ne intoarcem in Romania sau nu?(2)
Raspunsuri - Pagina 14
![](images/user_woman.png)
Ramona J spune:
Da, dar tocmai pentru ca-i vorba de perceptie si de capabilitatea fiecarei persoane de a se adapta (sau nu) este greu sa-ti dai cu parerea daca unii sau altii ar trebui sa se mute sau nu, daca ar trebui sa le placa intr-o tara sau alta sau nu.
Cine poate sti? Follow your heart si zi mersi daca poti fi navetist intre cele doua tari.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui a_alinta eu am fost doar in concediu si toata perioada am avut o sensatie de oboseala si...teama .inexplicabila. nu am avut nevoie de sistem ( decat un pic ) dar totul era altfel decat era cand am plecat si decat am asteptat sa gasesc . e vorba de cum am perceput acum oamenii si mediul inconjurator si desi am fost doar in concediu si grija exagerata a celor apropiati m-a obosit ( un ex: ai mancat? dar nu mananci? dar numai atat? hai, te rog, nu mai vrei un pic? dar cand ai mancat ultima oara? vezi ca e cald , nu te imbraca in negru s.a.m.d ) si tristetea din ochii oamenilor m-a intristat. asa am vazut eu, dupa 5 ani, tara mea. |
Da, da, da ...e clar chestie de perceptie
![](icon_smile_big.gif)
![](icon_smile_blush.gif)
Nu as da 2 luni petrecute in resorturile mexicane pe cele 14 zile romanesti. Cand ma duc in Romania, nu stiu cu cine sa ma intalnesc mai repede, ma mut din casa unuia in curtea celuilalt si mereu plec cu regretul ca 14 zile nu imi ajung.
Recunosc ca am avut si momentele mele de "diva de America" - cand m-am certat in supermarket pt pretul de pe o smantana, pentru rest care era un pliculet de zahar, sau la Piatra cu o vanzatoare din librarie care nu vroia sa imi arate o jucarie ca sa nu strice vitrina ... de acolo mi-am dat seama ca m-am schimbat, ca viata de aici m-a schimbat.
Ramona J spune:
Buflea, te inteleg de ce suspini. Ai avut doua saptamini care au fost fun, fun, fun, acum trei ani.
Chiar si atunci te-ai suparat un pic, dar n-ai avut timp sa bagi prea mult de seama ca erai ocupata sa te simti bine.
Astea-s vizitele ideale in Romania, pe bune! Eu zic ca mai mult de trei saptamini sa nu stai.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Victoria_mami/Victoria_mami.jpg)
Victoria_mami spune:
Eu dupa 3 saptamani si un drum Deva-Mamaia mi-am smuls parul din cap si-mi venea sa stau in aeroport 3 zile... sa ma intorc odata acasa (adica in Canada)... asta acum 4 ani. Or mai trece 40 pana ma intorc in vizita.
_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008
Victoria Isabella, Printesa Noastra Perfecta!
petra spune:
DA, asa este cum stai mai mult de 3 saptamani hai o luna, incepi sa vezi dinc e in ce mai mult neajunsurile din societatea romanesca, de mizeria umana care este din ce in ce mai infloritoare. Ultima data am fost in Romania acum 2 ani, si efectiv ma bucuram la ideea ca fetita mea nu intelegea romaneste foarte bine, imi era rusine efectiv cand auzeam cum vorbeste lumea pe strada,numai injuraturi si numai cuvinte obsecene. Ma uitam la oameni si ma miram cum niste barbati cu parul alb vorbeau atat de urat, oameni pe care ii credeai la locul lor. Plus ca acolo este la mare moda tratarea clientilor prin magazine cu : daca nu-ti place asta este ! Sictireala generala !
In ce priveste familia si prietenii ne-au tinut ca-n puf, vorba lui Buflea, ieseam din casa unuia sa mergem in curtea celuilalt si tot asa, dar odata intors in Ro. astea se termina si tot la societate si carentele ei se ajunge. Multumesc Domnului ca nu am avut de rezolvat probleme pe la notariate, medici si primarie pentru ca eram mancata.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramona J Buflea, te inteleg de ce suspini. Ai avut doua saptamini care au fost fun, fun, fun, acum trei ani. Chiar si atunci te-ai suparat un pic, dar n-ai avut timp sa bagi prea mult de seama ca erai ocupata sa te simti bine. Astea-s vizitele ideale in Romania, pe bune! Eu zic ca mai mult de trei saptamini sa nu stai. ![]() |
Ah ! am uitat sa spun ca am fost si fara barbat
![](icon_smile_big.gif)
Ramona J spune:
Ah, pai de aia a fost atit de fun!
Legat de ce ziceau fetele un pic mai sus, imi amintesc ca eram intr-un magazin (poate Carrefour). Cumparasem o multime de chestii si n-am apucat sa le impachetez cu viteza cu care le scana vinzatoarea. Ea si-a terminat treaba si statea linistita. In timpul asta eu ma zbateam sa termin de impachetat, dar nu prea am experienta. Era la coada un domn distins (asa am crezut eu, na), grizonat, imbracat intr-un costum impecabil si numai ce-l vad ca vine spre mine. Eu ma gindeam deja ca-i foarte frumos din partea lui sa ajute si ma trezesc ca deschide gura si zice ceva de genul "hai fa, misca-te o data ca sta lumea la rind".
Daca petreci un an in Romania ti se intimpla destul de des chestii de genul asta. Daca esti intr-un concediu de doua saptamini ai poate 2-3 intimplari de genul asta, care devin ceva "fun" de povestit pe cind te intorci in US. Cine se mai poate lauda cu povestiri din astea de vacanta, nu?
iulianm spune:
Legat de ce a scris a_alinta despre sentimentul de teama. La mine nu a fost teama, ci lipsa de siguranta. Ideea ca nu exista rezolvare si ca nu am pe ce proceduri/regulamente/legi sa ma bazez. Nu pentru ca nu ar exista, ci pentru ca nu functioneaza. Pentru ca in multe locuri, cind am cerut explicatii ori sa vad bazat pe ce mi se cereau anumite lucruri, raspunsul a fost "nu conteaza, legea o fac eu" ori "nu ma intereseaza ce scrie, eu hotarasc aici".
Adica eu ma asteptam (si accept) ca sistemul sa fie dezorganizat, ca procedurile sa fie greoaie, ca nu exista baza de date, ca lucrurile decurg mai incet decit aici, ca parte din oameni pot fi prost informati (ma refer la cei cu care aveam eu treaba). Astea sunt lucruri care pot fi rezolvate, ma pot lupta cu asa ceva, fac fata. Insa nu am nici o solutie cind am de a face cu "legea sunt eu".
Din prima zi pina in ultima, tot de asta m-am lovit. Zil-nic.
Pt prima zi am avut de obtinut un certificat. Am rugat pe cineva apropiat, inainte sa ajung eu in tara, sa obtina o lista cu hirtiile necesare. Si m-am infiintat la prima ora, gindind ca am tot ce trebuie si ca rezolv repede. Am obtinut certificatul dupa amiaza, aproape de ora inchiderii. Tot au cerut hirtii suplimentare, dar asa, cu tiriita, cite una. Aduceam hirtia, isi aminteau ca mai trebuie. Fiecare hirtie insemna drum facut la alte institutii, unele cale de citeva statii de tramvai, pe un ger de -25C.
In ultima zi, la aeroport, cel care era la controlul de bagaje, nu imi accepta bagajul de mina pe ruta interna. Sa-l dau la cala. Pai de ce, ca la venit a mers ca bagaj de mina? Nu l-a interesat absolut nici un argument, nu a catadicsit sa raspunda la nici o intrebare cu altceva decit "De aia merge la cala, ca asa spun eu". Macar stiu ca l-am enervat, se facuse rosu ca racul si i se bulbucasera ochii de draci si indignare ca am avut eu tupeul sa-i cer regulamentul, sa-mi arate unde scrie ca nu se accepta (deloc!) bagaj de mina la aeroportul respectiv.
a_alinta spune:
teama poate fi expresia unui sentiment de nesiguranta. am simtit si eu nesiguranta, de acolo si teama. nu pot sa imi explic de ce.
m-am eliberat in momentul cand am urcat in avion si m-am linistit in momentul cand am ajuns "acasa".
dar asta nu inseamna ca toti cei care au ales alta tara simt aceleasi sentimente. poate pentru altii in romania exista siguranta si daca este asa nu pot sa inteleg de ce isi refuza dreptul la liniste si multumire, si nu recunosc asta prin intoarcerea in tara.
( am cunoscut o persoana care desi lucra intr-un hotel ca si camerista povestea in tara, inclusiv mamei ei, ca lucreaza la receptia marfii. foarte mirata, am intrebat-o de ce minte iar raspunsul ei m-a facut sa vad o alta fata a romanului: cum pot sa-i spun mamei ca spal bude ? eu, care incepusem o facultate in tara, i-as rupe sufletul daca i-as spune adevarul!
sincer , eu as avea sufletul rupt daca fica-mea m-ar minti in halul asta. si de ce? pana la urma munca e rupta din rai si atata timp cat faci un lucru cinstit nu vad de ce ne-ar fi rusine de faptele noastre. )
felicic76 spune:
eu as fugi si m-as ascunde in fundul pamantului pentru asta:
http://www.gandul.info/news/toti-candidatii-la-bac-dintr-o-clasa-din-pitesti-s-au-semnat-cu-acelasi-nume-ion-popescu-7069592
Oare copiii astia, ajunsi in clasa a douasprezecea, n-au dat in viata lor un extemporal? Ca sa stie unde si cum sa se semneze? Imi amintesc ca dadeam compuneri din primara..... Io sper sa fie o inflamatie, un neadevar de presa, NU POT SA CRED CA ESTE REAL, dar daca-i adevarat, sigur imi fac planuri de emigrare...
Oare mai conteaza asta???
""""Romānii au cucerit #351;ase medalii la Olimpiada Interna#355;ional#259; de Matematic#259;
Olimpicii romāni au cucerit #351;ase medalii, dintre care dou#259; de aur, dou#259; de argint #351;i dou#259; de bronz, la a 50-a edi#355;ie a Olimpiadei Interna#355;ionale de Matematic#259;, desf#259;#351;urat#259; la Bremen, īn perioada 13-23 iulie.
Cā#351;tig#259;toare a unei medalii de argint la edi#355;ia precedent#259;, M#259;d#259;lina Elena Persu (absolvent#259; a clasei a XII-a la Liceul Interna#355;ional de Informatic#259; din Bucure#351;ti) a ob#355;inut īn acest an medalia de aur, potrivit unui comunicat de mar#355;i, al Ministerului Educa#355;iei, Cercet#259;rii #351;i Inov#259;rii (MECI).
Aceea#351;i performan#355;#259; a reu#351;it-o #351;i Omer Cerrahoglu , absolvent al clasei a VIII-a la Colegiul Na#355;ional "Vasile Lucaciu" din Baia Mare. Performan#355;a lui Omer Cerrahoglu este cu atāt mai important#259;, cu cāt a fost ob#355;inut#259; la o vārsta de 14 ani, īn condi#355;iile īn care majoritatea participan#355;ilor la concursurile de seniori au 18-19 ani.
Medaliile de argint au intrat īn posesia lui Andrei Deneanu #351;i Francisc Bozgan, ambii elevi ai Liceului Interna#355;ional de Informatic#259; din Bucure#351;ti, īn timp ce medaliile de bronz au ajuns la Tudor P#259;durariu (Colegiul Na#355;ional "Grigore Moisil" din One#351;ti), respectiv Marius Tiba (Liceul Interna#355;ional de Informatic#259; din Bucure#351;ti).
Concursul din acest an a reunit peste 600 de concuren#355;i din 104 de #355;#259;ri. Īn ierarhia neoficial#259; pe na#355;iuni, #355;ara noastr#259; a ocupat locul 3 īn Europa""
Oare vrea cineva sa se intoarca la asa ceva? La un sistem medical in colaps si la un invatamant efectuat cu profesori ce aveau de ales in urma cu cativa ani intre a pleca la capsuni in Spania sau a se titulariza pe un anumit post? Este purul adevar, mama mea s-a pensionat si in locul ei a venit o fosta colega de-a mea de gimnaziu ce nu a putut pleca la capsuni ca avea doi copii mici si sot in puscarie si s-a facut... educatoare
edit: nu stiu sa editez....scuzati-ma pentru diacritice.... vroiam sa adaug ca daca copilul meu ar fi fost printre olimpici, sigur viitorul lui nu ar fi fost in tara, probabil ca si al multor din cei scrisi mai sus...
Ma doare mult faptul ca eu si sotul meu suntem dintre persoanele care au ales sa ramana in tara, sa luptam pentru un trai mai bun pentru noi, alaturi de familie si prieteni,sa nu "dezertam", sa ne descurcam mai bine sau mai rau decat multi conationali,... si acum imi pare rau (cel putin mie), cand vad ca nu-mi pot face planuri pe termen lung, de care sa ma tin, ca vine un destept, voteaza o lege sau ordonanta de urgenta (indiferent depre ce ar fi: salarii bugetare, tva etc) si ma da inapoi 360 de grade, pe motiv de criza si austeritate in timp ce nu-i vorba decat de slaba organizare si lipsa de transparenta