importanta cununiei si despre ipocrizia celor care o practica doar de gura lumii.Si e-adevarat ca e de preferat sa vii cu un ton mai calm si mai atragator pt public si nu cu ton de "avertisment",dar tb sa fim ingaduitori.(E ca si cum,Natasa,ai auzi pe cineva ca vb in mod curent la modul:"cartea care-am citit-o" sau "am mincat decit 2 mere",spune-mi daca nu sfirsesti prin a atrage atentia asupra greselii.)Si acuma ca autoarea a disparut sau nu,ca a luat de undeva textul sau l-a emis ea insasi,nu ar fi asa important daca subiectul ar interesa intr-adevar,caci sint atitea ex pe DC unde un autor a pus o intrebare,a disparut,dar s-au scris 30 de pagini in urma lui...

Deci daca vrea cineva sa raspunda,deja a facut-o,daca nu,sa nu ne luam unii de altii,cind e un user nou,i se spune de obicei bine-ai venit!

Ca sa raspund si eu la sb,practicanta fiind,sigur ca mi se pare de importanta maxima cununia religioasa si sint pt a se face aceasta cind poate omul.Daca isi pune macar pb,cit de cit,tb incurajat si nu indepartat.Ca cine e contra, e contra de la inceput si nu o face defel.Tb sa avem in vedere si satana cea rosie care ne-a stat in coaste zeci de ani si ne-a indepartat de Dumnezeu si de biserica,deci oamenii nu stiu exact cam ce e aceea religie,iar cei care stiu tb sa ajute cu blindete si incetul cu incetul sa elimine traditiile gen jucatul gainii sau taiatul motului si mai ales facutul de bani din aceste mari taine,astfel incit mirii sa se bucure de slujba cununiei si nu sa treaca pe-acolo cu gindul la ce-or sa se mai distreze la restaurant si cum or sa fure mireasa.

Dar si cei nepracticanti ar tb sa fie ingaduitori cu practicantii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Katya imi pare rau sa te contrazic dar ''dragoste cu sila nu se poate''. Daca omul vine sa se cunune religios din orice altceva decat din convingere, daca nu are credinta deloc, daca nici macar nu e interesat de subiect, vreau sa stiu si eu cam cum poate fi el ''atras'', luat prin invaluire asa...
Omul are liberul arbitru: este ori nu este cu Hristos si cu Biserica.
Iar daca nu este sa nu se prefaca cum ca ar fi si sa sminteasca.

Asta cu blandetea fata de altii am mai auzit-o... avem blandete cat incape, fata de oricine, numai fata de ortodocsii practicanti nu avem- nici macar aia de practica.

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Iasmin,dar nu ma refer la impunerea iubirii lui Hristos,sigur ca dragoste cu sila nu se poate,eu ma refer la ortodoxul care are un dram de credinta si deci de iubire si care nu cunoaste exact importanta tainelor.Daca trece pe la biserica doar sa treaca,ii spun ca ce important e ca a decis sa treaca,il felicit,daca amina casatoria religioasa pe motiv ca n-are bani(atita am auzit acest argument,ca trec anii si cuplurile asa ramin)iarasi ii spun de ce nu-i bine etc.Merg deci pe ideea incurajarii si a ajutarii(m-as oferi sa-l cunun,botez etc).Stiu ca e greu,ca la noi asa e:totul depinde de bani,dar oamenii nu sint atit ipocriti cit ignoranti.De ex daca ar sti toti cit de important e botezul si cum se leapada pruncul de satana si cum i se spala atit pacatul adamic cit si cel al generatiilor din famila lui,daca ar sti ca Insusi Hristos e de fata,n-ar mai cauta romanii nr de familii necesare inchirierii nu stiu carui restaurant ca sa-si poata face "botezul" cu muzica si bautura,ar gasi nasi,ar merge la biserica,ar boteza pruncul si gata.La fel si cu cununia.

Ideea e deci daca e bine ca ortodoxul sa devina practicant din doar ortodox cu numele,din a intelege nunta ca taina si din a nu mai practica nunta ca traditie,obicei,mijloc de a face bani etc,eu asa inteleg ideea topicului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Citat:
citat din mesajul lui Iasmin08

Katya imi pare rau sa te contrazic dar ''dragoste cu sila nu se poate''. Daca omul vine sa se cunune religios din orice altceva decat din convingere, daca nu are credinta deloc, daca nici macar nu e interesat de subiect, vreau sa stiu si eu cam cum poate fi el ''atras'', luat prin invaluire asa...
Omul are liberul arbitru: este ori nu este cu Hristos si cu Biserica.
Iar daca nu este sa nu se prefaca cum ca ar fi si sa sminteasca.

Asta cu blandetea fata de altii am mai auzit-o... avem blandete cat incape, fata de oricine, numai fata de ortodocsii practicanti nu avem- nici macar aia de practica.

Crinuta si minunea ei

Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!

www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy

www.arcb.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2894&Itemid=419" target="_blank">Monseniorul Vladimir Ghica

Mergi la inceput

Ce nu se intelege, desi e din ce in ce mai evident este faptul ca ca romanii nu mai sunt crestini, exceptand o mica parte, minoritatea, punct. In rest, ca sunt botezati, ca se considera ortodocsi ( dau ex religia asta pt ca e majoritara) dar nu dau cu anii pe la Biserica ca stiu ei mai bine cum e cu credinta, ca au ei credinta lor, bla, bla, bla, nu schimba cu nimic datele problemei. Mai grav este numarul ateilor care creste de la zi la zi.
Aici este buba, casatoria a devenit un obicei, facem nunta mare, sa impresionam, darul conteaza, restaurantul conteaza.

Si atunci cum poti convinge un om care se considera casatorit doar dupa casatorita civila ( care, e nula in fata lui Dumnezeu) ca de fapt traieste in pacat pana cand se va casatori in fata lui DUmnezeu? NU se pot convinge acesti oameni, ei stiu mai bine, ei dau 2 bani pe religie, Dumnezeu, dogme, taine, sacramente. De fapt, marea majoritate nici nu stie ce este o taina, deci aici este drama, pe care doar unii o vad.

Crinuta si minunea ei

www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy

www.arcb.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2894&Itemid=419" target="_blank">Monseniorul Vladimir Ghica

Mergi la inceput

Calitatea cea mai importanta a romanilor e tocmai faptul ca sint crestini.E un mare privilegiu ca ne-am nascut ortodocsi,un dar al lui Dumnezeu de care eu trag nadejde ca vom fi cindva constienti cit mai multi dintre noi.

Toti crestinii traiesc astazi intr-un post-crestinism,nu numai romanii,dar macar la noi bisericile sint inca biserici si nu muzee din fericire,deci asa cum sintem,botezati si cununati fara sa stim exact de ce,simplul gest daca inca se mai pastreaza,tot e bine,e cu speranta ca acel har pogorit in cadrul acelor taine poate deveni lucrator.

Noi nu convingem pe unul sau altul sa se-ntoarca la Dumnezeu,noi doar intindem o mina,restul face Domnul in marea Lui mila.

Mergi la inceput

Crestin nu e nimeni doar cu numele, deci asta cu calitatea cea mai mare a romanilor... sa fim seriosi, iar despre privilegiul... again no comment.
Poate taranul simplu de la tara si-a pastrat valorile crestine, (aici intra toti crestinii, pt ca din fericire exista si alte culte crestine in tara), in rest e nenorocire.
Harurile se pierd prin pacate, este un lucru stiut, deci hai sa scanam exact situatia care e neagra de la o posta si nu doar in romania, in multe tari.

Crinuta si minunea ei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Crinuta subscriu la realitatea neagra a crestinismului in Romania.
Apropos de trairea crestinismului la tara, incepe sa fie practicat din nestiinta si ai fi surprinsa cati ii atribuie puteri magice. Merg deoarece nu neaparat cred ci deoarece stiu ca asa e bine, fara sa aiba insa o cateheza, fara sa stie nici macar ce este semnul sfintei cruci (adica a da slava lui Dumnezeu). Nu mai zic de practicile apropiat magice care ies de aici- cu ''trecut pe toaca'', cu zic de 9 ori nu stiu ce rugaciune ca sa treaca deochiul samd. Eu am un cuvant pentru asta si acela nu este in nici un caz ''credinta''.
Daca e ''sa ne numaram coane Fanica''.... suntem extrem de putini crestini, iar cei care suntem, vai de capul nostru... Mila Domnului cu noi toti.
Crinuta

Mergi la inceput

Iasmin, te cred, eu nu prea cunosc situatia, insa am banuit ca la tara ar mai fi un dram de credinta, dar daca zici ca acolo e un amalgam de asa zisa credinta, superstitii, traditii si mai stiu eu ce practici, atunci asta spune multe.

De fapt lucrurile sunt simple: fara o instruire religioasa din copilarie, fara cateheza, fara constientizarea si intelegerea principiilor care stau la baza crestinismului suntem 0. Credinta se vede in felul oamenilor de a trai, credinta nepusa in practica echivaleaza cu necredinta. Un titlu dat la botez nu garanteaza nimic, la botez se sterge pacatul stramosesc, singura cale de a se sterge pacatul stramosesc, dar daca persoana in timpul vietii nu traieste conform principiilor crestine, nu se pastreaza curata, toate harurile se pierd.
pupici si poate te sun zilele astea

Crinuta si minunea ei

Mergi la inceput